Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ - ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ




II.Περπατώντας μαζί με τον Χριστό
- Από το Κεφάλαιο 31, II. Walking with Christ -

1. Ένα αρχαίο μάθημα δεν ξεπερνιέται με την αντίθεση του νέου και του παλιού. Δεν υπερνικείται έτσι ώστε η αλήθεια θα γίνει γνωστή, ούτε πολεμιέται για να χάσει από τα θέλγητρα της αλήθειας. Δεν υπάρχει μάχη για την οποία πρέπει να γίνουν ετοιμασίες ∙ ούτε χρόνος για να επεκταθεί, ούτε σχέδια που χρειάζονται να καταστρωθούν για να φέρουν το καινούργιο. Υπάρχει μια αρχαία μάχη που διεξάγεται ενάντια στην αλήθεια, αλλά η αλήθεια δεν ανταποκρίνεται. Ποιος μπορεί να πληγωθεί σε έναν τέτοιο πόλεμο, εκτός και αν ο ίδιος πληγώσει τον εαυτό του; Αυτός δεν έχει κανένα εχθρό στην πραγματικότητα. Και μπορεί να δεχτεί επίθεση από όνειρα;
2. Ας αναθεωρήσουμε πάλι αυτό που φαινομενικά στέκεται ανάμεσα σε σένα και την αλήθεια αυτού που είσαι. Γιατί υπάρχουν βήματα για την παράδοσή του. Το πρώτο είναι μια απόφαση που παίρνεις. Αλλά κατόπιν, σου δίνεται η αλήθεια. Θέλεις να εδραιώσεις την αλήθεια. Και με την επιθυμία σου θέτεις δυο επιλογές που μπορούν να γίνουν, κάθε φορά που σκέφτεσαι ότι πρέπει να αποφασίσεις για κάτι. Καμία δεν είναι αληθινή. Ούτε είναι διαφορετικές. Ωστόσο πρέπει να τις δούμε και τις δυο, πριν μπορέσεις να τις προσπεράσεις και να οδηγηθείς στην μία εναλλακτική που είναι μια διαφορετική επιλογή. Αλλά όχι στα όνειρα που έφτιαξες, ώστε αυτή να μπορεί να είναι κρυφή για σένα.
3. Το τι θα διάλεγες ανάμεσά τους δεν είναι επιλογή και δεν δίνει παρά την ψευδαίσθηση ότι είναι ελεύθερη, γιατί ούτως ή άλλως θα έχει ένα αποτέλεσμα. Έτσι δεν είναι πράγματι καθόλου επιλογή. Ο αρχηγός και ο ακόλουθος εκδηλώνονται σαν χωριστοί ρόλοι, ο καθένας φαινομενικά κατέχοντας πλεονεκτήματα που δεν θέλεις να χάσεις. Έτσι στην συγχώνευσή τους παρουσιάζεται η ελπίδα της ικανοποίησης και της ειρήνης. Βλέπεις τον εαυτό σου διχασμένο και στους δύο αυτούς τους ρόλους, παντοτινά μοιρασμένο μεταξύ των δυο. Και κάθε φίλος ή εχθρός γίνεται το μέσον για να σε βοηθήσει να σώσεις τον εαυτό σου από αυτό.
4. Ίσως το ονομάζεις αγάπη. Ίσως να νομίζεις ότι είναι φόνος που επιτέλους δικαιώνεται. Μισείς αυτόν που σου έδωσε τον ρόλο του αρχηγού όταν θέλησες να τον έχεις, και τον μισείς εξίσου που δεν τον ανέλαβε αυτός τον καιρό που εσύ ήθελες να αφήσεις τον ακόλουθο μέσα σου να αναδυθεί, και να παρατήσεις το ρόλο της αρχηγίας. Και είναι αυτό για το οποίο έφτιαξες τον αδελφό σου, και έμαθες να νομίζεις ότι αυτός είναι ο σκοπός του. Εκτός και αν τον υπηρετεί, αυτός δεν έχει εκπληρώσει την λειτουργία που του δόθηκε από εσένα. Και έτσι του αξίζει ο θάνατος, γιατί δεν έχει κανένα σκοπό και καμία χρησιμότητα σε σένα.
5. Και αυτός; Τι θέλει από εσένα; Τι άλλο θα μπορούσε να θέλει, εκτός από αυτό που θέλεις εσύ από αυτόν; Σε αυτό η ζωή είναι τόσο εύκολη όσο και ο θάνατος, γιατί αυτό που επιλέγεις το επιλέγεις επίσης και γι αυτόν. Δυο καλέσματα κάνεις προς αυτόν, όπως αυτός προς εσένα. Μεταξύ αυτών των δυο είναι η επιλογή, επειδή από αυτά υπάρχει διαφορετική έκβαση. Εάν αυτός θα είναι ο αρχηγός ή ο ακόλουθος σε σένα δεν έχει σημασία, γιατί εσύ έχεις επιλέξει τον θάνατο. Αλλά εάν αυτός καλεί για θάνατο ή καλεί για ζωή , για μίσος ή για συγχώρεση και για βοήθεια, δεν είναι το ίδιο σε αποτέλεσμα. Άκουσε το ένα, και είσαι διαχωρισμένος από αυτόν και χαμένος. Αλλά άκουσε το άλλο, και θα ενωθείς μαζί του και στην απάντησή σου βρίσκεται η σωτηρία. Η φωνή που ακούς σε αυτόν δεν είναι παρά η δική σου. Τι σου ζητάει; Άκουσε καλά! Γιατί σου ζητάει αυτό που θα έλθει σε σένα, επειδή βλέπεις μιαν εικόνα του εαυτού σου και ακούς την φωνή σου να ζητάει αυτό που θέλεις.
6. Πριν απαντήσεις, σταμάτησε για να σκεφτείς αυτό:

Η απάντηση που δίνω στον αδελφό μου είναι αυτό που ζητάω.
Και αυτό που μαθαίνω από αυτόν είναι αυτό που μαθαίνω για τον εαυτό μου.

Έπειτα ας περιμένουμε μια στιγμή και ας ησυχάσουμε, ξεχνώντας όλα όσα νομίζαμε ότι ακούσαμε ∙ ενθυμούμενοι πόσα δεν ξέρουμε. Αυτός ο αδελφός ούτε μας οδηγεί ούτε μας ακολουθεί, αλλά περπατά στο πλάι μας στον ίδιο ακριβώς δρόμο. Αυτός είναι όπως εμείς, τόσο κοντά ή τόσο μακριά από αυτό που θέλουμε όσο εμείς θα τον αφήσουμε να είναι. Δεν κερδίζουμε όταν δεν κερδίζει μαζί μας, και πάμε πίσω αν αυτός δεν προχωρά. Μην παίρνεις το χέρι του με θυμό αλλά με αγάπη, γιατί στην πρόοδό του μετράς την δική σου. Και πάμε χωριστά στο δρόμο εκτός και εάν τον κρατάς με ασφάλεια δίπλα σου.

7. Επειδή είστε ίσοι στην Αγάπη του Θεού, θα σωθείς από όλες τις προβολές και θα απαντήσεις στον Χριστό ο Οποίος σε καλεί. Ησύχασε και άκου. Μην φέρνεις στο νου σου αρχαίες σκέψεις. Ξέχνα τα ζοφερά μαθήματα που έμαθες γι’ αυτόν τον Υιό του Θεού που σε καλεί. Ο Χριστός τους καλεί όλους με ίση τρυφερότητα, και δεν βλέπει αρχηγούς ούτε ακολούθους, και ακούει μόνο μια απάντηση για όλους αυτούς. Επειδή Αυτός ακούει μια Φωνή, δεν μπορεί να ακούσει διαφορετική απάντηση από αυτήν που Αυτός έδωσε όταν ο Θεός Τον όρισε μοναδικό Του Υιό.
8. Ησύχασε εντελώς για μια στιγμή. Έλα χωρίς τις σκέψεις για όλα όσα έμαθες στο παρελθόν, και βάλε στην άκρη όλες τις εικόνες που έφτιαξες. Η παλιά θέληση αποσύρεται μπροστά στη νέα χωρίς την δική σου αντίθεση ή πρόθεσή. Δεν θα υπάρξει επίθεση εναντίον των πραγμάτων που θεωρούσες πολύτιμα και με ανάγκη φροντίδας. Δεν θα υπάρξει επίθεση ενάντια στην επιθυμία σου να ακούσεις ένα κάλεσμα που ποτέ δεν έγινε. Τίποτα δεν θα σε πληγώσει σε αυτό το ιερό μέρος, στο οποίο έρχεσαι να ακούσεις σιωπηλά και να μάθεις την αλήθεια για το τι θέλεις πραγματικά. Τίποτα περισσότερο από αυτό δεν θα σου ζητηθεί να μάθεις. Αλλά καθώς το ακούς, θα καταλάβεις ότι χρειάζεσαι μόνο να έλθεις χωρίς τις σκέψεις που δεν ήθελες, και που ποτέ δεν ήταν αληθινές.
9. Συγχώρεσε στον αδελφό σου όλες τις προβολές, γιατί δεν είναι παρά αρχαία μαθήματα που έχεις διδάξει τον εαυτό σου για την αμαρτία μέσα σου. Άκουσε μόνο το κάλεσμά του για έλεος και απελευθέρωση από όλες τις τρομακτικές εικόνες που έχει για το τι είναι και για το τι εσύ πρέπει να είσαι. Φοβάται να περπατήσει μαζί σου, και νομίζει ότι ίσως λίγο πιο πίσω, ή λίγο πιο μπροστά θα ήταν γι αυτόν ασφαλέστερο μέρος να βρίσκεται. Μπορείς να έχεις πρόοδο εάν σκέφτεσαι το ίδιο, προοδεύοντας μόνο όταν αυτός οπισθοδρομεί και υποχωρώντας όταν αυτός θα πηγαίνει μπροστά; Γιατί έτσι ξεχνάς τον στόχο του ταξιδιού, ο οποίος είναι μόνο να αποφασίσεις να πορευτείς μαζί του, έτσι που κανείς δεν θα οδηγεί ούτε θα ακολουθεί. Επομένως αυτός είναι ο τρόπος που πορεύεστε μαζί, όχι μόνος σου. Και σε αυτή την επιλογή αλλάζει η έκβαση του μαθήματος, γιατί ο Χριστός έχει ξαναγεννηθεί και στους δυο σας.
10. Μια στιγμή που την περνάς χωρίς τις παλιές σου ιδέες για το ποιος είναι ο σπουδαίος σου σύντροφος και τι θα έπρεπε να ζητά, θα ήταν αρκετή για να επιτρέψεις σε αυτό να συμβεί. Και θα αντιληφθείς ότι ο σκοπός του είναι ο ίδιος με τον δικό σου. Ζητάει αυτό που θέλεις εσύ, και χρειάζεται το ίδιο με σένα. Ίσως να παίρνει μια διαφορετική μορφή σε αυτόν, αλλά δεν είναι η μορφή στην οποία απαντάς. Αυτός ζητάει και συ λαμβάνεις, γιατί δεν έχετε έλθει παρά με έναν σκοπό ∙ για να μάθεις ότι αγαπάς τον αδελφό σου με αδελφική αγάπη. Και ως αδελφός, πρέπει ο Πατέρας του να είναι ο ίδιος με τον δικό σου, όπως και αυτός είναι σαν εσένα στην πραγματικότητα.
11. Μαζί θυμόσαστε και αποδεχόσαστε την κοινή σας κληρονομιά. Μόνος του ο καθένας, την αρνείται Δεν είναι ξεκάθαρο ότι ενώσω ακόμα επιμένεις να ηγείσαι ή να ακολουθείς, θα νομίζεις ότι περπατάς μόνος σου, χωρίς κανέναν στο πλάι σου; Αυτός είναι ο δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά, γιατί το φως δεν μπορεί να δοθεί όταν περπατάς μόνος, κι έτσι δεν μπορείς να δεις σε ποιο δρόμο πηγαίνεις. Ως εκ τούτου υπάρχει σύγχυση, και μια αίσθηση ατέλειωτης αμφιβολίας καθώς κλονίζεσαι εμπρός πίσω στο σκοτάδι μόνος. Ωστόσο αυτές είναι μόνο προβολές του τι είναι το ταξίδι, και πως πρέπει να γίνει. Γιατί δίπλα σου είναι Ένας ο Οποίος κρατάει το φως μπροστά σου, έτσι που το κάθε βήμα να γίνεται με σιγουριά και βεβαιότητα για τον δρόμο. Ένα κάλυμμα στα μάτια μπορεί πράγματι να σου εμποδίσει την όραση, αλλά δεν μπορεί να κάνει τον δρόμο τον ίδιο να σκοτεινιάσει. Και Αυτός ο Οποίος ταξιδεύει μαζί σου έχει το φως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μακριά από εμένα.

  ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μα...