Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

ΜΑΘΗΜΑ 9 Δεν βλέπω τίποτα έτσι όπως είναι τώρα.




ΜΑΘΗΜΑ 9

Δεν βλέπω τίποτα έτσι όπως είναι τώρα.

1. Είναι προφανές ότι αυτή η ιδέα ακολουθεί τις προηγούμενες. Αλλά ενώ νοητικά μπορεί να την δέχεσαι, είναι μάλλον απίθανο να σημαίνει τίποτα για σένα προς το παρόν. Όμως, η κατανόηση δεν είναι απαραίτητη σε αυτό το σημείο. Στην πραγματικότητα, η αναγνώριση ότι δεν καταλαβαίνεις είναι αναγκαία προϋπόθεση για την κατάλυση των εσφαλμένων σου ιδεών. Αυτές οι ασκήσεις ασχολούνται με την εξάσκηση, όχι με την κατανόηση. Δεν χρειάζεται να εξασκηθείς σε κάτι που ήδη καταλαβαίνεις. Θα ήταν πραγματικά άστοχο να στοχεύεις στην κατανόηση, και να υποθέτεις ότι την κατέχεις ήδη.

2. Είναι δύσκολο για τον ανεκπαίδευτο νου να πιστέψει ότι αυτό που φαίνεται ότι απεικονίζει δεν βρίσκεται εκεί. Αυτή η ιδέα μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική, και μπορεί να συναντήσει έντονη αντίδραση σε πολλές μορφές. Όμως αυτό δεν εμποδίζει την εφαρμογή της  ιδέας. Αυτές οι ασκήσεις δεν απαιτούν τίποτα περισσότερο. Κάθε μικρό βήμα θα ξεκαθαρίσει λίγο από το σκοτάδι, και τελικά η κατανόηση θα έρθει να φωτίσει κάθε γωνιά του νου η οποία έχει καθαριστεί από τα άχρηστα θραύσματα που την σκοτεινιάζουν.
3. Αυτές οι ασκήσεις, για τις οποίες τρεις ή τέσσερις περίοδοι πρακτικής είναι αρκετές, ζητούν να κοιτάξεις γύρω σου και να εφαρμόσεις την ιδέα της ημέρας σε οτιδήποτε βλέπεις, έχοντας κατά νου την εφαρμογή χωρίς διακρίσεις, και τον βασικό κανόνα να μην αποκλείσεις τίποτα. Για παράδειγμα:

Δεν βλέπω αυτή τη γραφομηχανή έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή.
Δεν βλέπω αυτό το τηλέφωνο έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή.
Δεν βλέπω αυτό το χέρι έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή.

4. Αρχίστε με αντικείμενα που βρίσκονται πιο κοντά σας, και έπειτα επεκταθείτε σε ευρύτερη ακτίνα:

Δεν βλέπω αυτό τον βράχο έτσι όπως είναι τώρα.
Δεν βλέπω αυτή την πόρτα έτσι όπως είναι τώρα.
Δεν βλέπω αυτό το πρόσωπο έτσι όπως είναι τώρα.

5. Πρέπει να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι ενώ δεν πρέπει να προσπαθήσεις να συμπεριλάβεις τα πάντα, πρέπει και να αποφύγεις να αποκλείσεις κάτι συγκεκριμένο. Βεβαιώσου ότι είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου όταν κάνεις αυτή την διάκριση. Ίσως μπεις στον πειρασμό να την συγκαλύψεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μακριά από εμένα.

  ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μα...