Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014

Τι λένε τα Μαθήματα για τα συναισθήματα;Ερώτηση: Τι λένε τα Μαθήματα για τα συναισθήματα; Ξέρω ότι λένε ότι δεν πρέπει να αρνούμαστε τα συναισθήματα μας. Θα μπορούσατε να πείτε κάτι περισσότερο πάνω σε αυτό; Να ακούμε αυτά που μας λένε τα συναισθήματα μας;


Απάντηση: Η λέξη «συναισθήματα» δεν χρησιμοποιείται πολύ στα Μαθήματα, εφόσον τα Μαθήματα εστιάζουν στις «σκέψεις». Αλλά για να έρθουμε σε επαφή με τις σκέψεις μας, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σε επαφή με τα συναισθήματα μας. Αν δεν έχουμε επίγνωση του πώς νιώθουμε, τότε είμαστε ακόμα πιο μακριά και από τις σκέψεις μας. Άρα ένα από τα πρώτα πρακτικά βήματα που μπορεί να κάνει ένας σπουδαστής των Μαθημάτων είναι να έχει όλο και μεγαλύτερη επίγνωση του πώς νιώθει. Αυτό πολύ  συχνά μπορεί να είναι μια οδυνηρή διαδικασία, εφόσον πάρα πολύ συχνά, αρνούμαστε τα οδυνηρά μας συναισθήματα. Μόλις επιτρέψουμε σε αυτά τα συναισθήματα να έρθουν στην επιφάνεια, μπαίνουμε στον πειρασμό να τα θάψουμε και πάλι γιατί είναι δυσάρεστα. Μερικοί από εμάς μπορεί να αρνούμαστε συγκεκριμένα συναισθήματα, όπως θυμό, θλίψη, ζήλεια, κλπ. Η κοινωνία μας διδάσκει τι θα «πρέπει» και τι «δεν πρέπει» να αισθανόμαστε, και τότε έρχονται τα Μαθήματα, κι εμείς σαν πνευματικοί αναζητητές, επιβάλλουμε και άλλα «πρέπει» και «δεν πρέπει». Δεν είναι ν’ απορείς καθόλου που κανείς δεν ξέρει πώς νιώθει!
Όταν έχουμε επαφή με το πώς νιώθουμε, μπορούμε τότε να αρχίσουμε την διαδικασία της ανακάλυψης του ποια σκέψη προκάλεσε το συναίσθημα.  Δεν χρειάζεται να γίνουμε Σέρλοκ Χολμς και να ψάχνουμε συνεχώς γι αυτές τις σκέψεις, γιατί αν κάνουμε αυτή την διεργασία υπερβολικά νοητική, τότε αυτό είναι άλλο ένα εμπόδιο. Διερεύνησε το νου σου όσο καλύτερα μπορείς, αλλά κυρίως, δώσε στον Ιησού ή το Άγιο Πνεύμα την προθυμία σου να γνωρίσεις ποια είναι αυτή η σκέψη. Και στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμα και σε αυτές που έχουν να κάνουν με τον θυμό, θα βρεις ότι αυτές οι σκέψεις έχουν σχέση με κάποιου είδους απώλεια. Μόλις έχεις επίγνωση της σκέψης, τότε έχεις την επιλογή να αλλάξεις την σκέψη, ή όχι. Αλλά τουλάχιστον θα έχεις βρει την αληθινή πηγή του πόνου σου. Δεν είναι τίποτα έξω από σένα, αλλά μάλλον οι σκέψεις που κρατάς μέσα σου.  Όπως
λέει ο Ιησούς στο κείμενο:
"Αυτό είναι το μόνο πράγμα που χρειάζεται να κάνεις για την όραση, την ευτυχία, την απελευθέρωση από τον πόνο και την ολοκληρωτική διαφυγή από την αμαρτία, για να σου δοθούν όλα αυτά. Πες μόνο αυτό, αλλά να το εννοείς χωρίς επιφυλάξεις, διότι εδώ βρίσκεται η δύναμη της σωτηρίας:

                     Είμαι υπεύθυνος για ό,τι  βλέπω.
Επιλέγω τα συναισθήματα που βιώνω, και αποφασίζω
                     για τον στόχο που θέλω να πετύχω.
                     Και όλα όσα φαίνονται να  μου συμβαίνουν,
                     τα ζητώ, και λαμβάνω έτσι όπως τα ζήτησα.

Μην πλανάσαι άλλο ότι είσαι αβοήθητος μπροστά σε αυτό που σου συμβαίνει. Αναγνώρισε μόνο ότι έκανες λάθος, και όλα τα αποτελέσματα των σφαλμάτων σου θα εξαφανιστούν." (Κεφ.21.II.2:1,2,3,4,5,6,7).Δεν υπάρχουν σχόλια: