Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011

ΜΑΘΗΜΑ 43 Ο Θεός είναι η Πηγή μου. Δεν γίνεται να βλέπω ξεχωριστά από Αυτόν.
ΜΑΘΗΜΑ 43

Ο Θεός είναι η Πηγή μου. Δεν γίνεται να βλέπω ξεχωριστά από Αυτόν.

Η αντίληψη δεν είναι ιδιότητα του Θεού. Δική Του είναι η σφαίρα της γνώσης. Και όμως, Αυτός δημιούργησε το Άγιο Πνεύμα ως Μεσολαβητή ανάμεσα στην αντίληψη και την γνώση. Χωρίς αυτό τον σύνδεσμο με τον Θεό, η αντίληψη θα είχε αντικαταστήσει την γνώση για πάντα μέσα στο νου σου. Με αυτό τον σύνδεσμο με τον Θεό, η αντίληψη θα αλλάξει και θα εξαγνιστεί τόσο πολύ, που θα οδηγήσει στην γνώση. Αυτή είναι η λειτουργία της έτσι όπως την βλέπει το Άγιο Πνεύμα. Επομένως, αυτή είναι η λειτουργία της και στην πραγματικότητα.

Μέσα στον Θεό δεν μπορείς να βλέπεις. Η αντίληψη δεν έχει καμία λειτουργία μέσα στον Θεό, και δεν υπάρχει. Στην σωτηρία, όμως, η οποία είναι η ακύρωση όλων αυτών που δεν υπήρξαν ποτέ, η αντίληψη έχει ένα ισχυρό σκοπό. Φτιαγμένη από τον Υιό του Θεού για έναν ανίερο σκοπό, πρέπει να γίνει το μέσον για την επανόρθωση της ιερότητάς του στην επίγνωσή του. Η αντίληψη δεν έχει κανένα νόημα. Και όμως, το Άγιο Πνεύμα της δίνει ένα νόημα πολύ κοντά με του Θεού. Η θεραπευμένη αντίληψη γίνεται το μέσον με το οποίο ο Υιός του Θεού συγχωρεί τον αδελφό του, άρα και τον εαυτό του.

Δεν γίνεται να βλέπεις ξεχωριστά από τον Θεό διότι δεν γίνεται να είσαι ξεχωριστά από τον Θεό. Ό,τι και να κάνεις, το κάνεις μέσα σ’ Αυτόν, διότι ό,τι και να σκέφτεσαι, το σκέφτεσαι με τον δικό Του Νου. Αν η όραση είναι αληθινή, και είναι αληθινή στο βαθμό με τον οποίο μοιράζεται τον σκοπό του Αγίου Πνεύματος, τότε δεν γίνεται να βλέπεις ξεχωριστά από τον Θεό.

Σήμερα χρειάζονται τρεις πεντάλεπτες περίοδοι άσκησης, η μία όσο πιο νωρίς γίνεται το πρωί και η άλλη όσο γίνεται πιο αργά. Η τρίτη μπορεί να γίνει κάποια ώρα που θα είναι πιο άνετα και κατάλληλα για σένα, σύμφωνα με τις περιστάσεις και την ετοιμότητά σου. Στην αρχή αυτών των περιόδων πρακτικής, επαναλάμβανε την σημερινή ιδέα από μέσα σου με μάτια ανοιχτά. Έπειτα κοίτα γύρω σου για λίγο, εφαρμόζοντας την ιδέα συγκεκριμένα σε ό,τι βλέπεις. Τέσσερα ή πέντε υποκείμενα αυτής της εφαρμογής σε αυτή την φάση άσκησης είναι αρκετά. Μπορείς, για παράδειγμα να πεις:

Ο Θεός είναι η Πηγή μου. Δεν γίνεται να βλέπω αυτό το γραφείο ξεχωριστά από Αυτόν.

Ο Θεός είναι η Πηγή μου. Δεν γίνεται να βλέπω αυτή την εικόνα ξεχωριστά από Αυτόν.

Παρόλο που αυτό το μέρος της άσκησης θα πρέπει να είναι σχετικά σύντομο, σιγουρέψου ότι επιλέγεις τα υποκείμενα εφαρμογής χωρίς διακρίσεις, και χωρίς να αποκλείεις ή να συμπεριλαμβάνεις κάτι αυθαίρετα. Για την δεύτερη και μεγαλύτερη φάση, κλείσε τα μάτια σου, επανάλαβε ξανά την σημερινή ιδέα, και έπειτα άφησε όποια σχετική σκέψη σου έρθει στο νου να προσθέσει κάτι στην σημερινή ιδέα με τον δικό σου προσωπικό τρόπο.

Σκέψεις όπως:

Βλέπω μέσα από τα μάτια της συγχώρεσης.

Βλέπω τον κόσμο ευλογημένο.

Ο κόσμος μπορεί να μου δείξει τον εαυτό μου.

Βλέπω τις δικές μου σκέψεις, οι οποίες είναι σαν του Θεού.

Όλες οι σκέψεις που είναι άμεσα συνδεδεμένες σε κάποιο βαθμό με την σημερινή ιδέα είναι κατάλληλες. Οι σκέψεις δεν χρειάζεται να φέρουν κάποια προφανή σχέση με την ιδέα σημερινής μέρας, αλλά θα πρέπει να μην έρχονται σε αντίθεση με αυτή.

Αν δεις ότι ο νους σου περιπλανιέται, αν αρχίσεις να έχεις επίγνωση σκέψεων που είναι ασύμβατες με την σημερινή ιδέα, ή αν σου φανεί ότι δεν μπορείς να σκεφτείς τίποτα, άνοιξε τα μάτια σου, επανάλαβε την πρώτη φάση της περιόδου άσκησης, και έπειτα επιχείρησε ξανά την δεύτερη φάση. Μην επιτρέψεις να συμβούν παρατεταμένες περίοδοι κατά τις οποίες να απασχολείσαι με άσχετες σκέψεις. Γύρνα στην πρώτη φάση της άσκησης όσο συχνά χρειάζεται για να εμποδίσεις κάτι τέτοιο.

Όταν εφαρμόζεις την σημερινή ιδέα στις συντομότερες περιόδους άσκησης, η μορφή μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τις περιστάσεις και τις καταστάσεις στις οποίες βρίσκεσαι κατά την διάρκεια της ημέρας. Όταν είσαι με κάποιον άλλον, για παράδειγμα, προσπάθησε θυμηθείς να του πεις σιωπηλά:

Ο Θεός είναι η Πηγή μου. Δεν γίνεται να σε δω ξεχωριστά από Αυτόν.

Αυτή η μορφή εφαρμόζεται και σε ξένους όσο και σε εκείνους που θεωρείς ότι είναι πιο κοντινοί σε σένα. Μάλιστα, προσπάθησε να μην κάμεις διακρίσεις αυτού του είδους καθόλου. Η σημερινή ιδέα θα πρέπει να εφαρμόζεται όλη την ημέρα σε διάφορες καταστάσεις και γεγονότα που μπορεί να συμβούν, ειδικά σε εκείνα που φαίνεται ότι σε στενοχωρούν με οιοδήποτε τρόπο.

Για τον σκοπό αυτό, εφάρμοσε την ιδέα με αυτή την μορφή:

Ο Θεός είναι η Πηγή μου. Δεν γίνεται να βλέπω αυτό ξεχωριστά από Αυτόν.

Αν δεν παρουσιάζονται στην επίγνωσή σου εκείνη την στιγμή κάποια ιδιαίτερα υποκείμενα εφαρμογής, απλά επαναλάμβανε την ιδέα στην αρχική της μορφή. Σήμερα προσπάθησε να μην αφήσεις να σου ξεγλιστρήσουν μεγάλες χρονικές περίοδοι χωρίς να θυμάσαι την σημερινή ιδέα, και επομένως την λειτουργία σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: