Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017

ΜΑΘΗΜΑ 31 Δεν είμαι το θύμα του κόσμου που βλέπω.
ΜΑΘΗΜΑ 31

Δεν είμαι το θύμα του κόσμου που βλέπω.

1. Η σημερινή ιδέα είναι η εισαγωγή της διακήρυξης της απελευθέρωσής σου. Πάλι, αυτή η ιδέα θα πρέπει να εφαρμοστεί και στον κόσμο που βλέπεις έξω και στον κόσμο που βλέπεις μέσα σου. Στην εφαρμογή αυτής της ιδέας θα χρησιμοποιήσουμε μια μορφή πρακτικής την οποία θα χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο από τώρα και στο εξής, με κάποιες αλλαγές που θα σου υποδειχθούν. Μιλώντας γενικά, η μορφή αυτή περιλαμβάνει δύο όψεις, μία κατά την οποία θα εφαρμόζεις την ιδέα με μια πιο σταθερή βάση, και η άλλη θα αποτελείται από συχνές εφαρμογές της ιδέας κατά την διάρκεια όλης της ημέρας.

2. Χρειάζονται δύο μεγαλύτερες περίοδοι πρακτικής για την σημερινή ιδέα, μία το πρωί και μία τη νύχτα. Προτείνονται τρία έως πέντε λεπτά για την κάθε μία. Εκείνη την ώρα, κοίταξε γύρω σου αργά όσο θα επαναλαμβάνεις την ιδέα δύο ή τρεις φορές. Έπειτα κλείσε τα μάτια σου, και εφάρμοσε την ιδέα στον εσωτερικό σου κόσμο. Θα ξεφύγεις και από τους δύο μαζί, διότι ο εσωτερικός κόσμος είναι η αιτία του εξωτερικού.

3. Καθώς ερευνάς τον εσωτερικό σου κόσμο, απλά άφησε όποιες σκέψεις περνούν από το νου σου να έρθουν στην επίγνωσή σου, μελετώντας την κάθε μια για μια στιγμή, και έπειτα να την αντικαθιστάς από την άλλη. Προσπάθησε να μην θέσεις κάποιο είδος ιεραρχίας ανάμεσά τους. Παρατήρησέ τις καθώς πηγαινοέρχονται με όση μεγαλύτερη απάθεια γίνεται. Μην παραμένεις σε καμιά ιδιαίτερα, παρά προσπάθησε να αφήσεις την ροή να κινείται ομαλά και ήρεμα, χωρίς καμιά προσωπική επένδυση από μέρους σου. Καθώς κάθεσαι και παρατηρείς τις σκέψεις σου ήρεμα, να επαναλαμβάνεις την σημερινή ιδέα από μέσα σου όσο πιο συχνά γίνεται, αλλά χωρίς βιασύνη.

4. Ακόμα, επαναλάμβανε την σημερινή ιδέα όσο πιο συχνά γίνεται κατά την διάρκεια της ημέρας. Υπενθύμιζε στον εαυτό σου ότι κάνεις μια διακήρυξη ανεξαρτησίας εν ονόματι της δικής σου ελευθερίας. Και στην δική σου ελευθερία βρίσκεται και η ελευθερία του κόσμου.

5. Η σημερινή ιδέα είναι επίσης ιδιαίτερα χρήσιμη ως απάντηση σε οποιαδήποτε μορφή πειρασμού που μπορεί να προκύψει. Είναι μια διακήρυξη ότι δεν θα ενδώσεις σε αυτόν, και ότι δεν θα υποδουλώσεις τον εαυτό σου.


Η ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 27του Michael Murray acim.ie

ΜΑΘΗΜΑ 27
Στο σημερινό μάθημα κάνουμε μια επιλογή που βρίσκεται πάνω από όλες τις άλλες επιλογές. Αν θέλεις να δεις, δηλ. να είσαι στην Όραση, τότε πρέπει να επιλέξεις το Επίπεδο-2 αντί για το Επίπεδο-1. Κάθε επιλογή που πιστεύεις ότι έκανες, έγινε μόνο με το εγώ στο Επίπεδο-1. Για να κάνεις την επιλογή «Πάνω από όλες τις άλλες» σημαίνει να είσαι πάνω από το Επίπεδο-1 και το σύστημα σκέψης του εγώ.
Ο Ουρανός είναι μια επιλογή και κάνεις αυτή τη επιλογή λέγοντας όχι στη ψευδή εικόνα του εγώ και το σύστημα σκέψης του εγώ του «σωστού» και «λάθους» του «καλού» και «κακού». Κάνεις αυτή την επιλογή λέγοντας όχι στην ιδέα ότι «νομίζεις ότι σκέφτεσαι». Κάνεις αυτή την επιλογή λέγοντας τελειωτικά όχι στη σκέψη του διαχωρισμού και το Επίπεδο-1. Λες ναι στην Όραση, λέγοντας όχι στη κρίση.
ΜΑΘΗΜΑ 27
Πάνω απ’ όλα θέλω να δω.
(Η Ερώτηση είναι: Πως; Πως πάνω απ’ όλα μπορώ να δω;
Η Απάντηση είναι: Μπορώ να επιλέξω την γαλήνη, τη χαρά και την αγάπη του Θεού πάνω απ’ όλα.)
1. Η σημερινή ιδέα εκφράζει κάτι πιο δυνατό από μια απλή αποφασιστικότητα.
(Για να είσαι πάνω απ’ όλα, σημαίνει να είσαι πάνω απ’ όλα όσα προσφέρει το εγώ στο Επίπεδο-1. Όταν είσαι πάνω απ’ όλα είσαι στο Επίπεδο-2. Ο Ουρανός είναι μια επιλογή και πρέπει να τον επιλέξεις λέγοντας όχι σε όλα τα άλλα δηλ. στο Επίπεδο-1. «Αναζήτησε πρώτα την Βασίλεια των Ουρανών και όλα τα άλλα θα σου δοθούν».)
2Από το σύνολο των επιθυμιών σου, δίνει προτεραιότητα στην όραση.
(Το να πεις ολοκληρωτικά όχι στη ψευδή εικόνα στο Επίπεδο-1 σημαίνει ότι λες ναι στον αληθινό σου Εαυτό στο Επίπεδο-2. Η Όραση είναι μια ιδιότητα του Αληθινού σου Εαυτού.)
3Μπορεί να αισθανθείς διστακτικός κατά την χρήση της ιδέας, επειδή δεν είσαι σίγουρος ότι πραγματικά την εννοείς.
(Μπορεί να αισθανθείς διστακτικός κατά την χρήση της ιδέας, επειδή δεν γνωρίζεις τι σημαίνει να είσαι πάνω απ’ όλα. Αλλά μπορείς να είσαι σίγουρος για το τι δεν θέλεις που είναι η ψευδής εικόνα, η αμαρτία, η ενοχή και ο φόβος. Έτσι, κάνε αυτήν την επιλογή σου: λέγοντας όχι στη ψευδή εικόνα του εγώ θα λες ναι στην Όραση και στον Αληθινό σου Εαυτό.)
4Αυτό δεν έχει σημασία.
(Το να λες όχι στο εγώ σημαίνει ότι λες ναι στο Θεό. Το κείμενο σου λέει πολύ καθαρά ότι η μόνη διαφορά ανάμεσα στον Ιησού και σε σένα είναι ότι εκείνος είπε όχι στο εγώ ολοκληρωτικά. Αυτή είναι μια επιλογή που μπορείς να την κάνεις ακριβώς τώρα.)
5Ο σκοπός των σημερινών ασκήσεων είναι να επισπευστεί ο χρόνος όπου αυτή η ιδέα θα είναι τελείως αληθινή.
(Η ώρα για αυτήν την επιλογή είναι ακριβώς τώρα. Έκανες μακρύ δρόμο από το Επίπεδο-1 και τώρα είναι η ώρα να αποστασιοποιηθείς ολοκληρωτικά από την ψευδή εικόνα που έχεις για εαυτό σου. Δεν είσαι το εγώ σου και λέγοντας όχι σ’ αυτό, λες ναι στον Χριστικό σου Εαυτό.)
(παραγ.)2. Μπορεί να υπάρξει μεγάλος πειρασμός να πιστέψεις ότι κάποιο είδος θυσίας σου ζητείται, όταν λες ότι πάνω απ’ όλα θέλεις να δεις.
(Ίσως πιστεύεις ότι λέγοντας όχι στη ψευδή εικόνα του εγώ θυσιάζεις τον εαυτό σου και έτσι είναι. Θυσιάζεις όλη την ενοχή και την ντροπή που υπέμεινες ποτέ.
Θυσιάζεις όλο τον φόβο, και όλο τον θυμό που έχεις ή που θα είχες ποτέ. Θυσιάζεις όλο τον πόνο, την αρρώστια και τον θάνατο που βίωσες ποτέ. Μπορείς στ’ αλήθεια να τα θεωρείς όλα αυτά ως θυσία του εαυτού σου;)
2Εάν αισθανθείς άβολα με την απουσία επιφύλαξης στη δήλωση, πρόσθεσε:
(Λέγοντας όχι στη ψευδή εικόνα του εγώ βιώνω και καλωσορίζω την αληθινή γαλήνη του νου μου. Αυτό έψαχνα τόσο καιρό. Η χαρά, η αγάπη και η ευδαιμονία των ουρανών με περιμένουν εδώ.)
3Η όραση δεν έχει κανένα κόστος για κανέναν.
(Η Όραση είναι η ελευθερία μου και το να δω είναι το δώρο της όρασης που επιλέγω σήμερα.)
4Εάν ο φόβος απώλειας επιμένει, πρόσθεσε:
(Δεν θυσιάζω τίποτε παρά μόνο αυτό που είναι ψευδές και αναληθές. Ο πόνος, τα βάσανα και ο θάνατος ήταν μόνο στις ψευδαισθήσεις μου και αυτά είναι που δεν θέλω τώρα.)
5Μόνο να ευλογήσει μπορεί.
(Επιλέγω την γαλήνη, τη χαρά και την αγάπη του Θεού πάνω απ’ όλα.)
(παραγ.)3. Η σημερινή ιδέα χρειάζεται πολλές επαναλήψεις για να έχεις το μέγιστο όφελος.
(Επιλέγω την γαλήνη, τη χαρά και την αγάπη του Θεού πάνω απ’ όλα.)
2Πρέπει να κάνεις χρήση της κάθε μισή ώρα τουλάχιστον, και πιο συχνά εάν είναι δυνατόν.
(Επιλέγω την γαλήνη, τη χαρά και την αγάπη του Θεού πάνω απ’ όλα.)
3Μπορείς να δοκιμάσεις κάθε τέταρτο ή είκοσι λεπτά.
(Επιλέγω την γαλήνη, τη χαρά και την αγάπη του Θεού πάνω απ’ όλα.)
4Προτείνεται να ορίσεις κάποιο συγκεκριμένο διάστημα χρόνου για τις επαναλήψεις της ιδέας, είτε όταν ξυπνήσεις είτε λίγο αργότερα, και να προσπαθήσεις να τηρήσεις τους χρόνους κατά την διάρκεια της ημέρας.
(Επιλέγω την γαλήνη, τη χαρά και την αγάπη του Θεού πάνω απ’ όλα.)
5Δεν θα είναι δύσκολο να το κάνεις, ακόμα κι αν συζητάς ή είσαι απασχολημένος με κάτι άλλο.
(Επιλέγω την γαλήνη, τη χαρά και την αγάπη του Θεού πάνω απ’ όλα.)
6Μπορείς να επαναλάβεις μια μικρή πρόταση στον εαυτό σου χωρίς να δημιουργηθεί καμιά ενόχληση.
(Επιλέγω την γαλήνη, τη χαρά και την αγάπη του Θεού πάνω απ’ όλα.)
4. Το πραγματικό ερώτημα είναι, πόσο συχνά θα το θυμηθείς;
(Επιλέγω την γαλήνη, τη χαρά και την αγάπη του Θεού πάνω απ’ όλα.)
2Πόσο πολύ θέλεις να είναι αληθινή η σημερινή ιδέα;
(Επιλέγω την γαλήνη, τη χαρά και την αγάπη του Θεού πάνω απ’ όλα.)
3Απάντησε σε μια απ’ αυτές τις ερωτήσεις και θα έχεις απαντήσει και στην άλλη.
(Επιλέγω την γαλήνη, τη χαρά και την αγάπη του Θεού πάνω απ’ όλα.)
4Πιθανότατα θα χάσεις αρκετές εφαρμογές, και ίσως και πολλές.
(Επιλέγω την γαλήνη, τη χαρά και την αγάπη του Θεού πάνω απ’ όλα.)
5Μην ενοχληθείς απ’ αυτό, όμως συνέχισε και προσπάθησε να κρατήσεις το πρόγραμμα από εκείνη τη στιγμή και μετά.
(Επιλέγω την γαλήνη, τη χαρά και την αγάπη του Θεού πάνω απ’ όλα.)
6Εάν αισθανθείς έστω και μια μόνο φορά κατά τη διάρκεια της ημέρας ότι ήσουν απόλυτα ειλικρινής όταν επαναλάμβανες την σημερινή ιδέα, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι έχεις σώσει τον εαυτό σου από πολλά χρόνια προσπάθειας.
(Επιλέγω την γαλήνη, τη χαρά και την αγάπη του Θεού πάνω απ’ όλα.)

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017

Η ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 26
Η ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΉ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ  26

Στο σημερινό μάθημα, ασχολούμαστε ακόμα με την παραίτηση από την ιδέα ότι νομίζεις ότι σκέφτεσαι. Αυτή και μόνο η ιδέα είναι η αιτία όλων των σκέψεων επίθεσης προς τον εαυτό σου. Η σκέψη ότι «νομίζεις ότι σκέφτεσαι», είναι μια επίθεση στην ατρωτότητα σου. Στο Επίπεδο-1, μόνο η ψευδής εικόνα είναι αυτή που νομίζει ότι σκέφτεται. Επιπλέον, μόνο όταν παραιτηθείς από την ιδέα ότι «νομίζεις ότι σκέφτεσαι», θα παραιτηθείς και από την ψευδή εικόνα. Αυτό είναι η αιτία και το αποτέλεσμα.
ΜΑΘΗΜΑ 26
Οι επιθετικές μου σκέψεις επιτίθενται στην ατρωτότητα μου.
(Το Ερώτημα είναι: Γιατί; Γιατί οι σκέψεις επίθεσης επιτίθενται στην ατρωτότητα μου;
Η Απάντηση είναι: Η σκέψη ότι «νομίζω ότι σκέφτομαι», με κάνει ευάλωτο.)
(παραγ.)1. Είναι σίγουρα προφανές ότι εάν μπορείς να δεχθείς επίθεση, δεν είσαι άτρωτος.
(Αν ακόμα «νομίζω ότι σκέφτομαι» χρειάζεται να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου, και τότε πρέπει να «νομίζω ότι πιστεύω» ότι μπορώ να δεχτώ επίθεση.)
2Βλέπεις την επίθεση ως πραγματική απειλή.
(Αν ακόμα «νομίζω» ότι χρειάζεται να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, τότε πρέπει να «νομίζω» ότι όλες οι επιθέσεις φαίνονται πολύ πραγματικές.)
3Αυτό συμβαίνει επειδή πιστεύεις ότι μπορείς πράγματι να επιτεθείς.
(Το να αμύνομαι σημαίνει ότι επιτίθεμαι κι έτσι, όλες οι άμυνες σημαίνουν επίθεση. Το να «νομίζω» ότι χρειάζεται να αμυνθώ σημαίνει ότι πρέπει να «νομίζω» ότι μπορώ να επιτεθώ.)
4Και αυτό που θα είχε αποτελέσματα προερχόμενο από σένα, πρέπει επίσης να έχει αποτελέσματα ερχόμενο σε σένα.
(Η Προβολή φτιάχνει την Αντίληψη. Αυτό που προβάλλεις θα αντιλαμβάνεσαι, και αυτό που αντιλαμβάνεσαι θα σε επηρεάζει. Αυτός είναι ο Νόμος της Αιτίας και του Αποτελέσματος.)
5Αυτός είναι ο νόμος που τελικά θα σε σώσει, αλλά τώρα τον χρησιμοποιείς λάθος.
(Ο Νόμος της Αιτίας και του Αποτελέσματος τελικά θα είναι ο σωτήρας σου, αλλά μόνο όταν τον χρησιμοποιήσεις προς όφελος σου στο Επίπεδο-2.)
6Πρέπει επομένως να μάθεις πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί (ο νόμος) για τα δικά σου ύψιστα συμφέροντα, και όχι ενάντια σ’ αυτά.
(Ο Νόμος της Αιτίας και του Αποτελέσματος θα λειτουργήσει προς όφελος σου, αλλά μόνο όταν μάθεις πώς να τον χρησιμοποιείς.)
(παραγ.)2. Επειδή οι επιθετικές σκέψεις σου θα προβληθούν (προς τα έξω), εσύ θα φοβάσαι τις επιθέσεις.
(Αν συνεχίζεις να «νομίζεις ότι σκέφτεσαι», πράγμα που είναι η αιτία, τότε σκέφτεσαι με το εγώ. Το αποτέλεσμα αυτής της αιτίας θα είναι ότι θα φοβάσαι για επιθέσεις. Αυτό είναι η αιτία και το αποτέλεσμα που λειτουργούν εναντίον σου.)
2Και εάν φοβάσαι τις επιθέσεις, πρέπει να πιστεύεις ότι δεν είσαι άτρωτος.
(Πάντα θα θεωρείς τον εαυτό σου ευάλωτο σε επίθεση αν συνεχίσεις να «νομίζεις ότι σκέφτεσαι».)
3Οι επιθετικές σκέψεις επομένως σε κάνουν τρωτό μέσα στο δικό σου νου, εκεί ακριβώς όπου βρίσκονται οι επιθετικές σκέψεις.
(Η αιτία και το αποτέλεσμα δεν είναι διαχωρισμένα. Αν «νομίζεις ότι σκέφτεσαι», τότε σκέφτεσαι με το εγώ. Το εγώ είναι μια επίθεση εναντίον σου, εναντίον του αληθινού σου Εαυτού· επομένως, αν σκέφτεσαι με το εγώ, τότε πρέπει να επιτίθεσαι στον εαυτό σου.)
4Οι επιθετικές σκέψεις και η ατρωτότητα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές παράλληλα.
(Υπάρχουν μόνο δύο συστήματα σκέψης. Αν σκέφτεσαι με το εγώ, πρέπει να είσαι στο Επίπεδο-1. Αν σκέφτεσαι με τον Θεό, πρέπει να είσαι στο Επίπεδο-2.)
5Είναι αντιφατικές μεταξύ τους.
(Όταν δεχτείς ένα από αυτά τα συστήματα σκέψης, πρέπει να αρνηθείς το άλλο. Αυτό είναι η αιτία και το αποτέλεσμα.)
(παραγ.)3. Η σημερινή ιδέα εισάγει την σκέψη ότι πάντα επιτίθεσαι στον εαυτό σου πρώτα.
(Η επίθεση στον εαυτό μου είναι η πρώτη αιτία αν συνεχίσω να «νομίζω» ότι πρέπει να αμύνομαι. Όλες οι άμυνες σημαίνουν επίθεση.)
2Εάν οι επιθετικές σκέψεις περιέχουν την πεποίθηση ότι είσαι ευάλωτος, το αποτέλεσμά τους είναι να σε αποδυναμώσουν στα δικά σου μάτια.
(Το αποτέλεσμα της σκέψης ότι πρέπει να αμυνθώ σημαίνει ότι πρέπει να είμαι ευάλωτος, και γι αυτό πρέπει να είμαι κι αδύναμος.)
3Έτσι, έχουν επιτεθεί στην αντίληψή σου για τον εαυτό σου.
(Το ότι ακόμα νομίζω ότι σκέφτομαι, λοιπόν, σημαίνει ότι οι «δικές μου» σκέψεις είναι επίθεση προς τον εαυτό μου.)
4Και επειδή πιστεύεις σ’ αυτές, δεν μπορείς πλέον να πιστεύεις στον εαυτό σου.
(Αν ακόμα «νομίζω ότι σκέφτομαι», τότε δεν μπορώ πια να γνωρίζω τον Αληθινό μου Εαυτό.)
5Μια εσφαλμένη εικόνα του εαυτού σου έχει πάρει την θέση του τι είσαι.
(Μόνο η ψευδής εικόνα είναι αυτή που «νομίζει ότι σκέφτεται». Επίσης, αν εξακολουθώ να νομίζω «ότι σκέφτομαι», τότε «αυτό» που σκέφτεται πρέπει να είναι η ψευδής μου εικόνα.)
(παραγ.)4. Η εξάσκηση στην σημερινή ιδέα θα σε βοηθήσει να καταλάβεις ότι η τρωσιμότητα ή η ατρωσιμότητα είναι το αποτέλεσμα των δικών σου σκέψεων. 2Τίποτα άλλο εκτός από τις δικές σου σκέψεις δεν μπορεί να σου επιτεθεί.
(Αν «νομίζω ότι σκέφτομαι», τότε πρέπει να είμαι ευάλωτος. Η ατρωτότητα μου βασίζεται στην παραίτηση από την ιδέα ότι «νομίζω ότι σκέφτομαι».
2Τίποτα άλλο εκτός από τις δικές σου σκέψεις δεν μπορεί να σου επιτεθεί.
(Μόνο η σκέψη ότι «νομίζω ότι σκέφτομαι» είναι αυτή που μπορεί να μου επιτεθεί. Όλες οι άλλες σκέψεις επίθεσης που φαίνονται ότι μου επιτίθενται βασίζονται σε αυτή την μία ιδέα που ανήκει στο εγώ.)
3Τίποτα άλλο εκτός από τις δικές σου σκέψεις δεν μπορεί να σε κάνει να σκεφτείς ότι είσαι τρωτός.
(Μόνο η σκέψη ότι «νομίζω ότι σκέφτομαι» είναι αυτή που με κάνει ευάλωτο.)
4Και τίποτα άλλο εκτός από τις σκέψεις σου δεν μπορεί να σου αποδείξει ότι αυτό δεν ισχύει.
(Μόνο όταν παραιτηθώ από την σκέψη ότι «νομίζω ότι σκέφτομαι», θα βιώσω και θα αποδείξω στον εαυτό μου την ατρωτότητα μου.)
(παραγ.)5. Έξι περίοδοι πρακτικής απαιτούνται για την εφαρμογή της σημερινής ιδέας.
(Μόνο η σκέψη ότι «νομίζω ότι σκέφτομαι» είναι αυτή που με κάνει ευάλωτο.)
2Δύο πλήρη λεπτά πρέπει να αφιερωθούν για κάθε περίοδο, παρόλο που ο χρόνος μπορεί να μειωθεί στο ένα λεπτό, εάν υπάρχει έντονη δυσφορία.
(Μόνο η σκέψη ότι «νομίζω ότι σκέφτομαι» είναι αυτή που με κάνει ευάλωτο.)
3Μην μειώσεις όμως τη διάρκεια περισσότερο.
(Μόνο η σκέψη ότι «νομίζω ότι σκέφτομαι» είναι αυτή που με κάνει ευάλωτο.)
(παραγ.)6. Η περίοδος πρακτικής πρέπει να ξεκινήσει με την επανάληψη της σημερινής ιδέας, μετά κλείσε τα μάτια σου και εξέτασε τα άλυτα θέματα, των οποίων η έκβαση σε απασχολεί..
(Μόνο η σκέψη ότι «νομίζω ότι σκέφτομαι» είναι αυτή που με κάνει ευάλωτο.)
2Η έγνοια μπορεί να έχει τη μορφή της κατάθλιψης, της στενοχώριας, του θυμού, ενός αισθήματος βάρους, του φόβου, προαισθήματος ή εμμονής.
(Μόνο η σκέψη [ονόμασε την] που «νομίζω ότι σκέφτομαι» είναι αυτή που με κάνει ευάλωτο.)
3Οποιοδήποτε ανεπίλυτο πρόβλημα επανέρχεται στις σκέψεις σου κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι κατάλληλο θέμα για πρακτική εφαρμογή
(Μόνο αυτή η σκέψη [ονόμασε την] που «νομίζω ότι σκέφτομαι» είναι αυτή που με κάνει ευάλωτο.)
4Δεν θα μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις πολλά θέματα σε κάθε περίοδο πρακτικής, γιατί πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος από το συνηθισμένο σε κάθε ένα.
(Μόνο αυτή η σκέψη [ονόμασε την] που «νομίζω ότι σκέφτομαι» είναι που με κάνει ευάλωτο.)
5Η σημερινή ιδέα πρέπει να εφαρμοστεί ως εξής:
(παραγ.)7. Κατ’ αρχήν ονόμασε την κατάσταση:
(Μόνο αυτή η σκέψη για [ονόμασε το] που «νομίζω ότι σκέφτομαι» είναι αυτή που με κάνει ευάλωτο.)
2Ανησυχώ για ______________
(Μόνο αυτή η σκέψη «με απασχολεί [ονόμασε το]» που νομίζω ότι σκέφτομαι, είναι που με κάνει ευάλωτο.)
3Μετά εξέτασε κάθε πιθανή έκβαση που σου έρχεται στο νου ως προς αυτό, η οποία σου προκαλεί ανησυχία, και ανάφερε καθεμιά συγκεκριμένα, λέγοντας:
(Μόνο αυτή η σκέψη «με απασχολεί [ονόμασε το]» που νομίζω ότι σκέφτομαι, είναι που με κάνει ευάλωτο.)
4Φοβάμαι ότι __________________ θα συμβεί.
(Μόνο αυτή η σκέψη ότι «φοβάμαι ότι θα συμβεί [ονόμασε το]» που νομίζω ότι σκέφτομαι είναι που με κάνει ευάλωτο.)
8. Εάν κάνεις ορθά τις ασκήσεις, θα έχεις πέντε ή έξι ανησυχητικές εκδοχές για κάθε κατάσταση που θα χρησιμοποιήσεις ως θέμα, και πολύ πιθανόν να είναι και περισσότερες.
(Μόνο αυτή η σκέψη ότι «με απασχολεί το [ονόμασε το]» που νομίζω ότι σκέφτομαι είναι που με κάνει ευάλωτο.
Μόνο αυτή η σκέψη ότι «φοβάμαι το [ονόμασε το]» που νομίζω ότι σκέφτομαι είναι που με κάνει ευάλωτο.
Μόνο αυτή η σκέψη ότι «φοβάμαι για [ονόμασε το]» που νομίζω ότι σκέφτομαι είναι που με κάνει ευάλωτο.
Μόνο αυτή η σκέψη ότι «ανησυχώ για [ονόμασε το]» που νομίζω ότι σκέφτομαι είναι που με κάνει ευάλωτο.
Μόνο αυτή η σκέψη ότι «με ταράζει το [ονόμασε το]» που νομίζω ότι σκέφτομαι είναι που με κάνει ευάλωτο.
Μόνο αυτή η σκέψη ότι «δυσανασχετώ για το [ονόμασε το]» που νομίζω ότι σκέφτομαι είναι που με κάνει ευάλωτο.)
2Είναι πιο εποικοδομητικό να ασχοληθείς με λίγες καταστάσεις προσεκτικά παρά ν’ ασχοληθείς επιφανειακά με περισσότερες.
(Είναι μόνο αυτές οι σκέψεις για [ονόμασε τες] που νομίζω ότι σκέφτομαι που με κάνουν ευάλωτο.)
3Καθώς ο κατάλογος με τις προσδοκώμενες εκβάσεις για κάθε κατάσταση συνεχίζεται, πιθανότατα θ’ ανακαλύψεις ότι κάποιες από αυτές, ιδιαίτερα εκείνες που σου έρχονται στο νου προς το τέλος, είναι λιγότερο αποδεκτές από σένα.
(Μόνο αυτή η σκέψη ότι «με απασχολεί το [ονόμασε το]» που νομίζω ότι σκέφτομαι είναι που με κάνει ευάλωτο.)
4Προσπάθησε όμως, όσο μπορείς, να τις χειριστείς όλες με τον ίδιο τρόπο.
(Μόνο αυτές οι σκέψεις για [ονόμασε τες] που νομίζω ότι σκέφτομαι είναι που κάνουν ευάλωτο.)
(παραγ.)9. Αφού έχεις ονομάσει κάθε έκβαση που φοβάσαι, πες στον εαυτό σου:
(Μόνο η σκέψη ότι «νομίζω ότι σκέφτομαι» είναι που κάνει ευάλωτο.)
2Αυτή η σκέψη είναι μια επίθεση κατά του εαυτού μου.
(Η σκέψη ότι «νομίζω ότι σκέφτομαι» είναι μια επίθεση στον εαυτό μου.)
3Ολοκλήρωσε κάθε περίοδο πρακτικής επαναλαμβάνοντας άλλη μια φορά την σημερινή ιδέα στον εαυτό σου.
(Μόνο η σκέψη ότι «νομίζω ότι σκέφτομαι» είναι που με κάνει ευάλωτο.)

ΜΑΘΗΜΑ 30 Ο Θεός είναι μέσα σε όλα όσα βλέπω, επειδή ο Θεός είναι μέσα στο νου μου.
ΜΑΘΗΜΑ 30

Ο Θεός είναι μέσα σε όλα όσα βλέπω, επειδή ο Θεός είναι μέσα στο νου μου.

1. Η σημερινή ιδέα είναι η αφετηρία για την αληθινή όραση. Από αυτή την ιδέα ο κόσμος θα αποκαλυφθεί μπροστά σου, και θα τον κοιτάξεις και θα δεις σ’ αυτόν ό,τι δεν έβλεπες τόσο καιρό. Και ό,τι έβλεπες πριν δεν θα σου είναι πια ούτε καν αμυδρά ορατό.

2. Σήμερα προσπαθούμε να δούμε ένα νέο είδος «προβολής». Δεν επιχειρούμε να ξεφορτωθούμε ό,τι δεν μας αρέσει βλέποντάς το έξω. Στη θέση αυτού, προσπαθούμε να δούμε στον κόσμο, αυτό που βρίσκεται στο νου μας, και αυτό που θέλουμε ν’ αναγνωρίσουμε ότι βρίσκεται εκεί. Έτσι, προσπαθούμε να ενωθούμε με ό,τι βλέπουμε, αντί να το κρατάμε μακριά μας. Αυτή είναι η βασική διαφορά της αληθινής όρασης από τον τρόπο που βλέπεις.

3. Την σημερινή ιδέα θα πρέπει να την εφαρμόσεις όσο πιο συχνά γίνεται κατά την διάρκεια της ημέρας. Όποτε έχεις κάποια διαθέσιμη στιγμή, επαναλάμβανέ την από μέσα σου, κοιτώντας γύρω σου, και προσπαθώντας να συνειδητοποιήσεις ότι η ιδέα ισχύει για ό,τι βλέπεις τώρα, ή θα μπορούσες να δεις αν βρισκόταν στην εμβέλεια της όρασής σου.

4. Η πραγματική όραση δεν περιορίζεται από έννοιες όπως «κοντά» και «μακριά». Για να βοηθηθείς να συνηθίσεις αυτή την ιδέα, προσπάθησε να σκεφτείς πράγματα πέρα από την παρούσα εμβέλεια όρασής σου καθώς και εκείνα που βλέπεις πραγματικά, την ώρα που εφαρμόζεις την σημερινή ιδέα.

5. Η πραγματική όραση δεν είναι απεριόριστη μόνο όσον αφορά τον χώρο και την απόσταση, αλλά επίσης δεν εξαρτάται καθόλου από τα μάτια του σώματος. Ο νους είναι η μόνη πηγή της. Για να βοηθηθείς να εξοικειωθείς περισσότερο με την σημερινή ιδέα, αφιέρωσε πολλές περιόδους πρακτικής εφαρμόζοντας την σημερινή ιδέα με τα μάτια κλειστά, χρησιμοποιώντας όποια αντικείμενα σου έρχονται στο νου, και κοιτώντας μέσα σου παρά έξω. Η σημερινή ιδέα ισχύει το ίδιο και για τα δύο. Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017

ΜΑΘΗΜΑ 29 Ο Θεός είναι μέσα σε όλα όσα βλέπω.
ΜΑΘΗΜΑ 29

Ο Θεός είναι μέσα σε όλα όσα βλέπω.

1.Η σημερινή ιδέα εξηγεί γιατί μπορείς να δεις τον συνολικό σκοπό μέσα στο καθετί. Εξηγεί γιατί τίποτα δεν είναι ξεχωριστό το ίδιο ή από μόνο του. Εξηγεί γιατί τίποτα απ’ ό,τι βλέπεις δεν σημαίνει κάτι. Στην πραγματικότητα  εξηγεί κάθε ιδέα που έχουμε χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα, και όλες όσες ακολουθούν. Η σημερινή ιδέα είναι ολόκληρη η βάση της όρασης.

