Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ - Η ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ




Η ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ

- Από το Κεφάλαιο 14, X. THE EQUALITY OF MIRACLES -

1. Όταν καμία αντίληψη δεν στέκει ανάμεσα στον Θεό και τις δημιουργίες Του, ή ανάμεσα στα Του δικά παιδιά και τα δικά τους, η γνώση της δημιουργίας πρέπει να συνεχίζεται για πάντα. Οι αντανακλάσεις που δέχεσαι στον καθρέπτη του νου σου μέσα στον χρόνο, το μόνο που κάνουν είναι να φέρνουν την αιωνιότητα πιο κοντά ή να την απομακρύνουν. Αλλά η αιωνιότητα η ίδια είναι πέρα από όλο τον χρόνο. Άπλωσε το χέρι σου έξω από τον χρόνο και άγγιξέ την, με την βοήθεια της αντανάκλασής της μέσα σου. Και θα στραφείς από τον χρόνο στην ιερότητα, τόσο σίγουρα όσο η αντανάκλαση της ιερότητας καλεί τους πάντες να παραιτηθούν από όλη την ενοχή. Να αντανακλάς την ειρήνη του Ουρανού εδώ, και να φέρνεις αυτό τον κόσμο στον Ουρανό. Διότι η αντανάκλαση της αλήθειας έλκει τους πάντες προς την αλήθεια, και καθώς αυτοί εισέρχονται σε αυτή αφήνουν όλες τις αντανακλάσεις πίσω τους.

2. Στον Ουρανό η πραγματικότητα μοιράζεται και δεν καθρεπτίζεται. Μοιράζοντας την αντανάκλασή της εδώ, η αλήθεια της γίνεται η μόνη αντίληψη που δέχεται ο Υιός του Θεού. Κι έτσι, η ενθύμηση του Πατέρα του ανατέλλει σε αυτόν, και δεν μπορεί πια να ικανοποιείται με τίποτα άλλο εκτός από την δική του πραγματικότητα. Εσύ πάνω στην γη δεν έχεις καμιά ιδέα για το απεριόριστο, διότι ο κόσμος που φαίνεται πως ζεις είναι ένας κόσμος ορίων. Σε αυτό τον κόσμο, δεν είναι αλήθεια ότι μπορεί να συμβεί κάτι δίχως βαθμό δυσκολίας. Το θαύμα, όμως, έχει μια μοναδική λειτουργία, και κινητοποιείται από ένα μοναδικό Δάσκαλο ο Οποίος φέρνει τους νόμους ενός άλλου κόσμου σε αυτόν εδώ. Το θαύμα είναι το μόνο πράγμα που μπορείς να κάνεις που υπερβαίνει τον βαθμό δυσκολίας, εφόσον δεν βασίζεται στις διαφορές αλλά στην ισότητα.

3. Τα θαύματα δεν βρίσκονται σε ανταγωνισμό, και ο αριθμός που μπορείς να κάνεις είναι απεριόριστος. Μπορεί να είναι ταυτόχρονα και πολυάριθμα. Αυτό δεν είναι δύσκολο να το καταλάβεις, μόλις τα αντιληφθείς ως πιθανά. Αυτό που είναι πιο δύσκολο να κατανοήσεις είναι η έλλειψη βαθμού δυσκολίας που χαρακτηρίζει το θαύμα ως κάτι που πρέπει να έρχεται από αλλού, όχι από εδώ. Με την οπτική αυτού του κόσμου, είναι αδύνατον.

4. Ίσως έχεις επίγνωση της έλλειψης ανταγωνισμού ανάμεσα στις σκέψεις σου, οι οποίες παρόλο που μπορεί να συγκρούονται, μπορούν να συμβαίνουν μαζί και σε μεγάλους αριθμούς. Μπορεί πραγματικά να είσαι τόσο εξοικειωμένος με αυτό ώστε πολύ λίγο να σε εκπλήσσει. Εν τούτοις, είσαι επίσης εξοικειωμένος στην ταξινόμηση μερικών από τις σκέψεις σου ως πιο σημαντικές, μεγαλύτερες ή καλύτερες, σοφότερες, ή πιο παραγωγικές και πολύτιμες από άλλες. Αυτό είναι αλήθεια για τις σκέψεις που περνούν από το νου εκείνων που νομίζουν ότι ζουν χωριστά. Διότι μερικές είναι αντανακλάσεις του Ουρανού, ενώ άλλες κινητοποιούνται από το εγώ, το οποίο σκέφτεται μόνο φαινομενικά.

5. Το αποτέλεσμα είναι μια ύφανση, που αλλάζει σχέδια και ποτέ δεν αναπαύεται και δεν μένει ακίνητη. Εναλλάσσεται αδιάκοπα διασχίζοντας τον καθρέπτη του νου σου, και οι αντανακλάσεις του Ουρανού δεν διαρκούν παρά μια στιγμή κι έπειτα θολώνουν, καθώς το σκοτάδι τις εξαλείφει. Εκεί που ήταν το φως, το σκοτάδι το απομακρύνει μέσα σε μια στιγμή, και εναλλασσόμενα σχέδια φωτός και σκότους σαρώνουν συνεχώς το νου σου. Η μικρή πνευματική υγεία που εξακολουθεί να παραμένει κρατιέται από μια αίσθηση τάξης που καθιερώνεις εσύ. Εν τούτοις, και μόνο το γεγονός ότι μπορείς να το κάνεις αυτό, και να φέρνεις κάποια τάξη στο χάος δείχνει ότι δεν είσαι ένα εγώ, κι ότι κάτι περισσότερο από ένα εγώ πρέπει να βρίσκεται μέσα σου. Διότι το εγώ είναι χάος, κι αν ήταν όλα όσα είσαι, δεν θα ήταν δυνατή καμία τάξη. Εν τούτοις παρόλο που η τάξη που επιβάλλεις στο νου σου περιορίζει το εγώ, επίσης περιορίζει κι εσένα. Το να βάζεις σε τάξη σημαίνει να κρίνεις, και το να ταχτοποιείς σύμφωνα με την κρίση. Επομένως, αυτό δεν είναι δική σου λειτουργία, αλλά του Αγίου Πνεύματος.

6. Θα σου φαίνεται δύσκολο να μάθεις ότι δεν έχεις καμία απολύτως βάση για να βάλεις σε τάξη τις σκέψεις σου. Αυτό το μάθημα διδάσκει το Άγιο Πνεύμα δίνοντάς σου το λαμπερό παράδειγμα των θαυμάτων για να σου δείξει ότι ο τρόπος να βάζεις σε τάξη είναι λανθασμένος, αλλά σου προσφέρεται ένας καλύτερος τρόπος. Το θαύμα προσφέρει ακριβώς την ίδια απάντηση σε κάθε κάλεσμα για βοήθεια. Δεν κρίνει το κάλεσμα. Απλά αναγνωρίζει τι είναι, κι απαντά ανάλογα. Δεν αναλογίζεται ποιο κάλεσμα είναι πιο ηχηρό ή σπουδαιότερο ή πιο σημαντικό. Μπορεί να αναρωτιέσαι πώς εσύ που είσαι ακόμα δεμένος με την κρίση μπορεί να σου ζητηθεί να κάνεις κάτι που δεν απαιτεί καθόλου δική σου κρίση. Η απάντηση είναι πολύ απλή. Η δύναμη του Θεού, και όχι η δική σου, ενεργοποιεί τα θαύματα. Το θαύμα από μόνο του δεν είναι παρά η απόδειξη ότι έχεις την δύναμη του Θεού μέσα σου. Αυτός είναι ο λόγος που το θαύμα δίνει ίση ευλογία σε όλους όσους το μοιράζονται, και αυτός είναι πάλι ο λόγος που όλοι το μοιράζονται. Η δύναμη του Θεού είναι απεριόριστη. Κι εφόσον είναι πάντα σε υπέρτατο βαθμό, πάντα προσφέρει τα πάντα σε κάθε κάλεσμα από οποιονδήποτε. Δεν υπάρχει βαθμός δυσκολίας εδώ. Σε ένα κάλεσμα για βοήθεια, δίδεται βοήθεια.

7. Η μόνη κρίση που περιλαμβάνει είναι η μοναδική διαίρεση σε δύο κατηγορίες από το Άγιο Πνεύμα ∙ η μία της αγάπης, και η άλλη το κάλεσμα για αγάπη. Εσύ δεν μπορείς να κάνεις με ασφάλεια αυτό τον διαχωρισμό, διότι είσαι πάρα πολύ μπερδεμένος είτε για να αναγνωρίσεις την αγάπη, είτε για να πιστέψεις ότι όλα τα άλλα δεν είναι παρά ένα κάλεσμα γι αγάπη. Εσύ είσαι πολύ δεμένος με την μορφή, και όχι με το περιεχόμενο. Αυτό που θεωρείς περιεχόμενο δεν είναι καθόλου περιεχόμενο. Είναι απλά μορφή, και τίποτα άλλο. Επειδή δεν ανταποκρίνεσαι σε αυτό που σου προσφέρει πραγματικά ένας αδελφός, αλλά μόνο στην συγκεκριμένη αντίληψη της προσφοράς του με την οποία την κρίνει το εγώ.

8. Το εγώ είναι ανίκανο να καταλάβει το περιεχόμενο, και είναι εντελώς αδιάφορο γι αυτό. Για το εγώ, αν η μορφή είναι αποδεκτή, πρέπει να είναι αποδεκτό και το περιεχόμενο. Ειδάλλως θα επιτεθεί στην μορφή. Αν πιστεύεις ότι καταλαβαίνεις κάτι από την «δυναμική» του εγώ, να σε διαβεβαιώσω ότι δεν καταλαβαίνεις τίποτα από αυτό. Διότι από μόνος σου δεν θα μπορούσες να το καταλάβεις. Η μελέτη του εγώ δεν είναι μελέτη του νου. Μάλιστα, το εγώ απολαμβάνει να μελετά τον εαυτό του, και εγκρίνει διεξοδικά το έργο των μαθητών που θέλουν να το «αναλύσουν», εγκρίνοντας, έτσι, την σημαντικότητά του. Εν τούτοις, το μόνο που μελετούν αυτοί είναι η μορφή με ανούσιο περιεχόμενο. Διότι ο δάσκαλός τους δεν έχει λογική, αν και είναι ιδιαίτερα προσεχτικός να καλύψει αυτό το γεγονός πίσω από λέξεις που ηχούν εντυπωσιακά, αλλά που τους λείπει οποιαδήποτε συνεπές νόημα αν τις βάλεις μαζί.

9. Αυτό είναι χαρακτηριστικό των κρίσεων του εγώ. Ξεχωριστά, φαίνονται πως στέκουν, αλλά αν τις συγκεντρώσεις το σύστημα σκέψης που προκύπτει από την ένωσή τους είναι ασυνάρτητο και εντελώς χαοτικό. Διότι η μορφή δεν είναι αρκετή για το νόημα, και η υποβόσκουσα έλλειψη περιεχομένου καθιστά αδύνατο να υπάρξει ένα συνεκτικό σύστημα. Ο διαχωρισμός, λοιπόν, παραμένει η επιλεγμένη κατάσταση του εγώ. Διότι κανένας μόνος του δεν μπορεί να κρίνει το εγώ ορθά. Όμως, όταν δύο οι περισσότεροι ενωθούν μαζί στην αναζήτηση της αλήθειας, το εγώ δεν μπορεί πια να υπερασπιστεί την έλλειψη περιεχομένου του. Το γεγονός της ένωσης τους λέει ότι αυτό δεν είναι αληθές.

10. Είναι αδύνατον να θυμηθείς τον Θεό με μυστικότητα και μόνος σου. Διότι η ενθύμησή Του σημαίνει ότι δεν είσαι μόνος, και ότι είσαι πρόθυμος να θυμηθείς. Μην παίρνεις καμιά σκέψη για τον εαυτό σου και μόνο, διότι καμία σκέψη που έχεις δεν είναι για τον εαυτό σου. Αν θέλεις να θυμηθείς τον Πατέρα σου, άφησε το Άγιο Πνεύμα να βάλει σε τάξη τις σκέψεις σου και δώσε την απάντηση με την οποία σου απαντά Αυτό. Ο καθένας αναζητά την αγάπη όπως κι εσύ, αλλά δεν το γνωρίζει εκτός κι αν ενωθεί μαζί σου στην αναζήτησή της. Αν αναλάβετε την αναζήτηση μαζί, φέρετε μαζί σας ένα φως τόσο ισχυρό που ό,τι βλέπεις αποκτά νόημα. Το μοναχικό ταξίδι αποτυγχάνει διότι έχει αποκλείσει αυτό που θέλει να βρει.

11. Όπως ο Θεός επικοινωνεί στο Άγιο Πνεύμα μέσα σου, έτσι και το Άγιο Πνεύμα μεταφράζει τις επικοινωνίες Του μέσα από σένα, έτσι ώστε να μπορείς να τις καταλάβεις. Ο Θεός δεν έχει μυστικές επικοινωνίες, διότι το καθετί από Αυτόν είναι απόλυτα ανοιχτό και με ελεύθερη πρόσβαση για όλους, εφόσον είναι για όλους. Τίποτα δεν ζει μυστικά, κι αυτό που ήθελες να κρύψεις από το Άγιο Πνεύμα δεν είναι τίποτα. Κάθε ερμηνεία που δίνεις εσύ σε έναν αδελφό δεν έχει νόημα. Άφησε το Άγιο Πνεύμα να τον δείξει σε σένα, και να σας διδάξει και τους δύο την αγάπη του και το κάλεσμά του γι αγάπη. Ούτε ο δικός του νους ούτε ο δικός σου κρατά περισσότερες από αυτές τις δύο διαβαθμίσεις σκέψης.

12. Το θαύμα είναι η αναγνώριση ότι αυτό είναι αλήθεια. Όπου υπάρχει αγάπη, ο αδελφός σου πρέπει να σου την δίνει εξαιτίας αυτού που είναι. Αλλά όπου υπάρχει κάλεσμα γι αγάπη, εσύ πρέπει να την δίνεις εξαιτίας αυτού που είσαι. Νωρίτερα είπα ότι αυτά τα μαθήματα θα σε διδάξουν πώς να θυμηθείς αυτό που είσαι, επαναφέροντας σε σένα την Ταυτότητά σου. Έχουμε ήδη μάθει ότι αυτή η Ταυτότητα μοιράζεται. Το θαύμα γίνεται το μέσον μοιράσματός Της. Παρέχοντας την Ταυτότητά σου εκεί όπου δεν αναγνωρίζεται, θα Την αναγνωρίζεις. Και ο Θεός ο Ίδιος, ο Οποίος βούλεται να είναι με τον Υιό Του παντοτινά, θα ευλογεί κάθε αναγνώριση του Υιού Του με όλη την Αγάπη που έχει γι αυτόν. Ούτε θα απουσιάζει η δύναμη όλης Του της Αγάπης από κάθε θαύμα που θα προσφέρεις στον Υιό Του. Πως, λοιπόν, να μπορέσει να υπάρξει κάποιος βαθμός δυσκολίας ανάμεσα σε αυτά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μακριά από εμένα.

  ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μα...