Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ - ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΟΙ «ΨΥΧΙΚΕΣ» ΔΥΝΑΜΕΙΣ;






-Από το Εγχειρίδιο για Διδασκάλους: AREPSYCHICPOWERS DESIRABLE?-

1. Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση μοιάζει πολύ με την προηγούμενη. Φυσικά, δεν υπάρχουν «αφύσικες» δυνάμεις, και είναι προφανώς επίκληση μαγείας να επινοήσουμε μία δύναμη που δεν υπάρχει. Είναι εξίσου φανερό, εν τούτοις, ότι κάθε άνθρωπος έχει πολλές ικανότητες για τις οποίες δεν έχει επίγνωση. Όσο αυξάνει η επίγνωσή του, μπορεί να αναπτύξει ικανότητες που να τον ξαφνιάζουν. Εν τούτοις, τίποτα από ό,τι μπορεί να κάνει δεν συγκρίνεται έστω και στο ελάχιστο με την μεγαλειώδη έκπληξη της θύμησης του Ποιος είναι. Όλη του η μάθηση και όλες του οι προσπάθειες ας κατευθύνονται προς αυτήν την σπουδαία τελική έκπληξη, και δεν θα τον ικανοποιεί να τον καθυστερούν οι μικρές εκπλήξεις που του έρχονται στον δρόμο.

2. Σίγουρα υπάρχουν πολλές «ψυχικές» δυνάμεις που ευθυγραμμίζονται ξεκάθαρα με αυτά τα μαθήματα. Η επικοινωνία δεν περιορίζεται στην μικρή κλίματα καναλιών που αναγνωρίζει ο κόσμος. Αν ήταν έτσι, πολύ λίγο νόημα θα υπήρχε στο να προσπαθούμε να διδάξουμε την σωτηρία. Θα ήταν αδύνατον. Τα όρια που θέτει ο κόσμος στην επικοινωνία είναι τα κύρια εμπόδια στην άμεση εμπειρία του Αγίου Πνεύματος, του Οποίου η Παρουσία είναι πάντα εκεί και του Οποίου η Φωνή είναι διαθέσιμη για να ακουστεί. Αυτά τα όρια θέτονται από τον φόβο, διότι δίχως αυτά οι τοίχοι που περιβάλλουν όλα τα διαχωρισμένα μέρη του κόσμου θα έπεφταν με τον ιερό ήχο της δικής Του Φωνής. Όποιος υπερβαίνει αυτά τα όρια με οιονδήποτε τρόπο απλά γίνεται πιο φυσικός. Δεν κάνει τίποτα ιδιαίτερο, και δεν υπάρχει καμία μαγεία στα επιτεύγματα του.

3. Οι φαινομενικά νέες ικανότητες που μπορεί να αποκτήσει στην διαδρομή μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες. Αν δοθούν στο Άγιο Πνεύμα, και χρησιμοποιηθούν κάτω από την καθοδήγηση Του, είναι πολύτιμα διδακτικά βοηθήματα. Εδώ, η ερώτηση το πώς αυτές προέκυψαν δεν έχει καμία σχέση. Η μόνη σημαντική θεώρηση είναι το πώς χρησιμοποιούνται. Αν θεωρηθούν από μόνα τους ως στόχος, άσχετα με το πώς θα γίνει αυτό, θα καθυστερήσουν την πρόοδο. Ούτε η αξία τους βρίσκεται στο να αποδείξουν οτιδήποτε ∙ επιτεύγματα από το παρελθόν, ασυνήθιστος συντονισμός με το «αόρατο», ή «ειδικές» χάρες από τον Θεό. Μόνο με κόλπα μαγείας «επιδεικνύονται» οι ειδικές δυνάμεις.

4. Τίποτα γνήσιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξαπατήσει. Το Άγιο Πνεύμα δεν είναι ικανό για απάτη, και Αυτός μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο γνήσιες ικανότητες. Αυτό που χρησιμοποιείται για μαγεία Του είναι άχρηστο. Και αυτό που χρησιμοποιεί Αυτός δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγεία. Υπάρχει, όμως μία ειδική έκκληση σε ασυνήθιστες ικανότητες που μπορεί να βάλει σε πειρασμό την περιέργεια. Εδώ έχουμε δυνάμεις που το Άγιο Πνεύμα θέλει και χρειάζεται. Εν τούτοις, το εγώ βλέπει σε αυτές τις ίδιες δυνάμεις μία ευκαιρία να δοξαστεί το ίδιο. Οι δυνάμεις που γίνονται αδυναμίες είναι πραγματική τραγωδία. Εν τούτοις, ό,τι δεν δίδεται στο Άγιο Πνεύμα δίνεται στην αδυναμία, διότι ό,τι παρακρατείται από την αγάπη δίδεται στον φόβο, και κατά συνέπεια θα είναι τρομακτικό.

5. Ακόμα κι εκείνοι που δεν δίνουν αξία πια στα υλικά πράγματα του κόσμου μπορεί να εξαπατηθούν από τις «ψυχικές» δυνάμεις. Καθώς έχουν αποσυρθεί οι επενδύσεις τους από τα υλικά δώρα του κόσμου, το εγώ απειλείται σοβαρά. Μπορεί ακόμα να είναι αρκετά δυνατό για να ανασυντάξει τις δυνάμεις του κάτω από αυτό το νέο πειρασμό για να κερδίσει πίσω την δύναμή του με πονηριά. Πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν διακρίνει εδώ τις άμυνες του εγώ, αν και δεν είναι ιδιαίτερα λεπτές. Εν τούτοις, εφόσον παραμένει κάποια επιθυμία να ενδώσουν στην εξαπάτηση, η αυταπάτη καθίσταται εύκολη. Τώρα η «δύναμη» δεν είναι πια μια γνήσια ικανότητα, και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αξιοπιστία. Είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι, εκτός κι αν το άτομο αλλάξει την γνώμη του για τον σκοπό του, θα ενισχύει τις αβεβαιότητες της «δύναμής» του με ολοένα αυξανόμενη αυταπάτη.

6. Κάθε ικανότητα που αναπτύσσει κάποιος είναι δυναμικά καλή. Σε αυτό δεν υπάρχει εξαίρεση. Και όσο πιο ασυνήθιστη και απρόσμενη είναι η δύναμη, τόσο μεγαλύτερη είναι η δυναμική της χρησιμότητα. Η σωτηρία χρειάζεται όλες τις ικανότητες, διότι ό,τι ο κόσμος θέλει να καταστρέψει, το Άγιο Πνεύμα θέλει να το επανορθώσει. Οι «ψυχικές» ικανότητες έχουν χρησιμοποιηθεί για να επικαλεστούν τον διάβολο, πράγμα το οποίο σημαίνει απλά για να ενδυναμώσουν το εγώ. Εν τούτοις, εδώ υπάρχει επίσης ένα σπουδαίο κανάλι ελπίδας και θεραπείας στην υπηρεσία του Αγίου Πνεύματος. Εκείνοι που έχουν αναπτύξει «ψυχικές» ικανότητες έχουν απλά αφήσει να αναιρεθούν μερικοί από τους περιορισμούς που είχαν επιβάλει στο νου τους. Μόνο περισσότερους περιορισμούς μπορεί να επιβάλλουν στον εαυτό τους αν χρησιμοποιήσουν την αυξημένη ελευθερία τους για ακόμα μεγαλύτερη αιχμαλωσία. Το Άγιο Πνεύμα χρειάζεται αυτά τα δώρα, και εκείνοι που τα προσφέρουν σε Αυτόν και μόνο σε Αυτόν πορεύονται με την ευγνωμοσύνη του Χριστού πάνω στις καρδιές τους, και με την ιερή Του όραση ν’ ακολουθεί από πολύ κοντά.

ΜΑΘΗΜΑ 182

Θα ησυχάσω για μία στιγμή και θα πάω σπίτι μου

1. Αυτός ο κόσμος που φαίνεται ότι ζεις δεν είναι το σπίτι σου. Και κάπου μέσα στο νου σου γνωρίζεις ότι αυτό είναι αλήθεια. Κάποια ανάμνηση του σπιτιού σου συνεχώς σε ακολουθεί, σαν να υπήρχε κάποιος τόπος που σε καλεί να επιστρέψεις παρόλο που δεν αναγνωρίζεις την φωνή, ή το τι σου θυμίζει αυτή η Φωνή. Και όμως, αισθάνεσαι ξένος εδώ, από κάποιο μέρος άγνωστο. Τίποτα τόσο συγκεκριμένο που να πεις με βεβαιότητα ότι βρίσκεσαι εδώ εξόριστος. Απλά κάποιο επίμονο συναίσθημα, μερικές φορές ένας ανεπαίσθητος παλμός, άλλες φορές μετά βίας τον θυμάσαι, άλλες αντιδράς και τον απορρίπτεις, αλλά σίγουρα επιστρέφει στο μυαλό, ξανά και ξανά.

2. Δεν υπάρχει κανένας που να μην γνωρίζει για τι πράγμα μιλάμε. Και όμως, κάποιοι προσπαθούν να ανακουφίζουν τα βάσανά τους με παιχνίδια που παίζουν για να περνούν την ώρα τους, που θα τους αποσπούν από την λύπη τους. Κάποιοι άλλοι αρνούνται ότι είναι λυπημένοι, και δεν αναγνωρίζουν τα δάκρυά τους καθόλου. Και άλλοι υποστηρίζουν ότι όλα αυτά που λέμε τώρα είναι αυταπάτες, τίποτα άλλο από ένα απλό όνειρο. Όμως, ποιος θα μπορούσε ν’ αρνηθεί με το χέρι στην καρδιά, χωρίς αμυντικότητα και χωρίς να ξεγελά τον εαυτό του, ότι καταλαβαίνει τα λόγια που λέμε τώρα;

3. Σήμερα μιλάμε για τον κάθε ένα που πορεύεται σε αυτό τον κόσμο, γιατί δεν βρίσκεται σπίτι του. Βαδίζει με αβεβαιότητα, σε μια ατέρμονη έρευνα, αναζητώντας στο σκοτάδι αυτό που δεν μπορεί να βρει ∙ μην αναγνωρίζοντας τι είναι αυτό που αναζητά. Χίλια σπίτια φτιάχνει, όμως κανένα δεν ικανοποιεί τον ανήσυχο νου του. Δεν καταλαβαίνει ότι κτίζει εις μάτην. Το σπίτι που αναζητά δεν μπορεί να φτιαχτεί από αυτόν. Δεν υπάρχει υποκατάστατο για τον Ουρανό. Ό,τι έφτιαχνε δεν ήταν παρά η κόλαση.

4. Ίσως να νομίζεις ότι θα βρεις το σπίτι της παιδικής σου ηλικίας. Η παιδική ηλικία του σώματός σου και ο τόπος που την στέγασε τώρα πια είναι μια ανάμνηση τόσο διαστρεβλωμένη που απλά κρατάς μια εικόνα από το παρελθόν που ποτέ δεν συνέβη. Όμως, υπάρχει ένα Παιδί μέσα σου το Οποίο αναζητά το σπίτι του Πατέρα Του, και γνωρίζει ότι είναι ξένο εδώ. Αυτή η Παιδική ηλικία είναι αιώνια, με μια αθωότητα που διαρκεί για πάντα. Όπου πηγαίνει αυτό το Παιδί είναι έδαφος ιερό. Είναι η ιερότητά Του που φωτίζει τον Ουρανό, και φέρνει στην γη την καθαρή αντανάκλαση εκείνου του φωτός άνωθεν, εκεί όπου γη και Ουρανός γίνονται ένα.

5. Αυτό το Παιδί μέσα σου αναγνωρίζει για δικό Του Υιό ο Πατέρας σου. Αυτό είναι το Παιδί το Οποίο γνωρίζει τον Πατέρα Του. Επιθυμεί τόσο βαθιά να πάει σπίτι Του, τόσο ασταμάτητα, που η φωνή Του σε εκλιπαρεί να Τον αφήσεις να ξεκουραστεί για λίγο. Δεν ζητά περισσότερο από μερικές στιγμές ανάπαυσης ∙ μόνο ένα διάλειμμα κατά το οποίο να μπορεί να επιστρέψει για να αναπνεύσει τον ιερό αέρα που γεμίζει το σπίτι του Πατέρα Του. Και εσύ είσαι το σπίτι Του. Θα επιστρέψει. Αλλά δώσε Του λίγο χρόνο να είναι ο Εαυτός Του, μέσα στην Ειρήνη που είναι το σπίτι Του, να ξεκουραστεί με ησυχία, ειρήνη και αγάπη.


6. Αυτό το Παιδί χρειάζεται την προστασία σου. Είναι μακριά από το σπίτι Του. Είναι τόσο μικρό που πολύ εύκολα το κλείνεις απέξω, η μικροσκοπική φωνούλα Του κρύβεται τόσο εύκολα, τα καλέσματά Του για βοήθεια σχεδόν δεν ακούγονται ανάμεσα στους βάρβαρους ήχους και τους τραχείς και εκκωφαντικούς θορύβους αυτού του κόσμου. Και όμως, γνωρίζει ότι μέσα σε σένα ενοικεί η ασφαλής προστασία Του. Δεν θα Τον απογοητεύσεις. Θα πάει σπίτι Του, και εσύ θα πας μαζί Του.

7. Αυτό το Παιδί είναι η μη αμυντικότητά σου ∙ η δύναμή σου. Σε εμπιστεύεται. Ήρθε επειδή γνωρίζει ότι δεν θα προδώσεις την εμπιστοσύνη Του . Σου ψιθυρίζει ασταμάτητα για το σπίτι Του. Γιατί επιθυμεί να σε πάρει πίσω μαζί Του, ώστε Αυτός ο Ίδιος να μείνει και να μην επιστρέψει εκεί όπου δεν ανήκει και όπου ζει σαν ένας απόκληρος σε ένα κόσμο από ξένες σκέψεις. Η υπομονή Του είναι απεριόριστη . Θα σε περιμένει μέχρι ν’ ακούσεις την απαλή φωνή Του μέσα σου, που σε καλεί να Τον αφήσεις να πάει ειρηνικά, μαζί με σένα, εκεί όπου βρίσκεται το σπίτι Του, και εσύ μαζί Του.

8. Όταν ησυχάσεις για μια στιγμή, όταν ο κόσμος αποσυρθεί από εσένα, όταν οι χωρίς αξία ιδέες παύσουν να έχουν αξία στον ανήσυχο νου σου, τότε θα ακούσεις την Φωνή Του. Σε καλεί τόσο σπαρακτικά που δεν θα Του αντισταθείς άλλο πια. Εκείνη την στιγμή, θα σε πάρει σπίτι Του, και θα μείνεις μαζί Του με απόλυτη ησυχία, σιωπηλός και με γαλήνη, πέρα από όλες τις λέξεις, ανέγγιχτος από τον φόβο και την αμφιβολία, θεσπέσια βέβαιος ότι βρίσκεσαι σπίτι σου.

9. Ξεκουράσου μαζί Του σήμερα, όσο μπορείς πιο συχνά. Γιατί Αυτός ήταν πρόθυμος να γίνει ένα μικρό Παιδί ώστε να μπορέσεις να μάθεις από Αυτόν πόσο δυνατός είναι αυτός που έρχεται χωρίς άμυνες, προσφέροντας μόνο μηνύματα αγάπης σε εκείνους που τον θεωρούν εχθρό τους. Κρατά την ισχύ του Ουρανού στο χέρι Του και τους αποκαλεί φίλους, και δίνει την δύναμή Του σε αυτούς για να δουν ότι Αυτός επιθυμεί να είναι Φίλος τους. Το μόνο που τους ζητά είναι να Τον προστατέψουν, γιατί το σπίτι Του είναι μακριά, και δεν θα επιστρέψει σε αυτό μόνος Του.

10. Ο Χριστός ξαναγεννιέται σαν ένα μικρό Παιδί κάθε φορά που ένας περιπλανώμενος αφήνει το σπίτι του. Γιατί πρέπει να μάθει ότι δεν έχει τίποτα άλλο να προστατέψει, εκτός από αυτό το Παιδί, που έρχεται χωρίς άμυνες και προστατεύεται από αυτή την μη αμυντικότητά Του. Πήγαινε σπίτι μαζί Του πότε – πότε, σήμερα. Είσαι το ίδιο ξένος εδώ, όσο και Αυτός.

11. Αφιέρωσε χρόνο σήμερα για να αφήσεις την ασπίδα σου, από την οποία δεν κερδίζεις τίποτα, και κατέβασε το σπαθί και το ξίφος που έχεις υψώσει ενάντια σε ένα εχθρό που δεν υπάρχει. Ο Χριστός σε έχει ονομάσει φίλο και αδερφό. Ήρθε, ακόμα και για να σου ζητήσει την βοήθειά σου να Του επιτρέψεις να πάει σπίτι Του ολοκληρωμένος. Έχει έρθει, όπως έρχεται ένα μικρό παιδί που πρέπει να ικετέψει τον πατέρα του για προστασία και αγάπη. Κυβερνά το σύμπαν, και όμως, ακατάπαυστα σου ζητά να επιστρέψεις μαζί Του, και να μην έχεις τις ψευδαισθήσεις για θεούς σου άλλο πια.

12. Δεν έχεις χάσει την αθωότητά σου. Αυτήν λαχταράς. Αυτή είναι η επιθυμία της καρδιάς σου. Αυτή είναι η Φωνή που ακούς, και αυτό είναι το Κάλεσμα που δεν μπορείς να αρνηθείς. Το ιερό Παιδί παραμένει μαζί σου. Το σπίτι Του είναι και δικό σου. Σήμερα, σου παραδίδει την μη αμυντικότητά Του, και εσύ την δέχεσαι σε αντάλλαγμα όλων των πολεμικών παιχνιδιών που έχεις φτιάξει. Και τώρα ο δρόμος είναι ανοιχτός, και το ταξίδι έχει ένα τέλος που φαίνεται στον ορίζοντα επιτέλους. Ησύχασε για μια στιγμή και πήγαινε σπίτι μαζί Του, και ας είσαι γαλήνιος για λίγο.

ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μακριά από εμένα.

  ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μα...