Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ - ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ;



- Από το Εγχειρίδιο για Διδασκάλους, "What is the real meaning of sacrifice?"-

1. Παρόλο που στην πραγματικότητα ο όρος θυσία είναι εξ ολοκλήρου χωρίς νόημα, για τον κόσμο, όμως, έχει σημασία. Όπως όλα τα πράγματα του κόσμου, η σημασία του είναι προσωρινή και τελικά θα ξεθωριάσει μέσα στο τίποτα από όπου προήλθε όταν πια δεν υπάρχει άλλη χρήση γι αυτήν. Τώρα η αληθινή της σημασία είναι ένα μάθημα. Σαν όλα τα μαθήματα είναι κι αυτό μια ψευδαίσθηση, γιατί στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα για να μάθεις. Εν τούτοις, αυτή η ψευδαίσθηση πρέπει ν’ αντικατασταθεί από μία διορθωτική τεχνική ∙ μια άλλη ψευδαίσθηση που αντικαθιστά την πρώτη, έτσι ώστε και οι δύο τελικά να εξαφανιστούν. Η πρώτη ψευδαίσθηση, η οποία πρέπει να εκτοπιστεί πριν κάποιο άλλο σύστημα σκέψης αναλάβει τον έλεγχο, είναι ότι είναι θυσία να παραιτηθείς από τα πράγματα αυτού του κόσμου. Τι άλλο από ψευδαίσθηση μπορεί να είναι αυτό, εφόσον ο κόσμος ο ίδιος δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ψευδαίσθηση;

2. Χρειάζεται να μάθεις πολλά και για να συνειδητοποιήσεις και να αποδεχτείς το γεγονός ότι ο κόσμος δεν έχει να δώσει τίποτα. Τι μπορεί να σημαίνει η θυσία του τίποτα; Δεν γίνεται να σημαίνει ότι έχεις λιγότερα εξαιτίας αυτής. Σύμφωνα με αυτόν τον κόσμο, δεν υπάρχει θυσία που να μην εμπλέκει το σώμα. Σκέψου για λίγο τι ονομάζει θυσία ο κόσμος. Δύναμη, φήμη, χρήματα, σωματική ευχαρίστηση ∙ ποιος είναι ο «ήρωας» στον οποίο ανήκουν όλα αυτά; Θα μπορούσαν να σημαίνουν τίποτα σε κάτι άλλο εκτός από ένα σώμα; Εν τούτοις το σώμα δεν μπορεί να αξιολογεί. Αναζητώντας τέτοια πράγματα ο νους συνδέει τον εαυτό του με το σώμα, κρύβοντας την Ταυτότητά του και χάνοντας από την θέασή του αυτό που είναι πραγματικά.

3. Μόλις συμβεί αυτή η σύγχυση, ο νους καθίσταται αδύνατον να καταλάβει ότι όλες αυτές οι «ηδονές» του κόσμου δεν είναι τίποτα. Αλλά πόσο μεγάλη θυσία, -- και αυτή είναι πραγματικά θυσία! – εμπεριέχει όλο αυτό. Τώρα ο νους έχει καταδικάσει τον εαυτό του να αναζητά χωρίς να βρίσκει ∙ να είναι για πάντα ανικανοποίητος και δυσαρεστημένος ∙ να μην γνωρίζει τι είναι αυτό που θέλει να βρει. Ποιος μπορεί να ξεφύγει από μια τέτοια αυτό-καταδίκη; Μόνο μέσω του Λόγου του Θεού θα μπορούσε αυτό να είναι δυνατόν κάτι τέτοιο. Γιατί η αυτό-καταδίκη είναι μια απόφαση που αφορά την ταυτότητα, και κανένας δεν αμφισβητεί αυτό που πιστεύει ότι είναι. Μπορεί να αμφισβητεί τα πάντα, αλλά ποτέ αυτό.

4. Οι δάσκαλοι του Θεού δεν γίνεται να μετανιώνουν που παραιτούνται από τις ηδονές αυτού του κόσμου. Είναι θυσία να παραιτηθείς από τον πόνο; Δυσανασχετεί ένας ενήλικος που αφήνει τα παιδικά παιχνίδια; Κάποιος που η όρασή του έχει ρίξει μια ματιά στο πρόσωπο του Χριστού είναι δυνατόν να κοιτάζει πίσω του αναπολώντας ένα σφαγείο; Κανένας που να έχει ξεφύγει από τον κόσμο και όλες τις ασχήμιες του δεν κοιτάζει πίσω του με καταδικαστική διάθεση. Και όμως, αγαλλιάζει που είναι ελεύθερος από όλες τις θυσίες που θα του απαιτούσαν οι αξίες του. Γι αυτές θυσιάζει όλη του την γαλήνη. Σε αυτές θυσιάζει όλη του την ελευθερία. Και για να τις κρατήσει πρέπει να θυσιάσει την ελπίδα του για τον Παράδεισο και την ανάμνηση της Αγάπης του Πατέρα του. Ποιος στα συγκαλά του επιλέγει το τίποτα ενώ μπορεί να έχει τα πάντα;

5. Ποια είναι η αληθινή σημασία της θυσίας; Είναι το κόστος της πίστης στις ψευδαισθήσεις. Είναι το τίμημα που πρέπει να πληρωθεί για την άρνηση της αλήθειας. Δεν υπάρχει ηδονή μέσα στον κόσμο που να μην απαιτεί αυτό το αντίτιμο, ειδάλλως η ηδονή θα γινόταν αντιληπτή ως πόνος, και κανένας δεν ζητά τον πόνο μόλις τον αναγνωρίσει. Είναι η ιδέα της θυσίας που τον τυφλώνει. Δεν βλέπει τι είναι αυτό που ζητά. Κι έτσι το αναζητά με χίλιους τρόπους και σε χιλιάδες μέρη, κάθε φορά πιστεύοντας ότι βρίσκεται εκεί, και κάθε φορά απογοητεύεται στο τέλος. Το «αναζήτησε αλλά μην βρεις» παραμένει το αμείλικτο πρόσταγμα αυτού του κόσμου, και κανένας που επιδιώκει τους στόχους αυτού του κόσμου δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά.

6. Μπορεί να πιστεύεις ότι αυτά τα μαθήματα σου ζητούν θυσίες από όλα αυτά που αγαπάς. Κατά μία έννοια αυτό είναι αλήθεια, διότι αγαπάς τα πράγματα που σταυρώνουν τον Υιό του Θεού, και στόχος αυτών των μαθημάτων είναι να τον απελευθερώσουν. Αλλά μην κάνεις λάθος ως προς το τι σημαίνει θυσία. Πάντα σημαίνει ότι παραιτείσαι από αυτό που θέλεις. Ω δάσκαλε του Θεού, τι είναι αυτό που θέλεις, λοιπόν; Ο Θεός σε κάλεσε και εσύ απάντησες στο Κάλεσμά Του. Θέλεις, λοιπόν, να θυσιάσεις αυτό το Κάλεσμα; Λίγοι είναι αυτοί που το έχουν ακούσει μέχρι τώρα, και δεν γίνεται παρά να στραφούν σε σένα. Δεν υπάρχει ελπίδα άλλη σε όλο τον κόσμο που να μπορούν να εμπιστευτούν. Δεν υπάρχει άλλη φωνή σε όλο τον κόσμο που να αντηχεί την Φωνή του Θεού. Αν εσύ επιθυμείς να θυσιάσεις την αλήθεια, αυτοί παραμένουν στην κόλαση. Και αν μείνουν αυτοί, τότε κι εσύ παραμένεις μαζί τους.

7. Μην ξεχνάς ότι η θυσία είναι ολοκληρωτική. Δεν υπάρχει θυσία κατά το ήμισυ. Δεν μπορείς να παραιτηθείς από τον Ουρανό μόνο εν μέρει. Δεν γίνεται να βρίσκεσαι λιγάκι στην κόλαση. Ο Λόγος του Θεού δεν έχει εξαιρέσεις. Αυτό είναι που τον καθιστά ιερό και πέρα από αυτό τον κόσμο. Αυτή η ιερότητά του είναι που δείχνει προς τον Θεό. Η ιερότητα του είναι που σε καθιστά ασφαλή. Την αρνείσαι αν επιτίθεσαι εναντίον κάποιου αδελφού σου για οιοδήποτε λόγο. Διότι εδώ συμβαίνει ο διαχωρισμό από τον Θεό. Ένας διαχωρισμός που είναι αδύνατον να συμβεί. Και όμως είναι ένας διαχωρισμός στον οποίο εσύ σίγουρα πιστεύεις, διότι έχεις σκηνοθετήσει μια κατάσταση που είναι αδύνατη. Και σε αυτή την κατάσταση το αδύνατον μπορεί να φαίνεται ότι συμβαίνει. Φαίνεται πως συμβαίνει με «θυσία» της αλήθειας.

8. Δάσκαλε του Θεού, μην ξεχνάς την σημασία της θυσίας, και να θυμάσαι ότι κάθε απόφαση που παίρνεις πρέπει να ερμηνεύεται με τους όρους του κόστους. Αποφάσισε υπέρ του Θεού, και τα πάντα σου δίνονται χωρίς κανένα κόστος. Αποφάσισε εναντίον Του, και επιλέγεις το τίποτα, με κόστος της επίγνωσης των πάντων. Τι επιθυμείς να διδάσκεις; Να θυμάσαι μόνο αυτό που θα ήθελες να μάθεις. Διότι εδώ θα πρέπει να βρίσκεται η μέριμνά σου. Η Επανόρθωση είναι για σένα. Η μάθησή του την διεκδικεί, και η μάθησή σου την δίδει. Δεν περιέχεται μέσα στον κόσμο. Αλλά αν μάθεις αυτά τα μαθήματα είναι δική σου. Ο Θεός σου προσφέρει τον Λόγο Του, διότι χρειάζεται δασκάλους. Ποιος άλλος τρόπος υπάρχει για να σώσει τον Υιό Του;

1 σχόλιο:

  1. ΜΑΘΗΜΑ 322

    Μόνο αυτό που ποτέ δεν ήταν αληθινό γίνεται να παρατήσω.

    Θυσιάζω τις ψευδαισθήσεις ∙ τίποτα περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μακριά από εμένα.

  ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μα...