Σάββατο 5 Ιουλίου 2008

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ (35-40)


ΜΑΘΗΜΑ 35

Το Μυαλό Μου Είναι Τμήμα Του Θεού. Είμαι Πολύ Ιερός.

Η σημερινή ιδέα δεν περιγράφει το πώς βλέπεις τον εαυτό σου τώρα. Περιγράφει, όμως, τι θα σου δείξει η Όραση. Είναι δύσκολο για όποιον πιστεύει ότι είναι σε αυτό τον κόσμο ότι να πιστέψει κάτι τέτοιο για τον εαυτό του. Όμως ο λόγος που πιστεύει ότι βρίσκεται σε αυτό τον κόσμο είναι ότι δεν το πιστεύει.

Θα πιστεύεις ότι είσαι τμήμα του τόπου που πιστεύεις ότι βρίσκεσαι. Αυτό συμβαίνει διότι περιβάλλεις τον εαυτό σου με το περιβάλλον που θέλεις.. και θέλεις να προστατέψεις την εικόνα του εαυτού σου που έχεις δημιουργήσει. Η εικόνα είναι τμήμα αυτού του περιβάλλοντος. Αυτό που βλέπεις όσο πιστεύεις ότι βρίσκεσαι μέσα σε αυτό το βλέπεις μέσα από τα μάτια αυτής της εικόνας. Αυτό δεν είναι όραση. Οι εικόνες δεν μπορούν να βλέπουν.

Αυτή η σημερινή ιδέα παρουσιάζει μια πολύ διαφορετική άποψη για τον εαυτό σου. Η αναγνώριση της Πηγής σου καταρτίζει την Ταυτότητά σου, και σε περιγράφει όπως πρέπει να είσαι στην πραγματικότητα. Θα χρησιμοποιήσουμε ένα κάπως διαφορετικό είδος εφαρμογής για την σημερινή ιδέα διότι σήμερα δίνεται έμφαση σε αυτόν που αντιλαμβάνεται παρά σε αυτό που αντιλαμβάνεται.

Για την κάθε μια από τις τρεις πεντάλεπτες περιόδους πρακτικής σήμερα, άρχισε επαναλαμβάνοντας από μέσα σου την σημερινή ιδέα, και έπειτα κλείσε τα μάτια σου και ψάξε στο νου σου για τα διάφορα είδη περιγραφικών όρων με τους οποίους βλέπεις τον εαυτό σου. Να συμπεριλάβεις και όλες τις εγωκεντρικές ιδιότητες που αποδίδεις στον εαυτό σου, θετικές ή αρνητικές, επιθυμητές ή ανεπιθύμητες, μεγαλειώδεις ή υποβαθμισμένες. Όλες τους είναι εξίσου αναληθείς, διότι δεν κοιτάς τον εαυτό σου με τα μάτια της ιερότητας.

Στην αρχή της διερευνητικής περιόδου του μυαλού σου, πιθανόν να επικεντρωθείς σε αυτές τις ιδιότητες που θεωρείς ότι είναι αρνητικά στοιχεία του εαυτού σου. Προς το τέλος όμως αυτής της περιόδου, είναι πιθανόν να περάσουν από το νου σου και πιο κολακευτικές ιδιότητες του εαυτού σου. Προσπάθησε να αναγνωρίσεις ότι όποια κατεύθυνση και να πάρουν οι φαντασιώσεις που έχεις για τον εαυτό σου, δεν έχει σημασία. Οι ψευδαισθήσεις δεν έχουν κατεύθυνση στην πραγματικότητα. Απλά δεν είναι αληθινές.

Μια κατάλληλη τυχαία λίστα για την εφαρμογή της σημερινής ιδέας μπορεί να είναι κάπως έτσι:

Βλέπω τον εαυτό μου σαν αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Βλέπω τον εαυτό του σαν μελαγχολικό.

Βλέπω τον εαυτό μου σαν αποτυχημένο.

Βλέπω τον εαυτό μου σαν να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Βλέπω τον εαυτό μου σαν αβοήθητο.

Βλέπω τον εαυτό μου σαν νικητή.

Βλέπω τον εαυτό μου σαν αδικημένο.

Βλέπω τον εαυτό μου σαν ευσπλαχνικό.

Βλέπω τον εαυτό μου ενάρετο.

Δεν θα έπρεπε να σκέφτεσαι γι αυτούς τους όρους με αφηρημένο τρόπο. Θα πρέπει να έρχονται στο μυαλό σου σαν διάφορες καταστάσεις, προσωπικότητες και γεγονότα στις οποίες εμφανίζεσαι ο ίδιος. Διάλεξε όποια ειδική κατάσταση σου έρχεται στο μυαλό, αναγνώρισε τους περιγραφικούς όρους που αισθάνεσαι ότι ισχύουν για τις αντιδράσεις σου σε συγκεκριμένες καταστάσεις, και εφάρμοσέ τους στην σημερινή ιδέα. Αφού ονομάσεις την κάθε μια ξεχωριστά, πρόσθεσε:

Μα ο νους μου είναι τμήμα του Θεού. Είμαι πολύ ιερός.

Κατά την διάρκεια των πιο μεγάλων περιόδων άσκησης, πιθανόν να υπάρχουν διαλείμματα κατά τα οποία δεν θα σου έρχεται τίποτα στο μυαλό. Μην πιεστείς να σκεφτείς κάτι για να γεμίσεις αυτά τα διαλείμματα, παρά απλά χαλάρωσε και επαναλάμβανε αργά την σημερινή ιδέα μέχρι κάτι να σου έρθει στο μυαλό. Παρόλο που τίποτα από ό,τι σου έρχεται στο μυαλό δεν πρέπει να παραλείπεται σε αυτές τις ασκήσεις, τίποτα δεν θα πρέπει να «ξεθάβεται» με προσπάθεια. Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ούτε εξαναγκασμό ούτε να κάνετε διακρίσεις.

Όσο το δυνατόν συχνότερα κατά την διάρκεια της ημέρας, διάλεγε κάποια ιδιότητα ή ιδιότητες που σου ταιριάζουν την συγκεκριμένη στιγμή και εφάρμοζε την σημερινή ιδέα πάνω τους, προσθέτοντας και την ιδέα με την ανωτέρω μορφή σε κάθε μια από αυτές. Αν τίποτα συγκεκριμένο δεν έρχεται στο μυαλό σου, απλά επαναλάμβανε την ιδέα από μέσα σου, με κλειστά τα μάτια.

ΜΑΘΗΜΑ 36

Η Ιερότητά Μου Περιλαμβάνει Όλα Όσα Βλέπω.

Η σημερινή ιδέα επεκτείνει την χθεσινή ιδέα από αυτόν που αντιλαμβάνεται, στο αντικείμενο αντίληψης. Είσαι ιερός διότι ο νους σου είναι τμήμα του Θεού. Και επειδή είσαι ιερός, η όρασή σου πρέπει να είναι και αυτή ιερή. «Αναμάρτητος» σημαίνει δίχως αμαρτία. Δεν μπορεί να είσαι χωρίς λίγο αναμάρτητος. Είτε είσαι αναμάρτητος είτε όχι. Αν ο νους σου είναι τμήμα του Θεού τότε πρέπει να είσαι αναμάρτητος, γιατί αλλιώς ένα τμήμα του Νου Του θα ήταν αμαρτωλό. Η όρασή σου έχει σχέση με την ιερότητά Του, και όχι με το εγώ σου, ούτε λοιπόν με το σώμα σου.

Σήμερα χρειάζονται τέσσερις περίοδοι πρακτικής από τρία έως πέντε λεπτά. Προσπάθησε να τις μοιράσεις αρκετά όμοια, και κάνε τις πιο σύντομες πιο συχνά, έτσι ώστε να έχεις καλύτερη προστασία κατά την διάρκεια όλης της ημέρας. Οι μεγαλύτερες περίοδοι πρακτικής θα πρέπει να έχουν αυτή την μορφή:

Πρώτα κλείσε τα μάτια σου και επανέλαβε την ιδέα πολλές φορές αργά. Έπειτα άνοιξε τα μάτια σου και κοίταξε γύρω σου αρκετά αργά, εφαρμόζοντας την ιδέα ιδιαίτερα σε ό,τι παρατηρείς σε αυτή την ανέμελη έρευνά σου. Πες για παράδειγμα:

Η ιερότητά μου περιλαμβάνει αυτό το χαλί.

Η ιερότητά μου περιλαμβάνει αυτόν τον τοίχο.

Η ιερότητά μου περιλαμβάνει αυτά τα δάχτυλα.

Η ιερότητά μου περιλαμβάνει αυτή την καρέκλα.

Η ιερότητά μου περιλαμβάνει αυτό το σώμα

Η ιερότητά μου περιλαμβάνει αυτό το στυλό.

Αρκετές φορές κατά την διάρκεια αυτών των περιόδων πρακτικής, κλείσε τα μάτια σου και επανέλαβε την ιδέα από μέσα σου. Έπειτα άνοιξε τα μάτια σου και συνέχισε όπως πριν.

Για τις πιο σύντομες περιόδους πρακτικής, κλείνε τα μάτια σου και επαναλάμβανε την ιδέα× κοίτα γύρω σου καθώς την επαναλαμβάνεις πάλι× και κατέληξε με άλλη μια επανάληψη με τα μάτια κλειστά. Όλες οι εφαρμογές φυσικά, θα πρέπει να γίνονται αρκετά αργά, όσο το δυνατόν πιο αβίαστα και χωρίς προσπάθεια.

ΜΑΘΗΜΑ 37

Η Ιερότητά Μου Ευλογεί Τον Κόσμο.

Αυτή η ιδέα περιέχει την πρώτη αχνοφεγγιά της πραγματικής σου λειτουργίας στον κόσμο, ή γιατί βρίσκεσαι εδώ. Ο σκοπός σου είναι να δεις τον κόσμο μέσα από την δική σου ιερότητα. Έτσι και εσύ και ο κόσμος είστε ευλογημένοι για μαζί. Κανένας δεν χάνει× τίποτα δεν χάνεται από κανέναν× όλοι κερδίζουν από την ιερή σου όραση. Σηματοδοτεί το τέλος της θυσίας επειδή δίνει σε όλους όλα όσα δικαιούνται. Και δικαιούνται τα πάντα αφού είναι δικαίωμά τους από την γέννησή τους σαν Υιοί του Θεού.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να βγει η ιδέα της θυσίας από την σκέψη του κόσμου. Οποιοσδήποτε άλλος τρόπος αναπόφευκτα θα απαιτεί κάποια πληρωμή σε κάποιον ή σε κάτι. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο λήπτης χάβει στο τέλος. Και δεν θα έχει ούτε καν ιδέα γιατί χάνει. Όμως η πληρότητά του επανορθώνεται στην επίγνωσή του μέσα από την δική σου οπτική. Η ιερότητά σου τον ευλογεί με το να μην του ζητά τίποτα. Εκείνοι που βλέπουν τον εαυτό τους σαν ολοκληρωμένο και πλήρη δεν έχουν καθόλου απαιτήσεις.

Η ιερότητά σου είναι η σωτηρία του κόσμου. Σε αφήνει να διδάξεις τον κόσμο ότι είναι ένα με σένα, όχι με το να κάνεις κάποιο κήρυγμα, ούτε λέγοντας τίποτα, παρά απλά και μόνο με την ήσυχη αναγνώριση ότι μέσα στην ιερότητά σου όλα τα πράγματα είναι ευλογημένα μαζί με σένα.

Οι σημερινές τέσσερις μεγαλύτερες περίοδοι πρακτικής, η κάθε μια από τρία έως πέντε λεπτά, αρχίζουν με την επανάληψη της σημερινής ιδέας, έπειτα κοιτάς γύρω σου για περίπου ένα λεπτό και εφαρμόζεις την ιδέα σε οτιδήποτε βλέπεις:

Η ιερότητά μου ευλογεί αυτή την καρέκλα.

Η ιερότητά μου ευλογεί αυτό το παράθυρο.

Η ιερότητά μου ευλογεί αυτό το σώμα.

Έπειτα κλείσε τα μάτια σου και εφάρμοσε την ιδέα σε όποιο πρόσωπο σου έρχεται στο νου, χρησιμοποιώντας το όνομά του και λέγοντας:

Η ιερότητά μου ευλογεί εσένα, (όνομα).

Μπορείς να συνεχίσεις την περίοδο πρακτικής με τα μάτια κλειστά× μπορείς να ανοίξεις τα μάτια σου ξανά και να εφαρμόσεις την ιδέα και στον εξωτερικό σου κόσμο αν αυτό επιθυμείς× μπορείς να εναλλάσσεσαι ανάμεσα στην εφαρμογή της ιδέας σε ό,τι βλέπεις γύρω σου και σε ό,τι βρίσκεται μέσα στις σκέψεις σου× ή μπορείς να χρησιμοποιείς ένα συνδυασμό αυτών των δύο φάσεων εφαρμογής όπως επιθυμείς. Οι περίοδοι πρακτικής θα πρέπει να καταλήγουν με μια επανάληψη της ιδέας με τα μάτια σου κλειστά, και με άλλη μια αμέσως, με τα μάτια ανοιχτά.

Στις πιο σύντομες ασκήσεις θα πρέπει να επαναλαμβάνεις την ιδέα όσο πιο συχνά μπορείς. Βοηθά πολύ να εφαρμόζεις την ιδέα σιωπηλά σε όποιον συναντάς, χρησιμοποιώντας το όνομά του καθώς το κάνεις. Είναι πολύ βασικό να χρησιμοποιήσεις την ιδέα όταν κάποιος σου δημιουργήσει κάποια αρνητική αντίδραση. Πρόσφερέ του την ευλογία της ιερότητάς σου αμέσως, έτσι ώστε να μάθεις να την κρατάς στην επίγνωσή σου.

Ημερολόγιο

Ορκίσου ότι δεν θα πεθάνεις, εσύ ιερέ Υιέ του Θεού! Κάνεις μια συμφωνία που δεν μπορείς να τηρήσεις. Ο Υιός της Ζωής δεν μπορεί να σκοτωθεί. Είναι αθάνατος όπως ο Πατέρας του. Αυτό που είναι δεν μπορεί ν’ αλλάξει. Είναι το μόνο πράγμα σε όλο το σύμπαν που πρέπει να είναι ένα.

Κείμενο, κεφάλαιο 29

ΜΑΘΗΜΑ ΚΛΕΙΔΙ 38

Δεν Υπάρχει Κάτι Που η Ιερότητά Μου Να Μην Μπορεί Να Κάνει.

Η ιερότητά σου αναιρεί όλους τους νόμους αυτού του κόσμου. Είναι πέρα από κάθε περιορισμό χρόνου, χώρου, απόστασης και οποιουδήποτε ορίου. Η ιερότητά σου είναι ολοκληρωτικά απεριόριστη στην δύναμή της διότι σε καθιερώνει σαν Υιό του Θεού, ο οποίος είναι ένα με το Νου του Δημιουργού του.

Μέσα από την ιερότητά σου εκδηλώνεται η δύναμη του Θεού. Μέσα από την ιερότητά σου η δύναμη του Θεού γίνεται προσιτή. Και δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να κάνει η δύναμη του Θεού. Η ιερότητά σου, τότε, μπορεί να διώξει κάθε πόνο, μπορεί να δώσει τέλος σε κάθε θλίψη, και μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα. Μπορεί να το κάνει αυτό σε σύνδεση με τον εαυτό σου και με οποιοδήποτε άλλον. Είναι ίση στην δύναμή του να βοηθήσει τον οποιοδήποτε διότι είναι ίση στην δύναμή της να σώσει οποιονδήποτε.

Αν εσύ είσαι ιερός, το ίδιο είναι και όλα όσα δημιούργησε ο Θεός. Είσαι ιερός όλα τα πράγματα που Αυτός δημιούργησε είναι ιερά. Και όλα τα πράγματα που Αυτός δημιούργησε είναι ιερά επειδή είσαι και εσύ. Στις σημερινές ασκήσεις θα εφαρμόσουμε την δύναμη της ιερότητάς σου σε όλα τα προβλήματα, τις δυσκολίες ή τα βάσανα σε όποια μορφή μπορεί να σκεφτείς, σε σένα ή σε κάποιον άλλο. Δεν θα κάνουμε καθόλου διακρίσεις επειδή δεν υπάρχουν διακρίσεις.

Στις τέσσερις μεγαλύτερες περιόδους πρακτικής, από τις οποίες η κάθε μια κατά προτίμηση να διαρκεί ένα πλήρες πεντάλεπτο, να επαναλαμβάνεις την σημερινή ιδέα, κλείσε τα μάτια σου, και έπειτα ερεύνησε το μυαλό σου για οποιαδήποτε αίσθηση απώλειας ή δυστυχίας με όποια μορφή και να είναι. Προσπάθησε να μην κάνεις καθόλου διακρίσεις ανάμεσα σε μια κατάσταση που είναι δύσκολη για σένα και σε μια κατάσταση που είναι δύσκολη για κάποιον άλλο. Αναγνώρισε την κατάσταση εξειδικευμένα, και επίσης και το όνομα του ατόμου που αφορά. Χρησιμοποίησε αυτή την μορφή για την εφαρμογή της σημερινής ιδέας:

Σε αυτή την κατάσταση __________________ στην οποία βλέπω τον εαυτό μου, δεν υπάρχει κάτι που η ιερότητά μου να μην μπορεί να κάνει.

Σε αυτή την κατάσταση____________________στην οποία ο/η _________________βλέπει τον εαυτό της δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορεί να κάνει η ιερότητά μου.

Πότε πότε μπορεί να θέλετε να προσθέσετε λίγη ποικιλία σε αυτή τη διαδικασία, και να προσθέσετε κάποιες σχετικές σκέψεις δικές σας. Μπορεί να σας άρεσε για παράδειγμα, να συμπεριλάβετε σκέψεις όπως:

Δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορεί να κάνει η ιερότητά μου επειδή η δύναμη του Θεού βρίσκεται σε αυτήν.

Μπορείς να βάλεις ότι ποικιλία σου αρέσει, αλλά να κρατάς τις ασκήσεις επικεντρωμένες στο θέμα, «Δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορεί να κάνει η ιερότητά μου». Ο σκοπός των σημερινών ασκήσεων είναι ν’ αρχίσουν να σου εμφυσούν την αίσθηση ότι είσαι κυρίαρχος όλων των πραγμάτων εξαιτίας αυτού που είσαι.

Στις συχνές σύντομες εφαρμογές, να εφαρμόζεις την ιδέα στην αρχική της μορφή εκτός κι αν περάσει από το νου σου κάποιο πρόβλημα που αφορά εσένα ή κάποιον άλλο. Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποίησε την πιο εξειδικευμένη μορφή της ιδέας.

ΜΑΘΗΜΑ 39

Η ιερότητά μου είναι η σωτηρία μου.

Αν οι ενοχές είναι η κόλαση, τότε ποιο είναι το αντίθετο; Σαν το κείμενο για το οποίο γράφτηκε αυτό το βιβλίο εργασιών, οι ιδέες που χρησιμοποιούνται για τις ασκήσεις είναι πολύ απλές, πολύ ξεκάθαρες και καθόλου διφορούμενες. Δεν μας απασχολούν τα πνευματικά κατορθώματα ούτε τα παιχνίδια λογικής. Ασχολούμαστε μόνο με το πολύ προφανές, το οποίο έχεις παραβλέψει μέσα στο νέφος της πολυπλοκότητας που νομίζεις ότι σκέφτεσαι.

Αν οι ενοχές είναι η κόλαση, τότε τι είναι το αντίθετό τους; Σίγουρα δεν είναι δύσκολο να απαντήσεις. Ο δισταγμός που νιώθεις να απαντήσεις δεν οφείλεται στο διφορούμενο της ερώτησης. Αλλά πιστεύεις ότι οι ενοχές είναι η κόλαση; Αν το πίστευες, τότε να καταλάβαινες αμέσως πόσο άμεσο και απλό είναι το κείμενο, και δεν θα χρειαζόσουν καθόλου βιβλίο εργασιών. Κανένας δε χρειάζεται πρακτική για να αποκτήσει κάτι που είναι ήδη δικό του.

Έχουμε ήδη πει ότι η ιερότητά σου είναι η σωτηρία του κόσμου. Τι γίνεται όμως με τη δική σου σωτηρία; Δεν μπορείς να δώσεις κάτι που δεν έχεις. Ένας σωτήρας πρέπει πρώτα να έχει σωθεί ο ίδιος. Πως αλλιώς μπορεί να διδάξει τη σωτηρία; Οι σημερινές ασκήσεις θα εφαρμοστούν σε σένα, και αφορούν την αναγνώριση ότι η σωτηρία σου είναι ζωτικής σημασίας για τη σωτηρία του κόσμου. Καθώς εφαρμόζεις τις ασκήσεις στον κόσμο σου, ο κόσμος ολόκληρος απολαμβάνει τα οφέλη.

Η ιερότητά σου είναι η απάντηση σε κάθε ερώτημα που ρωτήθηκε ποτέ, ρωτιέται τώρα, ή πρόκειται να ερωτηθεί στο μέλλον. Η ιερότητά σου σημαίνει το τέλος της ενοχής, άρα το τέλος της κόλασης. Η ιερότητά σου είναι η σωτηρία του κόσμου και η δική σου. Πως γίνεται εσύ στον οποίο ανήκει η ιερότητά σου να αποκλειστείς από αυτήν. Ο Θεός δεν γνωρίζει την ανιερότητα. Γίνεται να μην γνωρίζει τον Υιό Του;

Συνιστώνται πέντε ολόκληρα λεπτά για τις τέσσερις μεγαλύτερες περιόδους πρακτικής σήμερα, και μεγαλύτερες και πιο συχνές πρακτικές κατά την διάρκεια της ημέρας. Αν θέλεις να υπερβείς τις ελάχιστες απαιτήσεις, σας συνιστούμε περισσότερες μεγαλύτερες πρακτικές, παρόλο που σας προτείνουμε και τα δύο.

Αρχίστε τις περιόδους πρακτικής ως συνήθως, επαναλαμβάνοντας τη σημερινή ιδέα από μέσα σας. Έπειτα, με κλειστά μάτια, ψάξε τις σκέψεις μη αγάπης όποια μορφή και να έχουν, ανησυχία, κατάθλιψη, θυμό, φόβο, άγχος, επίθεση, ανασφάλεια και ούτω καθεξής. Όποια μορφή και να έχουν, είναι μη αγάπης, άρα προκαλούν φόβο. Έτσι από αυτές είναι που πρέπει να σωθείς.

Εξειδικευμένες καταστάσεις, γεγονότα ή προσωπικότητες συνδέεις με τις σκέψεις μη αγάπης είναι κατάλληλα αντικείμενα εφαρμογής των σημερινών ασκήσεων. Είναι επιτακτικό για την σωτηρία σου να τις δεις διαφορετικά. Και είναι η δική σου ευλογία πάνω σε αυτές που θα σε σώσει και θα σου δώσει την αληθινή όραση.

Αργά, χωρίς συνειδητή επιλογή ή αποκλεισμό και χωρίς υπερβολική έμφαση σε οτιδήποτε συγκεκριμένο, ερεύνησε το νου σου για κάθε σκέψη που παρεμβάλλεται ανάμεσα σε σένα και τη σωτηρία σου. Εφάρμοσε τη σημερινή ιδέα σε κάθε μια από αυτές με αυτό τον τρόπο:

Οι σκέψεις μη αγάπης που κάνω για __________ με κρατούν στην κόλαση. Η ιερότητά μου είναι η σωτηρία μου.

Μπορεί να σε διευκολύνει ανάμεσα σε αυτές τις σκέψεις να παρεμβάλλεις κάποιες σύντομες περιόδους που απλά επαναλαμβάνεις την σημερινή ιδέα αργά από μέσα σου. Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει αν περιλάβεις και κάποια σύντομα διαλλείματα στα οποία απλά χαλαρώνεις χωρίς να σκέφτεσαι τίποτα ιδιαίτερο. Στην αρχή είναι δύσκολο να κρατήσεις σταθερά την συγκέντρωσή σου. Θα γίνει πολύ πιο εύκολο όταν ο νους εκπαιδευτεί να είναι πιο πειθαρχημένος με λιγότερες αποσπάσεις

Εντωμεταξύ, μπορείς να βάλεις κάποια ποικιλία στις περιόδους εξάσκησής σου, με όποια μορφή σου φαίνεται πιο ελκυστική. Μην αλλάξεις όμως την ιδέα, όσο και να ποικίλουν οι μέθοδοι που χρησιμοποιείς. Όπως και να επιλέξεις να την χρησιμοποιήσεις, θα πρέπει να δηλώνεις ξεκάθαρα την ιδέα έτσι ώστε η σημασία της να είναι ότι η ιερότητά σου είναι η σωτηρία σου. Στο τέλος κάθε περιόδου να επαναλαμβάνεις την ιδέα στην αρχική της μορφή για άλλη μια φορά, προσθέτοντας:

Αν οι ενοχές είναι η κόλαση, τότε τι είναι το αντίθετό τους;

Στις σύντομες πρακτικές, οι οποίες θα είναι καλό να γίνονται τρεις ή τέσσερις φορές την ώρα και περισσότερο αν είναι δυνατόν, μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου αυτήν την ερώτηση, να επαναλάβεις την σημερινή ιδέα, και κατά προτίμηση και τα δύο. Αν προκύψουν πειρασμοί, μια ιδιαίτερα χρήσιμη μορφή της ιδέας είναι:

Η ιερότητά μου είναι η σωτηρία μου από αυτό.

ΜΑΘΗΜΑ 40

Είμαι ευλογημένος ως Υιός του Θεού.

Σήμερα θ’ αρχίσουμε να επιβεβαιώνουμε κάποια από τα χαρμόσυνα πράγματα στα οποία έχεις δικαιώματα, εφόσον είσαι αυτό που είσαι. Σήμερα δεν χρειάζονται μεγάλες χρονικές περίοδοι πρακτικής, όμως είναι απαραίτητες οι πολύ συχνές σύντομες. Μία κάθε δέκα λεπτά θα ήταν το ιδανικό, και σε συμβουλεύουμε να ακολουθήσεις αυτό το πρόγραμμα όσο το δυνατόν πιο πιστά. Αν το ξεχάσεις, προσπάθησε πάλι.

Δεν χρειάζεται να κλείσεις τα μάτια σου στις περιόδους πρακτικής, παρόλο που κάτι τέτοιο μπορεί να σε βοηθήσει. Όμως, μπορεί να βρεθείς σε κάποιες καταστάσεις που δεν είναι εφικτό να έχεις κλειστά τα μάτια σου. Μη χάσεις περίοδο πρακτικής εξαιτίας αυτού. Μπορείς να εξασκείσαι το ίδιο καλά σε οποιαδήποτε κατάσταση, αν το θέλεις πραγματικά.

Οι σημερινές ασκήσεις παίρνουν λίγο χρόνο και καθόλου προσπάθεια. Επαναλάμβανε την σημερινή ιδέα, και έπειτα πρόσθεσε κάποιες ιδιότητες που θεωρείς ότι έχει ένας Υιός του Θεού, αποδίδοντας τες στον εαυτό σου. Για παράδειγμα, μια εφαρμογή θα μπορούσε να είναι κάπως έτσι:

Είμαι ευλογημένος ως Υιός του Θεού.

Είμαι χαρούμενος, γαλήνιος, τρυφερός και ικανοποιημένος.

Μια άλλη θα μπορούσε να έχει αυτήν την μορφή:

Είμαι ευλογημένος ως Υιός του Θεού.

Είμαι ήρεμος, ήσυχος, βέβαιος και γεμάτος αυτοπεποίθηση.

Αν έχεις μόνο πολύ λίγη ώρα, απλά το να λες στον εαυτός σου ότι είσαι ευλογημένος ως Υιός του Θεού είναι αρκετό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μακριά από εμένα.

  ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μα...