Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Η Διαδικασία της Θεραπείας


V. The Process of Healing
V. Η Διαδικασία της Θεραπείας


1. Και ενώ η αλήθεια είναι απλή, εξακολουθεί να πρέπει να διδαχθεί σε κείνους που έχουν ήδη χαθεί σε ατέλειωτους δαιδάλους πολυπλοκότητας. Αυτή είναι η μεγάλη ψευδαίσθηση. Στο ξεκίνημά της έρχεται η αναπόφευκτη πίστη ότι, για να είναι ασφαλής κάποιος, πρέπει να ελέγχει το άγνωστο. Αυτή η παράξενη πίστη βασίζεται σε συγκεκριμένα βήματα που ποτέ δεν φτάνουν στην συνειδητότητα. Πρώτα, εισάγεται από την πίστη ότι υπάρχουν δυνάμεις που πρέπει να ξεπεραστούν αν κάποιος θέλει να είναι καταρχάς ζωντανός. Και μετά, φαίνεται σαν αυτές οι δυνάμεις να μπορούν να κρατηθούν ανενεργές μόνο από μια υπερδιογκωμένη αίσθηση του εαυτού που κρατά στο σκοτάδι αυτό που νιώθει αληθινά, και επιδιώκει να ανασύρει τις ψευδαισθήσεις στο φως.
2.  Ας θυμόμαστε ότι εκείνοι που έρχονται σε εμάς για βοήθεια φοβούνται πάρα πολύ. Αυτό που πιστεύουν ότι θα βοηθήσει μπορεί μόνο να βλάψει, και αυτό που θεωρούν ότι θα βλάψει, μόνο αυτό μπορεί να βοηθήσει. Η πρόοδος καθίσταται αδύνατη μέχρι ο ασθενής να πειστεί να αντιστρέψει τον διαστρεβλωμένο τρόπο που βλέπει τον κόσμο ∙ τον διαστρεβλωμένο τρόπο που βλέπει τον εαυτό του. Η αλήθεια είναι απλή. Ωστόσο πρέπει να διδαχτεί σε κείνους που νομίζουν ότι θα τους βάλει σε κίνδυνο. Πρέπει να διδαχτεί σε κείνους που επιτίθενται διότι νιώθουν απειλή, και σε κείνους που χρειάζονται το μάθημα της έλλειψης άμυνας πάνω από όλα τα άλλα, για να τους δείξει τι είναι δύναμη.
3. Αν αυτός ο κόσμος ήταν ιδανικός, πιθανόν να μπορούσε να υπάρξει ιδανική ψυχοθεραπεία. Ωστόσο αυτή θα ήταν άχρηστη σε μια ιδανική κατάσταση. Μιλάμε για ιδανική διδασκαλία σε ένα κόσμο στον οποίο ο τέλειος δάσκαλος δεν θα μπορούσε να παραμείνει για πολύ ∙ ο τέλειος ψυχοθεραπευτής δεν είναι παρά μια αναλαμπή μιας σκέψης που δεν έχει ακόμα συλληφθεί. Αλλά ακόμα μιλάμε γι αυτό που μπορεί να γίνει για να βοηθηθούν οι παράφρονες μέσα στα όρια του εφικτού. Για όσο είναι ασθενείς, μπορούν και πρέπει να βοηθηθούν. Από την ψυχοθεραπεία δεν ζητείται τίποτα περισσότερο από αυτό ∙ ούτε λιγότερα από όλα όσα έχει να δώσει δεν είναι αντάξιο του ψυχοθεραπευτή. Διότι ο Θεός ο Ίδιος του προσφέρει τον αδελφό του ως σωτήρα του από τον κόσμο.
4. Η θεραπεία είναι ιερή. Τίποτα στον κόσμο δεν είναι ιερότερο από το να βοηθήσεις κάποιον που ζητά βοήθεια. Και οι δύο έρχονται πολύ κοντά στον Θεό σε αυτή την προσπάθεια, όσο περιορισμένη και να είναι, όσο και να της λείπει η ειλικρίνεια. Όπου δύο ενώνονται για θεραπεία, ο Θεός είναι εκεί. Και Αυτός έχει εγγυηθεί ότι θα ακούσει και θα τους απαντήσει στ’ αλήθεια. Μπορούν να είναι σίγουροι ότι η θεραπεία είναι μια διαδικασία που διευθύνει Αυτός, διότι είναι σύμφωνα με το Θέλημά Του. Έχουμε τον Λόγο Του να μας καθοδηγεί, καθώς προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους αδελφούς μας. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε αβοήθητοι από μόνοι μας, και ότι στηριζόμαστε σε μια δύναμη πέρα από την δική μας μικρή δυνατότητα για το τι να διδάξουμε όπως και για το τι να μάθουμε.
5. Ένας αδελφός που αναζητά βοήθεια μας φέρνει δώρα πολύ πέρα από τα ύψη που μπορούν να γίνουν αντιληπτά σε οποιοδήποτε όνειρο. Αυτός μας προσφέρει την σωτηρία, διότι έρχεται σε εμάς ως Χριστός και Σωτήρας. Αυτό που ζητά ζητείται από τον Θεό μέσω αυτού. Και αυτό που κάνουμε γι αυτόν γίνεται το δώρο που δίνουμε στον Θεό. Το ιερό κάλεσμα του ιερού Υιού του Θεού για βοήθεια μέσα στην απελπισία της αντίληψής του δεν μπορεί παρά να απαντηθεί από τον Πατέρα του. Ωστόσο Αυτός χρειάζεται μια φωνή μέσω της οποία να πει τον ιερό Του Λόγο ∙ ένα χέρι για να φτάσει τον Υιό Του και να αγγίξει την καρδιά του. Σε μια τέτοια διαδικασία, ποιός θα μπορούσε να μην θεραπευτεί; Η ιερή αλληλεπίδραση είναι το σχέδιο του Θεού του Ίδιου, με το οποίο σώζεται ο Υιός Του.
6. Διότι δύο έχουν ενωθεί. Και τώρα οι υποσχέσεις του Θεού τηρούνται από Αυτόν. Τα όρια που έχουν τεθεί και στον ασθενή και στον ψυχοθεραπευτή δεν υπολογίζονται πια, διότι η θεραπεία έχει αρχίσει. Αυτό που αυτοί πρέπει να αρχίσουν ο Πατέρας τους θα το ολοκληρώσει. Διότι Αυτός ποτέ δεν έχει ζητήσει κάτι περισσότερο από την ελάχιστη προθυμία, την ελάχιστη πρόοδο, τους πιο ανεπαίσθητους ψίθυρους του Ονόματός Του. Το να ζητάς βοήθεια, όποια μορφή και να πάρει, δεν είναι παρά ένα κάλεσμα προς Αυτόν. Και Αυτός θα στείλει την Απάντησή Του μέσω του ψυχοθεραπευτή που μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει τον Υιό Του και όλες τις παρούσες ανάγκες του. Ίσως η απάντηση να μην φαίνεται σαν δώρο από τον Ουρανό. Μπορεί ακόμα και να μοιάζει με χειροτέρευση και όχι βοήθεια. Ωστόσο το αποτέλεσμα ας μην κριθεί από εμάς.
7. Κάπου πρέπει να λαμβάνονται όλα τα δώρα του Θεού. Μέσα στον χρόνο καμία προσπάθεια δεν γίνεται μάταια. Δεν είναι η τελειότητά μας αυτό που ζητείται στις προσπάθειες να θεραπεύσουμε. Ήδη έχουμε αυταπάτες, αν νομίζουμε ότι υπάρχει ανάγκη θεραπείας. Και η αλήθεια θα έρθει σε εμάς μέσω κάποιου που μοιάζει να μοιράζεται μαζί μας το όνειρο της ασθένειας. Ας τον βοηθήσουμε να συγχωρήσει τον εαυτό του για όλα τα τα παραπτώματα με τα οποία θέλει να καταδικάσει τον εαυτό του χωρίς λόγο. Η θεραπεία του είναι η δική μας θεραπεία. Και καθώς θα βλέπουμε την αθωότητα μέσα σε αυτόν να ξεπροβάλλει λαμπρή μέσα από το πέπλο της ενοχής που καλύπτει τον Υιό του Θεού, θα δούμε σε αυτόν το πρόσωπο του Χριστού, και θα καταλάβουμε ότι δεν είναι άλλο από το δικό μας.
8. Ας καθίσουμε σιωπηλοί μπροστά στην Θέληση του Θεού, και ας κάνουμε αυτό που έχει επιλέξει να κάνουμε. Υπάρχει μόνο ένας δρόμος μέσω του οποίου ερχόμαστε εκεί που άρχισαν όλα τα όνειρα. Και εκεί είναι που θα τα αφήσουμε, για να αποχωρίσουμε ειρηνικά για πάντα. Άκουσε έναν αδελφό που καλεί για βοήθεια και απάντησέ του. Στον Θεό θα είναι που απαντάς, διότι εσύ Τον κάλεσες. Δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να ακούσεις την Φωνή Του. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος  να αναζητήσεις τον Υιό Του. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να βρεις τον Εαυτό σου. Ιερή είναι η θεραπεία, γιατί ο Υιός του Θεού επιστρέφει στον Ουρανό μέσα από τον τρυφερό της εναγκαλισμό. Γιατί η θεραπεία λέει σε αυτόν, με την φωνή του Θεού, ότι όλες οι αμαρτίες του έχουν συγχωρεθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μακριά από εμένα.

  ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μα...