Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Μπορείτε να εξηγήσετε την Άγια Στιγμή με περισσότερες λεπτομέρειες;







Ερώτηση: Μπορείτε να εξηγήσετε την Άγια Στιγμή με περισσότερες λεπτομέρειες;



Απάντηση: Όπως την ορίζει και ο Κατάλογος – Λεξιλόγιο, η άγια στιγμή είναι η στιγμή έξω από τον χρόνο κατά την οποία επιλέγουμε την συγχώρεση αντί για την ενοχή, το θαύμα αντί για κάποια πικρία, το Άγιο Πνεύμα αντί για το εγώ. Είναι η έκφραση της μικρής μας προθυμίας να ζήσουμε στο παρόν, το οποίο ανοίγεται στην αιωνιότητα, αντί να κρατιόμαστε στο παρελθόν και να φοβόμαστε το μέλλον, που μας κρατά στην κόλαση.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η άγια στιγμή είναι έξω από τον χρόνο και πέρα από το σώμα: «Ούτε μια στιγμή το σώμα δεν υπάρχει καθόλου» (
T.18.VII.1.1). Είναι ένας όρος που δίνεται στην εμπειρία της ενότητας με κάποιον άλλον που υπερβαίνει ολοκληρωτικά οτιδήποτε έχει σχέση με το σώμα. Δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε σένα και αυτό το άλλο άτομο. Τα συγκρουόμενα, ξεχωριστά συμφέροντα που χαρακτήριζαν την σχέση πριν, τώρα έχουν διαλυθεί χάρη στην αναγνώριση ότι υπάρχουν μόνο κοινά συμφέροντα. Κάθε αίσθηση ανταγωνισμού και σύγκρισης είναι απλά ανύπαρκτη στην άγια στιγμή, που είναι όταν έχεις συνειδητά επιλέξει να μην βλέπεις τα συμφέροντα σου ως διαχωρισμένα από κάποιου άλλου. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί αυτό να συμβεί,  γιατί υπάρχουν και τόσο πολλοί τρόποι με τους οποίους έχουμε εκφράσει τον διαχωρισμό.

Είναι μια επιλεγμένη στιγμή κατά την οποία ο φόβος μας έχει υποχωρήσει αρκετά ώστε να δεχτούμε την αλήθεια για μας και για όλους τους άλλους.  Φαίνεται σαν να είναι μια περαστική στιγμή, που μια έρχεται και μια φεύγει, μόνο επειδή ο φόβος μας είναι ακόμα πολύ  μεγάλος για να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να την  κάνει μόνιμη κατάσταση. Όταν συμβεί αυτό είμαστε στον πραγματικό κόσμο. Άρα ο όρος χρησιμοποιείται και για να δηλώσει την ύστατη άγια στιγμή, τον πραγματικό κόσμο, το αποκορύφωμα όλων των άγιων στιγμών που έχουμε επιλέξει σε όλη μας την πορεία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μακριά από εμένα.

  ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μα...