2. Πιθανόν να βρίσκεις ότι αυτή η ιδέα είναι πολύ δύσκολο να την αντιληφθείς αυτή την στιγμή. Μπορεί να την βρεις ανόητη, άσχετη, παράλογη, αστεία, ακόμα και αμφισβητήσιμη. Σίγουρα ο Θεός δεν βρίσκεται για παράδειγμα σε ένα τραπέζι, έτσι όπως το βλέπεις. Και όμως, χθες τονίσαμε ότι ένα τραπέζι μοιράζεται το σκοπό του σύμπαντος. Και ό,τι μοιράζεται το σκοπό του σύμπαντος μοιράζεται και το σκοπό του Δημιουργού του.

3.Δοκίμασε, λοιπόν, σήμερα, να μάθεις να βλέπεις όλα τα πράγματα με αγάπη, εκτίμηση και ανοικτό νου. Τώρα δεν τα βλέπεις. Πώς να γνωρίζεις τι υπάρχει μέσα σ’ αυτά; Τίποτα δεν είναι όπως σου φαίνεται. Ο άγιος σκοπός του βρίσκεται πέρα από τη περιορισμένη ακτίνα αντίληψης. Όταν η όραση θα σου έχει δείξει την αγιότητα που φωτίζει τον κόσμο, τότε θα καταλάβεις πλήρως την σημερινή ιδέα. Και δεν θα μπορείς να καταλάβεις πως σου είχε φανεί τόσο δύσκολο κάποτε.

4. Οι έξι δίλεπτες περίοδοι πρακτικής για σήμερα θα πρέπει να ακολουθήσουν το γνωστό πλαίσιο: Άρχισε επαναλαμβάνοντας από μέσα σου την ιδέα, και μετά εφάρμοσέ την σε τυχαία επιλεγμένα αντικείμενα γύρω σου, ονομάζοντας το κάθε ένα ξεχωριστά. Προσπάθησε να αποφύγεις την τάση του «εγώ» σου να επιλέγει, πειρασμός που μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονος με την σημερινή ιδέα, εξαιτίας της απόλυτα διαφορετικής φύσης της. Να θυμάσαι ότι οποιαδήποτε σειρά θέτεις είναι εξίσου ξένη ως προς την πραγματικότητα.

5. Ο κατάλογος αντικειμένων λοιπόν, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ανεξάρτητος από προσωπικές προτιμήσεις. Για παράδειγμα, μια κατάλληλη λίστα θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

Ο Θεός είναι μέσα σε αυτήν την κρεμάστρα.
Ο Θεός είναι μέσα σε αυτό το περιοδικό.
Ο Θεός είναι μέσα σε αυτό το δάκτυλο.
Ο Θεός είναι μέσα σε αυτή την λάμπα.
Ο Θεός είναι μέσα σε αυτό το σώμα.
Ο Θεός είναι μέσα σε αυτή την πόρτα.
Ο Θεός είναι μέσα σε αυτό το καλάθι των αχρήστων.


Μαζί με τις καθορισμένες περιόδους πρακτικής, να επαναλαμβάνεις την σημερινή ιδέα τουλάχιστον μια φορά την ώρα, κοιτάζοντας αργά γύρω σου καθώς λες από μέσα σου τις λέξεις χωρίς βιασύνη. Τουλάχιστον μια ή δύο φορές θα πρέπει να νιώσεις μια αίσθηση γαλήνης καθώς θα κάνεις αυτό.

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017

ΜΑΘΗΜΑ 28 Πάνω απ’ όλα θέλω να δω τα πράγματα διαφορετικά.
ΜΑΘΗΜΑ 28

Πάνω απ’ όλα θέλω να δω τα πράγματα διαφορετικά.

1. Σήμερα δίνουμε πιο συγκεκριμένη εφαρμογή στην χθεσινή ιδέα. Σε αυτές τις περιόδους πρακτικής, θα κάνεις μια σειρά από συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Το ζήτημα αν θα τις τηρήσεις στο μέλλον δεν μας απασχολεί σε αυτό το σημείο. Αν είσαι πρόθυμος να τις τηρήσεις τουλάχιστον τώρα, έχεις ήδη αρχίσει να τις τηρείς. Και είμαστε ακόμα στην αρχή.

2. Μπορεί ν’ αναρωτιέσαι γιατί είναι τόσο σημαντικό να λες, για παράδειγμα, «Πάνω απ’ όλα θέλω να δω αυτό το τραπέζι διαφορετικά.» Από μόνο του δεν είναι καθόλου σημαντικό. Όμως τι είναι από μόνο του; Και τι σημαίνει «από μόνο του»; Βλέπεις πολλά ξεχωριστά πράγματα για τον εαυτό σου μόνο, πράγμα που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν βλέπεις καθόλου. Ή βλέπεις, ή όχι. Όταν δεις ένα πράγμα με διαφορετικό τρόπο, θα δεις και όλα τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Το φως που θα δεις σε οποιοδήποτε από αυτά είναι το ίδιο φως που θα δεις σε όλα.

3. Όταν λες, «Πάνω απ’ όλα θέλω να δω αυτό το τραπέζι διαφορετικά,» κάνεις μια δέσμευση να αποσύρεις τις όποιες προηγούμενες ιδέες είχες για το τραπέζι, και να ανοίξεις το νου σου στο τι είναι, και στο γιατί είναι. Δεν το προσδιορίζεις με όρους του παρελθόντος. Ρωτάς τι είναι αντί να του λες τι είναι. Δεν δεσμεύεις την σημασία του στην μικροσκοπική εμπειρία σου σε τραπέζια, ούτε περιορίζεις τον σκοπό του στις μικρές σου προσωπικές σκέψεις.

4. Δεν θα αμφισβητείς αυτό που έχεις ήδη προσδιορίσει. Και ο σκοπός αυτών των ασκήσεων είναι να κάνεις ερωτήσεις και να λάβεις τις απαντήσεις. Λέγοντας, «Πάνω απ’ όλα θέλω να δω αυτό το τραπέζι με διαφορετικό τρόπο,» δεσμεύεσαι να δεις. Δεν είναι μια αποκλειστική δέσμευση. Είναι μια δέσμευση που εφαρμόζεται τόσο για το τραπέζι, όσο και για οτιδήποτε άλλο, ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο.

5. Πραγματικά θα μπορούσες να κερδίσεις την όραση από αυτό μόνο το τραπέζι, αν απέσυρες όλες τις προηγούμενες ιδέες σου γι αυτό, και το κοίταζες με ένα εντελώς ανοιχτό νου. Έχει κάτι να σου δείξει× κάτι όμορφο και καθαρό απεριόριστης αξίας, γεμάτο ευτυχία και ελπίδα. Κρυμμένος κάτω από όλες τις ιδέες σου γι αυτό, βρίσκεται ο πραγματικός σκοπός του, ο σκοπός που μοιράζεται με όλο το σύμπαν.

6. Χρησιμοποιώντας το τραπέζι σαν αντικείμενο για την εφαρμογή της σημερινής ιδέας, στην πραγματικότητα ζητάς να δεις το σκοπό του σύμπαντος. Θα ζητήσεις το ίδιο πράγμα από κάθε αντικείμενο που χρησιμοποιείς στις περιόδους πρακτικής. Και κάνεις και μια δέσμευση στο καθένα από  αυτά να αφήσεις να σου αποκαλυφθεί ο σκοπός του, αντί να θέτεις την δική σου κρίση πάνω σε αυτόν.

7. Σήμερα θα έχουμε έξι πρακτικές περιόδους από δύο λεπτά, κατά τις οποίες πρώτα θα δηλώνεις την σημερινή ιδέα, και έπειτα θα την εφαρμόζεις σε ό,τι βλέπεις γύρω σου. Και όχι μόνο θα πρέπει να επιλέγεις τα αντικείμενα εφαρμογής στην τύχη, αλλά στο κάθε ένα θα πρέπει να ανταποκρίνεσαι με ίση ειλικρίνεια, όσον αφορά την εφαρμογή της σημερινής ιδέας, προσπαθώντας έτσι ν’ αναγνωρίσεις την ίση αξία όλων στην συνεισφορά τους στο να δεις.

8. Ως συνήθως, οι εφαρμογές θα πρέπει να περιλαμβάνουν το όνομα του αντικειμένου που φωτίζει η ματιά σου, και θα πρέπει να αφήσεις τα μάτια σου επάνω του όσο λες:

Πάνω απ’ όλα θέλω να δω αυτό το ________________ διαφορετικά.

Κάθε εφαρμογή θα πρέπει να γίνεται αρκετά αργά, και όσο το δυνατόν πιο στοχαστικά. Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης.Η ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 25, MICHAEL MURRAY

  Η  ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 25
Επομένως, η ανάγκη να καταλάβεις αυτά τα μαθήματα είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και το μέλλον της ψευδούς εικόνας. Όταν μπορέσεις να παραιτηθείς από την ανάγκη να καταλαβαίνεις, παραιτείσαι επίσης και από την ψευδή εικόνα. Έτσι λειτουργούν υπέρ σου η αιτία και το αποτέλεσμα.
ΜΑΘΗΜΑ 25
Δεν ξέρω για ποιο σκοπό υπάρχει οτιδήποτε.
(Το Ερώτημα είναι: Γιατί; Γιατί δεν ξέρω τον σκοπό του κάθε πράγματος;
(παραγ.)1. Ο σκοπός είναι νόημα.
(Στο Επίπεδο-1, ο σκοπός της κατανόησης μου ήταν να ενισχύσει το εγώ και την σκέψη του διαχωρισμού. Στο Επίπεδο-2, ο σκοπός της κατανόησης μου θα είναι ενισχύσει την αλήθεια, που είναι η σκέψη της Ενιαιότητας.)
2Η σημερινή ιδέα εξηγεί γιατί τίποτα απ’ όσα βλέπεις δεν έχει κανένα νόημα
(Η σημερινή ιδέα είναι ότι δεν χρειάζεται να δώσω νόημα σε τίποτα. Όλο το νόημα θα μου δοθεί.)
3Δεν ξέρεις ποιος είναι ο σκοπός του.
(Δε «νομίζω ότι σκέφτομαι» πια, επομένως, δεν δίνω νόημα σε τίποτα.)
4Επομένως, για σένα δεν έχει νόημα.
(Όλη η σκέψη ότι «νομίζω ότι σκέφτομαι», είναι χωρίς νόημα.)
5Τα πάντα είναι για τα ύψιστα συμφέροντά σου.
(Στο Επίπεδο-2, όλο το νόημα θα δοθεί τώρα σε σένα, και αυτό είναι για το δικό σου ύψιστο συμφέρον.)
6 Γι’ αυτό υπάρχουν. αυτός είναι ο σκοπός τους. αυτό είναι το νόημά τους.
(Ο σκοπός του συστήματος σκέψης της Ενιαιότητας του Επιπέδου-2 είναι να παρέχει όλο το νόημα για σένα. Θα πρέπει επίσης να ξέρεις μέχρι τώρα ότι: το εγώ ήταν που παρείχε όλο το νόημα για σένα στο Επίπεδο-1.)
7Όταν το αναγνωρίζεις αυτό, οι στόχοι σου ενοποιούνται.
(Είναι ο σκοπός του συστήματος σκέψης της Ενιαιότητας του Επιπέδου-2 που θα κάνει το νου σου ολοκληρωμένο.)
8Όταν το αναγνωρίζεις αυτό, αποκτούν νόημα αυτά που βλέπεις.
(Όταν ενωθείς με το σύστημα σκέψης της Ενιαιότητας στο Επίπεδο-2 είναι που όλο το νόημα της Ενιαιότητας θα σου δοθεί.)
(παραγ.)2. Αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο και όλα όσα υπάρχουν σ’ αυτόν ως έχοντα νόημα σε σχέση με τους στόχους του εγώ.
(Στο Επίπεδο-1, δεν αντιλαμβανόσουν τον κόσμο με νόημα, γιατί το εγώ είναι μια σκέψη χωρίς νόημα.)
2Αυτοί οι στόχοι δεν έχουν καμιά σχέση με τα δικά σου ύψιστα συμφέροντα, επειδή εσύ δεν είσαι το εγώ.
(Με την σκέψη ότι «νομίζεις ότι σκέφτεσαι», δεν αντιλαμβανόσουν το ύψιστο συμφέρον σου, εφόσον είναι μια σκέψη διαχωρισμού.)
3Αυτή η λάθος ταύτιση σε καθιστά ανίκανο να καταλάβεις για ποιο σκοπό υπάρχει οτιδήποτε. 
4Συνεπακόλουθα, οδηγείσαι να το χρησιμοποιήσεις εσφαλμένα.
(Όταν «νομίζεις ότι σκέφτεσαι», θα χρησιμοποιείς λανθασμένα αυτή την ψευδαισθητική δύναμη γιατί είναι μια σκέψη που ανήκει στο εγώ.)
5Όταν το πιστέψεις αυτό, θα προσπαθήσεις ν’ αποσύρεις τους στόχους που έχεις αποδώσει στον κόσμο, αντί να προσπαθείς να τους ενισχύσεις.
(Όταν αρχίζεις να πιστεύεις ότι δεν «νομίζεις ότι σκέφτεσαι», τότε είσαι έτοιμος να αποστασιοποιηθείς από το Επίπεδο-1 και το εγώ.)
(παραγ.)3. Ένας άλλος τρόπος να περιγραφούν οι στόχοι που τώρα αντιλαμβάνεσαι, είναι να πούμε ότι όλοι αφορούν τα «προσωπικά» σου συμφέροντα.
(Τα «προσωπικά» μου συμφέροντα στο Επίπεδο-1 ήταν πάντα τα συμφέροντα του «εγώ» μου.)
2Αφού δεν έχεις κανένα προσωπικό συμφέρον, οι στόχοι σου στην πραγματικότητα αφορούν το τίποτα.
(Εφόσον τώρα ξέρω ότι δεν «νομίζω ότι σκέφτομαι», οι στόχοι μου ήταν πάντα οι στόχοι του εγώ μου. Αυτοί οι στόχοι πάντα ήταν το τίποτα, γιατί το εγώ είναι μια σκέψη του τίποτα.)
3Όταν λοιπόν τους αγαπάς, δεν έχεις κανένα απολύτως στόχο.
(Με το να φροντίζω τους στόχους μου, φρόντιζα την σκέψη ότι «νομίζω ότι σκέφτομαι».)
4Και έτσι δεν ξέρεις για ποιο σκοπό υπάρχει οτιδήποτε.
(Και, γι αυτό, στην πραγματικότητα φρόντιζα το εγώ μου στο Επίπεδο-1).
(παραγ.)4. Προτού μπορέσεις να καταλάβεις τις σημερινές ασκήσεις, μια ακόμα σκέψη είναι απαραίτητη.
(Θυμήσου να μην κρίνεις αυτή την άσκηση. Αν επιχειρήσεις να την κρίνεις, θα φέρεις μαζί σου την κατανόηση του εγώ σου. Και γι αυτό, αν επιχειρήσεις να φέρεις μαζί σου την κατανόηση του εγώ σου, θα επανέλθεις στο Επίπεδο-1 με το εγώ σου.)
2Στα πιο επιφανειακά επίπεδα, εσύ όντως αναγνωρίζεις έναν σκοπό.
(Σε αυτό το Επίπεδο, ακόμα, δεν έχεις κατανόηση, αλλά θα σου δοθεί όσο παραμένεις εδώ.)
3Όμως ο σκοπός δεν μπορεί να κατανοηθεί σ’ αυτά τα επίπεδα.
(Η κατανόηση στο Επίπεδο-2 δεν μπορεί να επιτευχτεί ολοκληρωτικά μέχρι να παραιτηθείς ολοκληρωτικά από την σκέψη ότι «νομίζεις ότι σκέφτεσαι» στο Επίπεδο-1.)
4Για παράδειγμα, καταλαβαίνεις πράγματι ότι το τηλέφωνο υπάρχει για τον σκοπό της συνομιλίας με κάποιον που δεν είναι κοντά σου.
(Ο σκοπός όλης της κατανόησης στο Επίπεδο-1 είναι να ενισχύσει τον διαχωρισμό, και αυτός είναι ο σκοπός που χρειάζεσαι ένα τηλέφωνο.)
5Αυτό που δεν κατανοείς είναι για ποιο σκοπό θέλεις να έρθεις σ’ επαφή μαζί του.
(Δεν καταλαβαίνεις ακόμα ότι δεν χρειάζεσαι ένα τηλέφωνο για να επικοινωνήσεις με κάποιον.)
6Και είναι αυτό που κάνει την επαφή σου μαζί του να έχει νόημα ή να μην έχει.
(Παρόλα αυτά, πράγματι καταλαβαίνεις στο Επίπεδο-1, ότι χρειάζεσαι ένα τηλέφωνο για να επικοινωνήσεις με κάποιον που δεν βρίσκεται «άμεσα κοντά σου».)
(παραγ.)5. Είναι καθοριστικό για την μάθησή σου να είσαι πρόθυμος να εγκαταλείψεις τους στόχους που έχεις βάλει για κάθε τι.
2Η αναγνώριση ότι δεν έχουν νόημα, και όχι ότι είναι «καλοί» ή «κακοί», είναι ο μόνος τρόπος για να το επιτύχεις αυτό.
(Η αναγνώριση ότι σκέψεις όπως «καλό» και «κακό» προέρχονται από την ίδια την σκέψη ότι «νομίζεις ότι σκέφτεσαι». Όλη η κατανόηση θα μου δοθεί.)
Η σημερινή ιδέα είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
(Τώρα γνωρίζω όχι μόνο πραγματικά δεν καταλαβαίνω τίποτα, αλλά και ότι δεν χρειάζεται να καταλάβω τίποτα· όλη η κατανόηση θα μου δοθεί.)
(παραγ.)6. Έξι περίοδοι πρακτικής, καθεμιά διάρκειας δύο λεπτών, απαιτούνται.
(Τώρα γνωρίζω ότι πράγματι δεν καταλαβαίνω τίποτα, ούτε χρειάζεται να καταλάβω τίποτα· όλη η κατανόηση θα μου δοθεί.)
2Κάθε περίοδος πρακτικής πρέπει να ξεκινήσει με μια αργή επανάληψη της σημερινής ιδέας, και στη συνέχεια κοίταξε γύρω σου και άσε τη ματιά σου να σταθεί σ’ οτιδήποτε τραβήξει το βλέμμα σου, κοντινό ή μακρινό, «σημαντικό» ή «ασήμαντο», «ανθρώπινο» ή «μη-ανθρώπινο».
(Τώρα γνωρίζω ότι πράγματι δεν καταλαβαίνω τίποτα, ούτε χρειάζεται να καταλάβω τίποτα ∙ όλη η κατανόηση θα μου δοθεί.)
3Κρατώντας το βλέμμα σου σε κάθε αντικείμενο που επιλέγεις μ’ αυτόν τον τρόπο, πες, για παράδειγμα:
(Τώρα γνωρίζω ότι πράγματι δεν καταλαβαίνω τίποτα, ούτε χρειάζεται να καταλάβω τίποτα ∙ όλη η κατανόηση θα μου δοθεί.)
4Δεν ξέρω για ποιο σκοπό υπάρχει αυτή η καρέκλα.
(Τώρα γνωρίζω ότι πράγματι δεν καταλαβαίνω τίποτα, ούτε χρειάζεται να καταλάβω τίποτα. Συνεπώς, δεν γνωρίζω, και δεν μπορώ να γνωρίζω τι σκοπό έχει αυτή η καρέκλα· όλη η κατανόηση θα μου δοθεί.)
5Δεν ξέρω για ποιο σκοπό υπάρχει αυτό το μολύβι.
(Τώρα γνωρίζω ότι πράγματι δεν καταλαβαίνω τίποτα, ούτε χρειάζεται να καταλάβω τίποτα. Δεν γνωρίζω τι σκοπό έχει αυτό το μολύβι· όλη η κατανόηση θα μου δοθεί.)
6Δεν ξέρω για ποιο σκοπό υπάρχει αυτό το χέρι.
(Τώρα γνωρίζω ότι πράγματι δεν καταλαβαίνω τίποτα, ούτε χρειάζεται να καταλάβω τίποτα. Δεν γνωρίζω τι σκοπό έχει αυτό το χέρι· όλη η κατανόηση θα μου δοθεί.)
(παραγ.)7.Πες το αυτό αρκετά αργά, χωρίς να μετακινείς το βλέμμα σου από το αντικείμενο μέχρι να έχεις ολοκληρώσει την δήλωση γι’ αυτό.
(Τώρα γνωρίζω ότι πράγματι δεν καταλαβαίνω τίποτα, ούτε χρειάζεται να καταλάβω τίποτα. Δεν γνωρίζω τι σκοπό έχει αυτό το [ονόμασε το]· όλη η κατανόηση θα μου δοθεί.)
8Μετά προχώρησε στο επόμενο, και εφάρμοσε την σημερινή ιδέα όπως έκανες προηγουμένως.
(Τώρα γνωρίζω ότι πράγματι δεν καταλαβαίνω τίποτα, ούτε χρειάζεται να καταλάβω τίποτα. Δεν γνωρίζω τι σκοπό έχει αυτό το [ονόμασε το]· όλη η κατανόηση θα μου δοθεί.)
Αρχή φόρμας


Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017

Η ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 24


του Michael Murray http://acim.ie/

Η ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 24
Στο σημερινό μάθημα, επαναλαμβάνουμε ένα προηγούμενο μάθημα που σχετίζεται με το ότι νομίζουμε ότι σκεφτόμαστε. Αν εξακολουθείς να νομίζεις ότι σκέφτεσαι, τότε πρέπει ακόμα να σκέφτεσαι με το εγώ. Όταν παραιτηθείς από αυτή την ιδέα, τότε ανοίγεις τον δρόμο για την Όραση να εισέλθει στο νου σου.
Η Όραση θα αντικαταστήσει όλες τις σκέψεις σου και τις πεποιθήσεις στις οποίες επενδύεις τώρα, και αν μπορέσεις να το αντιληφθείς αυτό σωστά, τότε αυτό σημαίνει ότι σου δίδεται η σωτηρία. Εκεί είναι που τώρα η ελευθερία σου εξασφαλίζεται.
ΜΑΘΗΜΑ 24
Δεν αντιλαμβάνομαι τα ύψιστα συμφέροντά μου.
(Το Ερώτημα είναι: Γιατί; Γιατί δεν αντιλαμβάνομαι τα δικά μου καλύτερα συμφέροντα; Η Απάντηση είναι: Δεν αντιλαμβάνομαι τα δικά μου καλύτερα συμφέροντα γιατί ακόμα νομίζω ότι σκέφτομαι».)
(παραγ.)1. Σε καμιά από τις καταστάσεις που εμφανίζονται δεν αντιλαμβάνεσαι ποια είναι η έκβαση που θα σε έκανε ευτυχισμένο.
(Αν ακόμα νομίζω ότι σκέφτομαι, τότε πρέπει να σκέφτομαι με το εγώ, και αυτό δεν θα με κάνει ευτυχισμένο.)
2Επομένως, δεν έχεις κανέναν οδηγό για την κατάλληλη δράση και κανένα τρόπο για να κρίνεις το αποτέλεσμα
(Αν ακόμα «νομίζεις ότι σκέφτεσαι», τότε το εγώ είναι ο οδηγός σου, και είναι το εγώ που θα κρίνει την έκβαση για σένα.)
3Αυτό που κάνεις καθορίζεται από την δική σου αντίληψη για την κατάσταση, και αυτή η αντίληψη είναι λάθος.
(Όταν «νομίζεις ότι σκέφτεσαι», όλες σου οι πράξεις θα είναι λάθος γιατί θα βασίζονται στον τρόπο σκέψης σου. Επομένως, το εγώ είναι ο κύριος αυτού που κάνεις γιατί το εγώ είναι ο κύριος αυτού που σκέφτεσαι.)
4Είναι λοιπόν αναπόφευκτο ότι δεν θα υπηρετήσεις τα δικά σου ύψιστα συμφέροντα.
(Είναι αναπόφευκτο λοιπόν ότι θα υπηρετείς το εγώ σε όλα τα πράγματα.)
5Όμως αυτά είναι ο μόνος στόχος σου σε κάθε κατάσταση που γίνεται ορθά αντιληπτή.
(Ωστόσο, μπορείς να αντιληφθείς κάθε πράξη σωστά επιλέγοντας έναν άλλο νου και ένα άλλο επίπεδο αντίληψης.)
6Αλλιώς, δεν θ’ αναγνωρίσεις ποια είναι.
(Αν δεν αντιλαμβάνεσαι σωστά, δεν θα γνωρίζεις τον σκοπό του οτιδήποτε.)
(Παραγ.)2. Εάν καταλάβαινες ότι δεν αντιλαμβάνεσαι τα ύψιστα δικά σου συμφέροντα, θα μπορούσες να διδαχθείς ποια είναι αυτά.
(Αν αποστασιοποιηθείς από την σκέψη ότι «νομίζεις ότι σκέφτεσαι» τότε η Όραση θα σου δείξει έναν άλλο τρόπο να αντιλαμβάνεσαι.)
2Όμως ενόψει της βεβαιότητάς σου ότι γνωρίζεις ποια είναι αυτά, δεν μπορείς να μάθεις.
(Αλλά, αν ακόμα νομίζεις ότι σκέφτεσαι, τότε δεν μπορείς να ανοίξεις τον δρόμο για να εισέλθει η Όραση.)
3Η σημερινή ιδέα είναι ένα βήμα προς το άνοιγμα του νου σου, έτσι ώστε να μπορέσει ν’ αρχίσει η μάθηση.
(Η σημερινή ιδέα είναι: «Δεν αντιλαμβάνομαι τα ύψιστα συμφέροντά μου.
γιατί «ακόμα νομίζω ότι σκέφτομαι».)
Στο σημερινό μάθημα, η παραίτηση από την ιδέα ότι καταλαβαίνεις κάτι είναι κεντρική για την παραίτηση σου από την ψευδή εικόνα. Μόνο η ψευδής εικόνα είναι που νομίζει ότι χρειάζεται να «καταλάβει». Το εγώ όντας τίποτα από μόνο του χρειάζεται να καταλαβαίνει τα πάντα.
Η Απάντηση είναι: Τώρα γνωρίζω ότι πραγματικά δεν καταλαβαίνω τίποτα, ούτε χρειάζεται να καταλάβω τίποτα. Όλη η κατανόηση θα μου δοθεί.)
(Όταν «νομίζεις ότι σκέφτεσαι», είσαι στο Επίπεδο-1 κι επομένως δεν είσαι ικανός να καταλάβεις τον σκοπό του κάθε πράγματος.)
(Στο Επίπεδο-2, πρέπει να είσαι πρόθυμος να μάθεις ότι όλοι οι νόες είναι ενωμένοι σε Ενιαιότητα.)

(παραγ.)3. Οι σημερινές ασκήσεις απαιτούν πολύ μεγαλύτερη ειλικρίνεια απ’ όση συνήθως χρησιμοποιείς.
(Δεν αντιλαμβάνομαι τα ύψιστα συμφέροντά μου γιατί «ακόμα νομίζω ότι σκέφτομαι».)
2Λίγα θέματα, τα οποία εξετάζεις ειλικρινά και προσεκτικά, σε κάθε μια από τις πέντε περιόδους πρακτικής που πρέπει να κάνεις σήμερα, θα βοηθήσουν πιο πολύ απ’ ότι μια επιφανειακή εξέταση πολλών θεμάτων.
(Δεν αντιλαμβάνομαι τα τα ύψιστα συμφέροντά μου γιατί «ακόμα νομίζω ότι σκέφτομαι». Αυτή η σκέψη που έχω για [ονόμασε την] είναι επειδή ακόμα «νομίζω ότι σκέφτομαι».)
3Προτείνονται δύο λεπτά για κάθε περίοδο έρευνας του νου που ζητούν οι ασκήσεις.
(Δεν αντιλαμβάνομαι τα ύψιστα συμφέροντά μου γιατί «ακόμα νομίζω ότι σκέφτομαι». Αυτή η σκέψη που έχω για [ονόμασε την] είναι επειδή ακόμα «νομίζω ότι σκέφτομαι».)
(παραγ.)4. Θα πρέπει να ξεκινήσεις τις περιόδους πρακτικής επαναλαμβάνοντας την σημερινή ιδέα, και στη συνέχεια, με τα μάτια κλειστά, να ερευνήσεις το νου σου για άλυτα ζητήματα που σε απασχολούν αυτό το διάστημα.
(Δεν αντιλαμβάνομαι τα ύψιστα συμφέροντά μου γιατί «ακόμα νομίζω ότι σκέφτομαι». Αυτή η σκέψη που έχω για [ονόμασε την] είναι επειδή ακόμα «νομίζω ότι σκέφτομαι».)
2Η έμφαση πρέπει να δοθεί στο ν’ αποκαλυφθεί η έκβαση την οποία επιθυμείς.
(Δεν αντιλαμβάνομαι τα ύψιστα συμφέροντά μου γιατί «ακόμα νομίζω ότι σκέφτομαι». Μπορώ τώρα να σκεφτώ διαφορετικά στο Επίπεδο-2.)
3Θα συνειδητοποιήσεις γρήγορα ότι έχεις κάποιους στόχους κατά νου ως μέρος της επιθυμητής έκβασης, και επίσης ότι αυτοί οι στόχοι είναι σε διαφορετικά επίπεδα και συχνά συγκρούονται.
(Δεν αντιλαμβάνομαι τα ύψιστα συμφέροντά μου γιατί «ακόμα νομίζω ότι σκέφτομαι». Αυτή η σκέψη που έχω για [ονόμασε την] είναι επειδή ακόμα «νομίζω ότι σκέφτομαι». Μπορώ τώρα να σκεφτώ διαφορετικά στο Επίπεδο-2.)
(παραγ.)5. Εφαρμόζοντας την σημερινή ιδέα, ονόμασε κάθε κατάσταση που σου έρχεται στο νου, και μετά απαρίθμησε προσεκτικά όσο περισσότερους στόχους μπορείς, που θα ήθελες να επιτύχεις με την επίλυσή της.
(Δεν αντιλαμβάνομαι τα ύψιστα συμφέροντά μου γιατί «ακόμα νομίζω ότι σκέφτομαι». Αυτή η σκέψη που έχω γι αυτή την κατάσταση [ονόμασε την] είναι επειδή ακόμα «νομίζω ότι σκέφτομαι». Μπορώ τώρα να σκεφτώ διαφορετικά γι αυτή την κατάσταση στο Επίπεδο-2.)
2Η μορφή κάθε εφαρμογής θα πρέπει να είναι περίπου έτσι:
(Δεν αντιλαμβάνομαι τα ύψιστα συμφέροντά μου γιατί «ακόμα νομίζω ότι σκέφτομαι». Αυτή η σκέψη που έχω για [ονόμασε την] είναι επειδή ακόμα «νομίζω ότι σκέφτομαι». Μπορώ τώρα να σκεφτώ διαφορετικά στο Επίπεδο-2.)
3Για την κατάσταση που αφορά __________ , θα ήθελα ________να συμβεί, και ________ να συμβεί,
(Δεν αντιλαμβάνομαι τα ύψιστα συμφέροντά μου γιατί «ακόμα νομίζω ότι σκέφτομαι». Θα ήθελα να συμβεί αυτό [ονόμασε το] σε αυτή την κατάσταση [ονόμασε την] όσον αφορά [ονόμασε τα].)
4Προσπάθησε να καλύψεις όσο περισσότερα είδη έκβασης μπορείς ειλικρινά να σκεφτείς, ακόμα κι αν μερικά απ’ αυτά δεν φαίνονται να σχετίζονται άμεσα με την κατάσταση ή να έχουν οποιαδήποτε συνάφεια μ’ αυτήν.
(Δεν αντιλαμβάνομαι τα ύψιστα συμφέροντά γιατί «ακόμα νομίζω ότι σκέφτομαι». Θα ήθελα να συμβεί αυτό [ονόμασε το] σε αυτή την κατάσταση [ονόμασε την] όσον αφορά [ονόμασε τα].)
(παραγ.)6. Εάν αυτές οι ασκήσεις γίνουν ορθά, γρήγορα θ’ αναγνωρίσεις ότι έχεις μεγάλες απαιτήσεις από την κατάσταση, οι οποίες δεν έχουν καμιά σχέση μ’ αυτήν.
(Αν κάνεις αυτές τις ασκήσεις σωστά, τώρα θα συνειδητοποιήσεις ότι δεν αντιλαμβάνεσαι τα δικά σου ύψιστα συμφέροντά σε καμιά κατάσταση, γιατί ακόμα νομίζεις ότι σκέφτεσαι».)
2Επίσης θ’ αναγνωρίσεις ότι πολλοί από τους στόχους σου είναι αντιφατικοί, ότι δεν έχεις στο νου σου μια ενοποιημένη έκβαση, και ότι είναι βέβαιο πως θα βιώσεις απογοήτευση σε σχέση με κάποιους στόχους σου, όπως κι αν εξελιχθεί η κατάσταση.
(Πες αυτό: «Δεν αντιλαμβάνομαι τα δικά μου ύψιστα συμφέροντά γιατί «ακόμα νομίζω ότι σκέφτομαι». )
(παραγ.)7. Αφού καλύψεις όσο περισσότερους ευσεβείς στόχους είναι δυνατό, για κάθε άλυτη κατάσταση που σου έρχεται στο νου, πες στον εαυτό σου:
(Πες αυτό: «Δεν αντιλαμβάνομαι τα δικά μου ύψιστα συμφέροντα γιατί «ακόμα νομίζω ότι σκέφτομαι». )
2Δεν αντιλαμβάνομαι τα ύψιστα συμφέροντά μου σ’ αυτή την κατάσταση,και συνέχισε με την επόμενη.
(Πες αυτό: «Δεν αντιλαμβάνομαι τα ύψιστα συμφέροντά μου σ’ αυτή την κατάσταση, γιατί «ακόμα νομίζω ότι σκέφτομαι». )


ΜΑΘΗΜΑ 27 Πάνω από όλα θέλω να δω.

ΜΑΘΗΜΑ 27

Πάνω από όλα θέλω να δω.

1. Η σημερινή ιδέα εκφράζει κάτι ισχυρότερο από απλή αποφασιστικότητα. Δίνει προτεραιότητα στην αληθινή όραση από όλες τις επιθυμίες σου. Μπορεί να νιώσεις διστακτικός ως προς την εφαρμογή της ιδέας, επειδή δεν είσαι σίγουρος αν το εννοείς ακριβώς. Αυτό δεν έχει σημασία. Ο σκοπός της σημερινής  άσκησης είναι να φέρει λίγο πιο κοντά την ώρα κατά την οποία αυτή η ιδέα θα ισχύει απόλυτα.

2. Μπορεί να μπεις στον μεγάλο πειρασμό να πιστέψεις ότι σου ζητείται κάποιου είδους θυσία όταν λες ότι πάνω από όλα θέλεις να δεις Αν αισθανθείς κάποια ανησυχία όσον αφορά την έλλειψη επιφύλαξης σχετικά με αυτή την δήλωση, μπορείς να προσθέσεις:

Η αληθινή όραση δεν κοστίζει τίποτα σε κανέναν.

Αν ο φόβος της απώλειας επιμένει ακόμα, πρόσθεσε ακόμα:

Μπορεί μόνο να ευλογεί.

3. Η σημερινή ιδέα χρειάζεται πολλές επαναλήψεις για να έχουμε το μεγαλύτερο δυνατό όφελος. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται τουλάχιστον κάθε μισή ώρα, και περισσότερο αν είναι δυνατόν. Θα μπορούσες να προσπαθήσεις για κάθε δεκαπέντε ή είκοσι λεπτά. Σου συνιστούμε να θέσεις ένα συγκεκριμένο χρόνο για την εφαρμογή της όταν ξυπνήσεις ή λίγο μετά, και να προσπαθήσεις να επιμείνεις σε αυτό όλη την ημέρα. Δεν θα είναι δύσκολο να το πετύχεις, ακόμα κι αν βρεθείς σε κάποια συζήτηση, ή σε κάποια άλλη δραστηριότητα εκείνη την ώρα. Μπορείς να επαναλαμβάνεις από μέσα σου μια σύντομη πρόταση χωρίς καμιά ενόχληση.

4. Το πραγματικό ερώτημα είναι, πόσο συχνά θα το θυμάσαι; Πόσο θέλεις πραγματικά η σημερινή ιδέα να είναι αλήθεια; Απάντησε σε μια από αυτές τις ερωτήσεις, και θα έχεις απαντήσει και στην άλλη. Πιθανόν να χάσεις κάποιες εφαρμογές, ίσως μάλιστα αρκετές. Μην νιώσεις ενόχληση γι αυτό, παρά προσπάθησε να μείνεις πιστός στο πρόγραμμά σου από δω και πέρα. Αν αισθανθείς ότι ήσουν απόλυτα ειλικρινής έστω για μια φορά όλη την ημέρα όταν επαναλάμβανες την σημερινή ιδέα, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι έχεις γλιτώσει πολλά χρόνια προσπάθειας.


Η ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 23 MICHAEL MURRAY,

Η  ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 23

Στο σημερινό μάθημα αλλάζουμε την αιτία και όχι το αποτέλεσμα. Όταν αλλάζεις το νου σου, αλλάζεις την αντίληψη σου. Μπορείς μόνο να αντιλαμβάνεσαι με το εγώ με την αντίληψη του Επιπέδου-1 και τη σκέψη του διαχωρισμού, ή με το Άγιο Πνεύμα και την αληθινή Αντίληψη στο Επίπεδο-2.

Σήμερα επίσης μαθαίνουμε ότι υπάρχει μόνο μια διέξοδος από το σύστημα διαχωρισμού του εγώ και την εσφαλμένη αντίληψη του Επιπέδου-1. Και αυτός είναι επιλέγοντας το σύστημα σκέψης της Ενιαιότητας και την Αληθινή Αντίληψη στο Επίπεδο-2. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αναζήτησε μόνο να αλλάξεις το νου σου και μην αναζητάς να αλλάξεις τον κόσμο.

ΜΑΘΗΜΑ 23

Μπορώ ν’ αποδράσω από τον κόσμο που βλέπω  εγκαταλείποντας τις επιθετικές σκέψεις.

(Η Ερώτηση είναι: Πως; Πως μπορώ  ν’ αποδράσω από τον κόσμο που βλέπω εγκαταλείποντας τις επιθετικές σκέψεις;
Η Απάντηση είναι: Μπορώ ν’ αποδράσω από τον κόσμο που βλέπω, αλλάζοντας το νου μου. Μπορώ να αλλάξω την αντίληψη μου για τον κόσμο από το Επίπεδο-1 στο Επίπεδο-2.)


1. Η σημερινή ιδέα περιέχει τον μόνο τρόπο, που πράγματι μπορεί να σε βγάλει από τον φόβο.

(Η Αληθινή Αντίληψη και το Άγιο Πνεύμα στο Επίπεδο-2 είναι ο μόνος τρόπος να αποστασιοποιηθείς από την ψευδή εικόνα του εγώ που βρίσκεται μέσα τη Περσόνα, η οποία εσωκλείει τον φόβο και την εσφαλμένη αντίληψη του Επιπέδου-1.)

2Τίποτα άλλο δεν μπορεί να το καταφέρει. όλα τ΄ άλλα δεν έχουν νόημα.

(Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από το Επίπεδο-1, εκτός από το να χρησιμοποιήσεις το Επίπεδο-2.)


3Όμως αυτός ο τρόπος δεν μπορεί ν’ αποτύχει.

(Το Άγιο Πνεύμα και η διόρθωση της  Αντίληψης στο Επίπεδο-2 δεν μπορεί να αποτύχει.)
 4Κάθε σκέψη που κάνεις, αποτελεί ένα κομμάτι του κόσμου που βλέπεις.

(Κάθε σκέψη που κάνεις για τον κόσμο που αντιλαμβάνεσαι μπορεί να αντικατασταθεί με μια καινούργια σκέψη και μια καινούργια αντίληψη στο Επίπεδο-2. Δεν σου ζητείται να θυσιάσεις κάτι.)

5Επομένως, πρέπει ν’ ασχοληθείς με τις σκέψεις σου, εάν είναι ν’ αλλάξει η αντίληψη που έχεις για τον κόσμο.

(Μόνο η αντίληψη σου χρειάζεται να αλλάξει εάν πρόκειται να αλλάξει ο κόσμος που αντιλαμβάνεσαι. Η Αληθινή Αντίληψη είναι στο Επίπεδο-2, ενώ η ψευδής αντίληψη είναι στο Επίπεδο-1. Σου ζητείται να αλλάξεις μόνο την αντίληψη σου.)

(παραγ.)2. Εάν η αιτία του κόσμου που βλέπεις είναι οι επιθετικές σκέψεις, θα πρέπει να μάθεις ότι είναι αυτές τις σκέψεις που εσύ δεν θέλεις.

(Εάν τον κόσμο που αντιλαμβάνεσαι τον προκαλούν οι επιθετικές σου σκέψεις στο Επίπεδο-1, τότε πρέπει να αποστασιοποιηθείς από αυτές τις σκέψεις χρησιμοποιώντας την Προχωρημένη Αληθινή Συγχώρεση στο Επίπεδο-2.)

 2Δεν έχει κανένα νόημα το να λυπάσαι τον κόσμο.

(Μόνο μέσω της συγχώρεσης και της αποστασιοποίησης από το Επίπεδο-1 θα αλλάξει ο κόσμος που βλέπεις από ένα κόσμο διαχωρισμού σε ένα κόσμο Ενιαιότητας στο Επίπεδο-2.)

 3Δεν έχει κανένα νόημα το να προσπαθείς ν’ αλλάξεις τον κόσμο.

(Μην αλλάζεις τον κόσμο, άλλαξε το νου σου για τον κόσμο. Αυτό κατορθώνεται αλλάζοντας τις σκέψεις σου από την εσφαλμένη αντίληψη στο Επίπεδο-1 στην Αληθινή Αντίληψη στο Επίπεδο-2.)

4Αυτός δεν μπορεί ν’ αλλάξει γιατί αποτελεί απλώς ένα αποτέλεσμα.

(Ο κόσμος που αντιλαμβάνεσαι είναι η εξωτερική εικόνα μιας εσωτερικής κατάστασης. Μόνο οι σκέψεις σου για τον κόσμο χρειάζονται να αλλάξουν. Ο κόσμος είναι τέλειος όπως είναι όταν τον δεις μέσω της Αληθινής Αντίληψης.)


5Όμως πράγματι έχει νόημα το ν’ αλλάξεις τις σκέψεις σου σχετικά με τον κόσμο.

(Αν δεν αλλάξεις τις σκέψεις σου για τον κόσμο, τότε ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ το νόημα του για σένα.)

6Σ’ αυτή την περίπτωση, αλλάζεις την αιτία.

(Μόνο οι σκέψεις σου για τον κόσμο χρειάζονται να αλλάξουν.)


7Το αποτέλεσμα θ’ αλλάξει αυτόματα.

(Όταν αλλάζεις τις σκέψεις σου από τις σκέψεις του διαχωρισμού του Επιπέδου-1 σε σκέψεις Ενιαιότητας του Επιπέδου-2, ο κόσμος που βλέπεις θα αλλάξει αυτόματα.)


(παραγ.)3. Ο κόσμος που βλέπεις είναι ένας εκδικητικός κόσμος, και τα πάντα σ’ αυτόν είναι ένα σύμβολο εκδίκησης.

(Ο κόσμος που αντιλαμβάνεσαι στο Επίπεδο-1 είναι ένας εκδικητικός κόσμος επειδή τον αντιλαμβάνεσαι με το εγώ που είναι μια εκδικητική σκέψη. Η Προβολή φτιάχνει την Αντίληψη.)

2Καθεμία από τις αντιλήψεις σου για την «εξωτερική πραγματικότητα» είναι μια απεικόνιση των δικών σου επιθετικών σκέψεων.

(Ο κόσμος που βλέπεις στο Επίπεδο-1 είναι μια προβολή επιθετικών σκέψεων που κατέχεις και ανήκουν στο εγώ. Γνωρίζεις ότι μπορείς να συγχωρέσεις και να αποστασιοποιηθείς από αυτές τις σκέψεις οποιαδήποτε στιγμή επιλέξεις.)

 3Δικαιολογημένα κάποιος θ’ αναρωτιόταν εάν αυτό μπορεί να ονομαστεί όραση.

(Η σκέψη που κάνεις ότι «νομίζεις ότι σκέφτεσαι» σε εμποδίζει να δεις αληθινά κάτι το οποίο ονομάζεται Όραση.)

4Δεν αρμόζει καλύτερα η λέξη φαντασίωση γι’ αυτή την διαδικασία; 5Και η λέξη παραίσθηση δεν είναι πιο κατάλληλος όρος για το αποτέλεσμα;


(Η σκέψη ότι «νομίζεις ότι σκέφτεσαι» κάνει να γίνει το «όνειρο» σου πραγματικότητα μέσα στο νου σου. Όταν αφήσεις αυτή την σκέψη, θα ξυπνήσεις και θα αντιληφθείς ότι τελικά απλά ονειρευόσουν.)

(παραγ.)4. Βλέπεις τον κόσμο που εσύ έχεις φτιάξει, αλλά δεν βλέπεις τον εαυτό σου ως τον κατασκευαστή της εικόνας.

(Είσαι ο ονειρευτής του ονείρου, όχι η φιγούρα μέσα το όνειρο. Η ψευδής εικόνα είναι η φιγούρα στο όνειρο. Ο Υιός του Θεού είναι ο ονειρευτής.)

2Ο κόσμος δεν μπορεί να σε σώσει, αλλά εσύ μπορείς ν’ αποδράσεις από την αιτία του.

(Δεν μπορείς να αλλάξεις τις σκέψεις σου για τον κόσμο μένοντας στο Επίπεδο-1. Αλλά μπορείς να αλλάξεις τις σκέψεις σου για τον κόσμο αλλάζοντας τες στο Επίπεδο-2.)


 3Αυτό είναι το νόημα της λύτρωσης, γιατί πού θα είναι ο κόσμος που τώρα βλέπεις, όταν η αιτία του έχει εξαλειφθεί;

(Όταν αλλάζεις αντίληψη, αλλάζεις τον κόσμο που βλέπεις.)

4Η όραση έχει ήδη μία αντικατάσταση, για κάθε τι που νομίζεις ότι βλέπεις τώρα.

(Η Όραση στο Επίπεδο-2 θα αντικαταστήσει όλες τις σκέψεις που «νομίζεις ότι σκέφτεσαι» τώρα στο Επίπεδο-1.)

5Η ομορφιά μπορεί να φωτίσει τις εικόνες σου, και να τις μεταμορφώσει έτσι ώστε να τις αγαπήσεις, παρότι αυτές φτιάχτηκαν από μίσος.

(Όλα όσα βλέπεις τώρα θα μεταμορφωθούν από τη σκέψη του μίσους σε σκέψη αγάπης. Αυτή είναι η Αληθινή Αντίληψη που αντικαθιστά την εσφαλμένη αντίληψη. Αυτή είναι η Όραση.)

6Και αυτό θα συμβεί γιατί δεν θα τις φτιάχνεις μόνος σου.

(Η Όραση θα σου δοθεί· θα αντικαταστήσει ότι έχεις τώρα. Θυμήσου, «δεν σκέφτεσαι», και αν νομίζεις ότι ακόμη σκέφτεσαι πρέπει να σκέφτεσαι μαζί με το εγώ.)


(παραγ.)5. Η σημερινή ιδέα εισάγει την σκέψη ότι δεν είσαι παγιδευμένος μέσα στον κόσμο που βλέπεις, γιατί η αιτία του μπορεί ν’ αλλάξει.

(Μπορώ να αποδράσω από τον κόσμο που βλέπω αλλάζοντάς το νου μου. Μπορώ να αλλάξω την αντίληψη μου για τον κόσμο από το Επίπεδο-1 στο Επίπεδο-2.)

2Για να συμβεί αυτή η αλλαγή, απαιτείται πρώτα ν’ αναγνωριστεί η αιτία, ώστε κατόπιν να την αφήσεις, προκειμένου να μπορέσει ν’ αντικατασταθεί.

(Μπορώ ν’ αποδράσω από τον κόσμο που βλέπω αλλάζοντάς το νου μου. Μπορώ να αλλάξω την αντίληψη μου για τον κόσμο από το Επίπεδο-1 στο Επίπεδο-2.)

3Τα πρώτα δύο βήματα σ’ αυτή την διαδικασία απαιτούν την συνεργασία σου.

(Μπορώ να αποδράσω από τον κόσμο που βλέπω αλλάζοντάς το νου μου. Μπορώ να αλλάξω την αντίληψη μου για τον κόσμο από το Επίπεδο-1 στο Επίπεδο-2.)

 4Το τελικό βήμα όχι.

(Μπορώ να αποδράσω από τον κόσμο που βλέπω αλλάζοντάς το νου μου. Μπορώ να αλλάξω την αντίληψη μου για τον κόσμο από το Επίπεδο-1 στο Επίπεδο-2.)

5Οι εικόνες σου έχουν ήδη αντικατασταθεί. Κάνοντας τα πρώτα δύο βήματα, θα δεις ότι είναι πράγματι έτσι.

(Μπορώ να αποδράσω από τον κόσμο που βλέπω αλλάζοντάς το νου μου. Μπορώ να αλλάξω την αντίληψη μου για τον κόσμο από το Επίπεδο-1 στο Επίπεδο-2.)

(παραγ.)6. Εκτός από την χρήση της σημερινής ιδέας όποτε παραστεί ανάγκη καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, χρειάζονται πέντε περίοδοι πρακτικής για την εφαρμογή της.

(Μπορώ να αποδράσω από τον κόσμο που βλέπω αλλάζοντάς το νου μου. Μπορώ να αλλάξω την αντίληψη μου για τον κόσμο από το Επίπεδο-1 στο Επίπεδο-2.)

2Καθώς κοιτάς γύρω σου, επανάλαβε αργά την ιδέα πρώτα προς τον εαυτό σου, και κατόπιν κλείσε τα μάτια σου και αφιέρωσε ένα λεπτό για να ερευνήσεις τον νου σου για όσες περισσότερες επιθετικές σκέψεις βρεις.

(Μπορώ να αποδράσω από τον κόσμο που βλέπω αλλάζοντάς το νου μου. Μπορώ να αλλάξω την αντίληψη μου για αυτές τις επιθετικές σκέψεις [ονόμασε τες] από το Επίπεδο-1 στο Επίπεδο-2.)


3Καθώς καθεμία περνά από το νου σου πες:
(Μπορώ να αποδράσω από τον κόσμο που βλέπω αλλάζοντάς το νου μου. Μπορώ να αλλάξω την αντίληψη μου για αυτές [τις σκέψεις -ονόμασε τες] από το Επίπεδο-1 στο Επίπεδο-2.)4Μπορώ ν’ αποδράσω από τον κόσμο που βλέπω εγκαταλείποντας τις επιθετικές σκέψεις για __________.

(Μπορώ να αποδράσω από τον κόσμο που βλέπω αλλάζοντάς το νου μου. Μπορώ να αλλάξω την αντίληψη μου για αυτές [ονόμασε τις επιθετικές σκέψεις] από το Επίπεδο-1 στο Επίπεδο-2.)

5Κράτα κάθε επιθετική σκέψη στο νου σου ενώ το λες αυτό, και μετά άφησε αυτή την σκέψη και προχώρησε στην επόμενη.

(Μπορώ να αποδράσω από τον κόσμο που βλέπω αλλάζοντάς το νου μου. Μπορώ να αλλάξω την αντίληψη μου για [ονόμασε το] από το Επίπεδο-1 στο Επίπεδο-2.)


(παραγ.)7. Κατά τις περιόδους πρακτικής σιγουρέψου ότι συμπεριλαμβάνεις και τις σκέψεις σου για να επιτεθείς και τις σκέψεις σου ότι σου επιτίθενται.

(Μπορώ να αποδράσω από τον κόσμο που βλέπω αλλάζοντάς το νου μου. Μπορώ να αλλάξω την αντίληψη μου για τον κόσμο από το Επίπεδο-1 στο Επίπεδο-2.)

2Τ’  αποτελέσματά τους είναι ακριβώς τα ίδια γιατί αυτές είναι ακριβώς ίδιες.

(Μπορώ να αποδράσω από τον κόσμο που βλέπω αλλάζοντάς το νου μου. Μπορώ να αλλάξω την αντίληψη μου για τον κόσμο από το Επίπεδο-1 στο Επίπεδο-2.)

 3Αυτό δεν το αναγνωρίζεις ακόμα, και προς το παρόν σου ζητείται μόνο να τις χειριστείς ως ίδιες στις σημερινές περιόδους πρακτικής.


(Μπορώ να αποδράσω από τον κόσμο που βλέπω αλλάζοντάς το νου μου. Μπορώ να αλλάξω την αντίληψη μου για τον κόσμο από το Επίπεδο-1 στο Επίπεδο-2.)


4Βρισκόμαστε ακόμα στη φάση αναγνώρισης της αιτίας για τον κόσμο που βλέπεις.

(Μπορώ να αποδράσω από τον κόσμο που βλέπω αλλάζοντάς το νου μου. Μπορώ να αλλάξω την αντίληψη μου για τον κόσμο από το Επίπεδο-1 στο Επίπεδο-2.)

5Όταν τελικά μάθεις ότι οι σκέψεις πως επιτίθεσαι ή πως δέχεσαι επίθεση δεν είναι διαφορετικές, θα είσαι έτοιμος ν’ αφήσεις να φύγει η αιτία.

(Μπορώ να αποδράσω από τον κόσμο που βλέπω αλλάζοντάς το νου μου. Μπορώ να αλλάξω την αντίληψη μου για τον κόσμο από το Επίπεδο-1 στο Επίπεδο-