Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013

ΜΑΘΗΜΑ 13 Ένας κόσμος χωρίς νόημα προκαλεί φόβο.


ΜΑΘΗΜΑ 13

Ένας κόσμος χωρίς νόημα προκαλεί φόβο.

Η σημερινή ιδέα είναι στην πραγματικότητα μια άλλη μορφή της προηγούμενης, εκτός από το ότι είναι πιο συγκεκριμένη στο συναίσθημα που προξενεί. Κανονικά ένας κόσμος χωρίς νόημα είναι αδύνατος. Τίποτα χωρίς νόημα δεν υπάρχει. Όμως , αυτό δεν συνεπάγεται ότι εσύ δεν νομίζεις ότι αντιλαμβάνεσαι κάτι που δεν έχει νόημα. Αντίθετα, το πιο πιθανό είναι να νομίζεις ότι πραγματικά το αντιλαμβάνεσαι.

Η αναγνώριση της έλλειψης νοήματος προξενεί έντονη ανησυχία σε όλους αυτούς που είναι χωρισμένοι. Αντιπροσωπεύει μια κατάσταση στην οποία ο Θεός και το εγώ «προκαλούν» ο ένας τον άλλο ως προς το ποιανού το νόημα θα γραφεί στο κενό που παρέχει η έλλειψη νοήματος. Το εγώ σπεύδει εδώ μανιωδώς να εδραιώσει εκεί τις δικές του ιδέες, φοβούμενο ότι αν δεν το κάνει, το κενό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δηλώσει την δική του αδυναμία και μη πραγματικότητα. Και σε αυτό μόνο έχει δίκιο.
Επομένως, είναι βασικό να μάθεις να αναγνωρίζεις αυτό που είναι χωρίς νόημα, και να το αποδέχεσαι χωρίς φόβο. Αν φοβάσαι, είναι σίγουρο ότι θα αποδώσεις στον κόσμο ιδιότητες τις οποίες δεν έχει, και θα τον γεμίσεις με εικόνες που δεν υπάρχουν. Για το εγώ οι ψευδαισθήσεις είναι μηχανισμοί ασφάλειας, όπως είναι και για σένα που ταυτίζεις τον εαυτό σου με το εγώ.
Οι σημερινές ασκήσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν τρεις ή τέσσερις φορές για όχι περισσότερο από ένα περίπου λεπτό κάθε φορά, πρέπει να γίνουν με κάπως διαφορετικό τρόπο από τις προηγούμενες. Με μάτια κλειστά, επανέλαβε τη σημερινή ιδέα στον εαυτό σου. Έπειτα άνοιξε τα μάτια σου, και κοίταξε γύρω σου αργά, λέγοντας

Κοιτάζω ένα κόσμο χωρίς νόημα.

Επαναλάμβανε αυτή τη δήλωση στον εαυτό σου καθώς κοιτάς γύρω σου. Έπειτα κλείσε τα μάτια σου, και τελείωσε την άσκηση έτσι:

Ένας κόσμος χωρίς νόημα προκαλεί φόβο επειδή νομίζω ότι βρίσκομαι σε ανταγωνισμό με τον Θεό.

Μπορεί να δυσκολευτείς στο να μην αντισταθείς, με την μία ή την άλλη μορφή, σε αυτή την τελική δήλωση. Όποια μορφή και να πάρει αυτή η αντίσταση, να θυμίσεις στον εαυτό σου ότι στην πραγματικότητα φοβάσαι μια τέτοια σκέψη εξαιτίας της «εκδίκησης» του «εχθρού». Δεν περιμένουμε  να πιστέψεις αυτή την δήλωση αυτή την στιγμή, και μπορεί να την απορρίπτεις σαν παράλογη. Παρόλα αυτά, σημείωσε προσεκτικά, όποια σημάδια ανοιχτού ή συγκαλυμμένου φόβου μπορεί να παρουσιαστούν.
Αυτή είναι η πρώτη μας προσπάθεια να δηλώσουμε μια σαφή σχέση αιτίας και αποτελέσματος ενός είδους στο οποίο είσαι πολύ άπειρος στο να το αναγνωρίσεις. Μην παραμείνεις στην τελική δήλωση, και μην προσπαθήσεις ούτε να την σκεφτείς εκτός κατά την διάρκεια των περιόδων πρακτικής. Αυτό είναι αρκετό προς το παρόν.Δεν υπάρχουν σχόλια: