Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Η Νέα Ερμηνεία


VII. Η Νέα Ερμηνεία

- Από το Κεφάλαιο 30, VII. The New Interpretation -

1. Θα άφηνε ο Θεός το νόημα του κόσμου στην δική σου ερμηνεία; Εάν το είχε αφήσει, τότε ο κόσμος δεν θα είχε κανένα νόημα. Γιατί δεν γίνεται το νόημα να αλλάζει συνεχώς, και να είναι αλήθεια. Το Άγιο Πνεύμα βλέπει τον κόσμο με έναν σκοπό, αμετάβλητα εδραιωμένο. Και καμία κατάσταση δεν μπορεί να επηρεάσει τον στόχο του, παρά πρέπει να είναι σε συμφωνία με αυτόν. Γιατί μόνο εάν ο στόχος του μπορούσε να αλλάζει με κάθε κατάσταση θα μπορούσε η κάθε μία να είναι ανοιχτή σε ερμηνεία  που να είναι διαφορετική κάθε φορά που την σκέφτεσαι. Προσθέτεις ένα στοιχείο στο σενάριο που γράφεις για κάθε λεπτό της ημέρας, και όλο αυτό που συμβαίνει τώρα σημαίνει κάτι άλλο. Απομακρύνεις ένα άλλο στοιχείο, και όλο το νόημα αλλάζει αντίστοιχα.    
2. Τι άλλο αντανακλούν τα δικά σου σενάρια σου εκτός από τα δικά σου σχέδια για το τι πρέπει να είναι η ημέρα; Κι έτσι κρίνεις την καταστροφή και την επιτυχία, την πρόοδο, την υποχώρηση και το κέρδος και την απώλεια. Αυτές όλες οι κρίσεις γίνονται σύμφωνα με τους ρόλους που ορίζει το σενάριο. Το γεγονός ότι δεν έχουν νόημα από μόνοι τους φαίνεται από την ευκολία με την οποία  αυτές οι ταμπέλες αλλάζουν με άλλες κρίσεις, που γίνονται σε διαφορετικές πλευρές της εμπειρίας. Και μετά, κοιτάζοντας πίσω, νομίζεις ότι είδες μιαν άλλη σημασία σε αυτό που συνέβη πριν. Τι άλλο έχεις κάνει στ’ αλήθεια, εκτός από το να δείξεις ότι δεν υπήρξε εκεί καμία σημασία; Αλλά εσύ απέδωσες κάποια σημασία στο φως στόχων  που αλλάζουν, με κάθε σημασία να μεταβάλλεται καθώς αυτοί αλλάζουν.  
3. Μόνο ένας συνεχής σκοπός μπορεί να χαρίσει γεγονότα με σταθερή σημασία. Αλλά πρέπει να αποδώσει μία σημασία σε όλα αυτά. Εάν τους δίνει διαφορετικές σημασίες, αυτό σημαίνει ότι αντανακλούν μόνο διαφορετικούς σκοπούς. Και αυτή είναι όλη η σημασία που έχουν. Μπορεί αυτό να είναι σημασία; Μπορεί το νόημα της σημασίας να είναι η σύγχυση; Η αντίληψη δεν μπορεί να είναι σε συνεχή ροή, και να χορηγεί παντού σταθερή σημασία. Ο φόβος είναι μια κρίση που ποτέ δεν δικαιώνεται. Η παρουσία της δεν έχει κανένα νόημα αλλά μόνο να σου δείξει ότι έγραψες ένα τρομακτικό σενάριο, και γι αυτό φοβάσαι.. Αλλά όχι επειδή το πράγμα  που  φοβάσαι έχει από μόνο του τρομακτική σημασία. 
4.Ένας κοινός σκοπός είναι το μόνο μέσο δια του οποίου η αντίληψη μπορεί να σταθεροποιηθεί, και να δοθεί μία ερμηνεία στον κόσμο και σε όλες οι εμπειρίες εδώ. Σε αυτό τον κοινό σκοπό βρίσκεται μία κρίση που μοιράζεται από τον καθένα και το καθετί που βλέπεις. Δεν είσαι υποχρεωμένος να κρίνεις, γιατί έχεις μάθει ότι μια σημασία έχει δοθεί στα πάντα, κι εσύ χαίρεσαι που την βλέπεις παντού. Δεν μπορεί να αλλάξει επειδή θέλεις να την αντιλαμβάνεσαι παντού, αμετάβλητη από τις περιστάσεις. Και έτσι την προσφέρεις σε όλα τα γεγονότα, και τα αφήνεις να σου προσφέρουν σταθερότητα.                                              
5. Η διαφυγή από την κρίση απλά βρίσκεται σε αυτό ∙  όλα τα πράγματα δεν έχουν παρά ένα σκοπό, τον οποίο μοιράζεσαι με όλο τον κόσμο. Και τίποτα στο κόσμο δεν μπορεί να του αντιταχθεί, γιατί ανήκει στα πάντα, όπως ανήκει και σε σένα. Στον ένα και μοναδικό σκοπό βρίσκεται το τέλος όλων των ιδεών θυσίας, η οποία πρέπει να αναλάβει ένα διαφορετικό σκοπό γι αυτόν που κερδίζει και γι αυτόν που χάνει. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει σκέψη θυσίας χωριστά από αυτή την ιδέα. Και είναι αυτή η ιδέα των διαφορετικών στόχων που κάνει την αντίληψη να μεταβάλλεται και την σημασία να αλλάζει. Σε ένα ενωμένο στόχο αυτό γίνεται αδύνατον, γιατί η συμφωνία σου κάνει την ερμηνεία να σταθεροποιείται και να διαρκεί.
6. Πως μπορεί η επικοινωνία να εδραιωθεί πραγματικά όσο τα σύμβολα που χρησιμοποιούνται σημαίνουν διαφορετικά πράγματα; Ο στόχος του Αγίου Πνεύματος δίνει μια ερμηνεία, που έχει νόημα για σένα και τον αδελφό σου. Έτσι μπορείς να επικοινωνείς με αυτόν, και αυτός με σένα. Με σύμβολα που και οι δυο μπορείτε να καταλάβετε καταργείται η θυσία του νοήματος. Όλη η θυσία περιλαμβάνει την απώλεια της ικανότητάς σου να βλέπεις τις σχέσεις ανάμεσα στα γεγονότα. Και όταν τα βλέπεις χωριστά δεν έχουν κανένα νόημα. Γιατί δεν υπάρχει κανένα φως κάτω από το οποίο να μπορείς να τα δεις και να τα κατανοήσεις. Δεν έχουν κανένα σκοπό. Και ο λόγος της ύπαρξής τους δεν είναι φανερός. Σε καμιά σκέψη απώλειας δεν υπάρχει νόημα. Κανείς δεν έχει συμφωνήσει μαζί σου το τι σημαίνει. Είναι μέρος ενός παραμορφωμένου σεναρίου, το οποίο δεν μπορεί να ερμηνευτεί με νόημα. Πρέπει να είναι παντοτινά ακατανόητο. Αυτό δεν είναι επικοινωνία. Τα σκοτεινά σου όνειρα δεν είναι άλλο από παράλογα, απομονωμένα σενάρια που γράφεις στον ύπνο σου. Μην προσβλέπεις στα σκοτεινά όνειρα για νόημα. Μόνο τα όνειρα συγχώρεσης μπορούν να μοιραστούν. Σημαίνουν το ίδιο και για τους δυο σας. 
7. Μην ερμηνεύεις απομονωμένος, γιατί αυτό που βλέπεις δεν σημαίνει τίποτα. Θα αλλάζει σε αυτό που εκπροσωπεί, κι εσύ θα πιστεύεις ότι ο κόσμος είναι ένα αβέβαιο μέρος, στο οποίο περπατάς κινδυνεύοντας μέσα στην ανασφάλεια. Μόνο οι ερμηνείες σου είναι που έχουν έλλειψη σταθερότητας, διότι δεν ευθυγραμμίζονται με αυτό που πραγματικά είσαι. Αυτή είναι μια κατάσταση φαινομενικά τόσο ανασφαλής που πρέπει να προκαλεί φόβο. Μην συνεχίζεις έτσι, αδελφέ μου. Έχουμε έναν Ερμηνευτή. Και μέσω της δικής Του χρήσης των συμβόλων είμαστε ενωμένοι, έτσι που να σημαίνουν το ίδιο σε όλους μας. Η κοινή μας γλώσσα μας επιτρέπει να μιλάμε σε όλους τους αδελφούς μας, και να καταλαβαίνουμε μαζί τους ότι η συγχώρεση έχει δοθεί σε όλους μας, και ότι έτσι μπορούμε να επικοινωνήσουμε ξανά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μακριά από εμένα.

  ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μα...