Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ - Η ΙΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ



Η ΙΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

- Από το Κεφάλαιο 15, V. THE HOLY INSTANT AND SPECIAL RELATIONSHIPS -

1. Η ιερή στιγμή είναι το πιο χρήσιμο διδακτικό μέσον του Αγίου Πνεύματος για να σε διδάξει το νόημα της αγάπης. Διότι ο σκοπός του είναι να αναστείλει την κρίση ολοκληρωτικά. Η κρίση πάντα βασίζεται στο παρελθόν, διότι οι εμπειρίες του παρελθόντος είναι η βάση πάνω στην οποία κρίνεις. Η κρίση γίνεται αδύνατη δίχως το παρελθόν, διότι δίχως αυτό δεν καταλαβαίνεις τίποτα. Δεν θα έκανες καμιά προσπάθεια να κρίνεις, διότι θα σου ήταν ολοφάνερο ότι δεν καταλαβαίνεις τι σημαίνει το κάθε τι. Το φοβάσαι αυτό διότι πιστεύεις ότι χωρίς το εγώ, θα υπήρχε χάος. Όμως, σε διαβεβαιώνω ότι χωρίς το εγώ, τα πάντα θα ήταν αγάπη.

2. Το παρελθόν είναι το κύριο διδακτικό μέσον του εγώ, διότι στο παρελθόν έχεις μάθει να προσδιορίζεις τις ανάγκες σου και τις μεθόδους για να τις ικανοποιήσεις με τους δικούς σου όρους. Έχουμε πει ότι το να περιορίζεις την αγάπη σε μέρος της Υιότητας σημαίνει ότι φέρνεις την ενοχή στις σχέσεις σου, κι έτσι τις κάνεις μη πραγματικές. Αν επιδιώκεις να ξεχωρίσεις κάποιες πλευρές της ολότητας και να αποβλέπεις σε αυτές για την ικανοποίηση των φανταστικών σου αναγκών, τότε επιχειρείς να χρησιμοποιήσεις τον διαχωρισμό για να σε σώσει. Πως, λοιπόν, να μην εισέλθει η ενοχή; Διότι ο διαχωρισμός είναι η πηγή της ενοχής, και το να τον επικαλείσαι για την σωτηρία σημαίνει πως πιστεύεις ότι είσαι μόνος. Το να είσαι μόνος σημαίνει ότι είσαι ένοχος. Διότι το να βιώνεις τον εαυτό σου ως μόνο σημαίνει ότι αρνείσαι την Ενότητα του Πατέρα και του Υιού Του, κι ότι έτσι επιτίθεσαι στην πραγματικότητα.

3. Δεν μπορείς να αγαπάς μέρος της πραγματικότητα και να κατανοείς τι σημαίνει η αγάπη. Πως να την καταλάβεις αν θέλεις να αγαπάς με διαφορετικό τρόπο από του Θεού, ο Οποίος δεν γνωρίζει καμία ιδιαίτερη αγάπη; Το να πιστεύεις ότι οι ιδιαίτερες σχέσεις, με ιδιαίτερη αγάπη, μπορούν να σου προσφέρουν την σωτηρία είναι η πίστη ότι ο διαχωρισμός είναι η σωτηρία. Διότι η σωτηρία βασίζεται πάνω στην απόλυτη ισότητα της Επανόρθωσης. Πως μπορείς να αποφασίσεις ότι κάποιες ιδιαίτερες πλευρές της Υιότητας μπορούν να σου δώσουν περισσότερα από άλλες; Το παρελθόν αυτό σε έχει διδάξει. Εν τούτοις, η ιερή στιγμή σε διδάσκει ότι δεν είναι έτσι.

4. Εξαιτίας της ενοχής, όλες οι ιδιαίτερες σχέσεις έχουν στοιχεία φόβου μέσα τους. Αυτός είναι ο λόγος που εναλλάσσονται και μεταβάλλονται τόσο συχνά. Δεν βασίζονται μόνο στην αναλλοίωτη αγάπη. Και η αγάπη, εκεί όπου έχει εισέλθει ο φόβος, δεν είναι αξιόπιστη διότι δεν είναι τέλεια. Το Άγιο Πνεύμα, στην λειτουργία Του ως Ερμηνευτής αυτού που έφτιαξες εσύ, χρησιμοποιεί τις ιδιαίτερες σχέσεις, που εσύ έχεις επιλέξει για να υποστηρίζουν το εγώ, ως διδακτικές εμπειρίες που δείχνουν προς την αλήθεια. Κάτω από την δική Του διδασκαλία, κάθε σχέση γίνεται μάθημα αγάπης.

5. Το Άγιο Πνεύμα γνωρίζει ότι κανείς δεν είναι ξεχωριστός . Εν τούτοις, αντιλαμβάνεται ότι έχεις φτιάξει ιδιαίτερες σχέσεις, τις οποίες θέλει να εξαγνίσει και να μην σε αφήσει να τις καταστρέψεις. Όσο ανόσιος και να είναι ο λόγος που τις έφτιαξες, το Άγιο Πνεύμα μπορεί να τις μετουσιώσει σε ιερότητα αφαιρώντας τόσο φόβο όσο Του επιτρέψεις. Μπορείς να αναθέσεις στην φροντίδα Του κάθε σχέση σου και να είσαι σίγουρος ότι δεν θα καταλήξει σε πόνο, αν Του προσφέρεις την προθυμία σου μην υπηρετεί καμιά άλλη ανάγκη εκτός από την δική Του. Όλη η ενοχή σε αυτές προκύπτει από την δική σου χρήση σε αυτές. Όλη η αγάπη από την δική Του χρήση. Μην φοβάσαι, λοιπόν, να αφήσεις να φύγουν οι φανταστικές σου ανάγκες, οι οποίες θα κατέστρεφαν τις σχέσεις σου. Η μοναδική σου ανάγκη είναι η δική Του.

6. Όποια σχέση επιθυμείς να αντικαταστήσεις με μια άλλη δεν έχει προσφερθεί στο Άγιο Πνεύμα για την δική Του χρήση. Δεν υπάρχει υποκατάστατο για την αγάπη. Αν θελήσεις να επιχειρήσεις να αντικαταστήσεις μια πλευρά της αγάπης με μια άλλη, τότε έχεις θέσει λιγότερη αξία στην μία και περισσότερη στην άλλη. Δεν τις έχεις ξεχωρίσει μόνο, αλλά έχεις κρίνει εναντίον και των δύο. Όμως, έκρινες εναντίον του εαυτού σου πρώτα, ειδάλλως ποτέ δεν θα είχες φανταστεί ότι χρειαζόσουν τους αδελφούς σου έτσι όπως δεν είναι πραγματικά. Αν δεν είχες δει τον εαυτό σου δίχως αγάπη, δεν θα μπορούσες να τους είχες κρίνει τόσο ελλιπείς όσο εσύ.

7. Η χρήση των σχέσεων από το εγώ είναι τόσο αποσπασματική που συχνά πηγαίνει ακόμα πιο μακριά ∙ το ένα κομμάτι μιας πλευράς ταιριάζει με τους σκοπούς του, ενώ προτιμά και διαφορετικά κομμάτια κάποιας άλλη πλευράς. Έτσι συναρμολογεί την πραγματικότητα σύμφωνα με τα δικά του αλλοπρόσαλλα γούστα, προσφέροντας για την έρευνά σου μια εικόνα που όμοια της δεν υπάρχει. Διότι δεν υπάρχει τίποτα στον Ουρανό και την γη που να της μοιάζει, κι έτσι, όσο και να ψάχνεις για την πραγματικότητά της, δεν θα μπορείς να την βρεις διότι δεν είναι πραγματική.

8. Ο καθένας πάνω στην γη έχει σχηματίσει ιδιαίτερες σχέσεις, και παρόλο που αυτό δεν συμβαίνει στον Ουρανό, το Άγιο Πνεύμα γνωρίζει πώς να φέρνει μια χροιά του Ουρανού σε αυτές τις σχέσεις εδώ. Στην ιερή στιγμή κανένας δεν είναι ξεχωριστός, διότι οι προσωπικές σου ανάγκες δεν εισβάλλουν σε κανέναν για να κάνουν τους αδελφούς σου να φαίνονται διαφορετικοί. Δίχως τις αξίες από το παρελθόν, θα τους έβλεπες όλους το ίδιο και σαν τον εαυτό σου. Ούτε θα έβλεπες κάποιο διαχωρισμό ανάμεσα σε σένα κι αυτούς. Στην ιερή στιγμή, σε κάθε σχέση βλέπεις τι θα είναι όταν αντιλαμβάνεσαι μόνο το παρόν.

9. Ο Θεός σε γνωρίζει τώρα. Αυτός δεν θυμάται τίποτα, εφόσον πάντα σε γνώριζε ακριβώς όπως σε γνωρίζει τώρα. Η ιερή στιγμή αντανακλά την γνώση Του αποσπώντας όλη την αντίληψη από το παρελθόν, βγάζοντας έτσι το πλαίσιο αναφοράς που έχεις κατασκευάσει σύμφωνα με το οποίο να κρίνεις τους αδελφούς σου. Μόλις αυτό φύγει, το Άγιο Πνεύμα το αντικαθιστά με το δικό Του πλαίσιο αναφοράς γι αυτό. Το δικό Του πλαίσιο αναφοράς είναι απλά ο Θεός. Η άχρονη κατάσταση του Αγίου Πνεύματος βρίσκεται μόνο εδώ. Διότι στην ιερή στιγμή, την ελεύθερη από το παρελθόν, βλέπεις ότι η αγάπη είναι μέσα σου, και ότι δεν χρειάζεται να κοιτάξεις έξω και να αρπάξεις την αγάπη ένοχα από εκεί που νόμιζες ότι βρισκόταν.

10. Όλες σου οι σχέσεις είναι ευλογημένες μέσα στην ιερή στιγμή, διότι η ευλογία δεν περιορίζεται. Μέσα στην ιερή στιγμή η Υιότητα κερδίζει σαν ένα, κι ενωμένη μέσα στην ευλογία σου γίνεται ένα για σένα. Το νόημα της αγάπης είναι το νόημα που έδωσε ο Θεός σ’ αυτή. Αν της δώσεις εσύ οποιοδήποτε άλλο νόημα εκτός από το δικό Του θα είναι αδύνατον να το καταλάβεις. Ο Θεός αγαπά κάθε αδελφό όπως αγαπά εσένα ∙ ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο. Αυτός τους χρειάζεται όλους εξίσου, το ίδιο κι εσύ. Μέσα στον χρόνο, σου έχει ειπωθεί να προσφέρεις θαύματα έτσι όπως σε καθοδηγώ εγώ, και να αφήνεις το Άγιο Πνεύμα να σου φέρει εκείνους που σε αναζητούν. Όμως, την ιερή στιγμή ενώνεσαι απευθείας με τον Θεό, και όλοι σου οι αδελφοί ενώνονται μέσα στον Χριστό. Εκείνοι που ενώνονται μέσα στον Χριστό δεν είναι με κανένα τρόπο διαχωρισμένοι. Διότι ο Χριστός είναι ο Εαυτός που μοιράζεται η Υιότητα, όπως ο Θεός μοιράζεται τον Εαυτό Του με τον Χριστό.

11. Νομίζεις ότι μπορείς να κρίνεις τον Εαυτό του Θεού; Ο Θεός Τον δημιούργησε πέρα από κρίση, από την ανάγκη Του να επεκτείνει την Αγάπη Του. Με την αγάπη μέσα σου, δεν έχεις καμιά ανάγκη άλλη εκτός από το να την επεκτείνεις. Την ιερή στιγμή δεν υπάρχει σύγκρουση αναγκών, διότι υπάρχει μόνο μία. Διότι η ιερή στιγμή φτάνει μέχρι την αιωνιότητα, και μέχρι το Νου του Θεού. Και μόνο εκεί είναι που η αγάπη έχει νόημα, και μόνο εκεί, μπορεί να γίνει κατανοητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μακριά από εμένα.

  ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μα...