Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ - Ο ΣΩΤΗΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ.


Ο ΣΩΤΗΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ.

- Από το Κεφάλαιο 25, II. The Savior from the Dark -

1. Δεν είναι προφανές ότι αυτό που αντιλαμβάνονται τα μάτια του σώματος σε γεμίζει με φόβο; Ίσως να νομίζεις ότι βρίσκεις μια ελπίδα ικανοποίησης εκεί. Ίσως σου αρέσει να επιτυγχάνεις κάποια ειρήνη και ικανοποίηση στον κόσμο έτσι όπως τον αντιλαμβάνεσαι. Ωστόσο πρέπει να είναι προφανές ότι το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Παρά τις ελπίδες και τις προτιμήσεις σου, πάντοτε η κατάληξη θα είναι η απελπισία. Και δεν υπάρχει εξαίρεση, ούτε ποτέ θα υπάρξει. Η μόνη αξία που το παρελθόν μπορεί να έχει είναι ότι μαθαίνεις ότι δεν σου έδωσε καμία ανταμοιβή που θα ήθελες να κρατήσεις. Γιατί μόνο έτσι θα είσαι πρόθυμος να το παρατήσεις, και να το αφήσεις να φύγει για πάντα.

2. Δεν είναι παράξενο που θέλεις ακόμα να περιθάλπεις κάποια ελπίδα ικανοποίησης από τον κόσμο που βλέπεις; Από καμιά άποψη, ποτέ και πουθενά, δεν έχεις ανταμειφτεί με τίποτα άλλο εκτός από τον φόβο και την ενοχή. Πόσος χρόνος σου χρειάζεται για να συνειδητοποιήσεις ότι σε αυτή την περίπτωση δεν αξίζει να καθυστερείς την αλλαγή που μπορεί να καταλήξει σε καλύτερο αποτέλεσμα; Γιατί ένα πράγμα είναι σίγουρο ∙ ο τρόπος με τον οποίο βλέπεις, και για πολύ καιρό έβλεπες, δεν δίνει καμία στήριξη για να βασίσεις τις μελλοντικές σου ελπίδες, και καμία απολύτως ένδειξη επιτυχίας. Το να εναποθέτεις τις ελπίδες σου εκεί όπου δεν υπάρχει ελπίδα πρέπει να σου φέρνει απελπισία. Ωστόσο αυτή η απελπισία είναι επιλογή σου, ενώσω θέλεις να αναζητάς ελπίδα εκεί που ποτέ δεν βρέθηκε καμία.

3. Επίσης, δεν είναι αλήθεια ότι έχεις βρει κάποια ελπίδα χωριστά από αυτό ∙ κάποια αχνή,- ασταθή, ταλαντευόμενη, ωστόσο αμυδρά φανερή – ότι η ελπίδα είναι εγγυημένη όταν δεν βασίζεται σε αυτόν τον κόσμο; Ωστόσο όταν θεωρείς ότι οι ελπίδες σου μπορούν ακόμα να δικαιωθούν εδώ σε εμποδίζει από το να παραιτηθείς από το ανέλπιδο και χωρίς ανταμοιβή έργο που έθεσες στον εαυτό σου. Έχει κανένα νόημα να επιμένεις στην αποκρυσταλλωμένη πεποίθηση ότι υπάρχει λόγος να υπερασπίζεις την επιδίωξη αυτού που πάντοτε αποτύγχανε, στη βάση του ότι ξαφνικά θα επιτύχει και θα σου φέρει αυτό που ποτέ δεν σου έφερε πριν;

4. Το παρελθόν αυτής της πίστης έχει αποτύχει. Να είσαι χαρούμενος που έχει αποχωρήσει μέσα από το νου σου, που σκίαζε ό,τι ήταν εκεί. Μην παίρνεις την μορφή σαν περιεχόμενο, γιατί η μορφή δεν είναι παρά το μέσον για το περιεχόμενο. Και η κορνίζα δεν είναι παρά ένα μέσον που κρατάει την εικόνα όρθια, έτσι ώστε να μπορείς να την βλέπεις. Μια κορνίζα που κρύβει την εικόνα δεν έχει σκοπό. Δεν μπορεί να είναι κορνίζα εάν αυτή είναι που βλέπεις. Χωρίς την εικόνα η κορνίζα δεν έχει νόημα. Ο σκοπός της είναι να προβάλλει την εικόνα, και όχι τον εαυτό της.

5. Ποιος κρεμάει μια άδεια κορνίζα επάνω σε έναν τοίχο και στέκεται μπροστά της, με βαθιά ευλάβεια, σαν να ήταν εκεί ένα αριστούργημα; Ωστόσο εάν βλέπεις τον αδελφό σου σαν σώμα, δεν κάνεις παρά αυτό. Το αριστούργημα που ο Θεός έχει τοποθετήσει μέσα σε αυτή την κορνίζα είναι το μόνο που υπάρχει για να δεις. Το σώμα το κρατάει για λίγο, χωρίς να το κρύβει με κανένα τρόπο. Ωστόσο ό,τι ο Θεός δημιούργησε δεν χρειάζεται κορνίζα, γιατί ό,τι Αυτός δημιούργησε το υποστηρίζει και το πλαισιώνει μέσα στον Εαυτό Του. Το αριστούργημά Του Αυτός σου το προσφέρει για να το δεις. Κι εσύ θα προτιμούσες να βλέπεις την κορνίζα αντί για αυτό; Και να μην βλέπεις καθόλου την εικόνα;

6. Το Άγιο Πνεύμα είναι το πλαίσιο που τοποθέτησε ο Θεός γύρω από το δικό Του μέρος που εσύ θέλεις να βλέπεις σαν χωριστό. Ωστόσο το πλαίσιό αυτού του μέρους είναι ενωμένο με τον Δημιουργό Του, Ένα με Αυτόν και με το αριστούργημά Του. Αυτός είναι ο σκοπός του, και η κορνίζα δεν μετατρέπεται σε εικόνα όταν επιλέγεις να βλέπεις αυτή στην θέση της. Το πλαίσιο που ο Θεός της έδωσε δεν υπηρετεί παρά μόνο τον δικό Του σκοπό, και όχι τον δικό σου χώρια από τον δικό Του. Είναι ο δικός σου διαχωρισμένος σκοπός που κρύβει την εικόνα, και φροντίζει την κορνίζα αντί αυτής. Όμως ο Θεός έχει τοποθετήσει το αριστούργημά Του μέσα σε ένα πλαίσιο που θα διαρκέσει για πάντα, όταν το δικό σου θα έχει θρυμματιστεί σε σκόνη. Αλλά μην νομίζεις ότι η εικόνα καταστρέφεται με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτό που δημιουργεί ο Θεός είναι ασφαλές από κάθε φθορά, αμετάβλητο και τέλειο στην αιωνιότητα.

7. Αποδέξου το πλαίσιο του Θεού αντί για το δικό σου, και θα βλέπεις το αριστούργημα. Κοίταξε την ομορφιά του, και κατανόησε το Νου που το σκέφτηκε, όχι με σάρκα και οστά, αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο τόσο όμορφο όσο το ίδιο. Η ιερότητά του φωτίζει την αθωότητα που κρύβει το πλαίσιο του σκότους, και ρίχνει ένα πέπλο από φως σε όλο το πρόσωπο της εικόνας το οποίο αντανακλά μόνο το φως που λάμπει από αυτό προς τον Δημιουργό του. Μην νομίζεις ότι αυτό το πρόσωπο ήταν ποτέ σκοτεινιασμένο επειδή εσύ το έβλεπες μέσα σε ένα πλαίσιο θανάτου. Ο Θεός το κράτησε ασφαλές για να μπορείς εσύ να το κοιτάς, και να βλέπεις την ιερότητα που Αυτός του έχει δώσει.

8. Μέσα στην σκοτεινιά δες τον σωτήρα από το σκοτάδι, και κατανόησε τον αδελφό σου όπως σου τον δείχνει ο Νους του Πατέρα του. Αυτός θα προχωρήσει βγαίνοντας από το σκοτάδι καθώς τον κοιτάς, και δεν θα βλέπεις το σκοτάδι πια. Το σκοτάδι δεν τον άγγιξε, ούτε κι εσένα που τον έφερες μπροστά για να τον κοιτάξεις. Η αθωότητά του δεν απεικονίζει παρά την δική σου. Η ευγένειά του γίνεται η δύναμή σου, και οι δυο με χαρά θα κοιτάτε μέσα σας, και θα βλέπετε την ιερότητα που πρέπει να είναι εκεί χάρη σε αυτό που είδες σε αυτόν. Αυτός είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο η ιερότητά σου είναι τοποθετημένη, και αυτό που του έδωσε ο Θεός πρέπει να δοθεί και σε σένα. Όσο κι αν αυτός παραβλέπει το αριστούργημα μέσα του και βλέπει μόνο ένα πλαίσιο σκότους, η δική σου μοναδική λειτουργία εξακολουθεί να είναι να βλέπεις σε αυτόν αυτό που εκείνος δεν βλέπει. Και βλέποντας με αυτό τον τρόπο, μοιράζεσαι την όραση που κοιτάζει τον Χριστό αντί να βλέπει τον θάνατο.

9. Πως θα μπορούσε ο Κύριος του Ουρανού να μην είναι χαρούμενος εάν εσύ εκτιμάς το αριστούργημά Του; Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει εκτός από το να προσφέρει ευχαριστίες σε σένα που αγαπάς τον Υιό Του όπως Αυτός; Δεν θα γνωστοποιούσε σε σένα την Αγάπη Του, αν μόνο μοιραζόσουν την ευλογία Του σε ό,τι αγαπά; Ο Θεός φροντίζει την δημιουργία σαν τέλειος Πατέρας που είναι. Και έτσι η χαρά Του ολοκληρώνεται όταν οποιοδήποτε μέρος Του συμμετέχει στην ευλογία Του, για να μοιραστεί την χαρά Του. Αυτός ο αδελφός είναι το τέλειο δώρο Του σε σένα. Και Αυτός είναι χαρούμενος και ευγνώμων όταν εσύ ευχαριστείς τον τέλειο Υιό Του γι αυτό που είναι. Και όλες οι ευχαριστίες Του και η χαρά Του λάμπουν πάνω σε σένα που θέλεις ολοκληρώνεις τη χαρά Του μαζί με Αυτόν. Και έτσι ολοκληρώνεται και η δική σου. Ούτε μια ακτίνα σκοταδιού δεν μπορεί να ειδωθεί από αυτούς των οποίων η βούληση είναι να κάνουν την ευτυχία του Πατέρα τους ολοκληρωμένη, και την δική τους μαζί με την δική Του. Η ευγνωμοσύνη του Θεού του Ίδιου προσφέρεται ελεύθερα σε όποιον μοιράζεται τον σκοπό Του. Θέλησή Του δεν είναι να είναι μόνος. Ούτε και η δική σου είναι .

10. Συγχώρεσε τον αδελφό σου, και δεν θα μπορείς να διαχωρίσεις τον εαυτό σου από αυτόν ούτε από τον Πατέρα του. Εσύ δεν χρειάζεσαι συγχώρεση, γιατί οι απόλυτα αγνοί δεν έχουν αμαρτήσει ποτέ. Δώσε, λοιπόν, αυτό που σου έχεις δώσει Αυτός, έτσι ώστε να μπορέσεις να δεις τον Υιό Του σαν ένα, και να ευχαριστείς τον Πατέρα του όπως Αυτός ευχαριστεί εσένα. Ούτε να πιστεύεις ότι δεν σου έχει δοθεί όλη την ευλογία Του. Γιατί ό,τι δίνεις είναι δικό Του, και δίνοντάς το, μαθαίνεις να καταλαβαίνεις το δώρο Του σε σένα. Και δίνε στο Άγιο Πνεύμα αυτό που Εκείνο προσφέρει στον Πατέρα και στον Υιό εξ ίσου. Τίποτα δεν έχει δύναμη επάνω σου εκτός από την Θέλησή Του και την δική σου, η οποία επεκτείνει μόνο την δική Του Θέληση. Γι αυτόν τον λόγο δημιουργήθηκες εσύ , και ο αδελφός σου μαζί με σένα και ένα με σένα.

11. Εσύ και ο αδελφός σου είστε το ίδιο, όπως ο Θεός ο Ίδιος είναι Ένας, και αδιαίρετος στην Θέλησή Του. Και πρέπει να έχετε ένα σκοπό, εφόσον Αυτός έδωσε τον ίδιο και στους δυο σας . Η Θέλησή Του μεταφέρεται ενωμένη καθώς εσείς ενώνεστε στη θέληση, έτσι ώστε να ολοκληρώνεσαι προσφέροντας ολοκλήρωση στον αδελφό σου. Μην βλέπεις σε αυτόν τις αμαρτίες που αυτός βλέπει, αλλά απόδωσε σε αυτόν τιμή για να μπορέσεις να εκτιμήσεις τον εαυτό σου και αυτόν. Σε σένα και στον αδελφό σου δίδεται η δύναμη της σωτηρίας, έτσι ώστε η διαφυγή από το σκοτάδι στο φως να είναι δική σας για να την μοιράζεστε ∙ για να μπορέσετε να δείτε σαν ένα αυτό που ποτέ δεν ήταν διαχωρισμένο, ούτε ξέχωρο από όλη την Αγάπη του Θεού που δόθηκε εξ ίσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μακριά από εμένα.

  ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μα...