Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ - ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΚΑΙ ΑΜΥΝΤΙΚΟΤΗΤΑ



ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΚΑΙ ΑΜΥΝΤΙΚΟΤΗΤΑ

- Από το Κεφάλαιο 22, V. WEAKNESS AND DEFENSIVENESS -

1. Πως ξεπερνά κάποιος τις ψευδαισθήσεις; Σίγουρα όχι με την βία ή με τον θυμό ή αντιτιθέμενος σε αυτές με οποιονδήποτε τρόπο. Απλά με το να αφήσεις την λογική να σου πει ότι είναι αντίθετες με την πραγματικότητα. Πηγαίνουν ενάντια σε αυτό που πρέπει να είναι αληθινό. Η αντίθεση προέρχεται από αυτές, και όχι από την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα δεν έρχεται σε αντίθεση με τίποτα. Αυτό που απλά είναι δεν χρειάζεται άμυνες, και δεν προσφέρει καμία. Μόνο οι ψευδαισθήσεις χρειάζονται υπεράσπιση εξαιτίας της αδυναμίας τους. Και πως μπορεί να είναι δύσκολο να πορεύεσαι στον δρόμο της αλήθειας όταν το μόνο που παρεμβάλλεται είναι η αδυναμία; Εσύ είσαι ο ισχυρός σε αυτή την φαινομενική σύγκρουση. Και δεν χρειάζεσαι καμία άμυνα. Όλα όσα χρειάζονται άμυνα δεν τα θέλεις, διότι όλα όσα χρειάζονται άμυνα θα σε εξασθενούν.

2. Αναλογίσου το γιατί το εγώ χρειάζεται τις άμυνες. Πάντα για να δικαιολογήσει αυτό που πάει ενάντια στην αλήθεια, δεν έχει καμιά λογική και κανένα νόημα. Μπορεί αυτό να δικαιολογηθεί; Τι άλλο μπορεί να είναι αυτό εκτός από μια πρόσκληση στην παραφροσύνη, για να σε σώσει από την αλήθεια; Και από τι άλλο θα ήθελες να σωθείς εκτός από αυτό που φοβάσαι; Η πίστη στην αμαρτία χρειάζεται μεγάλη υπεράσπιση, και με τεράστιο τίμημα. Πρέπει να αμυνθείς ενάντια σε όλα όσα προσφέρει το Άγιο Πνεύμα και να τα θυσιάσεις. Διότι η αμαρτία είναι χαραγμένη πάνω σε ένα εμπόδιο προς την ειρήνη, και έχει τοποθετηθεί ανάμεσα σε σένα και την επιστροφή της.

3. ¨Όμως πως μπορεί η ειρήνη να είναι τόσο κατακερματισμένη; Εξακολουθεί να είναι ολοκληρωμένη, και τίποτα δεν έχει αφαιρεθεί από αυτήν. Δες πως τα μέσα και το υλικό των κακών ονείρων δεν είναι τίποτα. Στην πραγματικότητα εσύ και ο αδελφός σου στέκεστε μαζί, με τίποτα ανάμεσά σας. Ο Θεός κρατά τα χέρια σας, και τι μπορεί να χωρίσει αυτούς που Εκείνος έχει ενώσει ως ένα μαζί Του; Εναντίον του Πατέρα σου είναι που θέλεις να αμυνθείς. Ωστόσο παραμένει αδύνατον να κρατήσεις την αγάπη απέξω. Ο Θεός αναπαύεται μαζί σου μέσα στην σιωπή, ανυπεράσπιστος και εντελώς χωρίς άμυνες, διότι μόνο σε αυτή την σιωπηλή κατάσταση βρίσκεται η δύναμη και η ισχύς. Εδώ δεν μπορεί να εισέλθει καμιά αδυναμία, διότι εδώ δεν βρίσκεται καμιά επίθεση άρα και καμιά ψευδαίσθηση. Η αγάπη αναπαύεται στην βεβαιότητα. Μόνο η αβεβαιότητα μπορεί να είναι αμυντική. Και όλη η αβεβαιότητα είναι αμφιβολία για τον εαυτό σου.

4. Πόσο αδύναμος είναι ο φόβος ∙ πόσο μικρός και πόσο ανούσιος. Πόσο ασήμαντος μπροστά στην σιωπηλή δύναμη εκείνων που η αγάπη έχει ενώσει! Αυτός είναι ο «εχθρός» σου, -- ένα φοβισμένο ποντίκι που θέλει να επιτεθεί στο σύμπαν. Πόσες πιθανότητες έχει να πετύχει; Μπορεί να είναι δύσκολο να αγνοήσεις τα αδύναμα σκουξίματά του που σου λένε για την παντοδυναμία του, και θέλουν να καταπνίξουν τον ύμνο προς τον Δημιουργό του που κάθε καρδιά σε όλο το σύμπαν τραγουδά παντοτινά ως ένα; Ποιο είναι δυνατότερο; Είναι αυτό το μικροσκοπικό ποντικάκι ή όλα όσα δημιούργησε ο Θεός; Εσύ και ο αδελφός σου δεν ενώνεστε από αυτό το ποντικάκι, αλλά από την Θέληση του Θεού. Και μπορεί ένα ποντίκι να προδώσει αυτούς που ο Θεός έχει ενώσει;

5. Αν μόνο αναγνώριζες πόσο λίγα είναι αυτά που στέκουν ανάμεσα σε σένα και την επίγνωση της ένωσης σου με τον αδελφό σου! Μην πλανάσαι από τις ψευδαισθήσεις μεγέθους, πυκνότητας, βάρους, στερεότητας και σταθερότητας της βάσης που αυτό αντιπροσωπεύει. Ναι, στα μάτια του σώματος φαίνεται σαν ένα τεράστιο συμπαγές σώμα, ακλόνητο όπως είναι το βουνό. Εν τούτοις, μέσα σου είναι μια Δύναμη στην οποία καμιά ψευδαίσθηση δεν μπορεί να αντισταθεί. Αυτό το σώμα είναι ακλόνητο μόνο φαινομενικά ∙ αυτή η Δύναμη είναι ακαταμάχητη στην πραγματικότητα. Τι μπορεί, λοιπόν, να συμβεί αν αυτά συναντηθούν; Μπορεί η ψευδαίσθηση την ακινησίας να αμυνθεί για πολύ από αυτό που ήσυχα προσπερνά και συνεχίζει την πορεία του;

6. Όποτε νιώσεις την ανάγκη να αμυνθείς για κάτι, μην ξεχνάς ότι έχεις ταυτιστεί με μια ψευδαίσθηση. Επομένως νιώθεις ότι είσαι αδύναμος επειδή είσαι μόνος. Αυτό είναι το τίμημα όλων των ψευδαισθήσεων. Όλες βασίζονται στην πεποίθηση ότι είσαι διαχωρισμένος. Ούτε μια δεν υπάρχει που να μην φαίνεται πως στέκει, βαριά και συμπαγής και ακλόνητη, ανάμεσα σε σένα και τον αδελφό σου. Και ούτε μια δεν είναι που η αλήθεια να μην την προσπερνά ανάλαφρα, και τόσο εύκολα που πρέπει να έχεις σιγουρευτεί ότι δεν είναι τίποτα, παρά το ό,τι νόμιζες ότι ήταν,. Αν συγχωρέσεις τον αδελφό σου, αυτό πρέπει να συμβεί. Διότι είναι η απροθυμία σου να παραβλέψεις αυτό που φαίνεται πως στέκει ανάμεσα σε σένα και τον αδελφό σου που το κάνει να φαίνεται αδιαπέραστο, και υπερασπίζεται την ψευδαίσθηση της ακινησίας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μακριά από εμένα.

  ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μα...