Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ - Η ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑΣ


Η ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑΣ

- Από το Κεφάλαιο 24, III. The Forgiveness of Specialness -

1. Η συγχώρεση είναι το τέλος της ιδιαιτερότητας . Μόνο οι ψευδαισθήσεις μπορούν να συγχωρεθούν, κι έπειτα εξαφανίζονται. Συγχώρεση σημαίνει απελευθέρωση από όλες τις ψευδαισθήσεις, και αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορείς να συγχωρείς εν μέρει. Όποιος προσκολλάται έστω και σε μία ψευδαίσθηση δεν μπορεί να βλέπει τον εαυτό του ως αναμάρτητο, διότι ακόμα θεωρεί ένα σφάλμα ωραίο και το κρατά για τον εαυτό του. Κι έτσι το αποκαλεί «ασυγχώρητο», και το κάνει αμαρτία. Πως μπορεί, τότε, να δώσει ολοκληρωτικά την συγχώρεσή του, όταν δεν θέλει να την δεχτεί για τον εαυτό του; Διότι είναι σίγουρο ότι θα την λάμβανε ολοκληρωτικά την στιγμή που θα την έδινε ολοκληρωτικά. Κι έτσι η μυστική ενοχή του θα εξαφανιζόταν, εφόσον θα την είχε συγχωρήσει ο ίδιος.

2. Όποια μορφή ιδιαιτερότητας περιθάλπεις, την κάνεις αμαρτία. Στέκεται απαραβίαστη, με την σθεναρή υπεράσπιση όλης σου τις ανίσχυρης δύναμης ενάντια στην Θέληση του Θεού. Κι έτσι στέκεται ενάντια σε σένα τον ίδιο ∙ δικός σου εχθρός, όχι του Θεού. Κι έτσι φαίνεται πως σε χωρίζει από τον Θεό, και σε κάνει διαχωρισμένο από Αυτόν ως υπερασπιστής της. Θέλεις να προστατέψεις κάτι που δεν δημιούργησε ο Θεός. Ωστόσο, αυτό το είδωλο που φαίνεται πως σου δίνει δύναμη, στην πραγματικότητα σου την έχει πάρει. Διότι έχεις δώσει σε αυτό το κληροδοτημένο δικαίωμα του αδελφού σου, εγκαταλείποντάς μόνο και ασυγχώρητο αυτόν, και τον εαυτό σου μέσα στην αμαρτία δίπλα του, και οι δύο μέσα στην δυστυχία, μπροστά στο είδωλο που δεν μπορεί να σας σώσει.

3. Δεν είσαι εσύ που είσαι τόσο ευάλωτος και ανοιχτός σε επίθεση που μόνο μια λέξη, ένα μικρός ψίθυρος που δεν σου αρέσει, μια περίσταση που δεν σε βολεύει ή ένα γεγονός που δεν πρόβλεψες ταράζει τον κόσμο σου, και τον εκτοξεύει στο χάος. Η αλήθεια δεν είναι εύθραυστη. Οι ψευδαισθήσεις την αφήνουν απόλυτα ακλόνητη και ανενόχλητη. Αλλά η ιδιαιτερότητα δεν είναι η αλήθεια μέσα σου. Αυτή μπορεί να χάσει την ισορροπία της από οτιδήποτε. Αυτό που βασίζεται στο τίποτα δεν μπορεί να είναι σταθερό. Όσο μεγάλο και παραφουσκωμένο να φαίνεται πως είναι, εξακολουθεί να στριφογυρίζει και να παρασύρεται από το πιο μικρό αεράκι.

4. Χωρίς βάσεις τίποτα δεν είναι ασφαλές. Θα άφηνε ο Θεός τον Υιό Του σε μια τέτοια κατάσταση, όπου η ασφάλεια δεν έχει κανένα νόημα; Όχι, ο Υιός Του είναι ασφαλής, εφόσον αναπαύεται μέσα σε Αυτόν. Η ιδιαιτερότητά σου είναι που δέχεται επίθεση από ό,τι περπατά και αναπνέει, έρπει ή σέρνεται, ή έστω απλά ζει. Τίποτα δεν είναι ασφαλές από τις επιθέσεις της, και αυτή δεν είναι ασφαλής από τίποτα. Πάντα θα είναι δίχως συγχώρεση, διότι έτσι είναι ∙ ένας μυστικός όρκος ότι αυτό που θέλει ο Θεός για σένα δεν θα γίνει ποτέ, και ότι εσύ θα αντιτίθεσαι στην Θέλησή Του για πάντα. Ούτε είναι δυνατόν ποτέ αυτά τα δύο να μπορούν να είναι το ίδιο, ενώσω η ιδιαιτερότητα στέκει σαν ένα φλογισμένο σπαθί του θανάτου ανάμεσά τους, και τα κάνει εχθρούς.

5. Ο Θεός ζητά την συγχώρεσή σου. Αυτός δεν θέλει να έχει κανένα διαχωρισμό, σαν μια ξένη θέληση, να ανυψώνεται ανάμεσα σε αυτό που Αυτός βούλεται για σένα και σε αυτό που θέλεις εσύ. Είναι το ίδιο, διότι κανένας από τους Δύο δεν θέλει την ιδιαιτερότητα. Πως θα μπορούσαν να θέλουν τον θάνατο της ίδιας της αγάπης; Ωστόσο, Αυτοί δεν έχουν την δύναμη να επιτεθούν εναντίον των ψευδαισθήσεων. Δεν είναι σώματα ∙ ως ένας Νους περιμένουν όλες οι ψευδαισθήσεις να οδηγηθούν σε Αυτούς, και να εγκαταλειφθούν. Η σωτηρία δεν προκαλεί ούτε τον θάνατο. Και ο Θεός ο Ίδιος, ο Οποίος γνωρίζει ότι ο θάνατος δεν είναι η θέλησή σου, πρέπει να λέει, «Γενηθήτω το Θέλημά σου» διότι εσύ νομίζεις ότι είναι.

6. Συγχώρεσε τον μέγα Δημιουργό του σύμπαντος, την Πηγή της ζωής, της αγάπης και της ιερότητας, τον τέλειο Πατέρα ενός τέλειου Υιού, για τις ψευδαισθήσεις της ιδιαιτερότητάς σου. Εδώ βρίσκεται η κόλαση που εσύ διάλεξες να είναι το σπίτι σου. Δεν το διάλεξε Αυτός για σένα. Μην Του ζητάς να εισέλθει εδώ. Ο δρόμος για την αγάπη και την σωτηρία είναι φραγμένος. Ωστόσο, αν απελευθέρωνες τον αδελφό σου από τα βάθη της κόλασης, έχεις συγχωρήσει Αυτόν του Οποίου η Θέληση είναι να αναπαύεσαι παντοτινά στην αγκαλιά της ειρήνης, μέσα σε τέλεια ασφάλεια, και δίχως την έξαψη και την μοχθηρία κάποιας σκέψης ιδιαιτερότητας να εμποδίζει την ανάπαυσή σου. Συγχώρεσε στον Ιερό Ένα την ιδιαιτερότητα που δεν μπόρεσε να δώσει, και που έφτιαξες εσύ αντί γι Αυτόν.

7. Όλοι οι ιδιαίτεροι κοιμούνται, ενώ περιβάλλονται από έναν κόσμο ομορφιάς που δεν βλέπουν. Η ελευθερία και η ειρήνη και η χαρά στέκουν εδώ, δίπλα στο νεκροκρέβατο πάνω στο οποίο κοιμούνται, και τους καλούν να ξυπνήσουν από το όνειρο του θανάτου που βλέπουν. Ωστόσο αυτοί δεν ακούν τίποτα. Είναι χαμένοι μέσα σε όνειρα ιδιαιτερότητας. Μισούν το κάλεσμα που θα τους ξυπνούσε, και καταριούνται τον Θεό που δεν έκανε το όνειρό τους πραγματικότητα. Αν καταριέσαι τον Θεό πεθαίνεις, αλλά όχι εξαιτίας Αυτού ο Οποίος δεν έφτιαξε τον θάνατο ∙ μόνο στο όνειρο. Άνοιξε τα μάτια σου λίγο ∙ δες τον σωτήρα που σου έδωσε ο Θεός για να μπορέσεις να τον κοιτάξεις, και να του επιστρέψεις το κληροδοτημένο δικαίωμά του. Είναι το δικό σου.

8. Οι σκλάβοι της ιδιαιτερότητας πρόκειται να ελευθερωθούν. Αυτή είναι η Θέληση του Θεού και του Υιού Του. Θα καταδίκαζε ο Θεός τον Εαυτό Του στην κόλαση και στην καταδίκη; Κι εσύ θέλεις αυτό να συμβεί στον σωτήρα σου; Ο Θεός σε καλεί από αυτόν να ενωθείς με την Θέλησή Του και να σώσεις και τους δυο σας από την κόλαση. Κοίταξε το αποτύπωμα των καρφιών πάνω στα χέρια του που σου τα απλώνει ζητώντας την συγχώρεσή σου. Ο Θεός ζητά το έλεός σου στον Υιό Του και στον Ίδιο. Μην Τους το αρνείσαι. Δεν σου ζητούν παρά να γίνει το θέλημά σου. Αναζητούν την αγάπη σου έτσι ώστε να μπορέσεις να αγαπήσεις τον εαυτό σου. Μην αγαπάς την ιδιαιτερότητά σου αντί γι Αυτούς. Το αποτύπωμα των καρφιών είναι και στα δικά σου χέρια. Συγχώρεσε τον Πατέρα σου που δεν ήταν η Θέλησή Του να σταυρωθείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μακριά από εμένα.

  ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μα...