Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018

Κεφάλαιο 5 ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΤΗΤΑ. Ι. Η Πρόσκληση στο Άγιο Πνεύμα
Ι. Η Πρόσκληση στο Άγιο Πνεύμα            

1. Η θεραπεία είναι μία σκέψη μέσω της οποίας δύο νόες αντιλαμβάνονται την ενότητά τους και χαίρονται. Αυτή η χαρά καλεί κάθε μέρος της Υιότητας  να χαρεί μαζί τους, και αφήνει τον Θεό να πάει σε αυτούς και να τους διαπεράσει. Μόνο ο θεραπευμένος νους μπορεί να βιώσει την διαρκή αποκάλυψη, διότι η αποκάλυψη είναι μία εμπειρία καθαρής χαράς. Αν δεν επιλέξεις να είσαι απόλυτα χαρούμενος, ο νους σου δεν μπορεί να έχει αυτό που δεν επιλέγει να είναι. Θυμήσου ότι το πνεύμα δεν γνωρίζει καμία διαφορά ανάμεσα στο να έχεις και να είσαι. Ο ανώτερος νους σκέφτεται σύμφωνα με τους νόμους που υπακούει το πνεύμα, και επομένως τιμά μόνο τους νόμους του Θεού. Για το πνεύμα το να αποκτάς δεν έχει νόημα ενώ το να δίνεις είναι τα πάντα. Έχοντας τα πάντα, το πνεύμα κρατά τα πάντα δίνοντάς τα, και έτσι δημιουργεί έτσι όπως δημιούργησε ο Πατέρας. Ενώ αυτό το είδος σκέψης είναι εντελώς ξένο όσον αφορά το να έχεις πράγματα, ακόμα και για τον κατώτερο νου είναι αρκετά κατανοητό σε σχέση με τις ιδέες. Αν μοιραστείς μία ιδιοκτησία, πραγματικά διαιρείς την κυριότητα της. Αν όμως μοιραστείς μία ιδέα, δεν την υποβαθμίζεις ούτε την ελαττώνεις. Εξακολουθεί να είναι ακόμα δική σου ολόκληρη παρόλο που έχει δοθεί. Ακόμα, αν αυτός στον οποίο την δίνεις την δεχτεί ως δική του, την ενισχύει μέσα στο νου σου κι έτσι την αυξάνει και την ενδυναμώνει. Αν μπορείς να δεχτείς την σκέψη ότι ο κόσμος αποτελείται από ιδέες, η όλη πίστη στην λανθασμένη σύνδεση που κατασκευάζει το εγώ ανάμεσα στο να δίνεις και να χάνεις φεύγει.
2. Ας αρχίσουμε την διαδικασία της αφύπνισής μας με μερικές μόνο απλές ιδέες:
  • Οι σκέψεις ενδυναμώνονται με το να δίνονται.
  • Όσο περισσότεροι  πιστεύουν σ’ αυτές, τόσο πιο ισχυρές γίνονται.
  • Τα πάντα είναι μία ιδέα.
  • Πώς γίνεται, λοιπόν, να έχουν σχέση το να δίνεις με το να χάνεις;

3. Αυτή είναι μία πρόσκληση προς το Άγιο Πνεύμα. Έχω ήδη πει ότι μπορώ να φτάσω ψηλά και να φέρω το Άγιο Πνεύμα κάτω σ’ εσάς, αλλά μπορώ να Το φέρω μόνο μετά από δική σας πρόσκληση. Το Άγιο Πνεύμα βρίσκεται μέσα στον ορθό σου νου, όπως ήταν και στον δικό μου. Η Βίβλος λέει, «Είθε ο νους σου να είναι όπως ήταν και του Ιησού Χριστού» και χρησιμοποιεί αυτή την φράση ως ευλογία. Είναι η ευλογία του νου που παράγει θαύματα. Ζητά να μπορείς να σκέφτεσαι όπως σκεφτόμουν κι εγώ, και να ενωθείς μαζί  μου στον Χριστικό τρόπο σκέψης.
4. Το Άγιο Πνεύμα είναι το μόνο μέρος της Αγίας Τριάδας που έχει συμβολική λειτουργία. Αναφέρεται ως ο Θεραπευτής, ο Παρηγορητής  και ο Οδηγός. Περιγράφεται ακόμα και ως κάτι «ξεχωριστό», χωριστά από τον Πατέρα και από τον Υιό. Εγώ ο Ίδιος είπα, «Αν φύγω θα σας στείλω τον Παράκλητο και αυτός θα κατοικεί μαζί σας». Η συμβολική Του λειτουργία κάνει το Άγιο Πνεύμα δυσνόητο, διότι ο συμβολισμός είναι ανοιχτός σε διαφορετικές ερμηνείες. Ως άνθρωπος και επίσης σαν μία από τις δημιουργίες του Θεού, η ορθή μου σκέψη, προήλθε από το Άγιο Πνεύμα ή την Συμπαντική Έμπνευση, και  μου δίδαξε πρώτιστα ότι αυτή η Έμπνευση είναι για όλους. Και εγώ ο ίδιος δεν θα μπορούσα να Την έχω αν δεν το γνώριζα αυτό. Η λέξη «γνωρίζω» είναι η κατάλληλη εδώ, διότι το Άγιο Πνεύμα είναι τόσο κοντά στην γνώση που την προσκαλεί∙ ή καλύτερα της επιτρέπει να έρθει. Έχω μιλήσει και πριν για την ανώτερη ή «αληθινή» αντίληψη, η οποία είναι τόσο κοντά στην αλήθεια που ο Θεός ο Ίδιος μπορεί να καλύψει αυτό το μικρό κενό. Η γνώση είναι ήδη έτοιμη να ρεύσει παντού, αλλά δεν μπορεί να εναντιωθεί. Επομένως μπορείς να την εμποδίσεις, αν και ποτέ δεν γίνεται να την χάσεις.
5. Το Άγιο Πνεύμα είναι ο Χριστικός Νους που έχει επίγνωση της γνώσης που βρίσκεται πέρα από την αντίληψη. Απέκτησε ύπαρξη με τον διαχωρισμό ως προστασία, εμπνέοντας συγχρόνως την αρχή της Επανόρθωσης. Πριν από τον διαχωρισμό δεν υπήρχε ανάγκη για θεραπεία, διότι κανένας δεν ήταν χωρίς παρηγοριά. Η Φωνή του Αγίου Πνεύματος είναι το Κάλεσμα προς την Επανόρθωση, ή την επαναφορά της ακεραιότητας του νου. Όταν ολοκληρωθεί η Επανόρθωση και όλη η Υιότητα θεραπευτεί δεν θα υπάρχει κάλεσμα για επιστροφή. Αλλά ό,τι δημιουργεί ο Θεός είναι αιώνιο. Το Άγιο Πνεύμα θα παραμείνει με τους Υιούς του Θεού, για να ευλογεί τις δημιουργίες τους και να τους κρατά μέσα στο φως της χαράς.
6. Ο Θεός τίμησε ακόμα και τις διαστρεβλωμένες δημιουργίες των παιδιών Του επειδή αυτά τις έφτιαξαν. Αλλά ακόμα, ευλόγησε τα παιδιά Του με ένα τρόπο σκέψης που θα μπορούσε να ανυψώσει τις αντιλήψεις τους τόσο ψηλά που σχεδόν θα μπορούσαν να φτάσουν πίσω σ’ Αυτόν. Το Άγιο Πνεύμα είναι ο Νους της Επανόρθωσης. Εκπροσωπεί μία νοητική κατάσταση αρκετά κοντά στον Ένα Νου που η μεταφορά σε αυτόν καθίσταται επιτέλους δυνατή. Η αντίληψη δεν είναι γνώση, αλλά μπορεί να μεταφερθεί στην γνώση, ή να περάσει προς αυτή. Μπορεί εδώ να είναι πιο χρήσιμο να χρησιμοποιήσουμε την κυριολεκτική σημασία της «μεταφοράς», εφόσον το τελικό βήμα το κάνει ο Θεός.
7. Το Άγιο Πνεύμα, η  Έμπνευση που την μοιράζεται όλη η Υιότητα, εισάγει ένα είδος αντίληψης στο οποίο πολλά στοιχεία είναι όμοια με εκείνα της ίδιας της Βασιλείας των Ουρανών:
             Πρώτον, η συμπαντικότητα της είναι απόλυτα ξεκάθαρη, και κανένας από όσους την αποκτούν δεν θα μπορούσε να πιστέψει ούτε για μια στιγμή ότι όταν την μοιράζεται είναι δυνατόν να μην ωφελείται.
            Δεύτερον, δεν είναι ικανή για επίθεση και επομένως είναι πραγματικά ανοιχτή. Αυτό σημαίνει ότι αν και δεν γεννά γνώση, δεν την εμποδίζει με κανένα τρόπο.
Τελικά, δείχνει τον δρόμο πέρα από την θεραπεία που φέρνει, και οδηγεί το νου πέρα από την δική του ολοκλήρωση, προς τα μονοπάτια της δημιουργίας. Σε αυτό το σημείο είναι που συμβαίνει επαρκής ποσοτική αλλαγή ώστε να παράγει μία πραγματικά ποιοτική μετατροπή.Δεν υπάρχουν σχόλια: