Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ (Ολόκληρο)
Η διόρθωση και η επιμέλεια του κειμένου έγινε από την Κέλλυ ΠαλαντζίδουΚΕΦΑΛΑΙΟ 12
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ
1. Η Κρίση του Αγίου Πνεύματος

1. Σου έχει ειπωθεί να μην κάνεις το σφάλμα πραγματικό, και ο τρόπος να το κάνεις αυτό είναι πολύ απλός. Αν θέλεις να πιστεύεις στο σφάλμα, τότε θα πρέπει να το κάνεις εσύ πραγματικό, επειδή από μόνο του δεν είναι. Αλλά η αλήθεια είναι πραγματική από μόνη της, και για να πιστέψεις σ’ αυτήν δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα. Κατανόησε ότι δεν ανταποκρίνεσαι άμεσα σε τίποτα, παρά μόνο στην δική σου ερμηνεία γι αυτό. Η ερμηνεία σου, λοιπόν, δικαιολογεί  την αντίδραση. Γι αυτό το να αναλύεις τα κίνητρα των άλλων είναι επικίνδυνο για σένα. Αν αποφασίσεις ότι κάποιος πραγματικά προσπαθεί να σου επιτεθεί ή να σε εγκαταλείψει ή να σε υποδουλώσει, τότε θα αντιδράσεις σαν να το κάνει πραγματικά, και έτσι κάνεις  το σφάλμα πραγματικό για σένα. Όταν ερμηνεύεις το σφάλμα του δίνεις δύναμη, και κάνοντας το αυτό  θα παραβλέπεις την αλήθεια.
2. Η ανάλυση του κίνητρου του εγώ είναι πολύ περίπλοκη, πολύ ασαφής , και ποτέ δίχως την ανάμειξη του δικού σου εγώ. Η όλη διαδικασία αναπαριστά μια ξεκάθαρη προσπάθεια να αποδείξεις πόσο ικανός είσαι να καταλαβαίνεις αυτό που αντιλαμβάνεσαι. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι αντιδράς στις ερμηνείες που δίνεις σαν να ήταν σωστές. Μπορεί, τότε, να ελέγχεις τις αντιδράσεις σου όσον αφορά την  συμπεριφορά, αλλά όχι όσον αφορά τα συναισθήματα. Αυτό θα ήταν προφανώς ένας διχασμός ή μια επίθεση στην ακεραιότητα του νου σου, αντιπαραθέτοντας δύο επίπεδα το ένα εναντίον του άλλου.
3. Μόνο μια ερμηνεία κινήτρου είναι λογική. Κι επειδή είναι η κρίση του Αγίου Πνεύματος δεν απαιτεί καθόλου προσπάθεια από μέρους σου. Κάθε σκέψη αγάπης είναι αληθινή. Όλα τα άλλα είναι μια έκκληση για θεραπεία και βοήθεια, άσχετα με την μορφή που παίρνουν. Μπορεί κάποιος να είναι δικαιολογημένος όταν ανταποκριθεί με θυμό στην έκκληση ενός αδελφού για βοήθεια; Καμία άλλη αντίδραση δεν είναι κατάλληλη εκτός από την προθυμία να του την προσφέρεις, διότι αυτό και μόνο είναι που ζητά. Αν του προσφέρεις οτιδήποτε άλλο υποθέτεις ότι έχεις  το δικαίωμα να επιτεθείς στην πραγματικότητά του ερμηνεύοντάς την έτσι όπως την βλέπεις εσύ. Ίσως ο κίνδυνος αυτής της ενέργειας να μην είναι προφανής ακόμη μέσα στο νου σου. Αν πιστέψεις  ότι μια έκκληση για θεραπεία και βοήθεια είναι κάτι άλλο, τότε θα αντιδράσεις σε αυτό το κάτι άλλο. Άρα η ανταπόκρισή σου θα είναι ακατάλληλη για την πραγματικότητα έτσι όπως είναι, αλλά όχι και για την δική σου αντίληψη γι αυτήν.
4. Δεν υπάρχει τίποτα που να σε εμποδίζει να αναγνωρίσεις όλες  τις  εκκλήσεις για βοήθεια έτσι όπως είναι ακριβώς εκτός από την δική σου φανταστική ανάγκη να επιτίθεσαι.  Μόνο αυτό είναι που σε κάνει πρόθυμο να ασχολείσαι με ατέλειωτες «μάχες» με την πραγματικότητα, στις οποίες αρνείσαι την πραγματικότητα της ανάγκης για θεραπεία κάνοντάς την μη πραγματική. Αν δεν ήσουν τόσο απρόθυμος να δεχτείς την πραγματικότητα έτσι όπως είναι δεν θα το έκανες αυτό, στερώντας την έτσι και από τον εαυτό σου.
5. Σίγουρα μια καλή συμβουλή είναι να σου πούμε να μην κρίνεις αυτό που δεν καταλαβαίνεις. Κανένας ο οποίος έχει κάποιο προσωπικό συμφέρον δεν είναι αξιόπιστος μάρτυρας, διότι η αλήθεια γι αυτόν έχει γίνει αυτό που εκείνος θα ήθελε να είναι. Αν δεν είσαι πρόθυμος να αντιληφθείς μια έκκληση για βοήθεια, αυτό συμβαίνει διότι είσαι απρόθυμος να δώσεις βοήθεια και να την λάβεις. Όταν αποτυγχάνεις να αναγνωρίσεις ένα κάλεσμα για βοήθεια σημαίνει πως αρνείσαι την βοήθεια. Θα ισχυριζόσουν ότι δεν την χρειάζεσαι; Ωστόσο αυτό συμβαίνει  όταν αρνείσαι να αναγνωρίσεις την έκκληση ενός αδελφού για βοήθεια, διότι μόνο απαντώντας στην δική του έκκληση μπορείς να βοηθηθείς κι εσύ. Αν του αρνηθείς την βοήθειά σου δεν θα αναγνωρίσεις την Απάντηση του Θεού σε σένα. Το Άγιο Πνεύμα δεν χρειάζεται την βοήθειά σου για να ερμηνεύσει τα κίνητρα, όμως εσύ χρειάζεσαι την δική Του.
6. Μόνο η εκτίμηση είναι η κατάλληλη ανταπόκριση προς τον αδελφό σου. Του οφείλεις ευγνωμοσύνη και για τις σκέψεις αγάπης του και για την έκκλησή του για βοήθεια, διότι και τα δύο αυτά είναι ικανά να φέρουν στην επίγνωσή σου την αγάπη αν τα αντιληφθείς σωστά. Και όλη η αίσθηση έντασης που νιώθεις προέρχεται από τις προσπάθειές σου να μην κάνεις ακριβώς αυτό. Πόσο απλό, λοιπόν, είναι το σχέδιο του Θεού για την σωτηρία. Δεν υπάρχει παρά μόνο μια ανταπόκριση σύμφωνα με την  πραγματικότητα, και η πραγματικότητα δεν δημιουργεί καμία σύγκρουση. Δεν υπάρχει παρά ένας Δάσκαλος της πραγματικότητας, ο Οποίος καταλαβαίνει ποια είναι. Αυτός δεν αλλάζει του Νου Του σχετικά με την  πραγματικότητα διότι η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Παρόλο που οι δικές σου ερμηνείες για την πραγματικότητα είναι δίχως νόημα μέσα στην διχασμένη σου κατάσταση, οι δικές Του παραμένουν πάντοτε αληθινές. Αυτός τις δίνει σε σένα διότι είναι για σένα. Μην επιχειρείς να «βοηθήσεις» έναν αδελφό με τον δικό σου τρόπο, διότι δεν μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου. Αλλά άκουσε το κάλεσμά του για την Βοήθεια του Θεού, και θα αναγνωρίσεις και την δική σου ανάγκη για τον Πατέρα.
7. Οι ερμηνείες που δίνεις για τις ανάγκες του αδελφού σου είναι η ερμηνεία που δίνεις για τις δικές σου ανάγκες. Με το να δίνεις βοήθεια την ζητάς, κι αν αντιληφθείς μόνο μια ανάγκη στον εαυτό σου θα θεραπευτείς. Διότι θα αναγνωρίσεις την Απάντηση του Θεού έτσι όπως Την θέλεις να είναι, και αν Την θέλεις αληθινά, θα γίνει δική σου αληθινά. Κάθε έκκληση που απαντάς στο Όνομα του Χριστού φέρνει την ενθύμηση του Πατέρα σου πιο κοντά στην επίγνωσή σου. Για χάρη της δικής σου ανάγκης, λοιπόν, άκου κάθε κάλεσμα για βοήθεια έτσι όπως είναι, για να μπορέσει ο Θεός να απαντήσει σε σένα.
8. Εφαρμόζοντας με όλο και μεγαλύτερη συνέπεια την ερμηνεία του Αγίου Πνεύματος για τις αντιδράσεις των άλλων, θα αποκτήσεις μια ολοένα αυξανόμενη επίγνωση ότι τα δικά Του κριτήρια είναι εξίσου εφαρμόσιμα σε σένα. Δεν είναι αρκετό να αναγνωρίσεις τον φόβο για να ξεφύγεις από αυτόν, παρόλο που η αναγνώριση είναι απαραίτητη για να δηλώσει την ανάγκη για διαφυγή. Το Άγιο Πνεύμα πρέπει να εξακολουθήσει να μεταφράζει τον φόβο σε αλήθεια. Αν μόλις αναγνώριζες τον φόβο έμενες με αυτόν τότε  θα έκανες ένα βήμα μακριά από την πραγματικότητα, και όχι προς αυτήν. Ωστόσο, έχουμε επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη να αναγνωρίσεις τον φόβο ως ένα βασικό βήμα στην εξάλειψη του εγώ, και να τον αντιμετωπίσεις χωρίς μεταμφιέσεις. Αναλογίσου πόσο καλά θα σε εξυπηρετήσει τότε η ερμηνεία του Αγίου Πνεύματος για τα κίνητρα των άλλων. Έχοντας διδάξει εσένα να δέχεσαι μόνο τις σκέψεις αγάπης στους άλλους και όλα τα άλλα να τα θεωρείς ως έκκληση για βοήθεια, σε διδάσκει έτσι ότι και ο φόβος ο ίδιος είναι μια έκκληση για βοήθεια. Αυτή είναι η πραγματική αναγνώριση του φόβου. Αν δεν τον προστατεύεις, το Πνεύμα το Άγιο θα τον ερμηνεύσει εκ νέου. Αυτή είναι η υπέρτατη αξία του να μάθεις να αντιλαμβάνεσαι την επίθεση ως κάλεσμα για βοήθεια. Έχουμε ήδη μάθει ότι ο φόβος και η επίθεση συνδέονται αναπόφευκτα. Αν μόνο η επίθεση προκαλεί φόβο, κι αν δεις  την επίθεση ως κάλεσμα για βοήθεια, όπως και είναι, τότε η επίγνωση της μη πραγματικότητας του φόβου θα  ανατείλει μέσα σου. Διότι ο φόβος είναι ένα κάλεσμα γι αγάπη, αναγνωρίζοντας ασυνείδητα αυτό που έχεις αρνηθεί.
9. Ο φόβος είναι ένα σύμπτωμα της δικής σου βαθιάς αίσθησης απώλειας. Αν όταν τον αντιλαμβάνεσαι στους άλλους μαθαίνεις να καλύπτεις την απώλεια, τότε η βασική αιτία του φόβου απομακρύνεται. Έτσι διδάσκεις τον εαυτό σου ότι ο φόβος δεν υπάρχει μέσα σου. Τα μέσα για την απομάκρυνσή του βρίσκονται μέσα σε σένα, και το αποδεικνύεις  αυτό δίνοντάς τα. Ο φόβος και η αγάπη είναι τα μόνα συναισθήματα για τα οποία είσαι ικανός. Το ένα είναι εσφαλμένο, διότι είναι φτιαγμένο από την άρνηση ∙ και η άρνηση εξαρτάται από την πίστη στο αντικείμενο της άρνησης για την ίδια της την ύπαρξη. Ερμηνεύοντας τον φόβο σωστά σαν μια επιβεβαίωση της  υποκρυπτόμενης  πίστης που καλύπτει, υπονομεύεις  την χρησιμότητά του στην αντίληψή σου καθιστώντας τον άχρηστο. Οι άμυνες που δεν λειτουργούν καθόλου αποβάλλονται αυτόματα. Αν φέρεις στην επιφάνεια αυτό που κρύβει ο φόβος να κυριαρχήσει αναμφίβολα και ξεκάθαρα, τότε  χάνει το νόημά του. Του αρνείσαι την δύναμη να κρύβει την αγάπη, πράγμα το οποίο είναι και ο μοναδικός του σκοπός. Το πέπλο που έχεις τραβήξει μπροστά από το πρόσωπο της αγάπης εξαφανίζεται.
10. Αν θελήσεις να κοιτάξεις την αγάπη, η οποία είναι η πραγματικότητα του κόσμου, τι άλλο καλύτερο θα μπορούσες να κάνεις από το να αναγνωρίζεις σε κάθε άμυνα εναντίον της, την υποκείμενη έκκληση για αυτήν; Και πώς αλλιώς θα μπορούσες να μάθεις καλύτερα για την πραγματικότητά της από το να ανταποκριθείς  στην έκκληση και να την προσφέρεις; Η ερμηνεία του Αγίου Πνεύματος για τον φόβο πραγματικά τον εξαφανίζει, διότι δεν μπορείς να αρνηθείς την επίγνωση της αλήθειας. Έτσι το Άγιο Πνεύμα αντικαθιστά τον φόβο με την αγάπη και μεταφράζει το σφάλμα σε αλήθεια. Κι έτσι θα μάθεις από Αυτό πώς να αντικαθιστάς το όνειρο του διαχωρισμού σου με την πραγματικότητα της ενότητας. Επειδή ο διαχωρισμός είναι μόνο η  άρνηση της ενότητας, κι αν ερμηνευτεί σωστά, επιβεβαιώνει την αιώνια γνώση σου ότι η ενότητα είναι αληθινή.
II. Ο Τρόπος να Θυμηθείς τον Θεό.
1. Τα θαύματα είναι απλά η μετάφραση της άρνησης σε αλήθεια. Αν το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να θεραπεύεις τον εαυτό σου, εκείνοι που είναι ασθενείς δεν αγαπούν τον εαυτό τους. Επομένως, ζητούν την αγάπη που θα τους θεράπευε, αλλά που οι ίδιοι την αρνούνται στον εαυτό τους. Αν γνώριζαν την αλήθεια για τον εαυτό τους δεν θα μπορούσαν να αρρωστήσουν. Άρα το έργο του εργάτη των θαυμάτων είναι να αρνηθεί την άρνηση της αλήθειας. Οι ασθενείς πρέπει να θεραπεύσουν τον εαυτό τους, διότι η αλήθεια βρίσκεται μέσα τους. Όμως, εφόσον την έχουν αποκρύψει, το φως από κάποιον άλλο  νου πρέπει να λάμψει μέσα στον δικό τους επειδή αυτό το φως είναι δικό τους.
2. Το φως μέσα σε αυτούς λάμπει το ίδιο λαμπρά άσχετα με την πυκνότητα της ομίχλης που το καλύπτει. Αν  δεν δώσεις καμιά δύναμη στην ομίχλη για να κρύψει το φως, αυτή δεν έχει καμία δύναμη από μόνη της. Διότι έχει δύναμη μόνο όταν  ο Υιός του Θεού της την δώσει. Πρέπει λοιπόν ο ίδιος να την αποσύρει, αφού θυμηθεί ότι όλη η δύναμη είναι του Θεού. Μπορείς να το θυμηθείς αυτό για λογαριασμό όλης της Υιότητας. Μην επιτρέπεις στον αδελφό σου να μην θυμάται, διότι η λησμονιά του είναι και δική σου. Αλλά η ενθύμησή σου είναι και δική του, διότι δεν μπορείς να θυμηθείς τον Θεό μόνος. Αυτό είναι που έχεις ξεχάσει. Το να αντιλαμβάνεσαι την θεραπεία του αδελφού σου ως θεραπεία του εαυτού σου είναι λοιπόν ο τρόπος να θυμηθείς τον Θεό. Διότι ξέχασες και τους αδελφούς σου μαζί με Αυτόν, και η Απάντηση του Θεού στην λησμονιά σου δεν είναι άλλη από τον τρόπο να θυμηθείς.
3. Στην ασθένεια να μην αντιλαμβάνεσαι τίποτα άλλο εκτός από άλλο ένα κάλεσμα γι αγάπη, και πρόσφερε στον αδελφό σου αυτό που πιστεύει ότι δεν μπορεί να προσφέρει στον εαυτό του. Όποια και να είναι η ασθένεια, δεν υπάρχει παρά μόνο μία ίαση. Θα ολοκληρώνεσαι όσο ολοκληρώνεις, διότι όταν αναγνωρίζεις στην ασθένεια την έκκληση για υγεία σημαίνει ότι και στο μίσος αναγνωρίζεις το κάλεσμα γι αγάπη. Το να δίνεις σε έναν αδελφό αυτό που θέλει πραγματικά σημαίνει ότι το δίνεις στον εαυτό σου, διότι ο Πατέρας σου θέλει να γνωρίσεις τον αδελφό σου όπως τον εαυτό σου. Απάντησε στο κάλεσμά του για αγάπη και παίρνεις απάντηση και στο δικό σου. Η θεραπεία είναι η Αγάπη του Χριστού για τον Πατέρα Του και για τον Εαυτό Του.
4. Θυμήσου τι είπαμε για τα τρομακτικά πράγματα που αντιλαμβάνονται τα μικρά παιδιά, που τα τρομοκρατούν επειδή δεν τα καταλαβαίνουν. Αν ζητήσουν φώτιση και την δεχτούν, οι φόβοι τους εξαφανίζονται. Αλλά αν κρύψουν τους εφιάλτες τους, τότε θα τους κρατήσουν. Είναι εύκολο να βοηθήσεις ένα αβέβαιο παιδί διότι αυτό αναγνωρίζει ότι δεν καταλαβαίνει τι σημαίνουν αυτά που αντιλαμβάνεται. Όμως, εσύ πιστεύεις ότι πραγματικά καταλαβαίνεις αυτά που αντιλαμβάνεσαι. Μικρό παιδί, κρύβεις το κεφάλι σου κάτω από τις βαριές κουβέρτες που έβαλες  επάνω σου. Κρύβεις τους εφιάλτες σου στο σκοτάδι την ίδιας σου της ψευδούς βεβαιότητας, και αρνείσαι να ανοίξεις τα μάτια σου και να τους κοιτάξεις.
5. Ας μην φυλάμε τους εφιάλτες, διότι δεν είναι κατάλληλες προσφορές για τον Χριστό, άρα δεν είναι κατάλληλα δώρα ούτε και για σένα. Πέταξε τα σκεπάσματα και κοίταξε αυτό που φοβάσαι. Μόνο η προσμονή θα σε τρομάζει, διότι η πραγματικότητα του τίποτα δεν μπορεί να είναι τρομακτική. Ας μην το καθυστερούμε αυτό, διότι δεν θα μείνεις αβοήθητος μέσα στο όνειρο του μίσους, και η Βοήθεια βρίσκεται  εδώ. Μάθε να ησυχάζεις αναμεσίς της αναταραχής, διότι η ησυχία είναι το τέλος της διαμάχης και αυτό είναι το ταξίδι προς την ειρήνη. Κοίταζε ευθέως  κάθε εικόνα που έρχεται για να σε καθυστερήσει, διότι ο στόχος είναι αναπόφευκτος επειδή είναι αιώνιος. Ο στόχος της αγάπης δεν είναι παρά δικαίωμά σου, και σου ανήκει ανεξάρτητα από  τα όνειρά σου.
6. Ακόμα θέλεις αυτό που βούλεται ο Θεός, και κανένας εφιάλτης δεν μπορεί να νικήσει τον σκοπό ενός παιδιού του Θεού. Διότι ο σκοπός σου σού δόθηκε από τον Θεό, και πρέπει να τον εκπληρώσεις διότι αυτό είναι το Θέλημά Του. Ξύπνα και θυμήσου τον σκοπό σου, διότι είναι και η δική σου θέληση να το κάνεις αυτό. Αυτό που έχει εκπληρωθεί για σένα πρέπει να είναι δικό σου. Μην αφήνεις το μίσος σου να σταθεί στον δρόμο της αγάπης, γιατί τίποτα δεν μπορεί ν’ αντισταθεί στην Αγάπη του Χριστού για τον Πατέρα Του, ή στην Αγάπη του Πατέρα Του γι Αυτόν.
7. Λίγο ακόμα και θα με δεις, διότι δεν κρύβομαι  επειδή εσύ κρύβεσαι. Θα σε βοηθήσω να αφυπνιστείς  τόσο σίγουρα όπως αφύπνισα και τον εαυτό μου, διότι για σένα αφυπνίστηκα. Στην ανάστασή μου βρίσκεται η απελευθέρωσή σου. Η αποστολή μας είναι να ξεφύγουμε από την σταύρωση, όχι από την λύτρωση. Εμπιστεύσου την βοήθειά μου, διότι δεν πορεύτηκα μόνος, και θα πορεύομαι μαζί σου όπως και ο Πατέρας πορεύτηκε μαζί μου. Δεν γνωρίζεις ότι πορεύτηκα μαζί Του με ειρήνη; Και μήπως αυτό δεν σημαίνει ότι η ειρήνη μας συνοδεύει  στο ταξίδι μας;
8. Δεν υπάρχει φόβος στην τέλεια αγάπη. Το μόνο που θα κάνουμε είναι να τελειοποιούμε σε σένα αυτό που ήδη είναι τέλειο μέσα σου. Δεν φοβάσαι το άγνωστο, αλλά το γνωστό. Δεν θα αποτύχεις στην αποστολή σου διότι εγώ δεν απέτυχα στην δική μου. Δείξε μου μόνο λίγη εμπιστοσύνη στο όνομα της απόλυτης εμπιστοσύνης που έχω εγώ σε σένα, και μαζί θα εκπληρώσουμε εύκολα τον στόχο της τελειότητας. Διότι η τελειότητα είναι, και δεν μπορεί να την αρνηθεί κανείς. Το να αρνείσαι την άρνηση της τελειότητας δεν είναι τόσο δύσκολο όσο να αρνείσαι την αλήθεια, και αυτό που μπορούμε να εκπληρώσουμε μαζί θα το πιστέψεις  όταν το δεις εκπληρωμένο.
9. Εσύ που έχεις προσπαθήσει να εξορίσεις την αγάπη δεν το έχεις πετύχει, αλλά εσύ που επιλέγεις να εξορίσεις τον φόβο πρέπει να πετύχεις. Ο Κύριος είναι μαζί σου, αλλά  δεν το γνωρίζεις. Όμως ο Λυτρωτής σου ζει, και κατοικεί μέσα σου μέσα στην ειρήνη από την οποία δημιουργήθηκε. Δεν θα αντάλλασσες την επίγνωση του φόβου με αυτή την επίγνωση; Όταν έχουμε ξεπεράσει τον φόβο – όχι κρύβοντάς τον, όχι ελαχιστοποιώντας τον, και ούτε αρνούμενοι την πλήρη σημασία του με οποιοδήποτε τρόπο – αυτό είναι που θα δεις. Δεν μπορείς να παραμερίσεις τα εμπόδια για την αληθινή όραση δίχως να τα κοιτάξεις, διότι το να τα παραμερίσεις σημαίνει ότι κρίνεις εναντίον τους. Αν θελήσεις να δεις, το Άγιο Πνεύμα θα κρίνει, και Αυτό θα κρίνει αληθινά. Όμως δεν μπορεί να διώξει με την λάμψη Του αυτό που κρατάς κρυμμένο, επειδή δεν του Το έχεις προσφέρει και δεν μπορεί να το πάρει από εσένα.
10. Επομένως αναλαμβάνουμε ένα οργανωμένο, καλά δομημένο και προσεκτικά σχεδιασμένο πρόγραμμα που έχει στόχο να μάθεις να προσφέρεις στο Άγιο Πνεύμα όλα όσα δεν θέλεις. Αυτό γνωρίζει τι να τα κάνει. Εσύ δεν καταλαβαίνεις πώς να χρησιμοποιήσεις  αυτά που  Εκείνο γνωρίζει. Ό,τι Του δίνεις και δεν προέρχεται από τον Θεό, φεύγει. Όμως πρέπει να το δεις και ο ίδιος με απόλυτη προθυμία, ειδάλλως η γνώση Του παραμένει άχρηστη για σένα. Σίγουρα  θα μπορέσει να σε βοηθήσει, εφόσον η βοήθεια είναι ο μόνος Του σκοπός. Δεν είναι καλύτερα αντί να φοβάσαι τον κόσμο όπως τον αντιλαμβάνεσαι να κοιτάξεις την αιτία του φόβου και να την αφήσεις να φύγει για  πάντα;


ΙΙΙ. Η Επένδυση στην Πραγματικότητα

1. Κάποτε σου ζήτησα να πουλήσεις όλα τα υπάρχοντά σου και να τα δώσεις στους φτωχούς και να με ακολουθήσεις. Εννοούσα αυτό: Αν δεν επενδύεις σε τίποτα σε αυτό τον κόσμο, τότε μπορείς να διδάξεις στους φτωχούς πού βρίσκεται ο θησαυρός τους. Οι φτωχοί είναι απλά εκείνοι που έχουν επενδύσει λάθος, και είναι πραγματικά φτωχοί! Επειδή βρίσκονται σε ανάγκη, σου έχει δοθεί να τους βοηθήσεις, εφόσον είσαι ανάμεσά τους. Αναλογίσου το πόσο τέλεια θα μάθαινες  το μάθημά σου αν ήσουν απρόθυμος να μοιραστείς την φτώχεια τους. Διότι η φτώχεια είναι έλλειψη, και υπάρχει μόνο μία έλλειψη εφόσον δεν υπάρχει παρά μία ανάγκη.
2. Ας πούμε ότι ένας αδελφός επιμένει να κάνεις κάτι που νομίζεις ότι δεν θέλεις να κάνεις. Η ίδια του η επιμονή θα έπρεπε να σου λέει ότι αυτός πιστεύει ότι η σωτηρία βρίσκεται εκεί. Αν  επιμένεις να αρνείσαι και βιώνεις μία γρήγορη αντίδραση αντίθεσης, τότε πιστεύεις ότι η σωτηρία βρίσκεται στο να μην το κάνεις. Κάνεις τότε το ίδιο λάθος που κάνει και αυτός, και κάνεις το σφάλμα του αληθινό και για τους δυο σας. Η επιμονή σημαίνει ότι κάνεις επένδυση, και αυτό στο οποίο επενδύεις έχει πάντα σχέση με την ιδέα που έχεις για την σωτηρία. Η ερώτηση έχει πάντα δύο σκέλη ∙ πρώτον, τι πρόκειται να σωθεί; Και δεύτερον, πώς μπορεί να σωθεί;
3. Όποτε θυμώνεις με έναν αδελφό, για οποιοδήποτε λόγο, τότε πιστεύεις ότι το εγώ πρόκειται να σωθεί, και ότι θα σωθεί με επίθεση. Αν αυτός επιτεθεί, τότε εσύ συμφωνείς με αυτή την πίστη ∙ και αν επιτεθείς εσύ, τότε την ενισχύεις. Να θυμάσαι ότι εκείνοι που επιτίθενται είναι φτωχοί. Η φτώχεια τους ζητά δώρα, και όχι περεταίρω ένδεια. Εσύ που θα μπορούσες  να τους βοηθήσεις, σίγουρα ενεργείς καταστροφικά αν δεχτείς την φτώχεια τους ως δική σου. Αν δεν είχες επενδύσει όπως αυτοί, ποτέ δεν θα είχε περάσει από το νου σου να παραβλέψεις την ανάγκη τους.
4. Αναγνώρισε ότι δεν έχει σημασία, και αν ο αδελφός σου ζητήσει κάτι «εξωφρενικό», κάνε το επειδή δεν έχει σημασία. Αν αρνηθείς, η αντίθεσή σου επιβεβαιώνει ότι πραγματικά έχει σημασία για σένα. Επομένως, μόνο εσύ είσαι που έχεις κάνει το αίτημα εξωφρενικό, και κάθε αίτημα ενός  αδελφού είναι για σένα. Γιατί να επιμένεις να του το αρνείσαι; Γιατί όταν κάνεις κάτι τέτοιο σημαίνει πως αρνείσαι στον εαυτό σου και ενισχύεις την ένδεια και στους δύο. Αυτός ζητά την σωτηρία όπως κι εσύ. Η φτώχεια είναι του εγώ, και ποτέ του Θεού. Κανένα «εξωφρενικό» αίτημα δεν μπορεί να γίνει σε κάποιον που αναγνωρίζει τι είναι πολύτιμο και δεν θέλει να δεχτεί τίποτα άλλο.
5. Η σωτηρία είναι για το νου, και επιτυγχάνεται μέσω της ειρήνης. Είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να σωθεί και ο μόνος τρόπος να το σώσεις. Οποιαδήποτε αντίδραση διαφορετική από την αγάπη προκαλεί σύγχυση για το «τι» και το «πώς» της σωτηρίας, και αυτή είναι η μόνη απάντηση. Ποτέ μην το χάσεις αυτό από μπροστά σου, και ποτέ μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να πιστέψει ούτε για μια στιγμή ότι υπάρχει κάποια άλλη απάντηση. Διότι σίγουρα θα τοποθετήσεις τον εαυτό σου ανάμεσα στους φτωχούς, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν ότι κατοικούν μέσα στην αφθονία και ότι η σωτηρία έχει έρθει.
6. Η ταύτιση με το εγώ σημαίνει ότι επιτίθεσαι στον εαυτό σου και τον καθιστάς φτωχό. Αυτός είναι ο λόγος που όποιος ταυτίζεται με το εγώ νιώθει στερημένος. Αυτό που βιώνει τότε είναι απογοήτευση ή θυμός, διότι αυτό που έκανε ήταν να ανταλλάξει την αγάπη του Εαυτού με το αυτό-μίσος, και γι αυτό φοβάται τον ίδιο του τον εαυτό. Αλλά δεν το συνειδητοποιεί. Ακόμα και αν έχει απόλυτη επίγνωση του άγχους δεν αντιλαμβάνεται ότι η πηγή του είναι η ίδια η ταύτισή του με το εγώ, και πάντα προσπαθεί να το  διαχειριστεί κάνοντας κάποιου είδους παρανοϊκή «διευθέτηση» με τον κόσμο. Πάντα αντιλαμβάνεται αυτό τον κόσμο ως έξω από τον ίδιο, διότι αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την προσαρμογή του σ’ αυτόν. Δεν συνειδητοποιεί ότι αυτός φτιάχνει αυτόν τον κόσμο, γιατί δεν υπάρχει κόσμος έξω από αυτόν.
7. Αν μόνο οι σκέψεις αγάπης του Υιού του Θεού είναι η πραγματικότητα του κόσμου, τότε ο πραγματικός  κόσμος  πρέπει να βρίσκεται μέσα στο νου του. Οι παρανοϊκές σκέψεις του, επίσης, πρέπει να βρίσκονται και αυτές στο νου του, αλλά δεν μπορεί να  αντέξει μια τέτοιου μεγέθους εσωτερική σύγκρουση. Ένας διαχωρισμένος νους κινδυνεύει, και η αναγνώριση ότι περιλαμβάνει μέσα του σκέψεις εντελώς αντιτιθέμενες μεταξύ τους, του είναι ανυπόφορη. Έτσι ο νους προβάλλει τον διχασμό, και όχι την πραγματικότητα. Όλα όσα αντιλαμβάνεσαι ως  εξωτερικό  κόσμο είναι απλά η προσπάθειά σου να διατηρήσεις την ταύτισή σου με το εγώ, διότι όλοι πιστεύουν ότι η ταύτιση είναι η σωτηρία. Ωστόσο, αναλογίσου τι έχει γίνει, διότι οι σκέψεις έχουν  συνέπειες  για αυτόν που τις κάνει. Βρίσκεσαι σε ασυμφωνία με τον κόσμο έτσι όπως τον αντιλαμβάνεσαι, διότι νομίζεις ότι είναι ανταγωνιστικός προς εσένα. Αυτή είναι αναγκαία συνέπεια αυτού που έχεις κάνει. Έχεις προβάλλει προς τα έξω ό,τι ανταγωνίζεται εκείνο που βρίσκεται  μέσα σου, κι επομένως πρέπει να το αντιλαμβάνεσαι κατ’ αυτό τον τρόπο. Γι αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι το μίσος βρίσκεται μέσα στο νου σου και όχι έξω από εσένα πριν μπορέσεις να απαλλαγείς από αυτό ∙ και πρέπει επίσης να καταλάβεις γιατί πρέπει να απαλλαγείς από το μίσος  πριν μπορέσεις να αντιληφθείς τον κόσμο όπως είναι πραγματικά.
8. Είπα και παλαιότερα ότι ο Θεός αγάπησε τόσο τον κόσμο που του έδωσε τον μονογενή του Υιό. Ο Θεός όντως αγαπά τον πραγματικό κόσμο, κι εκείνοι που αντιλαμβάνονται την πραγματικότητά του, δεν μπορούν να δουν τον κόσμο του θανάτου. Διότι ο θάνατος δεν είναι του πραγματικού  κόσμου, στον οποίον τα πάντα αντανακλούν την αιωνιότητα. Ο Θεός σου έδωσε τον πραγματικό κόσμο σε αντάλλαγμα αυτού που έφτιαξες εσύ από τον διχασμένο νου σου, και που είναι το σύμβολο του θανάτου. Διότι αν πραγματικά μπορούσες να διαχωρίσεις τον εαυτό σου από τον Νου του Θεού θα πέθαινες.
9. Ο κόσμος που αντιλαμβάνεσαι είναι ένας κόσμος διαχωρισμού. Ίσως να είσαι πρόθυμος να δεχτείς ακόμα και τον θάνατο προκειμένου να αρνηθείς τον Πατέρα σου. Ωστόσο, Αυτός δεν επιθυμεί να κάνεις κάτι τέτοιο, επομένως αυτό δεν συμβαίνει. Ακόμα δεν μπορεί η θέλησή σου να στραφεί εναντίον Του, και γι αυτό δεν μπορείς να έχεις κανέναν έλεγχο πάνω στον κόσμο που έφτιαξες. Δεν είναι ένας κόσμος βούλησης διότι κυβερνάται από την επιθυμία να είναι διαφορετικός από τον Θεό, και αυτή η επιθυμία δεν είναι βούληση. Ο κόσμος που έφτιαξες είναι επομένως απόλυτα χαοτικός, και κυβερνάται από αυθαίρετους και παράλογους «νόμους», και χωρίς κανένα νόημα. Διότι είναι φτιαγμένος από αυτό που δεν θέλεις, και προβάλλεται από το νου σου επειδή τον φοβάσαι. Ωστόσο, αυτός ο κόσμος βρίσκεται μόνο μέσα στο νου του κατασκευαστή του, μαζί με την πραγματική του σωτηρία. Μην πιστεύεις ότι βρίσκεται έξω από εσένα, διότι μόνο όταν αναγνωρίσεις που βρίσκεται θα αποκτήσεις έλεγχο επάνω του. Διότι πραγματικά έχεις έλεγχο πάνω στο νου σου, εφόσον ο νους σου είναι ο μηχανισμός της λήψης αποφάσεων.
10. Αν αναγνωρίσεις ότι όλες οι επιθέσεις που αντιλαμβάνεσαι βρίσκονται μέσα στον νου σου και πουθενά αλλού, τότε επιτέλους θα έχεις εντοπίσει την πηγή τους, και εκεί όπου αρχίζουν πρέπει και να τελειώνουν. Διότι σε αυτό το μέρος βρίσκεται επίσης και η σωτηρία. Ο βωμός του Θεού όπου κατοικεί ο Χριστός είναι εκεί. Έχεις βεβηλώσει τον βωμό, αλλά όχι και τον κόσμο. Ο Χριστός όμως έχει τοποθετήσει την Επανόρθωση πάνω στο βωμό για σένα. Φέρε τις αντιλήψεις που έχεις για τον κόσμο σε αυτό το βωμό, διότι είναι ο βωμός της αλήθειας. Εκεί θα δεις την όρασή σου να αλλάζει, κι εκεί θα μάθεις να βλέπεις αληθινά. Από αυτό το μέρος, όπου ο Θεός και ο Υιός Του κατοικούν με ειρήνη και  όπου είσαι ευπρόσδεκτος, θα κοιτάξεις τα πάντα με ειρήνη και θα δεις τον κόσμο αληθινά. Όμως, για να βρεις αυτό το μέρος, πρέπει να εγκαταλείψεις την επένδυσή σου στον κόσμο έτσι όπως  τον προβάλλεις, και να επιτρέψεις στο Άγιο Πνεύμα να επεκτείνει τον αληθινό κόσμο προς εσένα από το βωμό του Θεού.

IV. Αναζήτησε και θα Βρεις
1. Το εγώ είναι βέβαιο ότι η αγάπη είναι επικίνδυνη, και αυτό είναι πάντα η κεντρική του διδασκαλία. Ποτέ δεν το θέτει με αυτό τον τρόπο ∙ αντίθετα, όλοι όσοι πιστεύουν ότι το εγώ είναι η σωτηρία φαίνεται πως είναι πολύ έντονα απασχολημένοι με την αναζήτηση της αγάπης. Ωστόσο, αν και το εγώ, ενθαρρύνει έντονα την έρευνα για την αγάπη, θέτει έναν όρο ∙ να μην την βρεις.  Οι υπαγορεύσεις του, λοιπόν, μπορούν να συνοψιστούν απλά ως: «Αναζήτησε και μην βρεις.» Αυτή είναι η μία υπόσχεση που σου δίνει το εγώ, και η μόνη που θα κρατήσει. Διότι το εγώ επιδιώκει τον στόχο του με φανατική επιμονή, και η κρίση του, αν και σοβαρά ανεπαρκής, είναι απόλυτα συνεπής.
2. Επομένως, η έρευνα που αναλαμβάνει το εγώ είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Κι εφόσον διδάσκει επίσης ότι αυτό είναι η ταυτότητά σου, η καθοδήγησή του σε οδηγεί σε ένα ταξίδι που πρέπει να καταλήγει στην αντίληψη της ήττας του εαυτού σου. Διότι το εγώ δεν μπορεί να αγαπά, και μέσα στην μανιώδη του έρευνα  για αγάπη αναζητά αυτό που φοβάται να βρει. Η έρευνα είναι αναπόφευκτη διότι το εγώ είναι μέρος του νου σου, κι εξαιτίας της πηγής του δεν είναι απόλυτα διαχωρισμένο, ειδάλλως δεν θα μπορούσε να γίνει καθόλου πιστευτό. Διότι ο νους σου είναι που πιστεύει σε αυτό και του δίνει ύπαρξη. Όμως, πάλι ο νους σου είναι που έχει την δύναμη να αρνηθεί την ύπαρξη του εγώ, και σίγουρα θα το κάνεις αυτό όταν συνειδητοποιήσεις ακριβώς προς τα πού πηγαίνει το ταξίδι στο οποίο σε οδηγεί το εγώ.
3. Είναι σίγουρα προφανές ότι κανένας δεν θέλει να βρει αυτό που στο τέλος θα προκαλέσει την ήττα του. Όντας ανίκανο να αγαπήσει, το εγώ θα ήταν ολοκληρωτικά αδύναμο στην παρουσία της αγάπης, διότι δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί καθόλου. Τότε, θα πρέπει να εγκαταλείψεις την καθοδήγηση του, διότι θα γινόταν φανερό  ότι δεν διδάχθηκες από αυτό την ανταπόκριση που χρειάζεσαι. Το εγώ επομένως θα διαστρεβλώσει την αγάπη, και θα σε διδάξει ότι η αγάπη πραγματικά προκαλεί τις αντιδράσεις που αυτό μπορεί να σου διδάξει. Αν ακολουθήσεις την διδασκαλία του λοιπόν, θα ψάχνεις για την αγάπη, αλλά δεν θα την αναγνωρίζεις.
4. Συνειδητοποιείς ότι το εγώ σε βάζει  σε ένα ταξίδι που δεν γίνεται παρά να σε οδηγεί  σε μια αίσθηση ματαιότητας και κατάθλιψης; Το να αναζητάς και να μην βρίσκεις κάθε άλλο παρά χαρά φέρνει. Αυτή είναι η υπόσχεση που θα ήθελες να κρατήσεις; Το Άγιο Πνεύμα σου προσφέρει μια άλλη υπόσχεση, και αυτή θα σε οδηγήσει στην χαρά. Διότι η δική Του υπόσχεση είναι πάντα, «Αναζήτησε και θα βρεις,» και κάτω από την δική Του καθοδήγηση δεν γίνεται να χάσεις. Δικό Του είναι το ταξίδι προς την εκπλήρωση, και τον στόχο που θέτει ενώπιον σου θα τον εκπληρώσει. Διότι Αυτό ποτέ δεν θα ξεγελάσει τον Υιό του Θεού τον οποίο αγαπά με την Αγάπη του Πατέρα.
5. Θα ξεκινήσεις ένα ταξίδι διότι σε αυτόν τον κόσμο δεν είσαι σπίτι σου. Και θα ψάξεις για το σπίτι σου είτε συνειδητοποιείς πού βρίσκεται είτε όχι. Αν πιστεύεις ότι βρίσκεται έξω από σένα η έρευνα θα είναι μάταιη, διότι θα το αναζητάς εκεί όπου δεν υπάρχει. Δεν θυμάσαι  πώς να κοιτάξεις μέσα σου διότι δεν πιστεύεις ότι το σπίτι σου βρίσκεται εκεί. Όμως το Άγιο Πνεύμα το θυμάται για σένα, και  θα σε καθοδηγήσει  σπίτι σου διότι αυτή είναι η αποστολή Του. Καθώς εκπληρώνει την αποστολή Του  θα σε διδάσκει την δική σου, διότι η αποστολή σου είναι ίδια με την δική σου. Οδηγώντας τους αδελφούς σου σπίτι Το  ακολουθείς.
6. Κοίταξε τον Οδηγό που σου έδωσε ο Πατέρας σου, για να μάθεις ότι έχεις αιώνια ζωή. Διότι ο θάνατος δεν είναι το Θέλημα του Πατέρα σου ούτε το δικό σου, και μόνο ό,τι είναι αληθινό είναι το Θέλημα του Πατέρα. Δεν πληρώνεις κανένα τίμημα για την ζωή διότι αυτή σου δόθηκε, αλλά πληρώνεις τίμημα για τον θάνατο, και μάλιστα πολύ βαρύ. Αν ο θάνατος είναι ο θησαυρός σου, θα πουλήσεις τα πάντα για να τον αγοράσεις. Και θα πιστεύεις ότι τον έχεις αγοράσει, διότι θα έχεις πουλήσει όλα τ’ άλλα. Ωστόσο, δεν μπορείς να πουλήσεις την Βασιλεία των Ουρανών. Η κληρονομιά σου δεν μπορεί ούτε να αγοραστεί ούτε να πουληθεί. Δεν υπάρχουν μέρη μέσα στην Υιότητα που να  στερούνται την κληρονομιά τους, διότι ο Θεός είναι ολοκληρωμένος και όλες Του οι επεκτάσεις είναι σαν Αυτόν.
7. Η Επανόρθωση δεν είναι το τίμημα της ολότητάς σου, είναι, όμως, το τίμημα της επίγνωσης της ολότητάς σου. Διότι αυτό που επέλεξες να «πουλήσεις» έπρεπε να φυλαχτεί για λογαριασμό σου, εφόσον εσύ δεν θα μπορούσες να το «αγοράσεις» πίσω. Όμως, πρέπει να επενδύσεις σε αυτό, όχι με χρήματα αλλά με  πνεύμα. Διότι το πνεύμα είναι βούληση, και η βούληση είναι το «τίμημα» της Βασιλείας. Η κληρονομιά σου περιμένει μόνο την αναγνώριση ότι έχεις λυτρωθεί. Το Άγιο Πνεύμα σε καθοδηγεί στην αιώνια ζωή, αλλά  πρέπει να εγκαταλείψεις  την  επένδυσή σου στον θάνατο, ειδάλλως δεν θα δεις την ζωή παρόλο που είναι παντού γύρω σου.

V.Το Υγιές Πρόγραμμα των Μαθημάτων

1. Μόνο η αγάπη είναι ισχυρή διότι είναι αδιαίρετη. Οι ισχυροί δεν επιτίθενται διότι δεν βλέπουν καμία ανάγκη να κάνουν κάτι τέτοιο. Πριν μπορέσει να εισέλθει στο νου σου η ιδέα της επίθεσης, πρέπει να αντιλήφθηκες τον εαυτό σου ως αδύναμο. Επειδή επιτέθηκες στον εαυτό σου και πίστεψες ότι η επίθεση είχε αποτελέσματα, βλέπεις τον εαυτό σου αδύναμο. Επειδή δεν αντιλαμβάνεσαι τον εαυτό σου και τους αδελφούς σου ως ίσους, και θεωρείς  τον εαυτό σου ως ασθενέστερο, επιχειρείς να «εξισορροπήσεις» την κατάσταση που έφτιαξες. Χρησιμοποιείς την επίθεση για να το πετύχεις  επειδή πιστεύεις ότι η επίθεση κατάφερε να σε εξασθενήσει.
2. Αυτός είναι ο λόγος που η ιδιότητά σου να είσαι άτρωτος είναι τόσο σημαντική για την αποκατάσταση της νοητικής  σου υγείας. Διότι αν δεχτείς ότι είσαι άτρωτος, αναγνωρίζεις ότι η επίθεση δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Παρόλο που έχεις επιτεθεί στον εαυτό σου, θα δείχνεις  ότι τίποτα δεν συνέβη στην πραγματικότητα. Επομένως, με την επίθεση δεν πέτυχες  τίποτα. Μόλις το συνειδητοποιήσεις αυτό δεν θα βλέπεις πια κανένα νόημα στην επίθεση, επειδή καταφανέστατα  δεν λειτουργεί και δεν μπορεί να σε προστατεύσει. Ωστόσο, η αναγνώριση της ιδιότητας ότι  είσαι άτρωτος έχει κάτι πολύ περισσότερο από αρνητική αξία. Εφόσον οι επιθέσεις  εναντίον του εαυτού σου έχουν αποτύχει να σε καταστήσουν αδύναμο, τότε είσαι ακόμα δυνατός. Επομένως δεν έχεις καμιά ανάγκη να «εξισορροπήσεις» την κατάσταση για να θεμελιώσεις  την δύναμή σου.
3. Δεν θα συνειδητοποιήσεις ποτέ την παντελή αχρηστία της επίθεσης εκτός κι αν αναγνωρίσεις ότι η επίθεση εναντίον του εαυτού σου δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Γιατί οι άλλοι όντως αντιδρούν στην επίθεση αν την αντιληφθούν, κι αν εσύ προσπαθήσεις να τους επιτεθείς δεν θα μπορέσεις  παρά να το ερμηνεύσεις αυτό σαν ενίσχυση. Το μόνο μέρος που μπορείς να ακυρώσεις  κάθε ενίσχυση είναι μέσα στον εαυτό σου. Διότι εσύ είσαι πάντα ο πρώτος στόχος της επίθεσής σου, κι αν αυτό δεν συμβεί ποτέ, τότε δεν έχει και συνέπειες.
4. Η Αγάπη του Αγίου Πνεύματος είναι η δύναμή σου, διότι η δική σου είναι διαιρεμένη  κι επομένως αναληθής. Δεν μπορείς να εμπιστευτείς την δική σου αγάπη όταν της επιτίθεσαι. Δεν μπορείς να μάθεις για την τέλεια αγάπη με έναν διχασμένο νου, διότι ένας διχασμένος νους έχει καταστήσει τον εαυτό του φτωχό μαθητή. Προσπάθησες να κάνεις τον διαχωρισμό αιώνιο, διότι ήθελες να κρατήσεις τα χαρακτηριστικά της δημιουργίας, αλλά με το δικό σου περιεχόμενο. Ωστόσο, η δημιουργία δεν προέρχεται από σένα, και οι φτωχοί μαθητές χρειάζονται πραγματικά ειδική διδασκαλία.
5. Έχεις μαθησιακές αναπηρίες με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Υπάρχουν περιοχές στις μαθησιακές σου δυνατότητες που πάσχουν σε τέτοιο βαθμό ώστε μπορείς να προοδεύσεις μόνο κάτω από συνεπή, και ξεκάθαρη καθοδήγηση, που θα σου την παρέχει ένα Δάσκαλος ο Οποίος μπορεί να υπερβεί τις δικές σου περιορισμένες πηγές  μάθησης. Αυτός γίνεται η Πηγή μάθησης σου διότι από μόνος σου δεν μπορείς να μάθεις. Αυτή η μαθησιακή κατάσταση στην οποία έχεις βάλει τον εαυτό σου είναι αδύνατη, και σε αυτή την κατάσταση χρειάζεσαι ξεκάθαρα έναν ειδικό Δάσκαλο και ένα ειδικό πρόγραμμα μαθημάτων. Οι αδύνατοι μαθητές δεν είναι καλή επιλογή ως δάσκαλοι, είτε για τους ίδιους ή για κάποιον άλλον. Πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα μαθημάτων μέσω του οποίου θα ξεφύγουν από τους περιορισμούς τους. Αν καταλάβαιναν τι βρίσκεται πέρα από αυτούς, δεν θα είχαν μαθησιακές  δυσκολίες.
6. Δεν γνωρίζεις το νόημα της αγάπης, και αυτό είναι το μειονέκτημά σου. Μην επιχειρείς να διδάξεις τον εαυτό σου αυτό που ο ίδιος δεν καταλαβαίνεις, και μην προσπαθείς να θέσεις μαθησιακούς στόχους εκεί όπου οι δικοί σου έχουν ξεκάθαρα αποτύχει. Ο μαθησιακός σου στόχος ήταν να μην μάθεις, κι αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχημένη μάθηση. Δεν μπορείς να μεταφέρεις αυτό που δεν έχεις μάθει, και η αδυναμία της ικανότητας να γενικεύεις είναι μία βασική μαθησιακή αποτυχία. Θα ζητούσες να μάθεις  τον σκοπό των μαθησιακών βοηθημάτων από αυτούς που δεν έχουν μπορέσει να μάθουν; Δεν τον γνωρίζουν. Αν μπορούσαν να ερμηνεύσουν τα βοηθήματα  σωστά, θα είχαν μάθει από αυτά.
7. Έχω πει ότι ο κανόνας του εγώ είναι «Αναζήτησε και μην βρεις». Μεταφρασμένο σε όρους μαθησιακούς αυτό σημαίνει, «Προσπάθησε να μάθεις αλλά μην το πετύχεις.» Το αποτέλεσμα αυτού του μαθησιακού στόχου είναι προφανές. Κάθε γνήσιο μαθησιακό βοήθημα, κάθε αληθινή διδασκαλία, και κάθε λογικός οδηγός μάθησης θα παρερμηνεύεται, εφόσον όλα αυτά  έχουν τον σκοπό να διευκολύνουν την μάθηση στην οποία αυτό το παράξενο πρόγραμμα μαθημάτων αντιτίθεται. Αν προσπαθείς να μάθεις πώς να μην μάθεις, και ο στόχος της διδασκαλίας σου είναι η αποτυχία της , τι άλλο μπορείς να περιμένεις εκτός από την σύγχυση; Ένα τέτοιο πρόγραμμα μαθημάτων δεν βγάζει νόημα. Αυτό το εγχείρημα στην «μάθηση» έχει τόσο εξασθενήσει το νου σου που δεν μπορείς να αγαπάς, διότι τα μαθήματα που έχεις διαλέξει είναι εναντίον της αγάπης, και ισοδυναμούν με μαθήματα για το πώς να επιτίθεσαι στον εαυτό σου. Ένας συμπληρωματικός στόχος σε αυτά τα μαθήματα, είναι να μάθεις πώς να μην ξεπεράσεις τον διχασμό που στηρίζει την πίστη στον πρωταρχικό τους  στόχο. Και δεν θα ξεπεράσεις τον διχασμό με αυτά τα μαθήματα, διότι ό,τι μαθαίνεις θα είναι υπέρ αυτού. Όμως, ο νους σου εναντιώνεται στην μάθησή σου όπως και  η μάθησή σου εναντιώνεται στο νου σου, κι έτσι μάχεσαι εναντίον κάθε μάθησης και το πετυχαίνεις, διότι αυτό είναι που θέλεις. Αλλά ίσως δεν συνειδητοποιείς, ούτε και τώρα, ότι υπάρχει κάτι που θέλεις να μάθεις, και ότι μπορείς να το μάθεις επειδή είναι επιλογή σου να το κάνεις.
8. Εσύ που έχεις προσπαθήσει να μάθεις αυτό που δεν θέλεις, τώρα πάρε κουράγιο, διότι παρόλο που το μαθησιακό πρόγραμμα που έθεσες στον εαυτό σου είναι πραγματικά θλιβερό, είναι απλά γελοίο αν το κοιτάξεις. Είναι δυνατόν ο τρόπος για να πετύχεις έναν στόχο να είναι να τον χάσεις; Παραιτήσου τώρα από την θέση του δασκάλου του εαυτού σου. Αυτή η παραίτηση δεν θα οδηγήσει σε κατάθλιψη. Είναι απλά το αποτέλεσμα μιας έντιμης αξιολόγησης  όλων όσων έχεις διδάξει τον εαυτό σου, και των μαθησιακών αποτελεσμάτων που προέκυψαν. Κάτω από τις κατάλληλες μαθησιακές συνθήκες, τις οποίες  δεν μπορείς ούτε να τις παρέχεις ούτε να τις καταλάβεις, θα γίνεις  ένας άριστος μαθητής και ένας άριστος δάσκαλος. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει ακόμα, και ούτε θα συμβεί μέχρι να αντιστραφεί όλη η μαθησιακή διαδικασία  που έχεις  εδραιώσει.
9. Το μαθησιακό σου δυναμικό, αν γίνει σωστά κατανοητό, είναι απεριόριστο διότι θα σε οδηγήσει στον Θεό. Μπορείς να διδάξεις τον δρόμο προς Αυτόν και να τον μάθεις και ο ίδιος, αν ακολουθήσεις τον Δάσκαλο που γνωρίζει τον δρόμο και καταλαβαίνει τα μαθήματα Του για να μπορέσει να τον μάθει. Αυτό το πρόγραμμα μαθημάτων είναι απόλυτα σαφές, διότι ο στόχος είναι αδιαίρετος και το μέσον και ο σκοπός βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία. Εσύ χρειάζεται μόνο να προσφέρεις την αδιαίρετη προσοχή σου. Όλα τα άλλα θα σου δοθούν. Διότι αληθινά θέλεις να μάθεις σωστά, και τίποτα δεν μπορεί να αντιτεθεί στην απόφαση του Υιού του Θεού. Η μάθησή του είναι τόσο απεριόριστη όσο κι εκείνος.

VI. Η Όραση του Χριστού
1. Το εγώ προσπαθεί να σε διδάξει πώς να κερδίσεις ολόκληρο τον κόσμο και να χάσεις την ψυχή σου. Το Άγιο Πνεύμα  διδάσκει ότι δεν μπορείς να χάσεις την ψυχή σου και ότι δεν υπάρχει  κάτι να κερδίσει κανείς σ’ αυτόν τον  κόσμο, διότι από μόνος του δεν ωφελεί σε τίποτα. Το να επενδύεις δίχως κέρδος σημαίνει σίγουρα ότι αποδυναμώνεις τον εαυτό σου, και το κόστος είναι υψηλό. Όχι μόνο δεν υπάρχει κέρδος στην επένδυση, αλλά το κόστος για σένα είναι τεράστιο. Διότι αυτή η επένδυση στοιχίζει  την πραγματικότητα του κόσμου με το να αρνείται την δική σου, και δεν σου δίνει τίποτα γι αντάλλαγμα. Δεν μπορείς να πουλήσεις την ψυχή σου, αλλά μπορείς να πουλήσεις την επίγνωση της. Δεν μπορείς να αντιληφθείς την ψυχή σου, αλλά δεν θα την γνωρίσεις όσο αντιλαμβάνεσαι κάτι άλλο ως πολυτιμότερο.
2. Το Άγιο Πνεύμα είναι η δύναμή σου διότι σε γνωρίζει μόνο ως πνεύμα. Έχει απόλυτη επίγνωση ότι  δεν γνωρίζεις τον εαυτό σου, και γνωρίζει τέλεια πώς να σε διδάξει να θυμηθείς αυτό που είσαι. Επειδή σε αγαπά, θα σε διδάξει με χαρά αυτό που αγαπά, διότι θέλει να το μοιράζεται. Κι εφόσον σε θυμάται πάντα, δεν μπορεί να σε αφήσει να ξεχάσεις την αξία σου. Διότι ο Πατέρας ποτέ δεν παύει να Του θυμίζει τον Υιό Του, κι Αυτό ποτέ δεν παύει να θυμίζει στον Υιό τον Πατέρα. Ο Θεός βρίσκεται στην μνήμη σου χάρη σε Αυτό. Εσύ διάλεξες να ξεχάσεις τον Πατέρα σου αλλά δεν θέλεις πραγματικά να κάνεις κάτι τέτοιο, κι επομένως μπορείς να πάρεις μια άλλη απόφαση. Όπως ήταν η δική μου απόφαση, μπορεί να είναι και η δική σου.
3. Δεν θέλεις τον κόσμο. Το μόνο πράγμα με αξία σε αυτόν είναι όποιο κομμάτι του κοιτάζεις με αγάπη. Αυτό του δίνει την μόνη πραγματικότητα που θα έχει ποτέ. Η αξία του δεν βρίσκεται μέσα στον ίδιον, αλλά η δική σου βρίσκεται μέσα σε σένα. Όπως η αξία του εαυτού προέρχεται από την επέκταση του εαυτού, έτσι και η αντίληψη της αξίας του εαυτού προέρχεται από την επέκταση των σκέψεων αγάπης προς τα έξω. Κάνε τον κόσμο πραγματικό για σένα, διότι ο πραγματικός  κόσμος είναι το δώρο του Αγίου Πνεύματος, άρα σου ανήκει.
4. Η διόρθωση είναι για όλους όσους δεν μπορούν να δουν. Η αποστολή του Αγίου Πνεύματος είναι να ανοίγει τα μάτια των τυφλών, διότι Αυτό γνωρίζει ότι αυτοί δεν έχουν χάσει την όρασή τους, αλλά απλά κοιμούνται. Θέλει να τους αφυπνίσει από τον ύπνο της λήθης στην θύμηση του Θεού. Τα μάτια του Χριστού είναι ανοιχτά, και Αυτός θα κοιτάξει αυτό που βλέπεις εσύ με αγάπη αν δεχτείς την όρασή Του ως δική σου. Το Άγιο Πνεύμα διαφυλάττει την όραση του Χριστού για κάθε Υιό του Θεού που κοιμάται. Με την δική Του όραση  ο Υιός του Θεού είναι τέλειος, και λαχταρά να μοιραστεί την όρασή Του μαζί σου. Αυτό θα σου δείξει τον πραγματικό κόσμο διότι ο Θεός σου έδωσε τον Ουρανό. Μέσω Αυτού ο Πατέρας σου καλεί τον Υιό Του να θυμηθεί. Η αφύπνιση του Υιού Του αρχίζει με την επένδυσή του στον πραγματικό κόσμο, και με αυτή θα μάθει να επενδύει ξανά στον εαυτό του. Διότι η πραγματικότητα είναι ένα με τον Πατέρα και τον Υιό, και το Άγιο Πνεύμα ευλογεί τον πραγματικό κόσμο στο Όνομά Τους.
5. Όταν  δεις αυτόν τον πραγματικό κόσμο, όπως σίγουρα θα τον δεις, τότε θα Μας θυμηθείς. Όμως, πρέπει να μάθεις το κόστος του ύπνου, και να αρνηθείς να το πληρώσεις. Μόνο τότε θα αποφασίσεις να αφυπνιστείς. Και τότε ο πραγματικός  κόσμος θα ξεπεταχτεί μπροστά στα μάτια σου, διότι ο Χριστός ποτέ δεν κοιμήθηκε. Αυτός περιμένει να γίνει ορατός, διότι ο Ίδιος  ποτέ δεν σε έχασε από τα μάτια Του. Αυτός κοιτάζει σιωπηλά τον πραγματικό κόσμο, τον οποίον θέλει να μοιραστεί μαζί σου διότι γνωρίζει  την Αγάπη του Πατέρα  γι Αυτόν. Και γνωρίζοντας αυτό, θέλει να σου δώσει ό,τι είναι δικό σου. Σε περιμένει μέσα σε τέλεια ειρήνη στο βωμό του Πατέρα Του, προσφέροντας σε σένα την Αγάπη του Πατέρα μέσα στο γαλήνιο φως της ευλογίας του Αγίου Πνεύματος. Διότι το Άγιο Πνεύμα θα οδηγήσει τον  κάθε ένα σπίτι στον Πατέρα του, εκεί όπου ο Χριστός τον περιμένει ως Εαυτός του.
6. Κάθε παιδί του Θεού είναι ένα μέσα στον Χριστό, διότι η ύπαρξή του βρίσκεται μέσα στον Χριστό όπως και του Χριστού  μέσα στον Θεό. Η Αγάπη του Χριστού για σένα είναι η Αγάπη Του για τον Πατέρα Του, την οποία γνωρίζει διότι γνωρίζει την Αγάπη του Πατέρα Του γι Αυτόν. Όταν το Άγιο Πνεύμα εν τέλει σε οδηγήσει στον Χριστό στον βωμό του Πατέρα Του, η αντίληψη συγχωνεύεται μέσα στην γνώση διότι η αντίληψη έχει γίνει τόσο άγια  που η μετατροπή  της σε αγιοσύνη  είναι απλά η φυσική της επέκταση. Η αγάπη μεταφέρεται  στην αγάπη δίχως καμία παρεμβολή, διότι οι δύο είναι ένα. Καθώς αντιλαμβάνεσαι όλο και περισσότερα κοινά στοιχεία σε όλες τις καταστάσεις, η εκπαίδευση κάτω από την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος αυξάνει και γενικεύεται. Σταδιακά μαθαίνεις να την εφαρμόζεις σε όλους και σε όλα, διότι η δυνατότητα εφαρμογής  της είναι συμπαντική. Όταν αυτό επιτευχθεί, η αντίληψη και η γνώση θα μοιάζουν τόσο  που θα  μοιράζονται την ενοποίηση των νόμων του Θεού. 
7. Αυτό που είναι ένα δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό ως διαχωρισμένο, και η άρνηση του διαχωρισμού είναι η εκ νέου δήλωση της γνώσης. Στον βωμό του Θεού, η άγια αντίληψη του Υιού του Θεού διαφωτίζεται τόσο  που το φως ρέει άφθονο μέσα της , και το πνεύμα του Υιού του Θεού λάμπει μέσα στο Νου του Πατέρα και γίνεται ένα με αυτό. Πολύ απαλά  ο Θεός στέλνει το φως Του πάνω στον Εαυτό Του, γεμάτος αγάπη για την επέκταση του Εαυτού Του που είναι ο Υιός Του. Ο κόσμος δεν έχει κανένα σκοπό καθώς αφομοιώνεται μέσα στον σκοπό του Θεού. Διότι ο πραγματικός κόσμος έχει γλιστρήσει σιωπηλά μέσα στον Ουρανό, όπου το κάθε τι αιώνιο μέσα του υπήρχε από πάντα. Εκεί ο Λυτρωτής  και ο λυτρωμένος ενώνονται μέσα στην  τέλεια αγάπη του Θεού και του ενός για τον άλλον. Ο Ουρανός είναι το σπίτι σου, κι εφόσον βρίσκεται μέσα στον Θεό πρέπει να βρίσκεται και μέσα σε σένα.


VII. Κοιτάζοντας Μέσα σου
1. Τα θαύματα αποδεικνύουν ότι η μάθηση πραγματοποιήθηκε  κάτω από την σωστή καθοδήγηση, διότι η μάθηση είναι αόρατη κι αυτό που έμαθε κανείς  μπορεί να αναγνωριστεί μόνο από τα αποτελέσματά του. Η γενίκευσή της φαίνεται καθώς την χρησιμοποιείς σε όλο και περισσότερες καταστάσεις. Θα αναγνωρίσεις ότι έχεις μάθει ότι δεν υπάρχει βαθμός δυσκολίας στα θαύματα όταν τα εφαρμόσεις σε όλες τις καταστάσεις. Δεν υπάρχει κατάσταση που να μην εφαρμόζονται τα θαύματα, κι εφαρμόζοντάς τα σε όλες τις καταστάσεις θα κερδίσεις τον πραγματικό κόσμο. Διότι με αυτή την άγια αντίληψη θα  ολοκληρώνεσαι, και έχοντας αποδεχτεί την Επανόρθωση για τον εαυτό σου θα ακτινοβολεί στον καθένα που σου στέλνει το Άγιο Πνεύμα για να τον ευλογήσεις. Σε κάθε παιδί του Θεού βρίσκεται η ευλογία Του, και η δική Του ευλογία προς εσένα βρίσκεται όταν ευλογείς  τα παιδιά Του.
2. Ο καθένας στον κόσμο πρέπει να παίξει τον ρόλο του στην λύτρωσή του, για να αναγνωρίσει ότι ο κόσμος έχει λυτρωθεί. Δεν μπορείς να δεις το αόρατο. Όμως αν δεις τα αποτελέσματά του γνωρίζεις ότι πρέπει να είναι εκεί. Όταν αντιλαμβάνεσαι τι κάνει, αναγνωρίζεις την ύπαρξή του. Και από αυτό που κάνει, μαθαίνεις τι είναι. Δεν βλέπεις τις δυνάμεις σου, αλλά αποκτάς εμπιστοσύνη στην ύπαρξή τους καθώς αυτές οι δυνάμεις σου δίνουν την ικανότητα να ενεργείς. Και μπορείς να  δεις τα αποτελέσματα των πράξεών σου.
3. Το Άγιο Πνεύμα είναι αόρατο, αλλά μπορείς να δεις τα αποτελέσματα της Παρουσίας Του, και μέσα από αυτά θα μάθεις ότι είναι εκεί. Αυτό που σου δίνει την ικανότητα να κάνεις προφανώς δεν είναι από αυτόν τον κόσμο, διότι τα θαύματα παραβιάζουν κάθε νόμο της πραγματικότητας έτσι όπως την κρίνει ο κόσμος. Κάθε νόμος του χρόνου και του χώρου, μεγέθους και μάζας υπερβαίνεται, διότι αυτό που το Άγιο Πνεύμα σε κάνει ικανό να κάνεις είναι ξεκάθαρα πέρα από όλους αυτούς τους νόμους. Όταν αντιληφθείς τα αποτελέσματά Του, θα καταλάβεις που πρέπει να βρίσκεται, και τελικά να γνωρίσεις τι είναι.
4. Δεν μπορείς να δεις το Άγιο Πνεύμα, αλλά μπορείς να δεις τις εκδηλώσεις Του. Και μόνο αν το κάνεις αυτό, θα συνειδητοποιήσεις ότι είναι εκεί. Τα θαύματα είναι οι μάρτυρες Του, και μιλούν για την Παρουσία Του. Αυτό που δεν μπορείς να δεις γίνεται πραγματικό για σένα μόνο από τις μαρτυρίες που μιλούν γι αυτό. Διότι μπορείς να αποκτήσεις την  επίγνωση αυτού που δεν βλέπεις, και μπορεί να γίνει ακαταμάχητα πραγματικό για σένα καθώς η Παρουσία του εκδηλώνεται μέσα από σένα. Κάνε το έργο του Αγίου Πνεύματος, διότι μοιράζεσαι την λειτουργία Του. Όπως η λειτουργία σου στον Ουρανό είναι η δημιουργία, έτσι και η λειτουργία σου στην γη είναι η θεραπεία. Ο Θεός μοιράζεται την λειτουργία Του μαζί σου στον Ουρανό, και το Άγιο Πνεύμα μοιράζεται μαζί σου, την δική Του στην γη. Όσο πιστεύεις ότι έχεις άλλες λειτουργίες, τόσο θα έχεις  ανάγκη διόρθωσης. Διότι αυτή η πίστη καταστρέφει την  ειρήνη, και είναι ένας στόχος σε άμεση αντίθεση με τον σκοπό του Αγίου Πνεύματος.
5. Βλέπεις αυτό που προσδοκάς να δεις, και περιμένεις αυτό που  προσκαλείς. Η αντίληψή σου είναι το αποτέλεσμα της πρόσκλησής σου, που έρχεται έτσι όπως το κάλεσες. Τίνος τις εκδηλώσεις θα ήθελες να βλέπεις; Για τίνος την παρουσία θα ήθελες να πειστείς; Διότι θα πιστέψεις  σε αυτό που εκδηλώνεις, και με όποιο τρόπο   βλέπεις προς τα έξω έτσι  θα βλέπεις και μέσα σου. Μέσα στο νου σου βρίσκονται δύο τρόποι να κοιτάξεις  τον κόσμο, και η αντίληψή σου θα αντανακλά την καθοδήγηση που έχεις επιλέξει.
6. Εγώ είμαι η εκδήλωση του Αγίου Πνεύματος, και όταν με βλέπεις είναι επειδή Το έχεις προσκαλέσει. Διότι θα σου στείλει τους δικούς Του μάρτυρες αν μόνο θελήσεις να τους δεις. Να θυμάσαι πάντα ότι βλέπεις αυτό που αναζητάς, επειδή αυτό που αναζητάς θα το βρίσκεις. Το εγώ βρίσκει αυτό που αναζητά, και μόνο αυτό. Δεν βρίσκει αγάπη, διότι δεν είναι αυτό που αναζητά. Όμως, το να αναζητάς και να βρίσκεις  είναι το ίδιο, κι αν αναζητήσεις δύο στόχους θα τους βρεις, αλλά δεν θα αναγνωρίσεις κανέναν. Θα θεωρήσεις ότι είναι το ίδιο επειδή θέλεις και τους δύο. Ο νους πάντα αγωνίζεται για την ολοκλήρωση, κι αν είναι διχασμένος και θέλει να διατηρήσει τον διχασμό, θα εξακολουθήσει να  πιστεύει ότι έχει έναν στόχο κάνοντάς τον  να φαίνεται πως είναι ένας.
7. Είπα πριν ότι αυτό που προβάλλεις ή επεκτείνεις εξαρτάται από σένα, αλλά  πρέπει να κάνεις ή το ένα ή το άλλο, διότι αυτός είναι ο νόμος του νου, και πρέπει να κοιτάξεις μέσα σου πριν κοιτάξεις έξω. Καθώς κοιτάς μέσα σου, επιλέγεις τον οδηγό για να δεις. Έπειτα κοιτάζεις έξω και βλέπεις τους μάρτυρές του. Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκεις αυτό που αναζητάς. Θα εκδηλώσεις αυτό που θέλεις μέσα σου, και θα το δεχθείς  από τον κόσμο διότι το έβαλες εκεί με το να το  θέλεις.  Όταν νομίζεις ότι προβάλλεις αυτό που δεν θέλεις, αυτό συμβαίνει, επίσης, επειδή όντως το θέλεις. Αυτό οδηγεί απευθείας στην διάσπαση, επειδή αναπαριστά την αποδοχή δύο στόχων, όπου ο κάθε ένας από αυτούς γίνεται αντιληπτός σε διαφορετική θέση ∙ διαχωρισμένοι μεταξύ τους επειδή  τους έφτιαξες διαφορετικούς. Ο νους, τότε, βλέπει έναν διαιρεμένο κόσμο εξωτερικά, αλλά όχι μέσα του. Αυτό δίνει ακεραιότητα στην ψευδαίσθηση, και σε κάνει να πιστεύεις ότι επιδιώκει έναν μόνο στόχο. Ωστόσο, όσο αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο  διαχωρισμένο, δεν είσαι θεραπευμένος. Διότι το να είσαι θεραπευμένος σημαίνει ότι επιδιώκεις μόνο έναν στόχο, διότι έχεις αποδεχτεί μόνον έναν και θέλεις μόνο έναν.
8. Όταν θέλεις μόνο αγάπη δεν θα βλέπεις τίποτα άλλο. Η αντιφατική φύση των αποδείξεων που αντιλαμβάνεσαι είναι απλά η αντανάκλαση των αντιφατικών σου προσκλήσεων. Έχεις κοιτάξει το νου σου και αποδέχτηκες την αντίθεση εκεί, εφόσον εκεί την αναζήτησες. Αλλά μην πιστέψεις ότι οι αποδείξεις  της αντίθεσης είναι αληθινές, διότι αυτές επιβεβαιώνουν μόνο την δική σου απόφαση σε σχέση με την  πραγματικότητα, και σου επιστρέφουν τα μηνύματα που εσύ τους έδωσες. Η αγάπη, επίσης, αναγνωρίζεται από τους δικούς της αγγελιαφόρους. Αν εκδηλώνεις αγάπη, οι απεσταλμένοι της θα έρθουν σε σένα επειδή τους κάλεσες.
9. Η δύναμη της απόφασης είναι η μόνη ελευθερία που σου έχει απομείνει ως φυλακισμένος αυτού του κόσμου. Μπορείς να αποφασίσεις να τον δεις σωστά. Αυτό που έφτιαξες δεν είναι η πραγματικότητά του, διότι η πραγματικότητά του είναι μόνο αυτή που του δίνεις εσύ. Στην πραγματικότητα δεν μπορείς να δώσεις τίποτα άλλο εκτός από αγάπη σε όλους και σε όλα, και δεν μπορείς  να λάβεις πραγματικά τίποτα άλλο εκτός από αγάπη από αυτούς. Αν νομίζεις ότι έχεις λάβει κάτι άλλο, είναι επειδή κοίταξες μέσα σου και νόμισες πως είδες εκεί την δύναμη να δώσεις κάτι άλλο από μέσα σου. Μόνο αυτή ήταν η απόφαση που καθόρισε αυτό που βρήκες, διότι ήταν η απόφαση γι αυτό που αναζητούσες.
10. Με φοβάσαι επειδή κοίταξες μέσα σου και φοβάσαι αυτό που είδες. Όμως, δεν μπορεί να είδες την πραγματικότητα, διότι η πραγματικότητα του νου σου είναι η ομορφότερη από τις  δημιουργίες του Θεού. Εφόσον προέρχεται μόνο από τον Θεό, η δύναμη και το μεγαλείο της θα μπορούσαν να σου φέρουν μόνο γαλήνη αν πραγματικά την έβλεπες. Αν φοβάσαι, αυτό συμβαίνει επειδή είδες κάτι που δεν βρίσκεται εκεί. Όμως, σ’ αυτήν την  ίδια θέση θα μπορούσες να δεις  εμένα και όλους σου τους αδελφούς, μέσα στην τέλεια ασφάλεια του Νου που μας δημιούργησε. Διότι είμαστε εκεί μέσα στην ειρήνη του Πατέρα, ο Οποίος βούλεται να επεκτείνει την ειρήνη Του μέσα από σένα.
11. Όταν δεχτείς  την αποστολή σου να επεκτείνεις την ειρήνη, θα βρεις ειρήνη, διότι εκδηλώνοντάς την θα την δεις. Οι άγιοι μάρτυρές της θα σε περιβάλλουν επειδή τους  κάλεσες, και θα έρθουν σε σένα. Έχω ακούσει το κάλεσμά σου και έχω απαντήσει σε αυτό, αλλά εσύ δεν θα με δεις  ούτε θα ακούσεις  την απάντηση που αναζητάς. Αυτό συμβαίνει διότι ακόμα δεν θέλεις μόνο αυτό. Όμως, όσο γίνομαι πιο αληθινός για σένα, θα μαθαίνεις ότι πραγματικά θέλεις μόνο αυτό. Και θα με βλέπεις  καθώς κοιτάζεις μέσα σου, και θα κοιτάξουμε  μαζί τον πραγματικό κόσμο. Μέσα από τα μάτια του Χριστού, μόνο ο αληθινός κόσμος υπάρχει και μόνο ο αληθινός κόσμος μπορεί να γίνει ορατός. Ό,τι αποφασίζεις, αυτό και θα βλέπεις. Και το μόνο που θα βλέπεις είναι οι μαρτυρίες της απόφασής σου.
12. Όταν κοιτάξεις μέσα σου και με δεις, αυτό θα γίνει επειδή θα έχεις αποφασίσει να εκδηλώσεις την αλήθεια. Και καθώς την εκδηλώνεις θα την δεις και έξω και μέσα σου. Θα την δεις έξω επειδή πρώτα την είδες μέσα σου. Ό,τι βλέπεις έξω είναι κρίση αυτού που είδες μέσα σου. Αν είναι η  δική σου κρίση θα είναι λανθασμένο, επειδή η κρίση δεν είναι δική σου λειτουργία. Αν είναι η κρίση του Αγίου Πνεύματος θα είναι σωστό, επειδή η κρίση είναι η δική Του λειτουργία. Μοιράζεσαι την λειτουργία Του μόνο κρίνοντας όπως κρίνει Αυτό, χωρίς να κρατήσεις καμία κρίση για τον εαυτό σου. Θα κρίνεις εναντίον του εαυτού σου, αλλά το Άγιο Πνεύμα θα κρίνει υπέρ σου.
13. Να θυμάσαι, λοιπόν, ότι όποτε κοιτάζεις έξω και αντιδράς αρνητικά σε αυτό που βλέπεις, τότε έχεις κρίνει τον εαυτό σου ανάξιο και τον έχεις καταδικάσει σε θάνατο. Η ποινή του θανάτου είναι ο έσχατος στόχος του εγώ, διότι αυτό πιστεύει απόλυτα ότι είσαι εγκληματίας, και σου αξίζει ο θάνατος όπως ο Θεός γνωρίζει ότι σου αξίζει η ζωή. Η ποινή του θανάτου ποτέ δεν εγκαταλείπει  το νου του εγώ, διότι αυτή είναι που  πάντα φυλάει για σένα στο τέλος. Θέλοντας να σε σκοτώσει εκφράζοντας έτσι αυτό που τελικά νοιώθει για σένα, σε αφήνει να ζεις μόνο και μόνο για να περιμένεις τον θάνατο. Θα σε βασανίζει όσο ζεις, αλλά το μίσος του δεν ικανοποιείται μέχρι να πεθάνεις. Διότι η καταστροφή σου είναι ο μοναδικός στόχος για τον οποίο  εργάζεται, και ο μόνος με τον οποίο θα ικανοποιηθεί.
14. Το εγώ δεν είναι ένας προδότης του Θεού, προς τον Οποίο η προδοσία είναι αδύνατη. Αλλά είναι προδότης προς εσένα που πιστεύεις ότι έχεις προδώσει τον Πατέρα σου. Γι αυτό η κατάργηση της ενοχής είναι ένα βασικό κομμάτι της διδασκαλίας του Αγίου Πνεύματος. Διότι για όσο νιώθεις ένοχος  ακούς την φωνή του εγώ, που σου λέει ότι έχεις προδώσει τον Θεό, άρα σου αξίζει ο θάνατος. Θα νομίζεις ότι ο θάνατος προέρχεται από τον Θεό και όχι από το εγώ διότι, συγχέοντας τον εαυτό σου με το εγώ, πιστεύεις ότι θέλεις τον θάνατο. Και ο Θεός δεν σε σώζει από αυτό που θέλεις.
15. Όταν μπαίνεις στον πειρασμό να ενδώσεις στην επιθυμία του θανάτου, θυμήσου ότι εγώ δεν πέθανα. Θα συνειδητοποιήσεις ότι αυτό είναι αλήθεια όταν κοιτάξεις μέσα σου και με δεις. Θα ξεπερνούσα τον θάνατο μόνο για τον εαυτό μου; Και θα μου έδινε ο Πατέρας την αιώνια ζωή αν δεν την  έδινε και σε σένα; Όταν μάθεις να με εκδηλώνεις, δεν θα βλέπεις  τον θάνατο ποτέ. Διότι θα έχεις δει αυτό που είναι αθάνατο μέσα στον εαυτό σου, και καθώς θα κοιτάς  έναν κόσμο που δεν μπορεί  να πεθάνει θα βλέπεις  μόνο το αιώνιο.

VIII. Η Έλξη της Αγάπης για την Αγάπη
1. Στ’ αλήθεια πιστεύεις ότι μπορείς να σκοτώσεις τον Υιό του Θεού; Ο Πατέρας έχει κρύψει τον Υιό Του με μεγάλη ασφάλεια μέσα Του, και τον έχει κρατήσει μακριά από τις καταστροφικές σου σκέψεις, αλλά εσύ εξαιτίας τους,  δεν γνωρίζεις ούτε τον Πατέρα ούτε τον Υιό. Επιτίθεσαι στον πραγματικό κόσμο κάθε μέρα , κάθε ώρα και κάθε λεπτό, και παρόλα αυτά εκπλήσσεσαι που δεν μπορείς να τον δεις. Αν αναζητάς την αγάπη με τον σκοπό να της επιτεθείς, ποτέ δεν θα την βρεις. Διότι αν η αγάπη είναι μοίρασμα, πώς μπορείς να την βρεις εκτός από μέσα από την ίδια; Πρόσφερέ την και θα έρθει σε σένα, διότι έλκεται από τον εαυτό της. Αν, όμως, προσφέρεις επίθεση, τότε η αγάπη θα παραμείνει κρυμμένη, διότι μπορεί να ζει μόνο μέσα στην ειρήνη.
2. Ο Υιός του Θεού είναι τόσο ασφαλής όσο ο Πατέρας του, διότι ο Υιός γνωρίζει την προστασία του Πατέρα του και δεν φοβάται. Η Αγάπη του Πατέρα του τον κρατά μέσα σε τέλεια γαλήνη, κι εφόσον δεν χρειάζεται τίποτα, δεν ζητά τίποτα. Όμως, βρίσκεται  μακριά από σένα του οποίου είναι ο Εαυτός, διότι επέλεξες να του επιτίθεσαι κι εξαφανίστηκε από τα μάτια σου μέσα στον Πατέρα του. Αυτός δεν άλλαξε, άλλαξες, όμως, εσύ. Διότι ο διχασμένος νους και όλα του τα έργα δεν δημιουργήθηκαν από τον Πατέρα, και δεν θα μπορούσαν να ζήσουν μέσα στην γνώση Εκείνου.
3. Όταν  έκανες ορατό αυτό που δεν είναι αληθινό, αυτό που είναι αληθινό έγινε αόρατο για σένα. Όμως, δεν μπορεί να είναι αόρατο πραγματικά, διότι το Άγιο Πνεύμα το βλέπει με τέλεια καθαρότητα. Είναι αόρατο για σένα διότι εσύ κοιτάζεις κάτι άλλο. Ωστόσο, δεν εξαρτάται από σένα να αποφασίσεις τι είναι ορατό και τι αόρατο, όπως δεν εξαρτάται από σένα να αποφασίσεις ποια είναι η πραγματικότητα. Αυτό που μπορεί να γίνει ορατό είναι αυτό που βλέπει το Άγιο Πνεύμα. Ο ορισμός της πραγματικότητα ανήκει στον Θεό, όχι σε σένα. Αυτός την δημιούργησε, κι Αυτός γνωρίζει ποιά είναι. Εσύ που γνώριζες, έχεις λησμονήσει, κι αν δεν σου έδινε ένα τρόπο να θυμηθείς, θα είχες καταδικάσει τον εαυτό σου στην λήθη.
4. Χάρη στην Αγάπη του Πατέρα σου δεν μπορείς ποτέ να Τον ξεχάσεις, διότι κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει αυτό που ο Ίδιος ο Θεός έβαλε στην μνήμη του. Μπορεί να το αρνηθείς, αλλά δεν μπορείς να το χάσεις. Μία Φωνή θα απαντήσει σε κάθε ερώτηση που θα κάνεις, και μια όραση θα διορθώσει την αντίληψή όλων όσων βλέπεις. Διότι αυτό που έχεις κάνει αόρατο είναι η μόνη αλήθεια, και αυτό που δεν έχεις ακούσει είναι η μόνη Απάντηση. Ο Θεός θέλει να σε επανασυνδέσει  με τον εαυτό σου, και δεν σε εγκατέλειψε στην δυστυχία σου. Περιμένεις μόνο Αυτόν, και δεν το γνωρίζεις. Όμως, η δική Του θύμηση λάμπει μέσα στο νου σου και δεν μπορεί να σβηστεί. Δεν βρίσκεται στο παρελθόν, ούτε και στο μέλλον, εφόσον υπάρχει παντοτινά.
5. Δεν έχεις παρά να ζητήσεις αυτή την μνήμη, και θα θυμηθείς. Ωστόσο, η θύμηση του Θεού δεν μπορεί να λάμψει σε ένα νου που την έχει εξαλείψει και θέλει να την κρατήσει έτσι. Διότι η θύμηση του Θεού μπορεί να ανατείλει μόνο σε ένα νου που επιλέγει να θυμηθεί, και που έχει εγκαταλείψει την παρανοϊκή επιθυμία να ελέγχει την πραγματικότητα. Εσύ που δεν μπορείς ούτε τον εαυτό σου να ελέγξεις δεν θα πρέπει να φιλοδοξείς να ελέγξεις το σύμπαν.  Κοίταξε όμως τι έφτιαξες από αυτό, και αγαλλίασε που δεν είναι έτσι.
6. Υιέ του Θεού, μην ικανοποιείσαι με το τίποτα! Αυτό που δεν είναι πραγματικό δεν μπορεί να είναι ορατό και δεν έχει αξία. Ο Θεός δεν θα μπορούσε να προσφέρει στον Υιό Του κάτι που δεν έχει αξία, και ούτε ο Υιός Του θα μπορούσε να το λάβει. Λυτρώθηκες την ίδια στιγμή που νόμισες ότι Τον εγκατέλειψες. Ό,τι έφτιαξες ποτέ δεν υπήρξε, και είναι αόρατο διότι το Άγιο Πνεύμα δεν το βλέπει. Όμως, αυτό που βλέπει πραγματικά είναι και δικό σου για να το δεις, και μέσα από την όρασή Του θεραπεύεται η αντίληψή σου. Έχεις κάνει αόρατη την μόνη αλήθεια που κρατά αυτός ο κόσμος. Δίνοντας αξία στο τίποτα, αναζήτησες το τίποτα. Και κάνοντας το τίποτα πραγματικό για σένα, το είδες. Αλλά δεν είναι εκεί. Και ο Χριστός είναι αόρατος σε σένα εξαιτίας αυτών που έκανες ορατά για τον εαυτό σου.
7. Ωστόσο, δεν έχει σημασία πόση απόσταση προσπάθησες να παρεμβάλλεις ανάμεσα στην επίγνωσή σου και την αλήθεια. Ο Υιός του Θεού μπορεί να είναι ορατός διότι μοιράζεται την όραση του. Το Άγιο Πνεύμα τον κοιτάζει, και δεν βλέπει τίποτα άλλο μέσα σε σένα. Αυτό που είναι αόρατο σε σένα είναι τέλειο στην δική Του όραση, και συμπεριλαμβάνει τα πάντα. Σε θυμήθηκε διότι δεν ξέχασε τον Πατέρα. Εσύ κοίταξες το μη πραγματικό και βρήκες την απελπισία. Όμως, εφόσον αναζητούσες το μη πραγματικό, τι άλλο θα μπορούσες να βρεις; Ο μη πραγματικός κόσμος είναι κάτι απελπιστικό, διότι ποτέ δεν γίνεται να υπάρχει. Κι εσύ που μοιράζεσαι την Ύπαρξη του Θεού μαζί Του δεν θα μπορούσες ποτέ να είσαι ικανοποιημένος δίχως την πραγματικότητα. Ό,τι δεν σου έδωσε ο Θεός δεν έχει καμιά δύναμη επάνω σου, και η έλξη της αγάπης για την αγάπη παραμένει ακαταμάχητη. Διότι είναι λειτουργία της αγάπης να ενώνει όλα τα πράγματα με την ίδια, και να κρατά όλα τα πράγματα μαζί επεκτείνοντας την ολότητά της.
8. Ο πραγματικός κόσμος σου δόθηκε από τον Θεό σε μια γεμάτη αγάπη ανταλλαγή για τον  κόσμο που έφτιαξες και που βλέπεις. Πάρε τον μόνο από το χέρι του Χριστού και κοίταξέ τον. Η πραγματικότητά του θα κάνει όλα τα άλλα αόρατα, διότι η ολοκληρωμένη αντίληψη είναι να τον βλέπεις. Και καθώς τον κοιτάζεις θα θυμάσαι ότι πάντα ήταν έτσι. Το τίποτα θα γίνει αόρατο, διότι επιτέλους θα έχεις δει αληθινά. Η λυτρωμένη αντίληψη εύκολα μεταφράζεται σε γνώση, διότι μόνο η αντίληψη μπορεί να σφάλλει και αυτή ποτέ δεν υπήρξε. Όντας διορθωμένη δίνει την θέση της στην γνώση, η οποία είναι παντοτινά η μόνη πραγματικότητα. Η Επανόρθωση δεν είναι παρά ο δρόμος της επιστροφής σε αυτό που ποτέ δεν χάθηκε. Ο Πατέρας σου ποτέ δεν θα μπορούσε να παύσει να αγαπά τον Υιό Του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: