Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

ΜΑΘΗΜΑ 185 Θέλω την ειρήνη του Θεού



ΜΑΘΗΜΑ 185
Θέλω την ειρήνη του Θεού
1. Το να λες αυτά τα λόγια δεν σημαίνει τίποτα. Αλλά το να εννοείς αυτά τα λόγια σημαίνει τα πάντα. Αν μπορούσες μόνο να τα εννοήσεις έστω για μια στιγμή, δεν θα ήταν δυνατόν να νιώσεις λύπη ποτέ ξανά σε οποιαδήποτε μορφή – σε οποιοδήποτε τόπο ή χρόνο. Ο Ουρανός θα αποκαθίστατο στην πλήρη επίγνωσή σου, η θύμηση του Θεού θα επανερχόταν ολοκληρωτικά στην μνήμη σου, και θα αναγνώριζες πλήρως  την ανάσταση όλης της δημιουργίας.
2. Κανένας που εννοεί αυτές τις λέξεις δεν είναι δυνατόν να μην θεραπευτεί. Δεν γίνεται να παίζει με όνειρα, ούτε να θεωρεί ότι ο ίδιος βρίσκεται μέσα σε ένα όνειρο. Δεν μπορεί να φτιάχνει μια κόλαση και να την θεωρεί αληθινή. Θέλει την ειρήνη του Θεού, και του δίδεται. Γιατί αυτό είναι το μόνο που θέλει, και αυτό είναι όλο που θα λάβει. Πολλοί έχουν πει αυτά τα λόγια. Αλλά πολύ λίγοι είναι αυτοί που τα εννοούν πραγματικά. Δεν έχεις παρά να κοιτάξεις τον κόσμο γύρω σου για να σιγουρευτείς για το πόσο λίγοι είναι. Ο κόσμος θα άλλαζε εντελώς, στην περίπτωση που δύο συμφωνούσαν ότι αυτά τα λόγια εκφράζουν το μόνο πράγμα που θέλουν.
3. Δύο νόες με ένα σκοπό γίνονται τόσο ισχυροί ώστε αυτό που θέλουν γίνεται η Θέληση του Θεού. Διότι οι νόες μπορούν να ενωθούν μόνο στην αλήθεια. Στα όνειρα, ποτέ δύο δεν μπορούν να μοιραστούν την ίδια πρόθεση. Για τον καθένα τους, ο ήρωας του ονείρου είναι διαφορετικός – και το επιθυμητό αποτέλεσμα ποτέ δεν είναι το ίδιο και για τους δύο. Ο χαμένος και ο κερδισμένος εναλλάσσουν τους ρόλους τους, καθώς η αναλογία από την απώλεια στο κέρδος και από το κέρδος στην απώλεια αλλάζει πλευρά ή μορφή.
4. Ωστόσο, μόνο συμβιβασμό μπορεί να φέρει ένα όνειρο. Μερικές φορές παίρνει την μορφή ενότητας, αλλά μόνο την μορφή. Η ουσία διαφεύγει από το όνειρο, διότι ο στόχος των ονείρων είναι ο συμβιβασμός. Οι νόες δεν μπορούν να ενωθούν στα όνειρα. Απλά κάνουν δοσοληψίες. Και ποια δοσοληψία είναι δυνατόν να τους δώσει την ειρήνη του Θεού; Οι ψευδαισθήσεις έρχονται να πάρουν την δική Του θέση. Και αυτό που εννοεί Εκείνος χάνεται μέσα στην πρόθεση συμβιβασμού των νοών που κοιμούνται, ο κάθε ένας αποσκοπώντας στο δικό του όφελος και στην απώλεια κάποιου άλλου.
5. Το να εννοείς ότι θέλεις την ειρήνη του Θεού σημαίνει ότι αποκηρύσσεις όλα τα όνειρα. Γιατί κανένας που εννοεί αυτά τα λόγια δεν θέλει τις ψευδαισθήσεις, και επομένως δεν αναζητά τα μέσα γι αυτές. Τις έχει κοιτάξει και τις βρήκε ελλιπείς. Τώρα αναζητά να πάει πέρα από αυτές, αναγνωρίζοντας ότι άλλο ένα όνειρο δεν θα προσφέρει τίποτα περισσότερο από τα άλλα. Τα όνειρα είναι όλα ίδια γι αυτόν. Και έχει μάθει ότι η μόνη τους διαφορά είναι στην μορφή, διότι το ένα θα φέρνει την ίδια απελπισία και την δυστυχία όπως τα υπόλοιπα.
6. Ο νους που εννοεί ότι το μόνο που θέλει είναι η ειρήνη πρέπει να ενωθεί με άλλους νόες, διότι έτσι επιτυγχάνεται η ειρήνη. Και όταν η επιθυμία για ειρήνη είναι γνήσια, το μέσο για να βρεθεί δίδεται, σε μια μορφή, που ο νους που την αναζητά ειλικρινά, να μπορεί να την καταλάβει. Όποια μορφή και να πάρει το μάθημα είναι σχεδιασμένο γι αυτόν με τέτοιο τρόπο που δεν γίνεται να μην το  αναγνωρίσει, αν το ζητά αληθινά. Αλλά αν ζητά χωρίς ειλικρίνεια, δεν υπάρχει μορφή με την οποία να αποδεχτεί το μάθημα και να το μάθει αληθινά.
7. Σήμερα ας αφιερώσουμε την πρακτική μας στο να αναγνωρίσουμε τι σημαίνουν πραγματικά αυτές οι λέξεις που λέμε. Θέλουμε την ειρήνη του Θεού. Αυτή δεν είναι κενή επιθυμία. Αυτά τα λόγια δεν ζητούν να μας δοθεί άλλο ένα όνειρο. Δεν ζητούν συμβιβασμό, ούτε προσπαθούν να κάνουν άλλη μία δοσοληψία με την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο όνειρο ακόμα που μπορεί να πετύχει εκεί που τα άλλα απέτυχαν. Το να εννοείς αυτά τα λόγια αναγνωρίζει ότι οι ψευδαισθήσεις είναι μάταιες, και ζητά το αιώνιο στην θέση των εναλλασσόμενων ονείρων που φαίνεται σαν ν’ αλλάζουν ως προς αυτό που προσφέρουν, αλλά είναι το ίδιο τιποτένια.
8. Σήμερα αφιέρωσε όλες τις ασκήσεις σου στην προσεκτική έρευνα του νου σου, για να βρεις τα όνειρα που ακόμα περιθάλπεις. Τι είναι αυτό που ζητάς μέσα από την καρδιά σου; Ξέχνα τα λόγια που χρησιμοποιείς όταν κάνεις το αίτημά σου. Σκέψου μόνο αυτό που θεωρείς ότι θα σε ενθαρρύνει, και θα σου φέρει ευτυχία. Αλλά μην αυταπατάσαι από τυχόν ψευδαισθήσεις που απομένουν, γιατί η μορφή τους δεν είναι αυτό που έχει σημασία τώρα. Μην αφήσεις κάποια όνειρα να είναι πιο αποδεκτά από κάποια άλλα, ενώ για άλλα κρατάς την ντροπή και την μυστικότητα. Όλα είναι ένα. Και όντας ένα, μια ερώτηση πρέπει να γίνει για όλα, «Αυτό είναι που θα ήθελα να έχω αντί για τον Ουρανό και την ειρήνη του Θεού;»
9. Αυτή είναι η επιλογή που κάνεις. Μην έχεις αυταπάτες ότι είναι διαφορετικά. Δεν είναι δυνατός κανένας συμβιβασμός σε αυτό. Ή διαλέγεις την ειρήνη του Θεού, ή τα όνειρα. Και τα όνειρα θα έρθουν όπως τα ζήτησες. Ωστόσο, η ειρήνη του Θεού θα έρθει το ίδιο βέβαια, και για να παραμείνει μαζί σου για πάντα. Δεν θα φεύγει σε κάθε στροφή και ελιγμό του δρόμου, για να ξαναεμφανιστεί, μη αναγνωρίσιμη, σε μορφές που συνεχώς αλλάζουν σε κάθε σου βήμα.
10. Θέλεις την ειρήνη του Θεού. Το ίδιο και όλοι όσοι φαίνεται ότι αναζητούν τα όνειρα. Γι αυτούς, αλλά και για τον εαυτό σου, μόνο αυτό ζητάς όταν κάνεις αυτό το αίτημα με βαθιά ειλικρίνεια.. Γιατί έτσι φτάνεις σε αυτό που θέλουν πραγματικά, και ενώνεις την δική σου πρόθεση με αυτό που αναζητούν πάνω από όλα τα πράγματα, ίσως άγνωστο γι αυτούς, αλλά βέβαιο για σένα. Κάποιες φορές υπήρξες αδύναμος, αβέβαιος για τον σκοπό σου, και χωρίς σιγουριά γι αυτό που θέλεις, για το που να το αναζητήσεις, και που να στραφείς για βοήθεια σ’ αυτή σου την προσπάθεια. Η βοήθεια σου έχει δοθεί. Δεν θέλεις να επωφεληθείς από αυτή με το να την μοιραστείς;
11. Κανένας που αναζητά την ειρήνη του Θεού δεν γίνεται να μην μπορέσει να την βρει. Γιατί απλά ζητά να μην τρέφει πια αυταπάτες αρνούμενος στον εαυτό του αυτό που είναι η Θέληση του Θεού. Ποιος είναι δυνατόν να μείνει ανικανοποίητος αφού ζητά αυτό που ήδη έχει; Ποιος θα μείνει χωρίς απάντηση αν ζητήσει μίαν απάντηση που είναι δική του για να την δώσει; Η ειρήνη του Θεού είναι δική σου.
12. Για σένα δημιουργήθηκε η ειρήνη, σου δόθηκε από τον Δημιουργό της, και εδραιώθηκε ως αιώνιο δώρο Του. Πώς είναι δυνατόν να αποτύχεις, όταν δεν ζητάς παρά αυτό που Εκείνος θέλει για σένα; Και πώς θα μπορούσε το αίτημά σου να περιορίζεται μόνο για σένα; Κανένα δώρο του Θεού δεν γίνεται να μην μοιράζεται. Αυτή η ιδιότητα είναι που κάνει τα δώρα του Θεού να ξεχωρίζουν από κάθε όνειρο που φαινομενικά πήρε ποτέ την θέση της αλήθειας.
13. Κανένας δεν γίνεται να χάσει και όλοι πρέπει να ωφελούνται όποτε κάποιο δώρο του Θεού ζητείται και γίνεται αποδεκτό από οποιονδήποτε. Ο Θεός δίνει μόνο για να ενώσει. Η στέρηση δεν έχει κανένα νόημα γι Αυτόν. Και όταν αυτό είναι εξίσου χωρίς νόημα και για σένα, τότε μπορείς να είσαι σίγουρος ότι μοιράζεσαι την ίδια Θέληση με Αυτόν, και Αυτός μαζί σου. Και ακόμα θα γνωρίζεις ότι μοιράζεσαι την ίδια Θέληση με όλους τους αδελφούς σου, των οποίων η πρόθεση είναι και δική σου.
14. Αυτό το μοναδικό σκοπό αναζητούμε σήμερα, ενώνοντας τις επιθυμίες μας με την ανάγκη κάθε καρδιάς, το κάλεσμα κάθε νου, την ελπίδα που βρίσκεται πέρα από την απελπισία, την αγάπη που η επίθεση ήθελε να κρύψει, την αδελφοσύνη που το μίσος επιζήτησε να διχάσει, αλλά αυτή παραμένει όπως ο Θεός την δημιούργησε. Με τέτοια βοήθεια δίπλα μας, γίνεται ν’ αποτύχουμε σήμερα που ζητάμε να μας δοθεί η ειρήνη του Θεού;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μακριά από εμένα.

  ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μα...