Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΜΑΘΗΜΑ 39 Η ιερότητά μου είναι η σωτηρία μου.



ΜΑΘΗΜΑ 39 

Η ιερότητά μου είναι η σωτηρία μου.

Αν η ενοχή είναι η κόλαση, τότε ποιο είναι το αντίθετο; Σαν το κείμενο για το οποίο γράφτηκε αυτό το βιβλίο εργασιών, οι ιδέες που χρησιμοποιούνται για τις ασκήσεις είναι πολύ απλές, πολύ ξεκάθαρες και καθόλου διφορούμενες. Δεν μας απασχολούν τα διανοητικά κατορθώματα ούτε τα παιχνίδια λογικής. Ασχολούμαστε μόνο με το  πολύ προφανές, το οποίο έχεις παραβλέψει μέσα στο νέφος της πολυπλοκότητας που νομίζεις ότι σκέφτεσαι.
Αν η ενοχή είναι η κόλαση, τότε τι είναι το αντίθετό της; Σίγουρα δεν είναι δύσκολο να απαντήσεις. Ο δισταγμός που νιώθεις στο να απαντήσεις δεν οφείλεται στο διφορούμενο της ερώτησης. Όμως  πιστεύεις ότι η ενοχή είναι η κόλαση; Αν το πίστευες, τότε θα καταλάβαινες αμέσως πόσο άμεσο και απλό είναι το κείμενο, και δεν θα χρειαζόσουν καθόλου βιβλίο εργασιών. Κανένας δε χρειάζεται πρακτική για να αποκτήσει κάτι που είναι ήδη δικό του.
Έχουμε ήδη πει ότι η ιερότητά σου είναι η σωτηρία του κόσμου. Τι γίνεται όμως με τη  δική σου σωτηρία; Δεν μπορείς να δώσεις κάτι που δεν έχεις. Ένας σωτήρας πρέπει πρώτα να έχει σωθεί ο ίδιος. Πως αλλιώς μπορεί να διδάξει τη σωτηρία; Οι σημερινές ασκήσεις θα εφαρμοστούν σε σένα, και αφορούν την αναγνώριση ότι η σωτηρία σου είναι ζωτικής σημασίας για τη σωτηρία του κόσμου. Καθώς εφαρμόζεις τις ασκήσεις στον κόσμο σου, ο κόσμος ολόκληρος απολαμβάνει τα οφέλη.
Η ιερότητά σου είναι η απάντηση σε κάθε ερώτημα που ρωτήθηκε ποτέ, ρωτιέται τώρα, ή πρόκειται να ερωτηθεί στο μέλλον. Η ιερότητά σου σημαίνει το τέλος της  ενοχής, άρα το τέλος της κόλασης. Η ιερότητά σου είναι η σωτηρία του κόσμου και η δική σου. Πως γίνεται εσύ στον οποίο ανήκει η ιερότητά σου να αποκλειστείς από αυτήν; Ο Θεός δεν γνωρίζει την ανιερότητα. Γίνεται να μην γνωρίζει τον Υιό Του;
Συνιστώνται πέντε ολόκληρα λεπτά για τις τέσσερις μεγαλύτερες περιόδους πρακτικής σήμερα, και μεγαλύτερες και πιο συχνές πρακτικές κατά την διάρκεια της ημέρας. Αν θέλεις να υπερβείς τις ελάχιστες απαιτήσεις, σου συνιστούμε περισσότερες μεγαλύτερες πρακτικές, παρόλο που σου προτείνουμε και τα δύο.
Αρχίστε τις περιόδους πρακτικής ως συνήθως, επαναλαμβάνοντας τη σημερινή ιδέα από μέσα σου. Έπειτα, με κλειστά μάτια, ψάξε για σκέψεις μη αγάπης όποια μορφή και να έχουν, ανησυχία, κατάθλιψη, θυμό, φόβο, άγχος, επίθεση, ανασφάλεια και ούτω καθεξής. Όποια μορφή και να έχουν, είναι μη αγάπης, άρα προκαλούν φόβο. Έτσι από αυτές είναι που πρέπει να σωθείς.
Εξειδικευμένες καταστάσεις, γεγονότα ή προσωπικότητες που συνδέεις με τις σκέψεις μη αγάπης είναι κατάλληλα αντικείμενα εφαρμογής των σημερινών ασκήσεων. Είναι επιτακτικό για την σωτηρία σου να τις δεις διαφορετικά. Και είναι η δική σου ευλογία πάνω σε αυτές που θα σε σώσει και θα σου δώσει την αληθινή όραση.
Αργά, χωρίς συνειδητή επιλογή ή αποκλεισμό και χωρίς υπερβολική έμφαση σε οτιδήποτε συγκεκριμένο, ερεύνησε το νου σου για κάθε σκέψη που παρεμβάλλεται ανάμεσα σε σένα και τη σωτηρία σου. Εφάρμοσε τη σημερινή ιδέα σε κάθε μια από αυτές με αυτό τον τρόπο:

Οι σκέψεις μη αγάπης που κάνω για __________ με κρατούν στην κόλαση. Η ιερότητά μου είναι η σωτηρία μου.

Μπορεί να σε διευκολύνει ανάμεσα σε αυτές τις σκέψεις να παρεμβάλλεις κάποιες σύντομες περιόδους που απλά επαναλαμβάνεις την σημερινή ιδέα αργά από μέσα σου. Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει αν περιλάβεις και κάποια σύντομα διαλλείματα στα οποία απλά χαλαρώνεις χωρίς να σκέφτεσαι τίποτα ιδιαίτερο. Στην αρχή είναι δύσκολο να κρατήσεις σταθερά την συγκέντρωσή σου. Θα γίνει πολύ πιο εύκολο όταν ο νους εκπαιδευτεί να είναι πιο πειθαρχημένος με λιγότερες αποσπάσεις
Εντωμεταξύ, μπορείς να βάλεις κάποια ποικιλία στις περιόδους εξάσκησής σου, με όποια μορφή σου φαίνεται πιο ελκυστική. Μην αλλάξεις όμως την ιδέα, όσο και να ποικίλουν οι μέθοδοι που χρησιμοποιείς. Όπως  και να επιλέξεις να την χρησιμοποιήσεις, θα πρέπει να δηλώνεις ξεκάθαρα την ιδέα έτσι ώστε η σημασία της να είναι ότι η ιερότητά σου είναι η σωτηρία σου. Στο τέλος κάθε περιόδου να επαναλαμβάνεις την ιδέα στην αρχική της μορφή για άλλη μια φορά, προσθέτοντας:

Αν η ενοχή  είναι η κόλαση, τότε τι είναι το αντίθετό της;

   Στις σύντομες πρακτικές, οι οποίες θα είναι καλό να γίνονται τρεις ή τέσσερις φορές την ώρα και περισσότερο αν είναι δυνατόν, μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου αυτήν την ερώτηση, να επαναλάβεις την σημερινή ιδέα, και κατά προτίμηση και τα δύο. Αν προκύψουν πειρασμοί, μια ιδιαίτερα χρήσιμη μορφή της ιδέας είναι:

Η ιερότητά μου είναι η σωτηρία μου από αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μακριά από εμένα.

  ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μα...