Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2017

Η ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 4

                                                                                           MICHAEL MURRAY

Η ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 4 

Να θυμάσαι, όσο προχωράμε, σε παρακαλώ μην αμφισβητείς αυτό το μάθημα∙ απλά εφάρμοσε το σύμφωνα με τις οδηγίες του ίδιου του μαθήματος.

Τώρα μεταφερόμαστε στην διαδικασία κατάργησης του εγωικού τρόπου «σκέψης», που πάντα νόμιζες ότι ήταν ο δικός σου τρόπος «σκέψης». Όλες οι σκέψεις για το τι νομίζεις ότι είναι «σωστό και λάθος», και «καλό και κακό» ανήκουν στο εγώ. Θα πρέπει να χαρείς με αυτή την συνειδητοποίηση . Εκεί βρίσκεται η ελευθερία σου.

Αυτές οι εγωικές «σκέψεις» που πάντα νόμιζες ότι ήταν δικές σου – ειδικά οι κακές-, πάντα ανήκαν στο εγώ. Αυτά τα μαθήματα είναι σχεδιασμένα για να βοηθήσουν στην αποστασιοποίηση σου από αυτές τις σκέψεις, που είναι Επίπεδο-1. Αυτό ήταν πάντα το εγωικό σύστημα σκέψης του διχασμένου νου, που σκεφτόταν για λογαριασμό σου.

Σήμερα, στο Μάθημα 4, ασχολούμαστε με το πώς και το τι σκέφτεσαι. Αυτές οι σκέψεις δεν είναι οι δικές σου σκέψεις ∙ είναι ο εγωικός διχασμένος νους που σκέφτεται για λογαριασμό σου. Αν ακόμα νομίζεις ότι σκέφτεσαι, τότε, άφησε αυτή την ιδέα ∙ ποτέ δεν είχες ούτε μια σκέψη που να ανήκε σε σένα, τελεία και παύλα!

ΜΑΘΗΜΑ 4


Αυτές οι σκέψεις δεν σημαίνουν τίποτα. Είναι σαν
τα πράγματα που βλέπωw μέσα σ’ αυτό το δωμάτιο [σ’ αυτόν τον δρόμο,
απ’ αυτό το παράθυρο, σ’ αυτό το μέρος].

(Το ερώτημα είναι γιατί; Γιατί αυτές οι σκέψεις δεν σημαίνουν τίποτα; Είναι σαν τα πράγματα που βλέπω μέσα σε αυτό το δωμάτιο [σε αυτόν τον δρόμο, από αυτό το παράθυρο, σε αυτό το μέρος].
Η απάντηση είναι: αυτές οι σκέψεις δεν σημαίνουν τίποτα, γιατί δεν καταλαβαίνεις τίποτα από ό,τι σκέφτεσαι. Όλες οι σκέψεις που κάνεις, προέρχονται από τον εγωικό διχασμένο νου, στο Επίπεδο-1. Όταν πετύχεις την σκέψη στο Επίπεδο-2, όλες οι σκέψεις θα προέρχονται από την Αληθινή Αντίληψη. Ο σκοπός του βιβλίου εργασιών είναι να αποκολληθείς από το εγωικό σύστημα σκέψης, και να αποκτήσεις το σύστημα σκέψης του Αγίου Πνεύματος, που είναι η Φωνή του Θεού.)

1. Σ’ αντίθεση με τις προηγούμενες, αυτές οι ασκήσεις δεν ξεκινούν με την ιδέα της ημέρας.
(Αντίθετα με τα προηγούμενα μαθήματα, αυτές οι ασκήσεις θα συγκεντρωθούν σε ό,τι βλέπουμε μέσα σου, πράγμα το οποίο είναι οι σκέψεις σου πριν προβληθούν έξω στον κόσμο που βλέπεις.)

2Σ’ αυτές τις περιόδους πρακτικής, ξεκίνησε παρατηρώντας τις σκέψεις που περνούν από το μυαλό σου για ένα λεπτό περίπου.

(Κλείσε τα μάτια σου, για περίπου ένα λεπτό, και άρχισε να παρατηρείς τις σκέψεις που αναδύονται μέσα στο νου σου.)

3Μετά εφάρμοσε την ιδέα σ’ αυτές.

(Μετά εφάρμοσε αυτή την ιδέα σε αυτές. Αυτές οι σκέψεις δεν σημαίνουν τίποτα. Όλες ανήκουν στον εγωικό διχασμένο νου. Αυτές οι σκέψεις είναι σαν τα πράγματα που βλέπω σε αυτόν τον δρόμο, από αυτό το παράθυρο, σε αυτό το μέρος.)

4Εάν έχεις ήδη επίγνωση κάποιων δυσάρεστων σκέψεων, χρησιμοποίησε τις ως θέματα για την ιδέα.

(Αυτές οι δυσάρεστες σκέψεις δεν σημαίνουν τίποτα. Ονόμασε αυτές τις «δυσάρεστες» σκέψεις και μετά πες: Αυτές οι σκέψεις είναι σαν τα πράγματα που βλέπω σε αυτό το δωμάτιο σε αυτόν τον δρόμο, από αυτό το παράθυρο, σε αυτό το μέρος.)

5Μην διαλέξεις όμως μόνο τις σκέψεις που νομίζεις ότι είναι «κακές».

(Αυτές οι «καλές» σκέψεις δεν σημαίνουν τίποτα. Είναι σαν τα πράγματα που βλέπω σε αυτό το δωμάτιο σε αυτό τον δρόμο, από αυτό το παράθυρο, σε αυτό το μέρος.)

6Θ’ ανακαλύψεις, εάν εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να παρατηρεί τις σκέψεις σου, ότι αυτές συνθέτουν ένα τέτοιο μίγμα που, κατά μια έννοια, καμιά εξ αυτών δεν μπορεί να θεωρηθεί «καλή» ή «κακή».

(Αυτές οι «καλές» σκέψεις και οι «κακές» σκέψεις δεν σημαίνουν τίποτα. Είναι όλες το ίδιο· όλες ανήκουν στο εγώ. Μετά πες, αυτές οι σκέψεις είναι σαν τα πράγματα που βλέπω σε αυτό το δωμάτιο, σε αυτόν τον δρόμο, από αυτό το παράθυρο, σε αυτό το μέρος.)

7Γι’ αυτό και δεν σημαίνουν τίποτα.
(Και οι καλές και οι κακές σκέψεις μου δεν έχουν νόημα, γιατί το εγώ ήταν αυτό που πάντα τους έδινε νόημα σε μένα.)

2. Κατά την επιλογή των θεμάτων για την εφαρμογή της σημερινής ιδέας, απαιτείται η συνηθισμένη συγκεκριμενοποίηση.

(Βεβαιώσου ότι δεν κρίνεις αυτό από το οποίο αποφασίζεις να αποσύρεις την κρίση σου, γιατί αν το κάνεις αυτό, τότε ακόμα βρίσκεσαι στην κρίση. Αυτή είναι μια παγίδα του εγώ. Κάθε σκέψη, και οι «καλές» και οι «κακές» είναι κατάλληλες γι αυτή την εφαρμογή.)

2Μην φοβηθείς να χρησιμοποιήσεις «καλές» σκέψεις καθώς και «κακές» σκέψεις

(Και πάλι, μην κρίνεις αυτό που νομίζεις ότι είναι μια «καλή» σκέψη, και αυτό που νομίζεις ότι είναι «κακή» σκέψη. Όλες οι σκέψεις για το «καλό και το κακό» ανήκουν στον εγωικό διχασμένο νου στο Επίπεδο-1.)

3Καμιά εξ αυτών δεν αντιπροσωπεύει τις πραγματικές σου σκέψεις, οι οποίες επικαλύπτονται απ’ αυτές

(Καμιά από αυτές δεν ανήκει σε σένα· όλες ανήκουν στο εγώ. Όταν αποστασιοποιηθείς από το εγωικό σύστημα σκέψης, θα πετύχεις «πραγματικές» σκέψεις, οι οποίες ανήκουν στο Άγιο Πνεύμα.)

4Οι «καλές» δεν είναι παρά σκιές αυτού που υπάρχει πέραν όλων, και οι σκιές δυσκολεύουν την όραση.

(Οι «καλές» σου σκέψεις είναι που φτιάχνουν τις «κακές» σου σκέψεις, και οι δυο κρατούν μακριά σου την ορθή όραση.)

5Οι «κακές» είναι εμπόδια για την όραση, και καθιστούν αδύνατο το να δεις.

(Οι «κακές» είναι εντελώς ασυνείδητες, και ανήκουν στην σκιά, αυτό σε κάνει να αντιλαμβάνεσαι μόνο μέσα στο σκοτάδι.)

6Δεν θέλεις ούτε τις μεν ούτε τις δε.

(Αν κρατήσεις τις «καλές» σκέψεις, τότε πρέπει να κρατήσεις και τις «κακές» σκέψεις. Σε αυτό, δεν έχεις επιλογή. Θέλεις να κρατήσεις και τις δύο;)

3. Αυτή είναι μια σημαντική άσκηση, και θα επαναλαμβάνεται από καιρού σε καιρό με κάπως διαφορετική μορφή.

(Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί οι σκέψεις σου είναι που δημιουργούν τον κόσμο που βλέπεις. Και, μόνο οι σκέψεις σου είναι που δημιουργούν την ασθένεια σου, την αίσθηση αμαρτίας, την αίσθηση ενοχής και όλου του φόβου που έχεις βιώσει ποτέ. Όλος ο πόνος, τα βάσανα και ο θάνατος που θα βιώσεις ποτέ, προέρχονται μόνο από τις σκέψεις σου. Αυτές οι σκέψεις προέρχονται από το σύστημα σκέψης του διχασμένου εγωικού νου στο Επίπεδο-1).

2Η επιδίωξη εδώ είναι να εκπαιδευτείς στα πρώτα βήματα προς τον στόχο του να διαχωρίζεις αυτό που δεν έχει νόημα από αυτό που έχει

(Αυτό που δεν έχει νόημα είναι αυτό που θεωρείς «καλό» και «κακό». Και τα δύο προέρχονται από το Επίπεδο-1 και το εγωικό σύστημα σκέψης του διχασμένου νου. Αυτό που έχει νόημα είναι το Επίπεδο-2 και το σύστημα σκέψης του Αγίου Πνεύματος. Ο στόχος για σένα είναι να αποστασιοποιηθείς από το Επίπεδο-1 και να πετύχεις το Επίπεδο-2.)

3Αυτή είναι μία πρώτη προσπάθεια για τον μακροπρόθεσμο σκοπό του να μάθεις να βλέπεις αυτά που δεν έχουν νόημα ως εξωτερικά από σένα, και αυτά που έχουν νόημα ως εσωτερικά.

(Αυτό είναι το πρώτο σου βήμα στην επίγνωση ότι είναι οι σκέψεις σου που δημιουργούν τον κόσμο που βλέπεις. Ο κόσμος που βλέπεις στο Επίπεδο-1 είναι χωρίς νόημα, γιατί είναι η προβολή του εγωικού συστήματος σκέψης του διχασμένου νου.
Όμως, αυτό που έχει νόημα είναι ότι υπάρχει ένας άλλος κόσμος, με νόημα, και αυτός είναι μέσα σου, όπως και έξω από εσένα. Αλλά πρώτα πρέπει να πετύχεις το νόημα του μέσα σου, για να μπορέσεις να αντιληφθείς το εξωτερικό.)

4Αυτή είναι επίσης η αρχή της εκπαίδευσης του νου σου για ν’ αναγνωρίζει αυτό που είναι το ίδιο, απ’ αυτό που είναι διαφορετικό.

(Αυτό που είναι το ίδιο είναι αυτό που είναι έξω, αυτό που είναι διαφορετικό είναι το πώς αντιλαμβάνεσαι το έξω. Μπορείς να το αντιληφθείς με τον εγωικό διχασμένο νου, ή μπορείς να το αντιληφθείς με το Άγιο Πνεύμα και τον Θεό.)

4. Κατά την χρήση των σκέψεών σου για την εφαρμογή της σημερινής ιδέας, προσδιόρισε κάθε σκέψη από την κεντρική μορφή ή γεγονός που περιέχει. για παράδειγμα:

2Αυτή η σκέψη για _________ δεν σημαίνει τίποτα.

(Διάλεξε μια κεντρική σκέψη με την οποία είσαι προσκολλημένος. Για παράδειγμα : κάτι που καταλαβαίνεις ως «καλό» ή «κακό» ή «σωστό» ή «λάθος» που σου έχει προκαλέσει στενοχώρια στο παρελθόν. Μετά εφάρμοσε την ακόλουθη ιδέα: Αυτή η σκέψη για _____ δεν σημαίνει τίποτα.)

3Είναι σαν τα πράγματα που βλέπω σ’ αυτό το δωμάτιο
[σ’ αυτόν τον δρόμο, κ.ο.κ]

(Τώρα εφάρμοσε την στα πράγματα που βλέπεις, και μετά πρόσθεσε, «αυτή η σκέψη [ονόμασε την σκέψη] είναι σαν τα πράγματα που βλέπω σε αυτό το δωμάτιο σε αυτόν τον δρόμο, και ούτω καθεξής. Επειδή δεν υπάρχει καμιά διαφορά σε αυτό που βλέπεις, σε αυτό που σκέφτεσαι, και σε αυτό που αντιλαμβάνεσαι. Οι σκέψεις σου είναι που δημιουργούν τον κόσμο σου, αυτές είναι που δημιουργούν ένα κόσμο που προσδιορίζει το «καλό» και το «κακό» όπως έχουμε ήδη συζητήσει.)

5. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις την ιδέα για μία συγκεκριμένη σκέψη που την αντιλαμβάνεσαι ως επιβλαβή.

(Μπορείς να εφαρμόσεις αυτή την ιδέα σε όλες τις σκέψεις που έχεις, και τις «καλές» και τις «κακές» και ειδικά στις «κακές» γιατί τις «κακές» σκέψεις είναι που κρατάμε κρυφές, μέσα από τα εγωικά εργαλεία της άρνησης και της απώθησης.
Μετά αυτές οι «κακές» σκέψεις θα προβληθούν πάνω σε κάποιον ή κάτι. Αυτός είναι, λοιπόν, ο λόγος που νομίζουμε ότι αυτοί οι «κακοί» άνθρωποι είναι στ’ αλήθεια «κακοί». Αλλά στην πραγματικότητα είναι οι δικές μας κρυφές «κακές» σκέψεις που κάνουν τους «κακούς» ανθρώπους να φαίνονται «κακοί»)

2Αυτή η πρακτική είναι χρήσιμη, αλλά δεν είναι υποκατάστατο για τις πιο τυχαίες διαδικασίες που πρέπει ν’ ακολουθούνται στις ασκήσεις

(Αυτή η άσκηση είναι χρήσιμη, αλλά μην επιμείνεις πολύ σε αυτή· θα δούμε περισσότερα στις επόμενες ασκήσεις.)

3Μην εξετάσεις, όμως, τον νου σου για περισσότερο από ένα λεπτό περίπου.

(Μην πας μέσα στο νου σου και παρατηρείς τις σκέψεις σου για περισσότερο από ένα λεπτό πάνω κάτω.)

4Είσαι πολύ άπειρος ακόμα για ν’ αποφύγεις την τάση ν’ απασχοληθείς άσκοπα.

(Ο νους σου είναι ακόμα προσκολλημένος στις χωρίς νόημα σκέψεις του εγωικού συστήματος σκέψης. Πρόσεχε μην κατασκευάζεις μια συγκεκριμένη δομή γι’ αυτές τις ασκήσεις επειδή στο εγώ αρέσει πολύ όταν μπαίνεις σε καλούπι με αυτές τις ασκήσεις. Σε παρακαλώ, απόφυγε αυτό το σφάλμα, γιατί θα σπαταλήσεις τον χρόνο σου, και το εγώ θα παραμένει προσκολλημένο σε σένα, πράγμα που σημαίνει ότι θα επιστρέψεις στο Επίπεδο-1. Αυτό θέλει το εγώ για σένα.)

6. Επιπρόσθετα, αφού αυτές οι ασκήσεις είναι οι πρώτες του είδους τους, μπορεί να διαπιστώσεις ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο ν’ αναστείλεις τις κρίσεις σου σε σχέση με τις σκέψεις.

(Στην αρχή μπορεί να διαπιστώσεις ότι είσαι ακόμα στην κρίση του εγώ. Και, αν γίνει έτσι, τότε, κατάργησε αυτή την κρίση χρησιμοποιώντας την Ολοκληρωτική Συγχώρεση όπως έμαθες στα Μαθήματα μου για το Επίπεδο-1).

2Μην επαναλάβεις αυτές τις ασκήσεις περισσότερο από τρείς ή τέσσερις φορές κατά την διάρκεια της ημέρας. Θα επιστρέψουμε σ’ αυτές αργότερα.


(Μην βάζεις αυτές τις ασκήσεις σε καλούπι αφού έχεις προειδοποιηθεί για το τι σημαίνει αυτό. Θα επανέλθεις στο Επίπεδο-1 με το εγώ!
Θα υπάρξουν περισσότερες τέτοιες ασκήσεις στα επόμενα μαθήματα.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: