Κυριακή 23 Μαΐου 2010

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ - ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ;





- Από το Εγχειρίδιο για Διδασκάλους, WHAT IS THE PEACE OF GOD?-

1. Έχουμε πει ότι υπάρχει ένα είδος ειρήνης που δεν είναι από αυτό τον κόσμο. Πως αναγνωρίζεται αυτή; Πως βρίσκεται; Και όταν βρεθεί, πως εξασφαλίζεται; Ας αναλογιστούμε την κάθε μία από αυτές τις ερωτήσεις ξεχωριστά, διότι η κάθε μία αντανακλά ένα διαφορετικό βήμα στην πορεία μας.

2. Πρώτον, πως αναγνωρίζεται η ειρήνη του Θεού; Η ειρήνη του Θεού αναγνωρίζεται πρώτα από ένα πράγμα ∙ από όλες τις απόψεις είναι εντελώς διαφορετική από όλες τις προηγούμενες εμπειρίες. Δεν καλεί στο νου τίποτα από αυτά που έχουν συμβεί στο παρελθόν. Δεν φέρνει καμία σύνδεση με τα περασμένα. Είναι ένα εντελώς νέο πράγμα. Υπάρχει κάποια αντιπαράθεση, ναι, ανάμεσα σε αυτή και όλα τα περασμένα. Αλλά, κατά περίεργο τρόπο, δεν είναι μία αντιπαράθεση πραγματικών διαφορών. Το παρελθόν απλά αποσύρεται, και στην θέση του είναι η αιώνια ηρεμία. Μόνο αυτό. Η αντιπαράθεση που έγινε αντιληπτή στην αρχή έχει απλά φύγει. Η γαλήνη έχει φτάσει για να καλύψει τα πάντα.

3. Πως βρίσκεται αυτή η ηρεμία; Κανένας που αναζητά τις προϋποθέσεις της δεν γίνεται να μην την βρει. Η ειρήνη του Θεού δεν μπορεί να έρθει ποτέ εκεί που βρίσκεται ο θυμός, διότι ο θυμός αρνείται ότι υπάρχει ειρήνη. Όποιος βλέπει τον θυμό ως δικαιολογημένο με οιοδήποτε τρόπο, διακηρύσσει ότι η ειρήνη δεν έχει νόημα, και πιστεύει ότι είναι αδύνατον να υπάρχει. Με αυτή την προϋπόθεση, η ειρήνη δεν μπορεί να βρεθεί. Επομένως, η συγχώρεση είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να βρεις την ειρήνη του Θεού. Επί πλέον, όταν υπάρχει η συγχώρεση πρέπει να υπάρχει και η ειρήνη. Διότι τι άλλο εκτός από την επίθεση οδηγεί στον πόλεμο; Και τι άλλο εκτός από την ειρήνη είναι αντίθετο με τον πόλεμο; Εδώ η αρχική αντιπαράθεση στέκει ξεκάθαρη και προφανής. Εν τούτοις, όταν βρεθεί η ειρήνη, ο πόλεμος δεν έχει νόημα. Και τώρα πλέον η σύγκρουση είναι αυτή που γίνεται αντιληπτή ως ανύπαρκτη και μη πραγματική.

4. Η ειρήνη του Θεού πως διασφαλίζεται μόλις βρεθεί; Ο θυμός αν επιστρέψει, σε οιαδήποτε μορφή, θα ρίξει και πάλι την βαριά αυλαία, και η πεποίθηση ότι η ειρήνη δεν γίνεται να υπάρχει, θα γυρίσει σίγουρα. Ο πόλεμος να ξαναγίνει αποδεκτός ως η μόνη πραγματικότητα. Τώρα πρέπει εσύ γι άλλη μια φορά να αφήσεις κάτω το ξίφος σου, παρόλο που δεν αναγνωρίζεις ότι το έχεις ξαναπάρει στα χέρια σου. Αλλά θα μάθεις, καθώς θα θυμάσαι έστω και αμυδρά πως η ευτυχία ήταν δική σου χωρίς αυτό, ότι πρέπει να το ξαναπήρες και να το χρησιμοποίησες πάλι ως άμυνα. Σταμάτα για μία στιγμή και σκέψου αυτό: Είναι η σύγκρουση αυτό που θέλεις ή είναι η ειρήνη του Θεού η καλύτερη επιλογή; Τι σου προσφέρει τα περισσότερα; Ένας γαλήνιος νους δεν είναι μικρό δώρο. Δεν θα προτιμούσες να ζεις από το να επιλέγεις να πεθαίνεις;

5. Η ζωή είναι χαρά, αλλά ο θάνατος μπορεί μόνο να θρηνεί. Βλέπεις στον θάνατο την διαφυγή από αυτό που κατασκεύασες. Αλλά αυτό δεν το βλέπεις ∙ ότι εσύ έφτιαξες το θάνατο, και ότι δεν είναι παρά η ψευδαίσθηση ενός τέλους. Ο θάνατος δεν μπορεί να είναι διαφυγή, διότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην ζωή. Η ζωή δεν έχει αντίθετο, διότι είναι του Θεού. Η ζωή και ο θάνατος φαίνονται σαν αντίθετα διότι εσύ έχεις αποφασίσει ότι ο θάνατος δίνει τέλος στην ζωή. Συγχώρεσε τον κόσμο, και θα καταλάβεις ότι όλα όσα δημιούργησε ο Θεός δεν γίνεται να έχουν τέλος, και τίποτα από ό,τι δεν δημιούργησε Αυτός δεν είναι αληθινό. Μέσα σε αυτή την πρόταση και μόνο εξηγούνται τα μαθήματά μας. Σε αυτή την μία πρόταση δίνεται μία κατεύθυνση στην πρακτική μας. Και αυτή η μία πρόταση είναι ολόκληρη η διδακτέα ύλη του Αγίου Πνεύματος

6. Τι είναι η ειρήνη του Θεού; Τίποτα περισσότερο από αυτό ∙ την απλή κατανόηση ότι η Θέλησή Του είναι εξ ολοκλήρου χωρίς αντίθετο. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία σκέψη που να αντικρούει την Θέλησή Του, και να είναι αληθινή. Η αντίθεση ανάμεσα στην Θέλησή Του και στην δική σου μόνο φαινομενικά είναι πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία σύγκρουση, διότι η Θέλησή Του είναι και δική σου. Τώρα η ισχυρή Θέληση του Θεού του Ίδιου είναι το δώρο Του προς εσένα. Αυτός δεν επιδιώκει να το κρατήσει για τον Εαυτό Του. Εσύ γιατί να επιδιώκεις να κρατήσεις τις μικρούλες εύθραυστες φαντασιώσεις ξεχωριστά από Αυτόν; Η Θέληση του Θεού είναι Μία και το μόνο που υπάρχει. Αυτή είναι η κληρονομιά σου. Το σύμπαν πέρα από τον ήλιο και τα αστέρια, και όλες οι σκέψεις που μπορείς να διανοηθείς, σου ανήκουν. Η ειρήνη του Θεού είναι η προϋπόθεση για την Θέλησή Του. Κέρδισε την ειρήνη Του, και Αυτός θα επιστρέψει στην θύμηση σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μακριά από εμένα.

  ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μα...