Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

ΜΑΘΗΜΑ 68 Η αγάπη δεν κρατά πικρίες.


ΜΑΘΗΜΑ 68

Η αγάπη δεν κρατά πικρίες.

1. Εσύ που δημιουργήθηκες από την αγάπη όμοιος με αυτήν, δεν γίνεται να κρατάς πικρίες και να γνωρίζεις τον Εαυτό σου. Το να κρατάς μία πικρία σημαίνει ότι ξεχνάς ποιος είσαι.  Το να κρατάς μία πικρία σημαίνει ότι βλέπεις τον εαυτό σου σαν σώμα. Το να κρατάς μια πικρία σημαίνει ότι αφήνεις το εγώ να κυβερνά το νου σου και να καταδικάζει τα σώμα  σε θάνατο. Ίσως, ακόμα, δεν συνειδητοποιείς απόλυτα το τι κάνεις στο νου σου όταν κρατάς πικρίες. Αυτό φαίνεται σαν να σε αποκόπτει από την Πηγή σου και να σε κάνει διαφορετικό από Εκείνον. Σε κάνει να πιστεύεις ότι Εκείνος είναι όπως νομίζεις ότι έχεις γίνει εσύ, διότι κανένας δεν μπορεί να συλλάβει τον Δημιουργό του ως διαφορετικό από τον ίδιο.
2. Αποκομμένος από τον Εαυτό σου, ο οποίος παραμένει γνώστης της ομοιότητάς Του με τον Δημιουργό Του, ο Εαυτός σου φαίνεται πως κοιμάται, ενώ το μέρος του νου σου που υφαίνει ψευδαισθήσεις στον ύπνο του φαίνεται πως είναι ξύπνιο. Μπορούν όλα αυτά να προκύψουν όταν κρατάς πικρίες; Ω, ναι! Γιατί αυτός που κρατά πικρίες αρνείται ότι δημιουργήθηκε από την αγάπη, και ο Δημιουργός του έχει γίνει τόσο τρομακτικός γι αυτόν στο όνειρο μίσους που ονειρεύεται. Ποιος μπορεί να ονειρεύεται το μίσος και να μην φοβάται τον Θεό;
3. Είναι το ίδιο βέβαιο ότι εκείνοι που κρατούν πικρίες θα επαναπροσδιορίζουν τον Θεό σύμφωνα με την δική τους εικόνα, όσο βέβαιο είναι ότι ο Θεός τους δημιούργησε όμοιους με Αυτόν ως μέρος δικό Του. Είναι το ίδιο βέβαιο ότι εκείνοι που κρατούν πικρίες θα υποφέρουν από ενοχή, όσο βέβαιο είναι ότι εκείνοι που συγχωρούν θα βρίσκουν την γαλήνη. Είναι το ίδιο βέβαιο ότι εκείνοι που κρατούν πικρίες θα ξεχνούν ποιοι είναι, όσο βέβαιο είναι ότι εκείνοι που συγχωρούν θα θυμηθούν.
4. Δεν θα ήσουν πρόθυμος να απελευθερώσεις τις πικρίες σου αν πίστευες ότι όλα αυτά ισχύουν; Ίσως δεν θεωρείς ότι μπορείς να αφήσεις τις πικρίες σου να φύγουν. Αυτό, όμως, είναι απλά θέμα κίνητρου. Σήμερα θα προσπαθήσουμε να βρούμε πως θα ένιωθες χωρίς αυτές. Αν το πετύχεις, έστω και πολύ λίγο, δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά πρόβλημα κινήτρου.
5. Άρχισε τις σημερινές εκτεταμένες περιόδους άσκησης ερευνώντας τον νου σου για εκείνες τις πικρίες τις οποίες θεωρείς σημαντικές. Μερικές από αυτές θα είναι αρκετά εύκολο να τις βρεις. Έπειτα σκέψου αυτές που σου φαίνονται δευτερεύουσες πικρίες που κρατάς εναντίον εκείνων που συμπαθείς ή ακόμα και αγαπάς. Γρήγορα θα γίνει προφανές ότι δεν υπάρχει κανένας εναντίον του οποίου να μην κρατάς κάποιου είδους πικρία. Αυτό σε έχει αφήσει μόνο σε όλο το σύμπαν, έτσι όπως αντιλαμβάνεσαι τον εαυτό σου.
6. Τώρα αποφάσισε να δεις όλους αυτούς τους ανθρώπους ως φίλους. Πες σε όλους, σκεφτόμενος τον κάθε ένα με την σειρά καθώς το λες:
Θέλω να σε δω ως φίλο μου, έτσι ώστε να μπορέσω να θυμηθώ ότι είσαι κομμάτι δικό μου και να μπορέσω να γνωρίσω τον εαυτό μου.
Πέρασε το υπόλοιπο της περιόδου πρακτικής προσπαθώντας να σκεφτείς τον εαυτό σου ως απόλυτα γαλήνιο με όλους και με όλα, ασφαλή μέσα σε ένα κόσμο που σε προστατεύει και σε αγαπά, και που ανταποδίδεις την αγάπη του. Προσπάθησε να νιώσεις να σε περιβάλλει ασφάλεια, να αιωρείται από πάνω σου και να σε κρατά. Προσπάθησε να πιστέψεις ,έστω και για λίγο, ότι τίποτα δεν μπορεί να σε βλάψει με κανένα τρόπο. Στο τέλος της περιόδου άσκησης πες στον εαυτό σου:
Η αγάπη δεν κρατά πικρίες. Όταν αφήσω όλες τις πικρίες μου να φύγουν θα γνωρίζω ότι είμαι απόλυτα ασφαλής.
7. Οι σύντομες περίοδοι πρακτικής θα πρέπει να περιλαμβάνουν μια γρήγορη εφαρμογή της σημερινής ιδέας σε αυτή την μορφή, όποτε προκύψει κάποια σκέψη πικρίας εναντίον οποιουδήποτε, σωματικά παρόντα ή όχι:
Η αγάπη δεν κρατά πικρίες. Ας μην προδίδω τον Εαυτό μου.
Ακόμα, επανάλαβε την ιδέα αρκετές φορές την ώρα με αυτή την μορφή:
Η αγάπη δεν κρατά πικρίες. Θα ήθελα να ξυπνήσω μέσα στον Εαυτό μου αφήνοντας κατά μέρος όλες μου τις πικρίες και ξυπνώντας μέσα σε Αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μακριά από εμένα.

  ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μα...