Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Εισαγωγή

1. Τα τελευταία μας μαθήματα θα είναι όσο το δυνατόν ελεύθερα από λέξεις. Τα χρησιμοποιούμε μόνο στην αρχή της πρακτικής μας, και μόνο για να μας υπενθυμίζουν ότι αναζητούμε να πάμε πέρα από αυτά. Ας στραφούμε προς Αυτόν που μας δείχνει τον δρόμο και κάνει βέβαια τα βήματα μας. Σε Αυτόν αφήνομε αυτά τα μαθήματα, όπως σε Αυτόν αφήνομε και την ζωή μας από τώρα και στο εξής. Διότι δεν θέλομε να επανέλθουμε στην πίστη της αμαρτίας που έκανε τον κόσμο να μοιάζει άσχημος και ανασφαλής, επιθετικός και καταστροφικός σε όλους του τους δρόμους, και προδοτικός πέρα από ελπίδα εμπιστοσύνης και διαφυγής από τον πόνο.

2. Δικός Του είναι ο μόνος τρόπος για να βρούμε την ειρήνη που μας έχει δώσει ο Θεός. Δικός Του είναι ο δρόμος που ο καθένας πρέπει να ταξιδέψει στο τέλος, διότι αυτό είναι το τέλος που όρισε ο Ίδιος ο Θεός. Μέσα στο όνειρο του χρόνου φαίνεται πως είναι μακριά. Ωστόσο, στην πραγματικότητα είναι ήδη εδώ ∙ ήδη μας υπηρετεί ως ευσπλαχνική καθοδήγηση στην πορεία μας. Ας ακολουθήσουμε μαζί τον δρόμο που μας δείχνει η αλήθεια. Και ας είμαστε εμείς οι οδηγοί πολλών αδελφών μας που αναζητούν τον δρόμο αλλά δεν τον βρίσκουν.

3. Και σε αυτό τον σκοπό ας αφιερώσουμε το νου μας, κατευθύνοντας τις σκέψεις μας έτσι ώστε να υπηρετούν την λειτουργία της σωτηρίας. Σ’ εμάς δίδεται ο στόχος να συγχωρέσουμε τον κόσμο. Είναι ο στόχος που μας έχει δώσει ο Θεός. Το δικό Του τέλος στο όνειρο είναι που αναζητούμε, και όχι το δικό μας. Γιατί όλα όσα συγχωρούμε δεν θα αποτύχουμε να τα αναγνωρίσουμε ως μέρος του Θεού του Ίδιου. Κι έτσι η θύμηση Του επιστρέφει, ολοκληρωμένη και πλήρης.

4. Η δική μας λειτουργία είναι να Τον θυμηθούμε εδώ στην γη, όπως μας δίδεται να είμαστε η ολοκλήρωση Του στην πραγματικότητα. Γι αυτό ας μην ξεχνάμε ότι ο στόχος μας μοιράζεται, διότι αυτή η ενθύμηση είναι που περιέχει την μνήμη του Θεού, και δείχνει τον δρόμο προς Αυτόν και προς τον Ουρανό και την ειρήνη Του. Και δεν θα συγχωρέσουμε τον αδελφό μας, που μπορεί να μας το προσφέρει αυτό; Αυτός είναι η οδός, η αλήθεια και η ζωή που μας δείχνει τον δρόμο. Εντός Αυτού κατοικεί η σωτηρία, που μας προσφέρεται μέσω της δικής μας συγχώρεσης, που δίδεται σε αυτόν.

5. Δεν θα φτάσουμε στο τέλος αυτής της χρονιάς δίχως το δώρο που ο Πατέρας μας υποσχέθηκε στον ιερό Του Υιό. Είμαστε συγχωρεμένοι τώρα. Και σωζόμαστε από όλη την οργή που νομίζαμε ότι ανήκε στον Θεό, και μάθαμε ότι ήταν ένα όνειρο. Επανερχόμαστε στα λογικά μας, όπου καταλαβαίνομε ότι ο θυμός είναι παράλογος, η επίθεση παρανοϊκή, και η εκδίκηση μόνο μια ανόητη φαντασίωση. Έχουμε σωθεί από την οργή διότι μάθαμε ότι κάναμε λάθος. Τίποτα περισσότερο από αυτό. Και είναι ένας πατέρας θυμωμένος με τον γιο του επειδή αυτός δεν μπόρεσε να καταλάβει την αλήθεια;

6. Ερχόμαστε στον Θεό με ειλικρίνεια και λέμε ότι δεν καταλάβαμε, και Του ζητούμε να μας βοηθήσει να μάθουμε τα μαθήματα Του, μέσω της Φωνής του δικού Του Δάσκαλου. Θα ήθελε Αυτός να βλάψει τον Υιό Του; Ή θα έσπευδε να του απαντήσει και να πει, «Αυτός είναι ο Υιός μου, και όλα όσα έχω είναι δικά του»; Να είσαι βέβαιος ότι Αυτός θα απαντήσει έτσι, διότι αυτά είναι τα δικά Του λόγια προς εσένα. Και κανένας δεν μπορεί να έχει κάτι περισσότερο από αυτό, διότι σε αυτά τα λόγια βρίσκονται όλα όσα υπάρχουν, και όλα όσα θα υπάρχουν σε όλο τον χρόνο και στην αιωνιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: