Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΑΥΤΟΙ ΜΑΣ.



Στην πραγματικότητα έχουμε μόνο ένα εαυτό – αυτός που είναι ο πυρήνας της ύπαρξής μας, ο αέναος, ο ιερός, ο αυθεντικός, ο Θεϊκός.

Όμως, στοιβαγμένοι πάνω σε αυτόν τον πραγματικό μας εαυτό, βρίσκονται άλλοι δύο.

Ο ένας είναι ένα στρώμα σκοτεινό, που αποτελείται από τους φόβους μας, τις ενοχές μας και γενικά από όλα για τα οποία νιώθουμε ντροπή. Με λίγα λόγια είναι αυτό που φοβόμαστε ότι είμαστε, η αρνητική μας εικόνα.

Γι αυτό για να γίνουμε αρεστοί και αποδεκτοί από τους άλλους ανθρώπους, στοιβάζουμε άλλον ένα εαυτό, πάνω στον εαυτό που φοβόμαστε- αυτό που προσποιούμαστε ότι είμαστε.

Αυτό το επιφανειακό στρώμα, αν είμαστε πολύ καλοί ηθοποιοί, είναι αυτό που βλέπουν τελικά οι άλλοι. Μάλιστα, προσπαθούμε τόσο σκληρά να μην ανακαλύψει κανένας αυτό που φοβόμαστε ότι είμαστε, που πολύ συχνά ξεχνάμε εντελώς ότι υπάρχει και ένας άλλος εαυτός, κάτω από αυτούς τους δύο που εμείς δημιουργήσαμε, και είναι ο αληθινός.

Για να σας δώσω ένα πιο παραστατικό παράδειγμα:

Ο αληθινός μας εαυτός είναι ένα διαμάντι, που μεγαλώνοντας το καλύπτουμε με ένα σωρό σκουπίδια και βρωμιές, γι αυτό χρειάζεται να προσθέσουμε και μια επίστρωση λούστρου, ώστε να γίνουμε ελκυστικοί. Το μόνο που χρειάζεται πραγματικά είναι να αφιερώσουμε χρόνο σε «σκάψιμο» και «καθαριότητα» και θα ξεφορτωθούμε όλες τις βρωμιές, και τότε εμείς οι ίδιοι και όλος ο κόσμος θα έβλεπε τι διαμάντια είμαστε στην πραγματικότητα και δεν χρειαζόμαστε καθόλου λούστρο, η ζωή μας θα άλλαζε πραγματικά και θα βρίσκαμε την πολυπόθητη ευτυχία και γαλήνη.

Ας δούμε τώρα τους εαυτούς μας, έναν- έναν, ξεκινώντας από την επιφάνεια.

Ο ΕΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΟΙΟΥΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ.

Αυτός είναι ο εαυτός που προβάλλουμε στον κόσμο. Πολύ συχνά, αυτή η εικόνα δεν βασίζεται σε αυτό που πραγματικά είμαστε, παρά στην προσπάθεια να καλύψουμε αυτό που φοβόμαστε ότι είμαστε.



Ο ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΑΥΤΟΣ ΜΑΣ.

Αν κάποιος μας αποκαλέσει κάτι προσβλητικό, αλλά κάτι που δεν γίνεται να ταυτιστούμε (για παράδειγμα, «βρωμο-πρασινομούρη εξωγήινε!»), είναι μάλλον απίθανο να κατορθώσει να μας συγχύσει. Όμως είναι πολύ πιθανό να ενοχληθούμε, αν πιστεύουμε ότι σε κάποιο βαθμό μπορεί να λέει την αλήθεια.

Όλα όσα βλέπουμε είναι προβολή αυτού που έχουμε μέσα στο μυαλό μας. Αυτό που αντιπαθούμε πιο πολύ στους άλλους, είναι αυτό που φοβόμαστε ότι μπορεί να έχουμε και εμείς.

Όλα τα αρνητικά χαρακτηριστικά που αποδίδουμε στον εαυτό μας, δεν είναι στην πραγματικότητα δικά μας. Ανήκουν στην αρνητική εικόνα του εαυτού μας που προγραμματίστηκε και εμφυτεύτηκε μέσα μας από εξωτερικούς παράγοντες, κυρίως στην παιδική μας ηλικία. Όταν τα αναγνωρίσουμε με ειλικρίνεια, τότε μπορούμε να τα απελευθερώσουμε.

Μπορεί, βέβαια, να είναι δύσκολο να κοιτάξουμε κατάματα τους χειρότερούς μας φόβους, όμως αν τα καταφέρουμε, μπορούμε να τους παραδώσουμε και ν’ απαλλαγούμε από αυτούς.

Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΜΑΣ ΕΑΥΤΟΣ.

Αναγνωρίζοντας και απελευθερώνοντας τα χαρακτηριστικά των δύο ψευτο-εαυτών μας, είμαστε ελεύθεροι να βιώσουμε τον ΙΕΡΟ μας εαυτό, που είναι και ο αληθινός.

Ο ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΜΟΥ ΕΑΥΤΟΣ.

Ο Εαυτός μου είναι Ιερός. Η λαμπυρίζουσα απόλυτη αγνότητά του είναι πιο λαμπερή από κάθε φως που έχουν δει ποτέ τα μάτια του σώματός μου. Η Αγάπη του είναι απεριόριστη, με μια ένταση που κρατά τα πάντα μέσα της, στην απόλυτη γαλήνη και ασφάλεια. Η δύναμή της δεν είναι από αυτό τον κόσμο, αλλά από την άπειρη Αγάπη του Θεού του Ίδιου.

Πόσο μακριά, αλήθεια, βρίσκεται από αυτόν τον κόσμο ο ιερός μου Εαυτός, και όμως τόσο κοντά σε μένα και πλησίον του Θεού!

20 σχόλια:

  1. γιατι λες αυτα..γιατι να φοβομαστε? το θεορεις σαν βεβαιο! ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. προς ανώνυμο: η πρόθεσή μου δεν είναι καθόλου ο φόβος.
    Απλά πιστεύω ότι πρέπει να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, να τον συγχωρήσουμε, να τον αγαπήσουμε και να του επιτρέψουμε να εμφανιστεί με όλη του τη θεϊκή λάμψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ..γλυκια μου Χριστινα σ ευχαριστω που περασες απ το ταπεινο σπιτικο μου ..κι εγινε το περασμα σου αιτια να γνωρισω την υπεροχη σελιδα σου..ααα εδω υπαρχει πολυ υλικο για μελετη και προβληματισμο..θα ρθω λοιπον καποια στιγμη πιο ηρεμη για να φυλομετρησω το ανοιχτο βιβλιο που μας που μας δινεις..νοιωθω σαν να φευγω απο σεμιναριο αυτογνωσιας[παλιοτερα εντρυφουσα κατα κορον σε τετοια θεματα],μονο που εδω η αισθηση που εχω ειναι πιο γαληνια πιο υγιης...ευχαριστω..καλο ξημερωμα γλυκια μου με αγαπη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ μου άρεσε η θεματολογία σου. Ωστέ τρεις είναι οι εαυτολι μας. Άρα είμαι μια τριχασμένη προσωπικότητα ;)
    Να είσαι καλά Χριστίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ποσο δικιο εχεις...ποσα χρονια αναλωνουμε με εαυτους που δεν μας ανηκουν κι επιμενουμε να τους κανουμε δικους μας...η χρυσοσκονη γυρω απο την κορνιζα δεν αφηνει το διαμαντι να φανει...και ο φοβος εμποδιζει να συγχωρεσουμε...ο φοβος ειναι δεσμωτης...και τα δεσμα του ισχυρα...
    ελπιζω να καταφερουμε να τα σπασουμε ο καθενας προσωπικα για να δουμε τον ιερο μας εαυτο...αυτον που αγνοουμε και τελικα ειναι ο μονος που μπορει να κανει θαυματα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΦΩΤΕΙΝΗ,JACKI,ναϊάδα: νάστε καλά κορίτσια, και καλό μήνα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μια γλυκιά καλημέρα και από μένα Χριστίνα! Μου άρεσαν αυτά που έγραψες πραγματικά! Αυτό όμως που δεν μπορώ να καταλάβω σε όλους μας είναι για ποιόν λόγο να κρύβουμε τα ελαττώματα και τις αδυναμίες μας; Οι άλλοι δεν έχουν; Παλιότερα ναι,προσπαθούσα να είμαι αρεστή στους άλλους όσο γίνεται περισσότερο (και όσο μου επέτρεπε ο χαρακτήρας μου), όσο περνούν όμως τα χρόνια δεν με ενδιαφέρει! Δεν θα κάτσω να σκάσω κιόλας και στο λέω ειλικρινά! Όχι δεν πιστεύω ότι μπορούμε να κρυβόμαστε πάντα πίσω από έναν άλλον εαυτό, αργά ή γρήγορα αυτό φαινεται! Με τέτοια θέματα βλέπω να σου έρχομαι συχνά... Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα Χριστινάκι και καλό μήνα :) Πολύ ωραίο το θεματακι σου αυτο που έχω μόνο να πω ειναι ότι για να γίνει ο διαχωρισμός των εαυτός και η εξέλιξη η εξάλιψη αυτων καλο ειναι να έχουμε εντρυφήσει στην παρατήρηση που ειναι η τεχνική όλης της συνηδειτής και διαχωριστικής αντίληψης. Καλη σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γειά σου Ρηνούλα, ευχαριστώ που πέρασες, εύχομαι να σε ξαναδώ σύντομα...έχεις δίκιο αργά ή γρήγορα όλα βγαίνουν στη φόρα,γι αυτό ακριβώς όταν δεν προσπαθούμε να γίνουμε αρεστοί, όταν χαλαρώνουμε και ακολουθούμε την ροή, γινόμαστε όλο και περισσότερο ο πραγματικός μας εαυτός...
    Καλή σου μέρα και καλό μήνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. έχεις δίκιο Σπύρο...πρέπει να γίνουμε ο παρατηρητής του εαυτού μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μα καλή μου Χριστίνα δεν λένε:Θές ν΄αγιάσεις και δεν σ' αφήνουν οι διαβόλοι?Κάτι τέτοιο γίνεται συνέχεια και χρειάζεται πολύ δύναμη για να μπορέσεις να επιβάλλεις τον καλό σου εαυτό .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. kalo poli kalo mina christina, kai o aris erxetai .. einai poli eidikos aytos o minas
    na ton zisoume omorfa kai xamogelasta ma pano apo ola ali8ina
    kai pio konta sto fws.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ego
    yperego
    alterego

    eipe o Froid, o trisypostatos eaytos.
    ki opou koitas 8a pas eipe kapoios allos. ki egw lew oti i ali8eia einai o pio syntomos kai sigouros dromos.
    protinw to gymno egw
    giati tis fobies kai tis ntropes oi 8riskies mas tis fyteyoun.
    i eklisia einai i proti pou ma8ainei sta paidia to psema.

    kai pes mou twra, eimai demonismeni?

    paganistika sto afierwnw me agapi

    Ώ , Θεοί ! Ω, ΘΕΑ

    Λάτρεις της ζωής ,
    νύμφες του Πανός και ιέρειες του Διονύσου ,
    στα λιβάδια της λάγνας ομορφιάς ,
    μύστες των παθών και των πόθων ,
    προχθές θυσίασα το μυαλό μου
    στο βωμό της καρδιάς .
    Και με ντύσαν με χρυσαφένιο χυτώνα ,
    είδα των αετών το γενναίο αγώνα ,
    λούστικα στης χαράς την απήθμενη στέρνα
    και κρατιώμουν μόνάχα απ’ τ’ Αχιλλέα την πτέρνα .
    Οί οιωνοί των θεών κελαηδούσαν ξανά ,
    ήταν η ώρα να κλέψω του Ερμή τα φτερά ,
    να ρουφίξω με δύναμη τον αέρα του Αιόλου
    και να σπάσω με πάθος τα ρολόγια του Κρόνου .
    Άκουσα ξάφνου της Αφροδήτης το κλάμα ,
    στη παραλία του ονείρου μια πέτρα για τάμα .
    Ξύπνησα απότομα στο βωμό της καρδιάς
    με τον ξύλινο αυλό της ιερής καριδιάς .
    Ώ , Θεοί σας δοξάζω ,
    Θεοί γεμάτοι πάθος , Θεοί της ζωής .
    Στο μονοπάτι που πήρα είναι κριμένη η αλήθεια της γής .
    Ώ , Ζωή , Θεά των Θεών !
    Ώ , Ζωή , Θεά των σοφών!

    2 / 4 / 2002
    by Pandiony

    ( Ζωή ,το δώρο που όλοι κερδίσαν , που όλοι είναι ίσοι μπροστά σ’ αυτό .
    Μη βλασφημήτε άνθρωποι ποτέ το δώρο αυτό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλή μου χελωνίτσα,
    χαίρομαι τόσο πολύ που τα χελωνίσια βήματά σου σε οδήγησαν στους θησαυρούς μου...
    Πόσο δίκιο έχεις! Δεν μας αφήνουν ν' αγιάσουμε...Αλλά ο κόσμος ας κάνει τη δουλειά του και εμείς τη δική μας..
    Αν πραγματικά θέλουμε να βιώσουμε τον πραγματικό μας εαυτό ας αναθέσουμε στο Σύμπαν τα προβλήματά μας, ας τα χρυσοκλειδώσουμε, και τότε σε διαβεβαιώ -το λέω για να τ'ακούω κι εγώ- θ'ανακαλύψουμε μια απίστευτη "συνωμοσία" από απίστευτες "συμπτώσεις" για την εκπλήρωση του στόχου μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. pandiony μου, σ'ευχαριστώ πολύ για το υπέροχο ποίημα σου. Ανατρίχιασα!
    Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι όλοι είμαστε ίσοι μπροστά στο δώρο της ζωής..και ότι οι εκπρόσωποι των οργανωμένων θρησκειών μας έχουν εμφυτεύσει πολλές φοβίες...
    Όπως και να είναι όμως, οι διδασκαλίες ΟΛΩΝ των θρησκειών διδάσκουν ΜΙΑ αλήθεια: ΤΟ ΑΙΩΝΙΑ ΕΝΑ.
    Και, τελικά, ΟΛΟΙ οι δρόμοι της καρδιάς οδηγούν στο φως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Παντιόνι, ξέχασα να σε ρωτήω: Τι εννοείς ο Αρης έρχεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. stis 27 augoustou o aris 8a fenete apo tin gi, kai apo tin ellada san poli megalo asteri, alloi lene san deyteri selini. stis 12:30 to brady
    8a ginei polemos!!!!!!!
    psaxno ena spesial radevouz gia ayti tin mera..!!!
    8elw na erwteytwwwwwwwwwwwwwww
    to allo mou miso gia na nioso ayto to ena pou les.
    to ksanaeniosa mia fora prin 2 xronia alla kati me epiase oti 8elo na ziso kai efyga gia na min narkw8w apo to telma tou termatos ths anazitisis.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. pandiony μου, εύχομαι αυτός ο πόλεμος που λες να μετουσιωθεί σε "πόλεμο των άστρων", και ένα από αυτά πέφτοντας να έρθει να σε βρει, για να βιώσεις και συ, όπως και γω, αλλά και όλοι, το ΚΒΑΝΤΙΚΟ ΑΛΜΑ που είμαι σίγουρη ότι συμβαίνει ΤΩΡΑ... και σου εύχομαι εσύ να το βιώσεις έτσι όπως επιθυμείς, να γνωρίσεις τον ΕΡΩΤΑ και να συγκλονιστείς από τα βάθη του είναι σου με ΕΚΡΗΞΗ ΦΩΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δυσνόητη η αλήθεια γιά έναν ψεύτικο ιππότη σαν κι εμένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλωσόρισες ιππότη στους θησαυρούς μου....σαν ιππότης που είσαι (δεν πιστεύω ότι είσαι ψεύτικος)σίγουρα διεκδικείς την αλήθεια με επιμονή...Συνέχισε και να περνάς να σε κερνάω θησαυρούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μακριά από εμένα.

  ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μα...