Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

Η ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ.





Ως προς την σύσταση του ανθρώπου μπορεί να θεωρηθεί ως γενικό πόρισμα ότι ο άνθρωπος είναι πολυσύνθετος. Το τετρασύνθετο, όμως, κατά τις αποκαλύψεις της εσωτερικής φιλοσοφίας, είναι η βάση των διαφόρων άλλων αριθμήσεων του πολλαπλού της ανθρωπίνης φύσεως.

Η εκ σώματος, νου, ψυχής και πνεύματος τετρακτύς αντιστοιχεί στα τέσσερα στοιχεία του Σύμπαντος, την γη, το πυρ, το ύδωρ και τον αέρα. Η σύνθεση αυτή διακρίνει τον άνθρωπο από τα άλλα έμψυχα όντα. Τασσόμενο το πνεύμα στο κέντρο του συστήματος και το σώμα στην περιφέρεια έχουμε αληθές ηλιακό σύστημα με το πνεύμα ως ήλιο του μικρόκοσμου και ζωοδότειρά του πηγή. Η παραβολή του Ευαγγελίου κατά την οποία η βασιλεία των Ουρανών παραβάλλεται με προζύμι που κρύβεται σε τρία μέτρα αλεύρου, δηλαδή της ψυχής, του νου και του σώματος έως ότου το σύνολο ζυμωθεί, είναι θαυμάσια μεταφορά της ακτινοβολουμένης από το πνεύμα ζωής στα τρία άλλα στοιχεία. Ολόκληρος ο άνθρωπος βαθμηδόν ποτίζεται από την κεντρική αυτήν πηγή, φωτίζεται και τέλος μεταμορφώνεται καθιστάμενος θείος.

Το τετρασύνθετο του ανθρώπου επίσης υπαινίσσεται η παλαιά Γραφή όταν περιγράφει τους τέσσερις ποταμούς της Εδέμ αντιπροσωπεύοντας το υλικό, διανοητικό, ηθικό και πνευματικό μέρος της ανθρωπίνης φύσεως. Ακόμα στην φυσιολογία, η μονάδα κάθε οργανικής υπάρξεως είναι το κύτταρο, το οποίο είναι τετρασύνθετο, όπως κάθε σπουδαστής της ιστολογίας γνωρίζει. Το κύτταρο μέσα στην μικρότητά του απεικονίζει το Σύμπαν. Ένας είναι ο νόμος που λειτουργεί σε όλη την φύση. Μικρό και μέγα στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.

Η ανωτέρω παραβολή της ζύμης συνοψίζει ολόκληρη την εξήγηση του Σύμπαντος, και μπορεί να αποτελέσει θεμελιώδη γνώμονα της κοινωνικής οικονομίας. Η κοινωνία πρέπει έτσι ακριβώς να τηρεί τις αναλογίες της παγκοσμίου τάξεως. Η τετράκτυς δεν είναι αρμονικώς ανεπτυγμένη σε όλους τους ανθρώπους. Οι μεν συγγενεύουν προς τα εξώτερα στρώματα, οι δε προς τα ενδότερα. Οι μεν εκτιμούν περισσότερο και κατανοούν ό,τι ανήκει στο σώμα και στην διάνοια, οι δε είναι ικανοί να αντιλαμβάνονται και πνευματικά και ψυχικά συμφέροντα. Σ’ αυτούς τους τελευταίους η αρμόζουσα θέση είναι στο κέντρο ή – πράγμα που είναι το ίδιο – η διεύθυνση της κοινωνίας.

Το άτομο έχει στο κέντρο τον κυβερνήτη του και εφ’ όσον κωφεύει στις επιταγές του, εφόσον δηλαδή η τετρακτύς δεν είναι αρμονικώς ανεπτυγμένη, αναγκαίως και αναποδράστως υποτάσσεται ή σε άλλο άτομο περισσότερο ανεπτυγμένο ή στις τυφλές τάσεις της εξωτερικής φύσεώς του. Εάν όμως δεν κωφεύει στις επιταγές του ενδότερου οδηγού, ταχύτατα αναπτύσσεται και καθίσταται οδηγός άλλων.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο αληθώς αντανακλά την εικόνα του θείου, του οδηγούντος το Σύμπαν, και αντιλαμβάνεται όσα στους άλλους φαίνονται αινίγματα. Διαβλέπει εναργώς διότι το όργανο της αντιλήψεώς του δεν είναι συσκοτισμένο από την εξωτερική ύλη. Φροντίζοντας να στρέφεται διηνεκώς στο κέντρο κατόρθωσε να το καθάρει.

Η κάθαρση αυτή είναι ανάλογη προς την κάθαρση διόπτρας δια της οποίας αδυνατεί κανείς να δει εάν σε αυτήν επικάθεται σκόνη. Η κάθαρση είναι ο τρόπος δια του οποίου κάποιος γίνεται παγγνώστης. Γι αυτόν «ουδέν κρυπτόν ό ου μη φανερόν γενήσεται».

Αλλά η κάθαρση αυτή σε τι συνίσταται; Στην επίσχεση κάθε εισβολής εκ μέρους της κατώτερης φύσεως των παθών και των ορέξεων. Στην προσπάθεια να διακρίνουμε πάντοτε μεταξύ του εξώτερου και του ενδότερου κάθε πράγματος, διότι το εξώτερο είναι απατηλό και ασταθές, ενώ το ενδότερο είναι το αληθές και σταθερόν.

Η ειδωλολατρεία δεν είναι μόνον θρησκευτική έκφραση αλλά παριστά ορισμένο τρόπο σκέψεως σε κάθε ανθρώπινη δράση. Ειδωλολατρεία είναι η αδυναμία ή η άρνηση να διεισδύσουμε στην ουσία. Η απορρόφηση της προσοχής μας στα σύμβολα δια των οποίων μία ιδέα εξαγγέλλεται, στα σημεία δια των οποίων μία έννοια σημαίνεται, μας καθιστά ειδωλολάτρες. Ο πολιτισμός μας εκλαμβάνει ως επί το πλείστον τη σκιά αντί της ουσίας, τις λέξεις αντί των πραγμάτων.

Έχοντας εστραμμένη την προσοχή μας περισσότερο στο ενδότερο κέντρο βοηθούμε την ανάπτυξη της διαισθήσεως και τιθέμεθα σε επικοινωνία με το αντίστοιχο στοιχείο του μακρόκοσμου. Όπως το άτομο, έτσι και ο πλανήτης είναι τετρακτύς στοιχείων. Ό,τι δε αποτελεί ενότητα μεταξύ των τετρακτύων είναι το λεπτότερο και ενδότερο στοιχείο τους, αυτό που νοεί και αντιλαμβάνεται. Έτσι το άτομο μπορεί αναπτύσσοντας την διαίσθησή του, όχι μόνον την προ αιώνων ιστορία του να μάθει, αλλά και την ιστορία του πλανήτου επί του οποίου κατοικεί. Το πνεύμα του επικοινωνώντας με το πνεύμα του πλανήτου καθίσταται ειδήμον του αντικειμενικού κόσμου όπως είναι και του υποκειμενικού.

Ό,τι ελέχθη για τον πλανήτη ισχύει και για το ηλιακό σύστημα και για το ίδιο ακόμη το Σύμπαν. Έτσι καθίσταται φανερό ότι μέσω της διαισθήσεως το ανθρώπινο πνεύμα καθίσταται ικανό να άρει τον πέπλο του μυστηρίου της φύσεως; Και να συναντηθεί προς την θεότητα, δηλαδή προς το ενδότερο στοιχείο ή κέντρο του Σύμπαντος.

Μεγίστη αλήθεια εξέφρασε ο Ιησούς όταν είπε «οι καθαροί την καρδίαν Θεόν όψονται» διότι η ανάπτυξη της διαισθήσεως προϋποθέτει καθαρότητα καρδιάς. Μόνον των καθαρών την καρδίαν η ψυχή είναι ικανή να στρέφει διηνεκώς την προσοχή της προς τα ένδον, άρα να εννοεί και να διαισθάνεται την αλήθεια. Ουδεμία τέτοια γνώση είναι δυνατή, ανεξάρτητα από τον τρόπο που μπορεί κάποιος να την αποκτήσει, και κάθε πίστη είναι μάταιη εάν δεν πηγάζει από την γνώση και δεν εδράζεται επί της νοήσεως.

Αυτά είπε ένας επαναστάτης του πνεύματος, στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Πλάτωνας Δρακούλης, στο βιβλίο του ΦΩΣ ΕΚ ΤΩΝ ΕΝΔΟΝ…

8 σχόλια:

  1. γεια σου Χριστινα,
    ελπίζω με τον όρο ειδωλολάτρες να μην ενοοούνται οι παγανιστές.
    μου κάνει εντύπωση που υπάρχουν άνθρωποι στο επίπεδο σου , με υπερεπιστημονική ροπή να πιστεύουν στον χριστιανισμό, μια θρησκία σκοταδιστική και καταστροφική για την ισορροπία-ισότητα, την ελευθερία, την φύση. είναι ένα κοκτείλ περίεργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Πανδιώνη μου,
    όταν λέμε "ειδωλολάτρες" εννοούμε τους λάτρεις του "ειδώλου", δηλαδή όχι του πραγματικού..Ειδωλολάτρες υπάρχουν σε όλες τις θρησκείες κυρίως τις οργανωμένες..ειδωλολάτρες μπορεί να υπάρχουν και στον χριστιανισμό και στον παγανισμό...αν και δεν μου αρέσει να βάζω ταμπέλες "χριστιανός", "παγανιστής" κλπ. Η αλήθεια είναι ΜΙΑ, και αν προσέξεις βρίσκεται σε όλες τις διδασκαλίες όλων των θρησκειών, του χριστιανισμού, του παγανισμού, του βουδισμού κλπ.
    έχεις δίκιο ότι οι εκπρόσωποι του χριστιανισμού πέρασαν σκοταδισμό, βία και ένα σωρό άλλα που στην πραγματικότητα δεν έχουν καμιά σχέση με την διδασκαλία του Ιησού..
    Αυτό που προσπαθώ να κάνω εγώ, είναι να μην κολλήσω σε αυτά.
    και εγώ πέρασα πολλά χρόνια όντας άθεη αμφισβητώντας τους πάντες και τα πάντα...αλλά όταν κάπου βρίσκω την αλήθεια ξέρω να την αναγνωρίζω να την "αισθάνομαι"
    Σ' ευχαριστώ που μου έδωσες την ευκαιρία να σου αναπτύξω τις σκέψεις μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. α ξέχασα...αφού σου κάνει εντύπωση..ψάξτο λίγο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πραγματικα μου αρεσει ο τροπος αναλυσης σου στην απαντηση που εδωσες...
    η αληθεια ειναι ΜΙΑ και βρισκεται σε ολες τις διδασκαλιες.ειναι λογικο να προσαρμοζεται στην καθε θρησκεια συμφωνα με τον πολιτισμο και τον τροπο ζωης του καθε λαου,αλλα δεν παυει να ειναι ΜΙΑ...
    συμφωνουμε απολυτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ..καλησπερα γλυκια μου πολυτιμη Χριστινα...δεν ξερω που να πρωτοσταθω απ τις αληθειες αυτης της αναρτησης.κ μαλιστα μου αρεσε που εθιξες το θεμα διαισθησης-μαλλον αναμνησης κατα Πλατωνα-και φυσικα συμφωνω με την απαντηση σου στο φιλο σου..ευχαριστουμε πολυ..καληνυχτα με αγαπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Ναϊάδα & Φωτεινή

    Καλή σας μέρα, και σας ευχαριστώ που μοιράζεστε μαζί μου τους ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. " Η αλήθεια είναι ΜΙΑ, και αν προσέξεις βρίσκεται σε όλες τις διδασκαλίες όλων των θρησκειών, του χριστιανισμού, του παγανισμού, του βουδισμού κλπ."

    Όλες οι θρησκείες στον πυρήνα τους, έχουν ένα εσωτερικό νόημα βαθύ και Ανθρώπινο.
    Από αυτό δημιουργήθηκαν και στηρίζονται…
    Όμως δυστυχώς όλες οι θρησκείες, έχουν ένα εξωτερικό πρόσωπο σκληρό, φανατικό, απάνθρωπο…
    Και αυτό συμβαίνει γιατί χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται από την εκάστοτε εξουσία και το σύστημα
    για να ελέγχουν τις μάζες, να τις χειραγωγούν, να τις κατευθύνουν και να τις "δουλοποιούν',
    Η ιστορία το αποδεικνύει αυτό συνεχώς….
    Όμως ο άνθρωπος που ενδιαφέρεται πραγματικά να μάθει και να γνωρίσει,
    θα περάσει απ'όλα τα γνωστικά πεδία, αλλά,
    σαν τον Οδυσσέα,
    θα κρατήσει τον εαυτό του δεμένο στο κατάρτι
    μακριά από εμμονές, προσκολλήσεις, φανατισμούς, μισαλλοδοξίες, μονολιθικότητας, από τα καταστροφικά τραγούδια των Σειρήνων που συνήθως υπόσχονται πολλά…για να σου δώσουν μόνο τα βράχια...

    Γιατί,
    η πραγματική Γνώση,
    εκτός από ένα Έρωτα μεγάλο,
    για αυτήν,
    προϋποθέτει νηφαλιότητα, εμβάθυνση, αναλυτική και συνθετική ικανότητα
    και μεγάλη ευρύτητα πνεύματος…σφαιρική.
    Να συνδέει τις γνώσεις…

    Όμορφους θησαυρούς μοιραζόμαστε μαζί σου, Χριστίνα...!!!
    Καλό γιορτινό μεημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ el.zin
    Πόσο ωραία το έθεσατε πολeμιστές μου..τα δικά σας λόγια θα ξαναχρησιμοποιήσω.."σαν τον Οδυσσέα,
    θα κρατήσει τον εαυτό του δεμένο στο κατάρτι
    μακριά από εμμονές, προσκολλήσεις, φανατισμούς, μισαλλοδοξίες, μονολιθικότητας, από τα καταστροφικά τραγούδια των Σειρήνων που συνήθως υπόσχονται πολλά…για να σου δώσουν μόνο τα βράχια..."
    "Γιατί,
    η πραγματική Γνώση,
    εκτός από ένα Έρωτα μεγάλο,
    για αυτήν,
    προϋποθέτει νηφαλιότητα, εμβάθυνση, αναλυτική και συνθετική ικανότητα
    και μεγάλη ευρύτητα πνεύματος…σφαιρική.
    Να συνδέει τις γνώσεις…"

    Είναι τιμή μου που μοιράζομαι μαζί σας του θησαυρούς μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μακριά από εμένα.

  ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μα...