Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ - Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΕΣΑ ΣΟΥ



Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΕΣΑ ΣΟΥ

- Από το Κεφάλαιο 24, V. The Christ in You -

1. Ο Χριστός μέσα σου είναι πολύ ήρεμος. Κοιτάζει αυτό που αγαπά, και το γνωρίζει ως Εαυτό Του. Κι έτσι χαίρεται με αυτό που βλέπει, διότι γνωρίζει ότι είναι ένα μαζί Του και με τον Πατέρα Του. Και η ιδιαιτερότητα, επίσης, παίρνει χαρά με αυτό που βλέπει, παρόλο που δεν είναι αληθινό. Όμως, αυτό που αναζητάς είναι πηγή χαράς έτσι όπως το αντιλαμβάνεσαι. Αυτό που επιθυμείς είναι αληθινό για σένα. Ούτε είναι δυνατόν να μπορείς να επιθυμείς κάτι και να σου λείπει η πίστη ότι αυτό είναι έτσι. Η επιθυμία το πραγματοποιεί, τόσο σίγουρα όσο η θέληση δημιουργεί. Η δύναμη μιας επιθυμίας στηρίζει τις ψευδαισθήσεις τόσο σίγουρα όσο η αγάπη επεκτείνει τον εαυτό της. Μόνο που το ένα εξαπατά ∙ το άλλο θεραπεύει.

2. Δεν υπάρχει κανένα όνειρο ιδιαιτερότητας, όσο κρυφό ή μεταμφιεσμένο και να είναι στην μορφή, όσο όμορφο και να φαίνεται πως είναι, όσο λεπτεπίλεπτα και να προσφέρει την ελπίδα της ειρήνης και την διαφυγή από τον πόνο, στο οποίο να μην υποστείς την καταδίκη σου. Στα όνειρα τα αποτελέσματα και οι αιτίες εναλλάσσονται, διότι εδώ ο κατασκευαστής του ονείρου πιστεύει ότι αυτό που έφτιαξε του συμβαίνει. Δεν συνειδητοποιεί ότι μάζεψε μια κλωστή από εδώ, ένα κομματάκι από εκεί, και ύφανε μια εικόνα από το τίποτα. Διότι τα κομμάτια δεν ανήκουν μαζί, και το σύνολο δεν προσφέρει τίποτα στα κομμάτια για να τους δώσει νόημα.

3. Που αλλού θα μπορούσε να εκδηλωθεί η ειρήνη σου εκτός από την συγχώρεση; Ο Χριστός μέσα σου κοιτάζει μόνο την αλήθεια, και δεν βλέπει καμιά καταδίκη που θα μπορούσε να χρειάζεται συγχώρεση. Αυτός βρίσκεται σε ειρήνη διότι δεν βλέπει καμιά αμαρτία. Ταυτίσου μαζί Του, και τι έχει Αυτός που δεν έχεις εσύ; Αυτός είναι τα μάτια σου, τα αυτιά σου, τα χέρια σου, τα πόδια σου. Πόσο ευγενικά είναι τα θεάματα που βλέπει, οι ήχοι που ακούει. Πόσο ωραία είναι τα χέρια Του που κρατούν τα χέρια του αδελφού Του, και πόσο όμορφα περπατά δίπλα του, δείχνοντάς του τι μπορεί να ειδωθεί και να ακουστεί, και πού δεν θα βλέπει τίποτα και δεν θα υπάρχει κανένας ήχος για να ακούσει.

4. Όμως αν αφήσεις την ιδιαιτερότητά σου να του δείχνει τον δρόμο, τότε θα ακολουθείς. Και οι δύο θα περπατάτε μέσα στον κίνδυνο, ο καθένας προσηλωμένος, μέσα στο σκοτεινό δάσος των τυφλών, αφώτιστο εκτός από τις εναλλασσόμενες μικροσκοπικές αναλαμπές που αστράφτουν για μια στιγμή από τις πυγολαμπίδες της αμαρτίας και μετά σβήνουν, για να οδηγήσουν τον άλλον σε έναν ανώνυμο γκρεμό και να τον κατακρημνίσουν. Γιατί πού αλλού μπορεί να βρει χαρά η ιδιαιτερότητα εκτός από το να σκοτώνει; Για τί άλλο ψάχνει εκτός από το θέαμα του θανάτου; Που αλλού οδηγεί εκτός από την καταστροφή; Ωστόσο μην νομίσεις ότι κοίταξε πρώτα τον αδελφό σου, ούτε ότι τον μίσησε πριν μισήσει εσένα. Την αμαρτία που βλέπουν τα μάτια της σε αυτόν και αγαπούν να την κοιτούν την είδαν σε σένα, και εξακολουθούν να την κοιτούν με χαρά. Όμως είναι χαρά να κοιτάζεις την φθορά και την παράνοια, και να πιστεύεις ότι αυτό το πράγμα που αποσυντίθεται, με την σάρκα ήδη να αποσυνδέεται από τα οστά και τις άδειες τρύπες αντί για μάτια, είναι σαν εσένα;

5. Να χαίρεσαι που δεν έχεις μάτια για να βλέπεις ∙ ούτε αφτιά για να ακούς, και ούτε χέρια για να πιάνεις ούτε πόδια για να σε οδηγούν. Να χαίρεσαι που μόνο ο Χριστός μπορεί να σου δανείσει τα δικά Του, για όσο τα χρειάζεσαι. Κι αυτά είναι ψευδαισθήσεις, όπως και τα δικά σου. Ωστόσο, επειδή υπηρετούν έναν διαφορετικό σκοπό, τους δίνεται η δύναμη που έχει ο σκοπός τους. Και αυτό που βλέπουν και ακούν και κρατούν και οδηγούν του δίδεται φως, έτσι ώστε να μπορείς να οδηγείς όπως οδηγήθηκες.

6. Ο Χριστός μέσα σου είναι πολύ ήρεμος. Αυτός γνωρίζει πού πηγαίνεις, και σε οδηγεί εκεί με ευγένεια και ευλογίες σε όλο τον δρόμο. Η Αγάπη Του για τον Θεό αντικαθιστά όλο τον φόβο που νόμιζες ότι έβλεπες μέσα σου. Η Ιερότητά Του σου δείχνει τον Εαυτό Του μέσα σε εκείνον του οποίου το χέρι κρατάς, και που οδηγείς σε Αυτόν. Και αυτό που βλέπεις είναι σαν εσένα. Διότι τί άλλο εκτός από τον Χριστό υπάρχει για να δεις και ν’ ακούσεις, ν’ αγαπήσεις και ν’ ακολουθήσεις προς την εστία σου; Αυτός κοίταξε εσένα πρώτος, αλλά αναγνώρισε ότι δεν ήσουν ολοκληρωμένος. Κι έτσι αναζήτησε την ολοκλήρωσή σου μέσα σε κάθε ζωντανό πράγμα που βλέπει και αγαπά. Και την αναζητά ακόμα, έτσι ώστε το κάθε ένα να μπορέσει να σου προσφέρει την Αγάπη του Θεού.

7. Ωστόσο Αυτός είναι ήρεμος, διότι γνωρίζει ότι η αγάπη είναι μέσα σου τώρα, και την κρατά με ασφάλεια μέσα σου το ίδιο χέρι που κρατά το χέρι του αδελφού σου μέσα στο δικό σου. Το χέρι του Χριστού κρατά όλους τους αδελφούς Του μέσα στον Εαυτό Του. Τους δίνει όραση για τα τυφλά τους μάτια, και τους τραγουδά για τον Ουρανό, έτσι ώστε τα αυτιά τους να μπορούν να μην ακούν τον ήχο της μάχης και του θανάτου. Αυτός απλώνει το χέρι Του μέσω αυτών, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να ευλογεί όλα τα ζωντανά πράγματα, και να βλέπει την ιερότητά τους. Και Αυτός χαίρεται που αυτά τα θεάματα είναι δικά σου, για να τα κοιτάς μαζί με Αυτόν και να μοιράζεσαι την χαρά Του. Την απόλυτη έλλειψη ιδιαιτερότητάς Του σου την προσφέρει, έτσι ώστε να μπορέσεις να σώσεις όλα τα ζωντανά πράγματα από τον θάνατο, λαμβάνοντας από το κάθε ένα το δώρο της ζωής που προσφέρει η συγχώρεσή σου στον Εαυτό σου. Το μόνο που υπάρχει για να δεις είναι η θέαση του Χριστού. Το μόνο που μπορείς ν’ ακούσεις είναι το τραγούδι του Χριστού. Το χέρι του Χριστού είναι το μόνο που μπορείς να κρατήσεις. Δεν υπάρχει ταξίδι άλλο από το να πορεύεσαι μαζί Του.

8. Εσύ που θα ήσουν ικανοποιημένος με την ιδιαιτερότητα, και θα αναζητούσες την σωτηρία σε ένα πόλεμο με την αγάπη, αναλογίσου αυτό: Ο ιερός Άρχοντας του Ουρανού έχει κατέβει ο Ίδιος σε σένα, για να σου προσφέρει την δική σου ολοκλήρωση. Αυτό που είναι δικό Του είναι και δικό σου διότι στην δική σου ολοκλήρωση βρίσκεται η δική Του. Αυτός ο Οποίος θέλησε να μην είναι δίχως τον Υιό Του δεν θα μπορούσε ποτέ να θέλει να είσαι χωρίς αδέλφια. Και θα σου έδινε Αυτός έναν αδελφό αν δεν ήταν κι αυτός τέλειος όπως εσύ, και ακριβώς όπως Αυτός σε ιερότητα όπως πρέπει να είσαι κι εσύ;

9. Πριν υπάρξει σύγκρουση πρέπει να υπάρχει αμφιβολία. Και κάθε αμφιβολία πρέπει να είναι σχετικά με τον εαυτό σου. Ο Χριστός δεν έχει καμιά αμφιβολία, και από την βεβαιότητά Του προέρχεται η ηρεμία Του. Αυτός θα ανταλλάξει την βεβαιότητά Του με όλες σου τις αμφιβολίες, αν συμφωνήσεις ότι Αυτός είναι ένα με σένα, και ότι αυτή η Ενότητα είναι ατέλειωτη, άχρονη, και δεν έχεις παρά να απλώσεις το χέρι σου και να τη πιάσεις διότι τα χέρια σου είναι δικά Του. Αυτός είναι μέσα σου, ωστόσο περπατά και δίπλα σου και μπροστά σου, δείχνοντάς σου τον δρόμο που πρέπει να πάει για να βρει τον Εαυτό Του ολοκληρωμένο. Η ηρεμία Του γίνεται η βεβαιότητά σου. Και που είναι η αμφιβολία όταν η βεβαιότητα έχει έρθει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μακριά από εμένα.

  ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μα...