Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ - Η ΛΟΓΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΕΛΑ


Η ΛΟΓΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΕΛΑ

-Από το Κεφάλαιο 21, VI. REASON VERSUS MADNESS -

1. Η λογική δεν μπορεί να δει την αμαρτία αλλά μπορεί να δει τα σφάλματα, και οδηγεί στην διόρθωσή τους. Δεν δίνει αξία σε αυτά, αλλά στην διόρθωσή τους. Η λογική θα σου πει επίσης ότι όταν νομίζεις πως αμαρτάνεις, καλείς για βοήθεια. Όμως, αν δεν δεχτείς την βοήθεια για την οποία καλείς, δεν θα πιστεύεις ότι είναι δική σου για να την δίνεις. Έτσι δεν θα την δίνεις, συντηρώντας με αυτό τον τρόπο την πίστη σου. Διότι οποιοδήποτε σφάλμα δεν διορθώνεται σε εξαπατά για την δύναμη που είναι μέσα σου για να κάνεις την διόρθωση. Αν αυτή μπορεί να διορθώνει, κι εσύ δεν της το επιτρέπεις, την αρνείσαι στον εαυτό σου και τον αδελφό σου. Κι αν αυτός συμμερίζεται αυτή την ίδια πεποίθηση, τότε και οι δύο θα θεωρείτε ότι είστε καταδικασμένοι. Από αυτό θέλεις να απαλλάξεις και τον εαυτό σου και αυτόν. Διότι η λογική δεν θα έκανε χώρο για την διόρθωση μόνο σε σένα.

2. Δεν μπορείς να δεχτείς ή να αρνηθείς την διόρθωση δίχως τον αδελφό σου. Η αμαρτία υποστηρίζει ότι μπορείς. Όμως η λογική σου λέει ότι δεν μπορείς να βλέπεις τον αδελφό σου ή τον εαυτό σου αμαρτωλούς και να εξακολουθείς να αντιλαμβάνεσαι τον άλλον αθώο. Ποιος θεωρεί τον εαυτό του ένοχο και βλέπει έναν αναμάρτητο κόσμο; Και ποιος μπορεί να βλέπει έναν αμαρτωλό κόσμο και να βλέπει τον εαυτό του ξέχωρο από αυτόν; Η αμαρτία θα υποστήριζε ότι εσύ και ο αδελφός σου πρέπει είστε διαχωρισμένοι. Αλλά η λογική σου λέει ότι αυτό πρέπει να είναι λάθος. Αν εσύ και ο αδελφός σου είστε ενωμένοι, πως γίνεται να έχετε ιδιωτικές σκέψεις; Και πως γίνεται σκέψεις να εισέρχονται σε αυτό που φαίνεται πως είναι δικό σου μόνο και να μην έχουν καμία απολύτως επίδραση σε αυτό που είναι δικό σου; Αν οι νόες είναι ενωμένοι, αυτό είναι αδύνατον.

3. Κανένας δεν μπορεί να σκέφτεται μόνο για τον εαυτό του, όπως ο Θεός δεν σκέφτεται δίχως τον Υιό Του. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο αν και οι Δύο ήταν μέσα σε σώματα. Ούτε θα μπορούσε ένας νους να σκέφτεται μόνο για τον εαυτό του εκτός κι αν το σώμα ήταν ο νους. Διότι μόνο τα σώματα είναι διαχωρισμένα, επομένως μη πραγματικά. Το σπίτι της τρέλας δεν μπορεί να είναι το σπίτι της λογικής. Εν τούτοις, είναι εύκολο να αφήσεις το σπίτι της τρέλας αν δεις την λογική. Δεν αφήνεις την παράνοια πηγαίνοντας κάπου αλλού. Την αφήνεις απλά με το να δεχτείς την λογική στην θέση της τρέλας. Η τρέλα και λογική βλέπουν τα ίδια πράγματα, αλλά είναι σίγουρο ότι τα κοιτάζουν με διαφορετική οπτική.

4. Η τρέλα είναι μια επίθεση στην λογική που την οδηγεί έξω από το νου, και παίρνει την θέση της. Η λογική δεν επιτίθεται, αλλά παίρνει την θέση της τρέλας ήσυχα, αντικαθιστώντας την τρέλα αν είναι η επιλογή των παρανοϊκών να την ακούσουν. Αλλά οι παράφρονες δεν γνωρίζουν την θέλησή τους, διότι πιστεύουν ότι βλέπουν το σώμα, και αφήνουν την τρέλα τους να τους λέει ότι είναι πραγματικό. Η λογική δεν θα ήταν ικανή να κάνει κάτι τέτοιο. Κι αν θέλεις να υπερασπιστείς το σώμα ενάντια στην λογική σου, δεν θα καταλαβαίνεις ούτε το σώμα ούτε τον εαυτό σου.

5. Το σώμα δεν σε διαχωρίζει από τον αδελφό σου, κι αν νομίζεις ότι το κάνει είσαι παρανοϊκός. Αλλά η τρέλα έχει έναν σκοπό, και πιστεύει ότι έχει και τα μέσα να πραγματοποιήσει τον σκοπό της . Το να βλέπεις το σώμα σαν ένα φραγμό ανάμεσα σε αυτό που σου λέει η λογική ότι πρέπει να είναι ενωμένο πρέπει να είναι παρανοϊκό. Ούτε να το δεις δεν θα μπορούσες αν άκουγες την φωνή της λογικής. Τι μπορεί να υπάρχει που να παρεμβάλλεται ανάμεσα σε αυτό που είναι συνεχές; Κι αν δεν υπάρχει τίποτα που να παρεμβάλλεται, τότε πως μπορεί να εισέρχεται το ένα μέρος του και να κρατιέται ξεχωριστά από τα άλλα μέρη; Αυτό θα σου έλεγε η λογική. Αλλά σκέψου τι πρέπει να αναγνωρίσεις, αν είναι έτσι.

6. Αν διαλέξεις την αμαρτία αντί για την θεραπεία, θέλεις να καταδικάσεις τον Υιό του Θεού σε κάτι που ποτέ δεν μπορεί να διορθωθεί. Του λες, από δική σου επιλογή, ότι είναι καταδικασμένος ∙ διαχωρισμένος από σένα και από τον Πατέρα του παντοτινά, δίχως ελπίδα ασφαλούς επιστροφής. Αυτό τον διδάσκεις, και θα μάθεις από αυτόν ακριβώς αυτό που δίδαξες. Διότι μπορείς να τον διδάξεις μόνο ότι αυτός είναι έτσι όπως θέλεις εσύ, και αυτό που επέλεξες να είναι αυτός δεν είναι παρά η επιλογή σου για σένα. Όμως, μην θεωρείς ότι αυτό είναι τρομακτικό. Το ότι είσαι ενωμένος με αυτόν είναι γεγονός, και όχι μια ερμηνεία. Πως μπορεί ένα γεγονός να είναι τρομακτικό εκτός κι αν διαφωνεί με ό,τι εσύ διαφυλάττεις με περισσότερη αγάπη από την αλήθεια; Η λογική θα σου πει ότι αυτό το γεγονός είναι η απελευθέρωσή σου.

7. Ούτε εσύ ούτε ο αδελφός σου μπορείτε να δεχτείτε μόνοι σας επίθεση. Αλλά ούτε μπορεί κάποιος από εσάς να δεχτεί ένα θαύμα χωρίς να ευλογηθεί και ο άλλος από αυτό, και να θεραπευτεί από τον πόνο. Η λογική, σαν την αγάπη, θέλει σε ενθαρρύνει, και δεν επιδιώκει να σε τρομάξει. Η δύναμη να θεραπεύεις τον Υιό του Θεού σου δίδεται διότι αυτός πρέπει να είναι ένα μαζί σου. Εσύ είσαι υπεύθυνος για το πώς αυτός βλέπει τον εαυτό του. Και η λογική σου λέει ότι σου δίδεται για να αλλάξεις, σε μόνο μια στιγμή ολόκληρο το νου του ο οποίος είναι ένα μαζί σου. Και κάθε στιγμή βοηθά για να φέρει τέλεια διόρθωση των σφαλμάτων του και να τον κάνει ολοκληρωμένο. Την στιγμή που θα επιλέξεις να αφήσεις τον εαυτό σου να θεραπευτεί, εκείνη την ίδια στιγμή ολόκληρη η σωτηρία του ολοκληρώνεται μαζί με την δική σου. Η λογική σου δίδεται για να καταλάβεις ότι έτσι είναι. Διότι η λογική, ευγενής όπως είναι κι ο σκοπός για τον οποίον είναι το μέσον, οδηγεί σταθερά μακριά από την τρέλα προς τον στόχο της αλήθειας. Κι εδώ θα παρατήσεις το φορτίο της άρνησης της αλήθειας. Αυτό είναι το φορτίο που είναι τρομερό, και όχι η αλήθεια.

8. Το ότι εσύ και ο αδελφός σου είστε ενωμένοι είναι η σωτηρία σου ∙ το δώρο του Ουρανού, όχι το δώρο του φόβου. Ο Ουρανός σου φαίνεται σαν φορτίο; Στην τρέλα, ναι. Εν τούτοις, αυτό που βλέπει η τρέλα αποβάλλεται από την λογική. Η λογική σε διαβεβαιώνει ότι ο Ουρανός είναι αυτό που θέλεις, και το μόνο που θέλεις. Άκουσε το Άγιο Πνεύμα που σου μιλά με λογική, και ευθυγραμμίζει την λογική σου με την δική Του. Να είσαι πρόθυμος να αφήσεις την λογική να γίνει το μέσον με το οποίο Αυτό θα σε κατευθύνει για το πώς να αφήσεις πίσω σου την παράνοια. Μην κρύβεσαι πίσω από την παράνοια για να διαφύγεις από την λογική. Αυτό που θέλει να κρύψει η τρέλα, το Άγιο Πνεύμα το δείχνει σε όλους για να το κοιτάξουν με χαρά.

9. Εσύ είσαι ο σωτήρας του αδελφού σου. Και αυτός είναι ο δικός σου. Η λογική μιλά πραγματικά με χαρά γι αυτό. Αυτό το μεγαλειώδες σχέδιο δόθηκε στην αγάπη από την Αγάπη. Και αυτό που σχεδιάζει η Αγάπη είναι σαν την Ίδια σε αυτό: Όντας ενωμένη, θέλει να μάθεις τι πρέπει να είσαι. Και όντας ένα με Αυτή, πρέπει να σου δίδεται να δίνεις αυτό που Αυτή έχει δώσει, και εξακολουθεί να δίνει. Πέρνα μόνο μια στιγμή με χαρούμενη αποδοχή αυτού που σου δίδεται να δώσεις στον αδελφό σου, και μάθε μαζί με αυτόν τι έχει δοθεί και στους δυο σας. Το να δίνεις δεν είναι πιο ευλογημένο από το να λαμβάνεις. Αλλά ούτε και λιγότερο.

10. Ο Υιός του Θεού είναι πάντα ευλογημένος σαν ένα. Και καθώς η ευγνωμοσύνη του πηγαίνει προς εσένα που τον ευλόγησες, η λογική σου λέει ότι δεν μπορεί εσύ να βρίσκεσαι ξεχωριστά από την ευλογία. Η ευγνωμοσύνη που σου προσφέρει σου θυμίζει τις ευχαριστίες τις οποίες σου δίνει ο Πατέρας σου που Τον ολοκληρώνεις. Κι μόνο εδώ η λογική σου λέει ότι μπορείς να καταλάβεις αυτό που είσαι. Ο Πατέρας σου είναι τόσο κοντά σε σένα όσο ο αδελφός σου. Ωστόσο, τι θα μπορούσε να είναι πιο κοντά σου από ό,τι ο Εαυτός σου;

11. Η δύναμη που έχεις πάνω στον Υιό του Θεού δεν είναι απειλή ενάντια στην πραγματικότητά του. Είναι μόνο μια απόδειξη αυτής. Που αλλού θα μπορούσε να βρίσκεται η ελευθερία του εκτός από τον εαυτό του, αν είναι ήδη ελεύθερος; Και ποιος άλλος θα μπορούσε να τον δεσμεύσει εκτός από ο ίδιος ο εαυτός του, αν αρνείται την ελευθερία του; Ο Θεός δεν εμπαίζεται ∙ ούτε και ο Υιός του δεν μπορεί να φυλακιστεί παρά μόνο αν το επιθυμεί ο ίδιος. Και με την δική του επιθυμία ελευθερώνεται. Αυτή είναι η δύναμή του, και όχι η αδυναμία του. Βρίσκεται στο δικό του έλεος. Κι εκεί που επιλέγει να δείξει έλεος, εκεί είναι ελεύθερος. Αλλά εκεί όπου επιλέγει να καταδικάζει, εκεί κρατιέται δέσμιος, περιμένοντας αλυσοδεμένος την δική σου συγχώρεση προς τον εαυτό του για να τον ελευθερώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μακριά από εμένα.

  ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μα...